Π.Α.Ο.Κ. (καλαθοσφαίριση ανδρών)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από ΚΑΕ ΠΑΟΚ)
Π.Α.Ο.Κ.
Ταυτότητα
Πλήρες όνομαΠ.Α.Ο.Κ. Κ.Α.Ε.
Ίδρυση1926, πριν 98 έτη (1926)
ΧρώματαΜαύρο, Λευκό
         
ΈδραPAOK Sports Arena
(χωρητικότητα: 8.500)
ΠεριοχήΠυλαία, Θεσσαλονίκη, Ελλάδα
ΙστότοποςΕπίσημος ιστότοπος
Πρόσωπα
Πρόεδρος Αθανάσιος Χατζόπουλος
Προπονητής Στάθης Νεραντζάκης
Διοργανώσεις
ΔιοργανώσειςΜπάσκετ Λιγκ
Κύπελλο Ελλάδας
Διακρίσεις
Τίτλοι1 Κύπελλο Κυπελλούχων
1 Κύπελλο Κόρατς
2 Πρωταθλήματα Ελλάδας
3 Κύπελλα Ελλάδας
Εμφανίσεις
Εντός
Εκτός
Μέσα κοινωνικής δικτύωσης
Σελίδα στο Facebook Σελίδα στο Twitter Σελίδα στο Instagram Λογαριασμός στο YouTube
Commons page Πολυμέσα σχετικά με την ομάδα
Ενεργά τμήματα του Π.Α.Ο.Κ.
Ποδόσφαιρο Ανδρών Ποδόσφαιρο Β Μπάσκετ (Ανδρών)
Βόλεϊ (Ανδρών) Ποδόσφαιρο (Γυναικών) Βόλεϊ (Γυναικών)
Πόλο Κολύμβηση Πάλη
Πυγμαχία Τζούντο Άρση Βαρών
Ποδηλασία Χάντμπολ (γυναικών) Χάντμπολ (ανδρών)
Στίβος Ποδόσφαιρο σάλας (Ανδρών) Μπάσκετ (γυναικών)

Η Π.Α.Ο.Κ. Κ.Α.Ε. είναι ελληνική ομάδα Καλαθοσφαίρισης, μια από τις κορυφαίες της χώρας και της Ευρώπης, και η οποία αποτελεί το δημοφιλέστερο τμήμα του συλλόγου μετά από αυτό του ποδοσφαίρου. Είναι το μοναδικό τμήμα που έχει κερδίσει 2 ευρωπαϊκούς τίτλους σε συνολικά 4 συμμετοχές σε τελικούς πανευρωπαϊκών διοργανώνεων.

Η ομάδα μετέχει επίσημα στο επαγγελματικό πρωτάθλημα της Α1 Εθνικής Κατηγορίας (Basket League) με την επίσημη επωνυμία Π.Α.Ο.Κ. Κ.Α.Ε..[1]

Ιστορικό[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

1928–1960[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η πρώτη ομάδα μπάσκετ

Το τμήμα καλαθοσφαίρισης του Π.Α.Ο.Κ. ιδρύθηκε το 1928, δύο χρόνια μετά την ίδρυση του συλλόγου Αλέκο Αλεξιάδη, ένα νεαρό μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Π.Α.Ο.Κ. Την πρώτη πεντάδα της ομάδας αποτελούσαν οι παίκτες Αλεξιάδης, Γιώργος Γκινάλης, Σταύρος Ουραήλογλου, Γερβάντ Ταρκοβιάν, Αλέκος Βογιατζόπουλος τους οποίους πλαισίωσαν οι Αριστοφάνης Αναγνωστόπουλος, Λεωνίδας Ιορδανίδης, Δημήτρης Χαλκιάς. Κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και της Κατοχής υπήρξε ανενεργό, για να επανιδρυθεί μετά το τέλος του πολέμου από τον Αλέκο Αλεξιάδη. Μέχρι τα μέσα της επόμενης δεκαετίας η παρουσία της ομάδας κυμάνθηκε σε γενικές γραμμές σε μέτρια επίπεδα.

ΠΑΟΚ– ΧΑΝΘ 1928–29

Με έφορο τον Γιώργο Παντελάκη (μετέπειτα πρόεδρο της ΠΑΕ Π.Α.Ο.Κ.) και την απόκτηση ορισμένων ικανών καλαθοσφαιριστών, ο Π.Α.Ο.Κ. φτάνει στην κατάκτηση του πρωταθλήματος του 1958–59. Η τελική φάση του πρωταθλήματος είχε διεξαχθεί στη Θεσσαλονίκη και υπήρξε συναρπαστική καθώς στο τέλος υπήρξε τριπλή ισοβαθμία ανάμεσα στους Π.Α.Ο.Κ., Σπόρτιγκ και Άρη με αποτέλεσμα να χρειαστούν αγώνες μπαράζ για την ανάδειξη του πρωταθλητή. Τελικά ο Π.Α.Ο.Κ. νικώντας τους δύο αντιπάλους του (59–56 και 66–58 αντίστοιχα), έφτασε στην κατάκτηση του πρώτου τίτλου που αποκτούσε ο σύλλογος σε οποιοδήποτε ομαδικό άθλημα. Ο Ηράκλειος Κλάγκας αγωνίστηκε ως παίκτης–προπονητής ενώ ο Γιώργος Οικονόμου ήταν ο κορυφαίος στον τελευταίο αγώνα με τον Άρη σημειώνοντας 25 πόντους.

Την επόμενη περίοδο αγωνίστηκε για πρώτη φορά σε ευρωπαϊκή διοργάνωση και αποκλείστηκε στον πρώτο γύρο του Κυπέλλου Πρωταθλητριών από την πρωταθλήτρια Ρουμανίας ΣΣΑ Βουκουρεστίου.[2] Το 1960 ο Π.Α.Ο.Κ. κατέκτησε τη δεύτερη θέση στο πανελλήνιο πρωτάθλημα το οποίο διεξήχθη στο γήπεδο της ΧΑΝΘ.[3] Η ήττα από τον Ολυμπιακό με 60–67 αποδείχθηκε καθοριστική καθώς σε αντίθετη περίπτωση οι ομάδες θα ισοβαθμούσαν.

