Μάικ Τζόουνς

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μάικ Τζόουνς
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση10  Φεβρουαρίου 1967
Φοίνιξ
Χώρα πολιτογράφησηςΗνωμένες Πολιτείες Αμερικής
Κύπρος
Ύψος200 cm Edit this on Wikidata
Βάρος105 kg Edit this on Wikidata
Εκπαίδευση και γλώσσες
Μητρική γλώσσαΑγγλικά
ΣπουδέςΠανεπιστήμιο Όμπερν[1]
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητακαλαθοσφαιριστής[2]
Περίοδος ακμής1988 - 2006
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Μάικ Τζόουνς (Mike Fritzthadus Jones) είναι Αμερικάνος πρώην καλαθοσφαιριστής γεννημένος στις 10 Φεβρουαρίου του 1967 στο Φοίνιξ της Αριζόνα των ΗΠΑ.

Καριέρα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Με ύψος 2,02 μ. αγωνιζόταν στη θέση του πάουερ φόργουορντ. Ωστόσο εκτός από ικανός ριμπάουντερ είχε αξιόλογες ικανότητες στο χειρισμό της μπάλας και αξιόπιστο σουτ και αγωνίστηκε και ως σμολ φόργουορντ. Αποφοίτησε από το Auburn University της Αλαμπάμα έχοντας αγωνιστεί με επιτυχία στην ομάδα μπάσκετ του. Το 1988 επιλέχθηκε από τους Milwaukee Bucks στον 3ο γύρο του ντραφτ του NBA στην 63η θέση.

Επέλεξε να αγωνιστεί στον ΠΑΟΚ το καλοκαίρι του 1988 και υπήρξε ο πρώτος ξένος αθλητής που αγωνίστηκε στην ομάδα καθώς εκείνη ήταν η πρώτη χρονιά κατά την οποία επιτράπηκε η συμμετοχή ξένου αθλητή στο ελληνικό πρωτάθλημα. Σε αντίθεση με τις περισσότερες ομάδες που επέλεξαν βετεράνους ξένους αθλητές του NBA αναγνωρισμένης αξίας (Ντάνι Βρέινς, Έντγκαρ Τζόουνς, Μαρκ Λαντσμπέργκερ, Κάρεϊ Σκάρι) o ΠΑΟΚ διέκρινε το ταλέντο του εικοσιενός ετών Μάικ Τζόουνς και τον απέκτησε δαπανώντας 180.000 δολάρια.[3] Οι φίλαθλοι του ΠΑΟΚ υπήρξαν πολύ ικανοποιημένοι από τις εμφανίσεις του και σύντομα του απέδωσαν το προσωνύμιο «μωρό του ελαφιού».[4]

Την περίοδο 1988-89 βοήθησε τον ΠΑΟΚ να προκριθεί στον πρώτο γύρο του Κυπέλλου Κόρατς με αντίπαλο τη Βιλερμπάν. Στις αναμετρήσεις με την ισχυρή ομάδα του Ερυθρού Αστέρα σημείωσε 37 και 30 πόντους. Μία από τις καλύτερες εμφανίσεις του στην Ελλάδα έγινε κατά την αναμέτρηση με τον Άρη κατά την οποία ο ΠΑΟΚ επικράτησε με σκορ 81-78 επί του Άρη διακόπτοντας μια σειρά από 80 συνεχόμενες νίκες του Άρη ο οποίος είχε 3,5 χρόνια να ηττηθεί στο ελληνικό πρωτάθλημα από το 1985.[5] Ο Τζόουνς σημείωσε 30 πόντους σε εκείνο τον αγώνα κατακτώντας και 14 ριμπάουντ. Με τη συνεισφορά του ο ΠΑΟΚ σημείωσε πάνω από 100 πόντους μέσο όρο στη σεζόν ενώ ο ίδιος σημείωνε πάνω από 30 πόντους μ.ο. τερματίζοντας στην τρίτη θέση των σκόρερ του ελληνικού πρωταθλήματος. Ο ΠΑΟΚ δεν κατάφερε να κατακτήσει κάποιο τίτλο όμως με την παρουσία του ανέβασε το επίπεδο του και μπορούσε πλέον να αντιμετωπίσει τον πρωταθλητή Άρη ισάξια. Στο τέλος της χρονιάς ενώ υπήρξε πρόθεση από τον ΠΑΟΚ για ανανέωση του συμβολαίου του δεν υπήρξε οικονομική συμφωνία και αποχώρησε.

