ULEB

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ένωση Ευρωπαϊκών Επαγγελματικών Συνδέσμων Καλαθοσφαίρισης
Ίδρυση1991
ΤύποςΑθλητική ένωση
ΈδραΙσπανία
Περιοχή δράσηςΕυρώπη
Μέλη14 ενώσεις μέλη
ΕπίτροποςΕδουάρδο Πορτέλα
Ιστότοποςuleb.com

Η ULEB (γαλλικά: Union des Ligues Européennes de Basket-Ball, που σημαίνει Ένωση Ευρωπαϊκών Επαγγελματικών Συνδέσμων Καλαθοσφαίρισης) ιδρύθηκε το 1991 με στόχο να βοηθήσει στη συνεργασία και την ανάπτυξη των ευρωπαϊκών επαγγελματικών πρωταθλημάτων καλαθοσφαίρισης. Η έδρα της βρίσκεται στη Βαρκελώνη της Ισπανίας.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η ULEB ιδρύθηκε τον Ιούνιο του 1991, με τρία από τα κορυφαία ευρωπαϊκά εθνικά επαγγελματικά πρωταθλήματα καλαθοσφαίρισης της Γαλλίας (LNB), της Ιταλίας (Lega) και της Ισπανίας (ACB), στη οποία εντάχθηκε το 1996 ο ΕΣΑΚΕ (Ελλάδα). Το 1999 προστέθηκαν η BLB (Βέλγιο), η BBL (Ηνωμένο Βασίλειο) και η LNBA (Ελβετία).

Η ένωση στη συνέχεια επεκτάθηκε με την BBL της Γερμανίας, την DBL (γνωστή ως FEB) και την PLK (Πολωνία) το 2001. Η ABA (Αδριατική) προστέθηκε τον Φεβρουάριο του 2002, ενώ τον Οκτώβριο του 2002 ενσωματώθηκε η ABL (Αυστρία) οι οποίες πλέον έχουν αποχωρήσει. Μετά από αυτό, τον Ιούνιο του 2003, προστέθηκε η LKL (Λιθουανία), η NBL (Τσεχία) το 2004 και τον Ιούλιο του 2005 η BSL του Ισραήλ εντάχθηκε στην ULEB. Το 2011, η ПБЛ της Ρωσίας έγινε επίσης μέλος.[1]

Το 2000 η εταιρεία Euroleague Basketball αποφάσισε να αποκοπεί από τη FIBA Europe και να ξεκινήσει τη νέα διοργάνωση της Ευρωλίγκα την περίοδο 2000-01. Η πρώτη περίοδος της Ευρωλίγκας είχε μια σειρά πέντε τελικών (αντί για τον παραδοσιακό μονό τελικό), αλλά επανήλθε ο μονός τελικός μετά από ένα χρόνο. Η FIBA Europe, την ίδια χρονιά, σχημάτισε επίσης το δικό της ευρωπαϊκό πρωτάθλημα, την επονομαζόμενη Σουπρολίγκα (SuproLeague), αλλά μετά από μόλις ένα χρόνο καταργήθηκε, ενώ η Ευρωλίγκα (Euroleague) έγινε η μόνη αποδεκτή κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση στην Ευρώπη. Τα Κύπελλα Κόρατς και Σαπόρτα είχαν επίσης καταργηθεί και εντάχθηκαν σε μία νέα διοργάνωση, που αρχικά λεγόταν ULEB Cup, και σήμερα είναι γνωστή ως Eurocup.

Αλλαγές κανόνων[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η εταιρεία Euroleague Basketball, επίσης, αποκόπηκε από την FIBA Europe και θέσπισε κανόνες πιο κοντά στο NBA, με το jump ball του NBA και τον κανόνα των 24ων δευτερολέπτων να είναι οι πρώτοι που υιοθετήθηκαν, το 2002 και το 2003 αντίστοιχα. Η ελπίδα ήταν ότι η Ευρωλίγκα θα παίξει με τους κανόνες που θα ευνοούν τους παίκτες και τους θεατές προσφέροντας θέαμα, κάτι που οι κανόνες της FIBA Europe δεν εξυπηρετούσαν.