1961–1980[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ακολούθησε μια περίοδος όπου η ομάδα κινήθηκε μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας, με τον Π.Α.Ο.Κ. να καταφέρνει να αναρριχηθεί έως την 4η θέση του πρωταθλήματος τις χρονιές 1965, 1966, 1974 και 1975. Από το 1974 ο Μάνθος Κατσούλης υπήρξε ο ηγέτης του Π.Α.Ο.Κ. για τα επόμενα 14 χρόνια. Το 1977 σημείωσε 28 πόντους σε αγώνα μπαράζ με το Δημόκριτο εξασφαλίζοντας την παραμονή του Π.Α.Ο.Κ. στην Α' Εθνική.[4]

1981–1990[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Φαίδων Ματθαίου

Στο ξεκίνημα της δεκαετίας με προπονητή τον Θεόδωρο Ροδόπουλο ο Π.Α.Ο.Κ. άρχισε και πάλι να ενισχύεται και ξεκίνησε με αξιώσεις να διεκδικεί τίτλους, διακρίσεις και ευρωπαϊκή καταξίωση. Με την παράλληλη ενδυνάμωση κυρίως της ομάδας του Άρη και δευτερευόντως του Ηρακλή, το ελληνικό μπάσκετ της δεκαετίας του '80 ουσιαστικά μεταφέρθηκε στη Θεσσαλονίκη.

Ο πρόεδρος του Π.Α.Ο.Κ. Νίκος Βεζυρτζής επιχείρησε να αποκτήσει αξιόλογους καλαθοσφαιριστές για να σταματήσει την κυριαρχία του Άρη. Αποκτήθηκαν οι Νίκος Σταυρόπουλος, Παναγιώτης Φασούλας και το 1986 ο Τζον Κόρφας που αποτέλεσαν το πυρήνα της ομάδας. Στον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας το 1984 ο Π.Α.Ο.Κ. αντιμετώπισε τον Άρη που αναμενόταν να επικρατήσει με ευκολία. Ο προπονητής του Π.Α.Ο.Κ. Φαίδων Ματθαίου για τονώσει την ψυχολογία των αθλητών του, τους παρακίνησε να κουρευτούν γουλί. Ο Π.Α.Ο.Κ. κατέκτησε το κύπελλο με σκορ 74–70 και πρωταγωνιστές τους Σταυρόπουλο, Κατσούλη, Φασούλα, Αλεξανδρή. Στις 9 Σεπτεμβρίου 1985 ο Π.Α.Ο.Κ. αδελφοποιήθηκε με το προερχόμενο από τα κατεχόμενα κυπριακό προσφυγικό σωματείο της ΠΑΕΕ Κερύνειας.

Το 1988 αποκτάται από τον Π.Α.Ο.Κ. ο καλαθοσφαιριστής Μπάνε Πρέλεβιτς ο οποίος αποτέλεσε βασικό στέλεχος της ομάδας σε όλη τη περίοδο που η ομάδα υπήρξε μια από τις κορυφαίες της Ευρώπης. Την περίοδο 1988–89 με τον Π.Α.Ο.Κ. αγωνίστηκε ο Μάικ Τζόουνς και με μια εξαιρετική εμφάνισή του ο Π.Α.Ο.Κ. διέκοψε το αήττητο σερί 80 αγώνων το οποίο δημιούργησε ο Άρης από το 1985.[5] Το 1990 η ομάδα μπάσκετ του Π.Α.Ο.Κ. αγωνίστηκε στον ημιτελικό του Κυπέλλου Κυπελλούχων.[6] Τα θεμέλια για την καταξίωση σε Ελλάδα και Ευρώπη είχαν ήδη μπει.

1991–2000[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ντούσαν Ίβκοβιτς
Πρέντραγκ Στογιάκοβιτς
Σβι Σερφ

Με τη μεταγραφή του καταξιωμένου Κένεθ Μπάρλοου ο Π.Α.Ο.Κ. εκμεταλλεύθηκε την πληρότητα του αθλητή και ενισχύθηκε κατακόρυφα σε συγκομιδή πόντων και ριμπάουντ, ενώ ο Μπάνε Πρέλεβιτς βρισκόταν στο ακμή της καριέρας του. Το 1991 ο Π.Α.Ο.Κ. με προπονητή το Ντράγκαν Σάκοτα κατακτά το πρώτο Ευρωπαϊκό τρόπαιο για το σύλλογο επικρατώντας επί της Σαραγόσα στον τελικό του Κυπέλλου Κυπελλούχων στη Γενεύη.[7]

Το 1992 με προπονητή το Ντούσαν Ίβκοβιτς η ομάδα κατακτά το πρωτάθλημα, ενώ την ίδια χρονιά αγωνίζεται στον τελικό του Ευρωπαϊκού Κυπέλλου για δεύτερη συνεχόμενη φορά και ηττάται στο τελευταίο δευτερόλεπτο από τη Ρεάλ Μαδρίτης.[8] Το ίδιο έτος η ομάδα μπάσκετ του Π.Α.Ο.Κ., βραβεύτηκε από τον ΠΣΑΤ ως η κορυφαία ελληνική ομάδα της χρονιάς.

Το 1993 ο Π.Α.Ο.Κ. ενισχυμένος με τον εντυπωσιακό Κλιφ Λέβινγκστον συνδυάζοντας ουσία και θέαμα αγωνίζεται στο φάιναλ φορ της Ευρωλίγκας στην Αθήνα. Ο Π.Α.Ο.Κ. υπολογίζεται ως το πρώτο φαβορί για τον τίτλο, όμως στον ημιτελικό ηττάται απο τη Μπενετόν Τρεβίζο και καταλαμβάνει την τρίτη θέση στην Ευρώπη επικρατώντας επί της Ρεάλ Μαδρίτης.[9]

Το 1994 κατακτά το Κύπελλο Κόρατς στην Τεργέστη της Ιταλίας επικρατώντας επί της Στεφανέλ σε διπλό τελικό.[10] Οι ξένοι της ομάδας Γουώλτερ Μπέρι και Ζόραν Σάβιτς πραγματοποιούν εξαιρετικές εμφανίσεις, ενώ στην τεχνική ηγεσία βρίσκεται ο Σούλης Μαρκόπουλος.

