Ιστορία των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Η σημαία των ΗΠΑ κατά την διάρκεια της επανάστασης
Η σημαία των ΗΠΑ σήμερα

Η ιστορία των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής ξεκινά με την εγκατάσταση Ιθαγενών πληθυσμών στην Αμερική, χιλιάδες χρόνια πριν εμφανιστούν για πρώτη φορά οι Ευρωπαίοι στην ήπειρο. Το 1492, ο Χριστόφορος Κολόμβος έφτασε για πρώτη φορά στην Αμερική.Το 1607 ιδρύθηκε η πρώτη αποικία των Άγγλων στο Τζέιμσταουν της Βιρτζίνια. Οι αμερικανικές αποικίες ήταν κυρίως εδάφη της Αγγλίας. Άνθρωποι από την Γαλλία την Ισπανία αλλά και την Ολλανδία επίσης κατοίκησαν την περιοχή. Κατά την διάρκεια της ανάπτυξης των αποικιών, πολλοί ιθαγενείς πέθαναν από αρρώστιες ή έχασαν την ιδιοκτησία τους.

Έως το 1773 είχαν ιδρυθεί 13 αποικίες. Το 1775 στο Λέξινγκτον και το Κόνκορντ ξεκίνησε ένας πόλεμος μεταξύ των αποικιών και της Αγγλίας που έμεινε γνωστός ως ο Αμερικανικός Πόλεμος της Ανεξαρτησίας. Αυτός ο πόλεμος ξέσπασε επειδή οι Αμερικάνοι άποικοι πίστευαν ότι δεν είχαν ίση αντιμετώπιση με τους Άγγλους. Στις 4 Ιουλίου του 1776, άνδρες από τις 13 πολιτείες σύναψαν την συνθήκη της Αμερικανικής Ανεξαρτησίας. Ένα ηγετικό πρόσωπο στην διαμάχη αυτή ήταν ο Τζορτζ Ουάσινγκτον.

Μετά την Επανάσταση οι ηγέτες των Πολιτειών έγραψαν το σύνταγμα της νέας χώρας το 1787 και την διακήρυξη των ανθρωπίνων δικαιωμάτων το 1791. Αυτά βασίστηκαν στις ιδέες του κοινωνικού συμβολαίου του Τζον Λοκ και άλλων. Στην αρχές του 19ου αιώνα το κράτος αντιμετώπισε πλήθος εσωτερικών προβλημάτων όπως αυτό της σκλαβιάς. Στα μέσα του αιώνα η χώρα επεκτάθηκε στην Δύση και ξεκίνησε η εκβιομηχάνιση της. Το 1861 μερικές πολιτείες στον Νότο αποσχίστηκαν από το κράτος για να ιδρύσουν μία νέα χώρα τις Συνομόσπονδες Πολιτείες της Αμερικής. Από το 1861 έως το 1865, ο Βορράς και ο Νότος έκαναν έναν πόλεμο, γνωστό ως ο Αμερικανικός Εμφύλιος Πόλεμος, αίτια του οποίου ήταν κυρίως η σκλαβιά και άλλες αποφάσεις που καθόριζαν το μέλλον της χώρας.

Μετά τη νίκη του Βορρά στη διαμάχη, η χώρα διαπέρασε μία ανασυγκρότηση. Στα τέλη του 19ου αιώνα, οι ΗΠΑ δέχτηκαν ένα μεγάλο μεταναστευτικό ρεύμα ανθρώπων από την Ευρώπη που εργάζονταν σε εργοστάσια. Αυτή η περίοδος σηματοδότησε την άνοδο των πλούσιων επιχειρηματιών. Στις αρχές του 20ού αιώνα, οι Ηνωμένες Πολιτείες έγιναν παγκόσμια υπερδύναμη και ήταν μία από τις μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου. Οι Ηνωμένες Πολιτείες συμμετείχαν στον Α' και τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Αυτή την περίοδο ξεκίνησε και η Μεγάλη Ύφεση, η οποία τελείωσε με την λήξη του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.

Μετά το τέλος του πολέμου οι ΗΠΑ και η ΕΣΣΔ συμμετείχαν σε μία διαμάχη γνωστή ως Ψυχρός Πόλεμος. Κατά την διάρκεια του πολέμου οι ΗΠΑ σπατάλησαν πολλά λεφτά στην άμυνα του κράτους. Πολέμησαν στην Κορέα και το Βιετνάμ. Έστειλαν τον Νηλ Άρμστρονγκ και άλλους αστροναύτες στο διάστημα. Οι Αφροαμερικανοί και άλλες μειονότητες πολέμησαν για τα δικαιώματα τους. Την περίοδο 1970 έως 1980 ελαττώθηκε η βιομηχανική παραγωγή στη χώρα. Ο Ψυχρός Πόλεμος έληξε το 1991, όταν η Σοβιετική Ένωση διαλύθηκε. Η Μέση Ανατολή έπαιξε σημαντικό ρόλο στην εξωτερική πολιτική του κράτους, ιδιαίτερα μετά τις Επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001.