Το 2004 η Euroleague Basketball ενέκρινε περισσότερες αλλαγές στους κανόνες που έκανε το παιχνίδι τους παρόμοιο με του NBA. Ενέκρινε τον κανόνα jump ball του NBA (no possession arrow, σε αντίθεση με τους κανόνες της FIBA Europe), καθώς και τους κανόνες τύπου ΝΒΑ σχετικά με τη θέση της μπάλας στα τελευταία δύο λεπτά, μετά από ένα time out (κεντρική γραμμή), και το block and charge fouls σε απόσταση 1,22 μέτρα (4,0 πόδια) από το καλάθι. Ο φορέας διοίκησης συλλόγων καλαθοσφαίρισης της Ιταλίας, Lega Basket, εξέδωσε επίσης κανόνα instant replay.

Το 2005 η Euroleague Basketball αποφάσισε να λειτουργήσει υπό τον έλεγχο της FIBA Europe, με τους κανόνες να γίνονται ομοιόμορφοι. Για παράδειγμα, η Ευρωλίγκα (Euroleague) και το Γιούροκαπ (Eurocup) να διοργανώνονται από την Euroleague Basketball και η FIBA να διεξάγει το Ευρωμπάσκετ (Eurobasket) και το Γιούροπ Καπ (FIBA Europe Cup), ενώ θα έχουν τους ίδιους κανόνες. Έτσι η Euroleague Basketball αντικατέστησε τους κανόνες τύπου ΝΒΑ, εξαλείφοντας το jump ball και το block-charge arc του NBA. Η FIBA Europe αργότερα επανέφερε το block-charge arc, το 2010 για τις διοργανώσεις εθνικών ομάδων και το 2012 για τα εθνικά εγχώρια πρωταθλήματα. Την ίδια στιγμή, η τραπεζοειδούς σχήματος περιοχή, που είχε ιστορικά χρησιμοποιηθεί από τη FIBA Europe, αντικαταστάθηκε από την ορθογώνιου σχήματος περιοχή που χρησιμοποιείται στο ΝΒΑ. Εκτός από αυτό, η γραμμή του τρίποντου μεταφέρθηκε από την απόσταση των 6,25 μέτρων (20 πόδια 6 ίντσες), σε απόσταση 6,75 μέτρων (22 πόδια 2 ίντσες).

Ενώσεις μέλη της ULEB[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Για το 2017, υπάρχουν 11 μέλη στην ULEB.[2]

Χώρα Ένωση / Διοργανώτρια αρχή Προσχώρηση Διοργανώσεις
Ισπανία Asociación de Clubs de Baloncesto 1991 Πρωτάθλημα Ισπανίας
Ιταλία Lega Basket 1991 Σέριε Α
Γαλλία Ligue Nationale de Basket 1991 Προ Α
Ελλάδα ΕΣΑΚΕ 1996 Μπάσκετ Λιγκ
Βέλγιο Basketball League Belgium 1999 Πρωτάθλημα Βελγίου
Γερμανία Basketball Bundesliga 2001 Πρωτάθλημα Γερμανίας
Πολωνία Polska Liga Koszykówki 2001 Πρωτάθλημα Πολωνίας
Ολλανδία Dutch Basketball League 2001 Πρωτάθλημα Ολλανδίας
Λιθουανία Lietuvos krepšinio lyga 2003 Πρωτάθλημα Λιθουανίας
Ισραήλ מנהלת ליגת העל בכדורסל 2005 Πρωτάθλημα Ισραήλ
Ρωσία Единая Лига ВТБ 2014 Γεντίναϊα Λίγκα

Παλαιότερα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στο παρελθόν, μέλη της ULEB ήταν τα εξής:

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Talkbasket.net The Russian League, admitted as member of the ULEB». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 9 Μαρτίου 2012. Ανακτήθηκε στις 16 Σεπτεμβρίου 2014. 
  2. «ULEB member leagues». ULEB.com. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 8 Δεκεμβρίου 2013. Ανακτήθηκε στις 21 Δεκεμβρίου 2015. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]