Το 1995 ο Π.Α.Ο.Κ. κατακτά το Κύπελλο Ελλάδας απέναντι στο Πανιώνιο. Το 1996 συμμετέχει στον τελικό του Ευρωπαϊκού Κυπέλλου και ηττάται από την Ταουγκρές με 88-81, ενώ οι 54 πόντοι που σημείωσαν μαζί οι Πρέλεβιτς και Στογιάκοβιτς δεν αποδείχθηκαν αρκετοί.[11] Στο τέλος της χρονιάς ο Μπάνε Πρέλεβιτς αποχωρεί από τον Π.Α.Ο.Κ..

Το 1997 ο Π.Α.Ο.Κ. ξεκινά το πρωτάθλημα έχοντας στη σύνθεσή του το βετεράνο πλέι μέικερ του NBA Σκοτ Σκάιλς, ο οποίος στη διάρκεια της σεζόν παύει να αγωνίζεται σαν παίκτης και αναλαμβάνει προπονητής της ομάδας με ιδιαίτερη επιτυχία. Υπό την καθοδήγησή του και χωρίς τον τραυματία Στογιάκοβιτς, ο Π.Α.Ο.Κ. ανατρέπει όλα τα δεδομένα και, από 6ος στην κανονική περίοδο, κερδίζει στα πλέι–οφ τη συμμετοχή του στην Ευρωλίγκα αποκλείοντας μεταξύ άλλων τον Παναθηναϊκό.[12] Ηταν η απαρχή για τον Σκοτ Σκάιλς μιας πολυετούς προπονητικής καριέρας στο NBA [13]

Το 1998 με πρωταγωνιστή τον Πρέντραγκ Στογιάκοβιτς, αλλά και τους Σάκλεφορντ και Μακρέι, αποκλείει τον Ολυμπιακό μέσα στο ΣΕΦ, σταματώντας την πενταετή κυριαρχία του και αγωνίζεται στους τελικούς του πρωταθλήματος. Ο Κόνραντ Μακρέι έχασε πρόωρα τη ζωή από ανακοπή καρδιάς το 2000.[14]

Το 1999 με κορυφαίους τους Κινγκ, Μπέρι, Μπαλογιάννη κατακτά το Κύπελλο Ελλάδας με αντίπαλο την ΑΕΚ ολοκληρώνοντας την επιτυχημένη περίδο του τμήματος. Το 2000 ο Π.Α.Ο.Κ. αγωνίστηκε στους τελικούς του πρωταθλήματος Ελλάδας αποκλείοντας τον Ολυμπιακό που είχε αναδειχθεί πρώτος στην κανονική περίοδο, δεν κατάφερε όμως να διεκδικήσει τον τίτλο με αξιώσεις. Στην ομάδα αγωνίστηκε ο Μπάνε Πρέλεβιτς που επέστρεψε για την τελευταία χρονιά της καριέρας του και οι Αλεξάντερ και Έντουαρντς.

2001–2010[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

PAOK Sports Arena

Ο Π.Α.Ο.Κ. έπαιξε στην εναρκτήρια νέα Ευρωλίγκα 2000–01, φτάνοντας μέχρι τη Φάση των 16. Ωστόσο, μια σειρά από οικονομικά και διοικητικά προβλήματα δεν επέτρεψαν στον φιναλίστ της προηγούμενης σεζόν Π.Α.Ο.Κ., να παραπαμείνει ανταγωνιστικός στο Ελληνικό πρωτάθλημα της ίδιας περιόδου, καταλήγοντας στην 8η θέση.

Τα επόμενα χρόνια, η ομάδα βελτίωσε την εικόνα της στο Ελληνικό πρωτάθλημα, αλλά δεν μπόρεσε να ξαναγίνει το ίδιο ανταγωνιστική. Την περίοδο 2001–02, τερμάτισε ξανά 8η, ενώ το 2002–03 7η. Ο Μπάνε Πρέλεβιτς ανέλαβε την τεχνική ηγεσίας της ομάδας. Ο Π.Α.Ο.Κ. είχε περιορισμένες επιτυχίες στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, συμμετέχοντας πλεον σε αυτές της FIBA.

Ο Π.Α.Ο.Κ. τερμάτισε στην 6η θέση την σεζόν 2003–04, έχοντας μια ομάδα γεμάτη νεαρούς παίκτες, όπως ο Παναγιώτης Βασιλόπουλος, ο Κώστας Βασιλειάδης και ο Λουκάς Μαυροκεφαλίδης. Κατά τη διάρκεια της σεζόν, ο Π.Α.Ο.Κ. αποχώρησε από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις της FIBA ​​και κατά την περίοδο 2004–05 έκανε το ντεμπούτο του στο Κύπελλο ULEB, φτάνοντας στα προημιτελικά, χάνοντας από την Λιέτουβος Ρίτας. Στο Ελληνικό πρωτάθλημα τερμάτισε στην 6η θέση, ενώ έφτασε μέχρι τα ημιτελικά του Κυπέλλου Ελλάδας.

Την περίοδο 2005–06, ο Π.Α.Ο.Κ. τερμάτισε ξανά 6ος, φτάνοντας για 2η συνεχόμενη χρονιά στα ημιτελικά του Κυπέλλου Ελλάδας.

Ένα μήνα μετά την έναρξη της σεζόν 2006–07, ο Μπάνε Πρέλεβιτς αντικαταστάθηκε από τον Κώστα Πιλαφίδη και στη συνέχεια ανέλαβε τη θέση του Γενικού Διευθυντή της ομάδας. Εκείνη τη σεζόν, Π.Α.Ο.Κ. και Άρης έδωσαν μια θεαματική παράσταση στο Παλατάκι, με τον δικέφαλο να κερδίζει 101–99 μετά από δυο παρατάσεις [15]. Ο Π.Α.Ο.Κ. επέστρεψε στο Κύπελλο ULEB, παίζοντας και πάλι στα πλέι–οφ, ενώ στο Ελληνικό πρωτάθλημα τερμάτισε 6ος.

