Διεθνής Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Διεθνής
Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης
FIBA logo.svg
Συντομογραφία FIBA
Ίδρυση 18 Ιουνίου 1932
Τύπος Σύνδεσμος εθνικών ομοσπονδιών
Τοποθεσία Μι, Ελβετία
Περιοχή δράσης
Παγκόσμια
Μέλη 213 εθνικές ομοσπονδίες
Επίσημη γλώσσα
Αγγλικά, Αραβικά, Γαλλικά, Γερμανικά, Ισπανικά, Μανδαρινικά,[1] Ρωσικά
Γενικός Γραμματέας
Πάτρικ Μπάουμαν
Πρόεδρος
Ιβό Μεϊνινί
Βασικά στελέχη
Μπόρισλαβ Στάνκοβιτς
Γ. Βασιλακόπουλος
Μάνφρεντ Στρέερ
Ιστοσελίδα fiba.com

Η Διεθνής Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης, γνωστότερη με το γαλλικό ακρωνύμιο FIBA (Fédération Internationale de Basket-ball) ή αλλιώς ΦΙΜΠΑ,[2] είναι η παγκόσμια αθλητική ομοσπονδία που ορίζει τους κανονισμούς του μπάσκετ τόσο σε αγωνιστικό όσο και διοικητικό επίπεδο. Επίσης είναι ο φορέας που διοργανώνει τα διεθνή πρωταθλήματα εθνικών ομάδων. Η ομοσπονδία εδρεύει στην ελβετική πόλη Γενεύη και περιλαμβάνει ως μέλη όλες τις εθνικές ομοσπονδίες. Πρόεδρός της είναι ο αυστραλός παράγοντας Ρομπ Έλφινστον, ο οποίος εξελέγη τον Αύγουστο του 2006.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η FIBA ιδρύθηκε το 1932 στη Γενεύη ως Fédération Internationale de Basket-ball Amateur, από τη σύμπραξη των Ομοσπονδιών Καλαθοσφαίρισης οκτώ χωρών: Αργεντινής, Ελβετίας, Ελλάδας, Ιταλίας, Λετονίας, Πορτογαλίας, Ρουμανίας και Τσεχοσλοβακίας. Δύο χρόνια νωρίτερα, η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή είχε αποφασίσει να εντάξει το μπάσκετ στα ολυμπιακά αθλήματα, αρχής γενομένης από τους Αγώνες του Μονάχου (1936).

Το παγκόσμιο συνέδριο του 1989 αποφάσισε να αφαιρεθεί η λέξη Amateur (ερασιτεχνικό) από τον τίτλο της ομοσπονδίας και να επιτραπεί στους επαγγελματίες αθλητές του NBA να συμμετέχουν στις διοργανώσεις της FIBA, από τις οποίες μέχρι τότε ήταν αποκλεισμένοι. Η αρχή έγινε στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Βαρκελώνης το 1992. Πάντως, παρά την αφαίρεση του Amateur, το A διατηρήθηκε ως γράμμα στην ακροστοιχίδα FIBA.

Μέλη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σήμερα η Διεθνής Ομοσπονδία αριθμεί 213 μέλη. Το νεότερο μέλος της είναι η Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης του Μαυροβουνίου, η οποία ενεγράφη κατά τη διάρκεια του Μουντομπάσκετ 2006. Υπάρχουν επιπλέον 13 ομοσπονδίες που έχουν αναγνωρισθεί από τα τμήματα των ηπείρων τους, αλλά δεν έχουν ακόμα εγγραφεί επισήμως.

Διοργανώσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι κυριότερες διοργανώσεις της FIBA είναι τα Παγκόσμια Πρωταθλήματα Ανδρών και Γυναικών (έναρξη 1950 και 1953 αντίστοιχα), καθώς και τα ολυμπιακά τουρνουά καλαθοσφαίρισης σε συνεργασία με τη ΔΟΕ. Διεξάγει επίσης παγκόσμια πρωταθλήματα ομάδων υποδομής, που αποτελούνται από αθλητές χαμηλότερων ηλικιών.

Λογότυπο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το λογότυπο της FIBA έχει εξελιχθεί με την πάροδο των ετών.[3]

Ηπειρωτικές ζώνες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η FIBA χωρίζεται σε πέντε επιτροπές (υπο-ομοσπονδίες), μία ανά ήπειρο, οι οποίες στην εσωτερική της ορολογία ονομάζονται ζώνες. Τα κριτήρια δεν είναι αυστηρά γεωγραφικά - για παράδειγμα, στην ευρωπαϊκή ζώνη ανήκουν κατ' επιλογήν τους χώρες που το μεγαλύτερο μέρος ή ολόκληρη η επικράτειά τους βρίσκεται στην Ασία (Ρωσία, Τουρκία, Ισραήλ κ.ά.), ενώ παλαιότερα υπήρξαν επίσης μέλη της η Αίγυπτος, ο Λίβανος και το Ιράν.

Κάθε ζώνη έχει δική της διοίκηση και είναι υπεύθυνη για τα ηπειρωτικά πρωταθλήματα εθνικών ομάδων - π.χ. η ευρωπαϊκή για τα Ευρωμπάσκετ ανδρών, Γυναικών και μικρών ηλικιών. Ενδέχεται επίσης να υλοποιεί και διασυλλογικές διοργανώσεις. Αναλυτικά, οι ζώνες είναι οι εξής (σε παρένθεση οι σημαντικότερες διοργανώσεις που διεξάγουν):

Η ΦΙΜΠΑ διαιρεί τον κόσμο σε 5 επιτροπές, μία για κάθε ήπειρο.
     Αμερική: FIBA Americas - 44 μέλη
     Ασία: FIBA Asia - 44 μέλη
     Αφρική: FIBA Africa - 53 μέλη
     Ευρώπη: FIBA Europe - 52 μέλη
     Ωκεανία: FIBA Oceania - 21 μέλη

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 2014 General Statutes of FIBA, Article 47.2
  2. Η ΦΙΜΠΑ στα πόδια της Μπαρτσελόνα rizospastis.gr
  3. FIBA History fiba.com

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]