Επόμενη ομάδα του υπήρξε ο Άρης λόγω των εξαιρετικών εμφανίσεων που είχε απέναντί του. Οι εμφανίσεις με του με τον Άρη ήταν εξίσου επιτυχημένες παρά το ότι αγωνιζόταν ως δεύτερος ξένος αθλητής στους ευρωπαϊκούς αγώνες και δεν είχε δικαίωμα συμμετοχής στο πρωτάθλημα. Αγωνίστηκε στο φάιναλ φορ του 1990 στη Σαραγόσα και ήταν ο δεύτερος σκόρερ του Άρη μετά το Νίκο Γκάλη.[6] Σημείωσε 21 πόντους στον ημιτελικό απέναντι στη Μπαρτσελόνα και 29 πόντους στο μικρό τελικό απέναντι στη Λιμόζ. Στις 24 Απριλίου 1990 πριν ολοκληρωθεί η σεζόν η Δίωξη Ναρκωτικών μετά από έφοδο στο σπίτι του εντόπισε ναρκωτικές ουσίες με συνέπεια να αποχωρήσει από τον Άρη και την Ελλάδα.[7]

Στη συνέχεια μεταγράφηκε στην Ορτέζ με την οποία κατέκτησε το Πρωτάθλημα Γαλλίας το 1992 και το Κύπελλο Γαλλίας το 1991 και το 1992. Αγωνίστηκε επίσης στις ομάδες Σολέ, Μούρθια, Χαποέλ Χολόν, Πενιαρόλ Μαλ ντελ Πλάτα, Ομάχα Ρέισερς, Απόλλων Λεμεσού, Welcome Montevideo, Αστέρας Λεμεσού και Διγενής Ακρίτας Μόρφου.[8]

Στις 27 Νοεμβρίου 2012 προσκλήθηκε στην Ελλάδα για να αγωνιστεί σε φιλανθρωπικό αγώνα μαζί με άλλους βετεράνους αθλητές του ελληνικού πρωταθλήματος. Παρά το ενδιαφέρον και την πρόθεση του αθλητή να αγωνιστεί δεν του επιτράπηκε η είσοδος στη χώρα λόγω της υπόθεσης με τα ναρκωτικά του 1990.[9]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. College Basketball at Sports-Reference.com. Ανακτήθηκε στις 28  Ιουλίου 2020.
  2. RealGM. 49401. Ανακτήθηκε στις 4  Απριλίου 2022.
  3. «Αφιέρωμα και συνέντευξη του Μάικ Τζόουνς - sentragoal.gr». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 4 Σεπτεμβρίου 2012. Ανακτήθηκε στις 16 Ιανουαρίου 2013. 
  4. «Oι ασπρόμαυρες ιστορίες θυμούνται το "μωρό του ελαφιού" - paokmania.gr». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 20 Ιουνίου 2012. Ανακτήθηκε στις 16 Ιανουαρίου 2013. 
  5. «Όταν ο ΠΑΟΚ έσπασε το ρεκόρ του Άρη - superbasket.gr». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 25 Σεπτεμβρίου 2011. Ανακτήθηκε στις 16 Ιανουαρίου 2013. 
  6. «Το φάιναλ φορ της Σαραγόσα το 1990 - euroleague.net». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 15 Δεκεμβρίου 2012. Ανακτήθηκε στις 16 Ιανουαρίου 2013. 
  7. Ο Μάικ Τζόουνς στη Μηχανή του Χρόνου
  8. Τα στατιστικά του Τζόουνς στο Κύπελλο Κυπελλούχων και στο Κύπελλο Κόρατς
  9. Απαγορεύτηκε η είσοδος στη χώρα στον Μάικ Τζόουνς - skai.gr