Η περίοδος 2007–08 ήταν μια από τις χειρότερες στην ιστορία του συλλόγου, με τον Π.Α.Ο.Κ. να καταλήγει στη καταστροφική 12η θέση, αποφεύγοντας τον υποβιβασμό στην Α2, μόλις την τελευταία αγωνιστική. Κάτι ανάλογο είχε συμβεί από την περίοδο 1976–77. Ωστόσο, κατά τη διάρκεια της σεζόν, ο Π.Α.Ο.Κ. πήρε μια μεγάλη νίκη επί του Ολυμπιακού [16]. Οι απογοητευτικές ευρωπαϊκές πορείες οδήγησαν τον Π.Α.Ο.Κ. να κάνει ένα διάλειμμα, εστιάζοντας στο Ελληνικό πρωτάθλημα. Τις επόμενες σεζόν, 2008–09 και 2009–10, ο Π.Α.Ο.Κ. ανέκαμψε, καταλήγοντας στην 7η και 5η θέση αντίστοιχα. Πριν την έναρξη της περιόδου 2009–10, ο Σούλης Μαρκόπουλος έγινε ο νέος προπονητής του συλλόγου [17].

2011–2020[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Την περίοδο 2010–11 ο Π.Α.Ο.Κ. κατέκτησε την 3η θέση στο Ελληνικό πρωτάθλημα και έφτασε μέχρι τα ημιτελικά του Κυπέλλου Ελλάδας. Η επιτυχία αυτή του επέτρεψε να συμμετέχει στα προκριματικά για την είσοδο στη EuroLeague της επόμενης περιόδου [18], χωρίς ωστόσο να καταφέρει να προκριθεί. Η επόμενη σεζόν, 2011–12, τελείωσε με την απογοητευτική 8η θέση στο Ελληνικό πρωτάθλημα, χάνοντας το ευρωπαϊκό εισιτήριο. Στο Κύπελλο Ελλάδας κατάφερε να φτάσει στα ημιτελικά για 2η συνεχόμενη χρονιά.

Το 2012–13, ο Π.Α.Ο.Κ. τερμάτισε στην 5η θέση και επέστρεψε στο EuroCup Basketball. Μέσα στη δεκαετία, έχει συμμετάσχει 5 φορές στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, χωρίς να καταφέρει να προκριθεί στα πλέι-οφ, αν και κέρδισε τη φήμη ως μία από τις πιο δύσκολες ομάδες. Στο ελληνικό πρωτάθλημα, ο Π.Α.Ο.Κ. κέρδισε την 3η θέση τις σεζόν 2013–14 και 2014–15, φτάνοντας μέχρι τα ημιτελικά του Κυπέλλου Ελλάδας 2014–15.

Τη σεζόν 2015–16, ο Π.Α.Ο.Κ. τερμάτισε 5ος, φτάνοντας παράλληλα για άλλη μια χρονιά μέχρι τα ημιτελικά του Κυπέλλου Ελλάδας. Μετά από τη διαμάχη των FIBA και EuroLeague, ο Π.Α.Ο.Κ. επέστρεψε στις διοργανώσεις της FIBA, συμμετέχοντας στο Champions League.

Μετά την 5η θέση της σεζόν 2016–17, ο Σούλης Μαρκόπουλος αντικαταστάθηκε από τον Ηλία Παπαθεοδώρου. Την περίοδο 2017–18, ο Π.Α.Ο.Κ. τερμάτισε στην 3η θέση. Η ομάδα τερμάτισε 5η τη σεζόν 2018–19 και κατάφερε να φτάσει στον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας μετά από 20 χρόνια. Η περίοδος 2019–20 ήταν καταστροφική για τον Π.Α.Ο.Κ. που βρέθηκε στην τελευταία θέση 6 αγωνιστικές πριν τη λήξη του πρωταθλήματος, αλλά λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού το πρωτάθλημα διακόπηκε και αποφασίστηκε να μην υποβιβαστεί καμία ομάδα.

2020–[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Π.Α.Ο.Κ. κάνει μια καινούργια αρχή κρατώντας μόνο τον αρχηγό του Βαγγέλη Μαργαρίτη όπου σε αυτή την νέα ελπιδοφόρα αρχή μπαίνουν νέοι παράγοντες για να ενισχύσουν το τμήμα. Τη σεζόν 2020–21 παρά το κακό ξεκίνημα, με τον Άρη Λυκογιάννη στον πάγκο και καλύτερους τους Γκρίφιν και Λοβ, κάνει μια εντυπωσιακή χρονιά, στην οποία τερματίζει πέμπτος και να φτάνει στα ημιτελικά του Κυπέλλου. Στον τελευταίο αγώνα με την Α.Ε.Κ.στο Πρωτάθλημα που έδινε μια θέση στην τετράδα όπου το σκορ ήταν 1–1, ο Π.Α.Ο.Κ. θα μπορούσε να είχε προκριθεί αλλά ένα καλάθι που λανθασμένα δε μέτρησε του στέρησε αυτό το δικαίωμα. Τη σεζόν 2021–22, ο δικέφαλος επιστέφει δριμύτερος με την επιστροφή του στο Champions League και τις βλέψεις του να πάει ψηλότερα στις εγχώριες διοργανώσεις.

Σεζόν[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Έδρα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

PAOK Sports Arena.

Από τα πρώτα χρόνια της ίδρυσης του ο Π.Α.Ο.Κ. αγωνίστηκε σε διάφορα ανοιχτά γήπεδα της Θεσσαλονίκης και κυρίως σε αυτό της ΧΑΝΘ. Το 1960 χρησιμοποίησε σαν έδρα το Γήπεδο της Τούμπας όπου είχε κατασκευαστεί γήπεδο μπάσκετ στο χώρο που βρισκόταν μπροστά από τη Θύρα 4 του γηπέδου, όμως λίγα χρόνια αργότερα μεταφέρθηκε στο Αλεξάνδρειο Μέλαθρο το οποίο κατασκευάστηκε στα μέσα της δεκαετίας του '60. Εκεί έμεινε ως το 2000, όταν και μετακόμισε στη νέα του έδρα, το P.A.O.K. Sports Arena.

Τίτλοι - Διακρίσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Κύπελλο Σαπόρτα.

Διεθνείς[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πανελλήνιοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μικρές Ηλικίες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τοπικοί[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • 4 Πρωταθλήματα Θεσσαλονίκης: 1959, 1960, 1961, 1962
  • 5 Πρωταθλήματα ΕΚΑΣΘ Παίδων: 2013, 2015, 2017, 2018, 2020[εκκρεμεί παραπομπή]
  • 4 Πρωταθλήματα ΕΚΑΣΘ Εφήβων: 2015, 2016, 2017, 2020
  • 6 Πρωταθλήματα ΕΚΑΣΘ Νεανίδων: 2012, 2013, 2015, 2018, 2019, 2020
  • 5 Πρωταθλήματα ΕΚΑΣΘ Κορασίδων: 2010, 2011, 2016, 2018, 2019

Διακρίσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Φιλικά Τουρνουά[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εγχώρια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μαυροσκούφεια : 2004[19], 2008[20],2018[21]

Διεθνή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Λιέγης: 1960[22]
  • Μακεδονία : 1993[23]
  • Φουενλαμπράδα: 1994[24]
  • Παρτιζάν: 1994[25]

Ατομικές επιτυχίες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

50 Σπουδαιότεροι προπονητές της Ευρωλίγκα

MVP Ελληνικού Πρωταθλήματος

Αρχισκόρερ Ελληνικού Πρωταθλήματος

Πρώτος ριμπάουντερ Ελληνικού Πρωταθλήματος

Πρώτος σε ασίστ Ελληνικού Πρωταθλήματος

Προπονητής της χρονιάς Ελληνικού Πρωταθλήματος

MVP Κυπέλλου Ελλάδας





Στατιστικά των τίτλων[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πατώντας παρακάτω την επιλογή εμφάνιση, εμφανίζεται η πορεία του ΠΑΟΚ προς την κατάκτηση των επτά τίτλων ξεχωριστά, καθώς και λεπτομέρειες από τον τελικό αγώνα της κάθε διοργάνωσης που οδήγησε στην κατάκτηση του τροπαίου.

Η πορεία στην Α' και Α1 εθνική συνοπτικά[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Π.Α.Ο.Κ. μετείχε στα 46 από τα 47 πρωταθλήματα της Α' και Α1 εθνικής κατηγορίας από τη θέσπισή της την περίοδο 1963–64, καθώς απουσίασε από την πρώτη διοργάνωση. Η πορεία του στο πρωτάθλημα από το 1964–65 ως σήμερα είναι η εξής:

Θ. 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 00 01 02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23
1 1
2 2 2 2 2 2 2 2 2
3 3 3 3 3 3 3 3 3 3 3 3
4 4 4 4 4 4 4 4
5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5
6 6 6 6 6 6 6
7 7 7
8 8 8 8 8 8
9 9 9 9 9 9
10 10
11 11
12 12
13
14 14

Ευρωπαϊκή παρουσία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Π.Α.Ο.Κ. έχει αγωνιστεί σε όλα τα ευρωπαϊκά κύπελλα που έχουν διοργανώσει η FIBA και η ULEB, μάλιστα είχε ένα σερί 27 συνεχόμενων συμμετοχών από την περίοδο 1981–82 μέχρι την περίοδο 2007–08, κάτι που αποτελεί ρεκόρ ανάμεσα στους ελληνικούς συλλόγους.[26] Πέρα από τις δύο κατακτήσεις ευρωπαϊκών τροπαίων που αναφέρονται αναλυτικά παραπάνω, ο Π.Α.Ο.Κ. έχει καταφέρει συνολικά στην Ευρώπη:

Στον πίνακα παρακάτω αναφέρονται συνοπτικά οι συμμετοχές και οι αγώνες του σε κάθε διοργάνωση ξεχωριστά. Είναι αξιοσημείωτο ότι από τις 238 νίκες του, οι δύο είναι χωρίς αγώνα (με αντίπαλο τον Ερυθρό Αστέρα το 1992–93, περίοδο που είχαν υποστεί εμπάργκο όλες οι σερβικές ομάδες), ενώ στον αντίποδα από τις 191 ήττες του, οι 9 ήταν χωρίς αγώνα (μία από τον Ερυθρό Αστέρα το 1988–89 όταν ο αγώνας διακόπηκε σε βάρος του Π.Α.Ο.Κ. στο ξεκίνημα της παράτασης και άλλες 8 στα πλαίσια του FIBA Europe League 2003–04, όταν ο Π.Α.Ο.Κ. αποσύρθηκε στο μέσον της διοργάνωσης).

Επίσης από το σύνολο των 429 ευρωπαϊκών του αγώνων, 10 κρίθηκαν στην παράταση (4 υπέρ του Π.Α.Ο.Κ. και 6 κατά), ενώ υπήρξε και ένας αγώνας που κρίθηκε στη δεύτερη παράταση, για τη φάση ομίλων της Ευρωλίγκα 1992–93, Π.Α.Ο.Κ. - Σκαβολίνι Πέζαρο 69–65 (πρώτη παράταση 57–57, κανονικός αγώνας 52–52).

Διοργάνωση Συνολικά
Συμ. Αγ. Νίκες-Ήττες
Κύπελλο Πρωταθλητριών / Ευρωλίγκα 8 106 55 – 51
Κύπελλο Κυπελλούχων / Σαπόρτα, ULEB Cup / ULEB EuroCup 13 150 88 – 62
Κύπελλο Κόρατς, FIBA Europe League / FIBA EuroCup, Champions Cup / EuroCup Challenge 18 173 95 – 78
Σύνολο 39 429 238 – 191

Μεγαλύτερες νίκες και βαρύτερες ήττες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η μεγαλύτερη σε έκταση νίκη και αντίστοιχα η βαρύτερη ήττα του Π.Α.Ο.Κ. δεν προέρχονται από το Πρωτάθλημα Ελλάδας, αλλά από το Κύπελλο Ελλάδας και από ευρωπαϊκή διοργάνωση αντίστοιχα. Η μεγαλύτερη σε έκταση νίκη του ήταν με 72 πόντους διαφορά (σκορ 116–44) σε εκτός έδρας αγώνα με αντίπαλο την Γ.Ε. Ηρακλείου για την φάση των «16» της περιόδου 1982–83.[27]

Η βαρύτερη σε έκταση ήττα προήλθε από την εσθονική Κάλεβ Τάλιν στη φάση των ομίλων του FIBA EuroCup 2005–06 και ήταν με 51 πόντους διαφορά (127–76). Επρόκειτο για ένα αδιάφορο βαθμολογικά αγώνα και ο Π.Α.Ο.Κ. ταξίδεψε στο Τάλιν με 7 μόλις παίκτες, τέσσερις εκ των οποίων προερχόταν από την εφηβική ομάδα. Πριν από την έναρξη του αγώνα διαπιστώθηκε ότι οι 2 εξ αυτών δεν είχαν δικαίωμα συμμετοχής κι έτσι σε ολόκληρο τον αγώνα αγωνίστηκαν μόλις 5 νεαροί παίκτες (Βεργίνης, Γούλας, Γεωργίτσης, Βασιλείου, Γιαννόπουλος).[28]

Με αντιπάλους τις κυριότερες ελληνικές ομάδες όπου τα μεγέθη είναι περισσότερο συγκρίσιμα, ο Π.Α.Ο.Κ. έχει σημειώσει τα εξής θετικά και αρνητικά αποτελέσματα:

Αντίπαλος Μεγ. Ν. Αγώνας Μεγ. Η. Αγώνας
Παναθηναϊκός +36 Καν. περ. 1990–91, Π.Α.Ο.Κ. - Παναθηναϊκός 89–53 −47 Καν. περ. 2010–11, Παναθηναϊκός - Π.Α.Ο.Κ. 108–61
Ολυμπιακός +44 Καν. περ. 1989–90, Π.Α.Ο.Κ. - Ολυμπιακός 112–68 –39 Α' εθνική 1975–76, Ολυμπιακός - Π.Α.Ο.Κ. 80–41
Άρης +35 Καν. περ. 2009–10, Π.Α.Ο.Κ. - Άρης 83–48 –32 Καν. περ. 1992–93, Π.Α.Ο.Κ. - Άρης 56–88
ΑΕΚ +41 Κύπελλο 1989–90, Π.Α.Ο.Κ. - ΑΕΚ 116–75 –38 Α' εθνική 1965–66, ΑΕΚ - Π.Α.Ο.Κ. 92–54
Πανιώνιος +46 Α' εθνική 1982–83, Π.Α.Ο.Κ. - Πανιώνιος 101–55 –18 Α' εθνική 1977–78, Πανιώνιος - Π.Α.Ο.Κ. 90–72
Ηρακλής +54 Καν. περ. 1988–89, Π.Α.Ο.Κ. - Ηρακλής 125–71 –31 Α' εθνική 1969–70, Ηρακλής - Π.Α.Ο.Κ. 91–60

Σημαντικοί καλαθοσφαιριστές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Πρέντραγκ Στογιάκοβιτς είναι από τους σημαντικότερους παίκτες που έχουν αγωνιστεί στον ΠΑΟΚ

Ορισμένοι από τους πιο σημαντικούς καλαθοσφαιριστές που έχουν φορέσει τη φανέλα του Π.Α.Ο.Κ. αναφέρονται παρακάτω με αλφαβητική σειρά ανά εθνικότητα. Οι πρώτοι ξένοι παίκτες που φόρεσαν τη φανέλα του Π.Α.Ο.Κ. ήταν οι Αμερικανοί Μπιλ Βάρνερ και Ντικ Μάμα (περίοδος 1984–85), αγωνιζόμενοι όμως μόνο σε αγώνες κυπέλλων Ευρώπης.

Οι πρώτοι που αγωνίστηκαν στο ελληνικό πρωτάθλημα (περίοδος 1988–89), καθώς την περίοδο εκείνη επετράπη για πρώτη φορά κάτι τέτοιο, υπήρξαν ο Αμερικανός Μάικ Τζόουνς και ο Σέρβος Μπάνε Πρέλεβιτς, ο τελευταίος όμως έχοντας αποκτήσει την ελληνική υπηκοότητα αγωνίστηκε σαν Έλληνας.

Καλαθοσφαιριστές του Π.Α.Ο.Κ. στην Εθνική Ελλάδας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Π.Α.Ο.Κ. έχει αποτελέσει πηγή καλαθοσφαιριστών που αγωνίστηκαν κατά καιρούς σε όλες τις εθνικές ομάδες. Σε ότι αφορά την εθνική ανδρών, στον πίνακα παρακάτω αναφέρονται οι 6 καλαθοσφαιριστές με τις περισσότερες συμμετοχές σαν παίκτες του Π.Α.Ο.Κ.. Επίσης αναφέρονται οι συνολικές τους συμμετοχές καθώς έχουν υπάρξει καλαθοσφαιριστές και άλλων ομάδων, καθώς επίσης και το ντεμπούτο τους στην Εθνική Ελλάδας ως παίκτες του Π.Α.Ο.Κ..

Καλαθοσφαιριστής Ως παίκτης Π.Α.Ο.Κ. Συνολικά Πρώτη συμ. ως παίκτης Π.Α.Ο.Κ. Αγώνας
Παναγιώτης Φασούλας 185 συμ. (1.757 π.) 248 συμ. (2.424 π.) 27/10/1981, Φιλικό τουρνουά Ελλάδα - Ουγγαρία 76–64
Μάνθος Κατσούλης 165 συμ. (1.371 π.) 165 συμ. (1.371 π.) 06/06/1976, Φιλικό τουρνουά Τσεχοσλοβακία - Ελλάδα 86–78
Νίκος Σταυρόπουλος 90 συμ. (497 π.) 102 συμ. (527 π.) 31/08/1983, Βαλκανικοί Αγώνες Ελλάδα - Βουλγαρία 62–51
Νίκος Μπουντούρης 74 συμ. (340 π.) 102 συμ. (449 π.) 05/07/1991, Μεσογειακοί Αγώνες Ελλάδα - Γαλλία 81–69
Ευθύμης Ρεντζιάς 66 συμ. (489 π.) 127 συμ. (1.048 π.) 12/11/1993, Φιλικός Γερμανία - Ελλάδα 93–90
Γιάννης Γιαννούλης 61 συμ. (354 π.) 64 συμ. (358 π.) 08/11/1994, Φιλικός Ελλάδα - Γερμανία 101–86

Οι προπονητές του Π.Α.Ο.Κ.[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στον πίνακα παρακάτω καταγράφονται οι προπονητές της ομάδας μπάσκετ του Π.Α.Ο.Κ. από τις αρχές της δεκαετίας του 1980. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του Αμερικανού Σκοτ Σκάιλς, ο οποίος ξεκίνησε την περίοδο 1996–97 ως παίκτης της ομάδας, όμως στα μέσα της σεζόν ανέλαβε τη θέση του προπονητή, οδηγώντας μάλιστα τον Π.Α.Ο.Κ. στην Ευρωλίγκα της επόμενης χρονιάς. Έκτοτε κάνει σημαντική καριέρα προπονητή στο NBA.

1980–81 Θεόδωρος Ροδόπουλος
1981–82
1982–83
1983–84 Χάρι Πάπας
Φαίδων Ματθαίου
1984–85 Γιόζιπ Τζέρτζια
1985–86 Θεόδωρος Ροδόπουλος
1986–87 Ορέστης Αγγελίδης
1987–88 Τζόνι Νόιμαν
1988–89 Τζόνι Νόιμαν
Κώστας Πολίτης
1989–90 Κώστας Πολίτης
1990–91 Κώστας Πολίτης
Σάκης Λάιος
Ντράγκαν Σάκοτα
1991–92 Ντούσαν Ίβκοβιτς
1992–93
1993–94 Ντούσαν Ίβκοβιτς
Σούλης Μαρκόπουλος
1994–95 Ντράγκαν Σάκοτα
Σάκης Λάιος
Βαγγέλης Αλεξανδρής
1995–96 Βαγγέλης Αλεξανδρής
Ευθ. Κιουμουρτζόγλου
Δημήτρης Ιτούδης
Ζέλικο Λούκαϊτς
Δημήτρης Ιτούδης
1996–97 Μισέλ Γκομέζ
Σκοτ Σκάιλς
1997–98 Ζβι Σερφ
1998–99 Ζβι Σερφ
Κώστας Φλεβαράκης
1999–00 Πέταρ Σκάνσι
Κώστας Φλεβαράκης
2000–01 Κώστας Φλεβαράκης
Γιάννης Σφαιρόπουλος
2001–02 Σλόμπ. Σούμποτιτς
Βαγγέλης Αλεξανδρής
2002–03 Μπάνε Πρέλεβιτς
2003–04
2004–05
2005–06 Μπάνε Πρέλεβιτς
Σούλης Μαρκόπουλος
2006–07 Κώστας Πιλαφίδης
Βαγγέλης Αλεξανδρής
2007–08 Ταμπ Μπάλντγουιν
Κώστας Φλεβαράκης
Τζον Κόρφας
2008–09 Αργύρης Πεδουλάκης
Γιώργος Καλαφατάκης
2009–10 Σούλης Μαρκόπουλος
2010–11
2011–12
2012–13
2013–14
2014–15
2015–16
2016–17
2017–18 Ηλίας Παπαθεοδώρου
2018–19
2019–20 Κώστας Χαραλαμπίδης
Κώστας Μέξας
2020–21 Κώστας Μέξας
Άρης Λυκογιάννης
2021–22 Άρης Λυκογιάννης
2022–23

Τρέχον ρόστερ ομάδας και διοίκηση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ρόστερ ομάδας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σύνθεση ΚΑΕ ΠΑΟΚ
Παίκτες Τεχνικοί
Θέση # Εθν. Όνομα Ύψ. Βά. Ηλικία
PG 10 Fridriksson, Elvar 1.83 m 78 kg &0000000000000029.00000029 – 11 Νοεμβρίου 1994 (1994-11-11)
PG 6 Τσιακμάς, Νίκος 1.88 m 88 kg &0000000000000024.00000024 – 29 Οκτωβρίου 1999 (1999-10-29)
PG 20 Σκουλαριώτης, Θοδωρής 1.88 m 88 kg &0000000000000019.00000019 – 21 Ιανουαρίου 2005 (2005-01-21)
SG 1 Townes, Marques 1.93 m 88 kg &0000000000000028.00000028 – 03 Σεπτεμβρίου 1995 (1995-09-03)
SG 23 Michalak, Michal 1.96 m 86 kg &0000000000000030.00000030 – 02 Νοεμβρίου 1993 (1993-11-02)
SG 15 Κωνσταντινίδης, Θοδωρής 1.94 m 90 kg &0000000000000020.00000020 – 20 Φεβρουαρίου 2004 (2004-02-20)
SF 12 Williams, Cecil 1.98 m 95 kg &0000000000000028.00000028 – 28 Μαΐου 1995 (1995-05-28)
SF 19 Αρσενόπουλος, Νίκος 1.96 m 91 kg &0000000000000023.00000023 – 19 Μαΐου 2000 (2000-05-19)
SF 8 Σχίζας, Σταύρος 1.96 m 93 kg &0000000000000035.00000035 – 10 Ιανουαρίου 1989 (1989-01-10)
PF 11 Μαργαρίτης, Βαγγέλης 2.03 m 113 kg &0000000000000041.00000041 – 05 Δεκεμβρίου 1982 (1982-12-05)
PF 21 Σωτηρίου, Αριστοτέλης 2.03 m 86 kg &0000000000000022.00000022 – 13 Ιουλίου 2001 (2001-07-13)
PF 2 Gilmore, Michael 2.08 m 95 kg &0000000000000029.00000029 – 11 Ιανουαρίου 1995 (1995-01-11)
C 9 Τσαϊρέλης, Μιχάλης 2.08 m 111 kg &0000000000000036.00000036 – 23 Φεβρουαρίου 1988 (1988-02-23)
C 4 McNease, Jamuni 2.08 m 101 kg &0000000000000027.00000027 – 25 Μαρτίου 1996 (1996-03-25)
C 32 Alston, Justin 2.04 m 100 kg &0000000000000029.00000029 – 02 Ιουλίου 1994 (1994-07-02)
Προπονητής
Βοηθοί προπονητή
  • Μπάμπης Καραΐσκος
Γυμναστές
  • Παναγιώτης Βασιλείου
Διευθυντής ομάδας

Υπόμνημα
  • (C) Αρχηγός
  • Injured Τραυματίας

Σύνθεση
Ενημέρωση: 17 Φεβρουαρίου 2024

Διάγραμμα ομάδας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Θέση Αρχικοί 5 Πάγκος 1 Πάγκος 2 Πάγκος 3
C Jamuni McNease Justin Alston Μιχάλης Τσαϊρέλης
PF Michael Gilmore Βαγγέλης Μαργαρίτης Αριστοτέλης Σωτηρίου
SF Cecil Williams Σταύρος Σχίζας Νίκος Αρσενόπουλος
SG Marques Townes Michal Michalak Θοδωρής Κωνσταντινίδης
PG Elvar Fridriksson Νίκος Τσιακμάς Θοδωρής Σκουλαριώτης

Διοίκηση και προσωπικό[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τελευταία ενημέρωση: 17 Φεβρουαρίου 2024 [29]

Ιδιότητα Υπεύθυνος
Πρόεδρος Αθανάσιος Χατζόπουλος
Αντιπρόεδρος Βασίλειος Τριλυράκης
Μέλος Διοίκησης Κωνσταντίνος Στεργίου
Γιατρός Ιωσήφ Γαβριηλίδης
Φυσιοθεραπευτής Μανώλης Σουανίδης
Φυσιοθεραπευτής Γιώργος Τσουκαλάς
Φροντιστής Μανώλης Βαλλιάνος

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «ΓΕΜΗ :: Υπηρεσίες Δημοσιότητας». publicity.businessportal.gr. Ανακτήθηκε στις 6 Ιουλίου 2023. 
  2. Κύπελλο Πρωταθλητριών 1960 linguasport.com
  3. 100 χρόνια Μπάσκετ 1891-1991, Περιοδικό Τρίποντο, 1991, σελ.202
  4. Η ιστορία του ΠΑΟΚ paokbc.gr
  5. «Όταν ο ΠΑΟΚ έσπασε το ρεκόρ του Άρη superbasket.gr». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 25 Σεπτεμβρίου 2011. Ανακτήθηκε στις 14 Σεπτεμβρίου 2011. 
  6. Cup winner's cup linguasport.com
  7. Κύπελλο Κυπελλούχων 1991 linguasport.com
  8. Κύπελλο Κυπελλούχων 1992 linguasport.com
  9. Ευρωλίγκα 1993 linguasport.com
  10. Κύπελλο Κόρατς 1994 linguasport.com
  11. Κύπελλο Κυπελλούχων 1996 linguasport.com
  12. Η ασπρόμαυρη ιστορία του Scott Skiles contra.gr
  13. Scott Skiles en.wikipedia
  14. Κόνραντ Μακρέι ageofbasketball.net
  15. ΠΑΟΚ-Άρης 101–99.
  16. ΠΑΟΚ-Ολυμπιακός 81–80.
  17. «Ο Σούλης Μαρκόπουλος στον ΠΑΟΚ». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 18 Ιουνίου 2020. Ανακτήθηκε στις 8 Ιανουαρίου 2020. 
  18. 2011-12 Qualifying Rounds Profile: PAOK BC.
  19. «Δύο στα δύο ο ΠΑΟΚ στα «Μαυροσκούφεια», 88-66 την ΜΕΝΤ-Δεύτερος ο Αρης». 
  20. «ΠΑΟΚ-Μαρούσι: 79-74». 
  21. «Βελτιωμένος ο ΠΑΟΚ, νίκη (82-76) επί του Προμηθέα και πρωτιά στα «Μαυροσκούφεια»». 
  22. ΕΡΓΟ, ΣΥΛΛΟΓΙΚΟ. ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΕΣ. Αθήνα: ΣΚΑΙ. σελ. 125. ISBN 978-960-482-020-7. 
  23. «ΠΑΟΚ - Σουνερ Οστανδης 61-59 / PAOK-Sunair - Τουρνουα Μακεδονια 1993». 
  24. «Τσιμπονα Ζαγκρεμπ - ΠΑΟΚ 82-90 / Cibona Zagreb-PAOK (Τουρνουα Ισπανιας)». 
  25. «ΠΑΟΚ - Λιμοζ 88-81 / PAOK - Limoges (27-12-94) ΤΟΥΡΝΟΥΑ ΠΑΡΤΙΖΑΝ». 
  26. Οι Ελληνικές ομάδες στα Ευρωπαϊκά Κύπελλα μπάσκετ linguasport.com
  27. «Κύπελλο Ελλάδας 1982–83 από την ιστοσελίδα της Ε.Ο.Κ.». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 25 Σεπτεμβρίου 2011. Ανακτήθηκε στις 23 Οκτωβρίου 2010. 
  28. Ιστοσελίδα FIBA Europe, EuroCup 2005–06
  29. Ομάδα από paokbc.gr

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]