Προ-Κολομβιακή Αμερική[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ένας ιθαγενής κυνηγάει ένα βίσονα

Η Προ-Κολομβιακή εποχή είναι η εποχή πριν την άφιξη του Χριστόφορου Κολόμβου στην Αμερική το 1492.Αυτή την περίοδο οι Ιθαγενείς Αμερικάνοι κατοικούσαν στην περιοχή. Είχαν διαφορετικές κουλτούρες: οι ιθαγενείς Αμερικάνοι στις Ανατολικές Ηνωμένες Πολιτείες κυνηγούσαν ελάφια και πτηνά, οι ιθαγενείς στα βορειοδυτικά ψάρευαν,ενώ στα νοτιοδυτικά φύτευαν καλαμπόκι και έκτιζαν σπίτια. Οι ιθαγενείς, στις μεγάλες πεδιάδες, κυνηγούσαν βίσονες. Πολλοί μελετητές πιστεύουν ότι το έτος 1000 οι Βίκινγκς έφτασαν στην Νέα Γη, αλλά δεν την κατοίκησαν.

Αποικιακή Αμερική[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι δεκατρείς αποικίες (κόκκινο) πριν την Αμερικανική επανάσταση

Οι Άγγλοι είχαν επιχειρήσει να αποικίσουν την Αμερική το 1585. Μία αποικία που είχαν ιδρύσει εκεί απέτυχε και οι άνθρωποι εξαφανίστηκαν. Το 1607 ιδρύθηκε η πρώτη αποικία στο Τζέιμσταουν της Βιρτζίνια από μερικούς Άγγλους που αναζητούσαν περιπέτεια και χρήμα. Τα πρώτα χρόνια της αποικίας πολλοί πέθαναν από αρρώστια και πείνα. Η αποικία επέζησε λόγω της παραγωγής καπνού.

Το 1621, μία ομάδα Άγγλων γνωστοί ως πίλγκριμς αποίκισαν στο Πλύμουθ της Μασαχουσέτης. Μία ακόμα μεγαλύτερη αποικία ιδρύθηκε στη Μασαχουσέτη από τους Πουριτανούς το 1630.Οι πίλγκριμς και οι πουριτανοί είχαν ως σκοπό την δημιουργία μία καλύτερης κοινωνίας και όχι την εύρεση χρυσού.Ένας άντρας εν ονόματι Ρότζερ Γουίλιαμς έφυγε από την αποικία μετά από διαφωνίες και ίδρυσε το Ρόουντ Άιλαντ το 1636.

Η Αγγλία δεν ήταν το μόνο κράτος που αποίκισε στις σημερινές ΗΠΑ.Τον 14ο αιώνα η Ισπανία έκτισε ένα φρούριο στην Φλόριντα.Οι Γάλλοι αποίκισαν την Λουιζιάνα και τις περιοχές γύρω στις Μεγάλες Λίμνες.Οι Ολλανδοί αποίκισαν την Νέα Υόρκη που ονόμασαν Νέα Ολλανδία.Άλλες περιοχές αποικήθηκαν από Σκωτσέζους-Ιρλανδούς,Γερμανούς και Σουηδούς.Όμως οι περισσότεροι άποικοι υιοθέτησαν τον αγγλικό τρόπο ζωής.Η ανάπτυξη των αποικιών δεν ήταν καλή για τους ιθαγενείς.Πολλοί πέθαναν από ευλογιά μία ασθένεια που έφεραν οι Ευρωπαίοι στην Αμερική.Όσοι έζησαν έχασαν την περιουσία τους από τους αποίκους.

Στις αρχές του 16ου αιώνα υπήρχε ένα θρησκευτικό κίνημα στην Αμερική γνωστό ως η Μεγάλη Αφύπνιση.Ιεροκήρυκες όπως ο Τζόναθαν Έντουαρντς έκαναν συνεχώς ομιλίες και κηρύγματα.Η Μεγάλη Αφύπνιση σε συνδυασμό με τις Μάγισσες του Σάλεμ δημιούργησαν τις σκέψεις και τις ιδέες που κατέληξαν στην Αμερικανική Επανάσταση.

Μέχρι το 1733 υπήρχαν 13 αποικίες.Οι αποικίες συχνά διαιρούνταν σε τρεις περιοχές.Το Βόρειο τμήμα ονομαζόταν Νέα Αγγλία και περιελάμβανε τις πολιτείες Νιου Χάμσαϊρ,Μασαχουσέτη,Ρόουντ Άιλαντ και Κοννέκτικατ.Υπήρχαν 4 μεσαίες πολιτείες Νέα Υόρκη,Νιου Τζέρσεϊ,Πενσυλβάνια και Ντέλαγουερ.Ο Νότος είχε πέντε πολιτείες Μαίρυλαντ,βιρτζίνια,Βόρεια Καρολίνα,Νότια Καρολίνα και Τζόρτζια.Η Νέα Αγγλία είχε μικρές φάρμες και επικεντρωνόταν στο ψάρεμα,την ξυλεία και σε μικρές επειχηρήσεις για να βγάλει χρήματα.Ο Νότος είχε μεγάλων εκτάσεων φάρμες με καπνό και βαμβάκι.Οι μεσαίες αποικίες είχαν μεσαίες σε μέγεθος φάρμες.Σε αυτές τις περιοχές ζούσαν άνθρωποι διαφορετικής κουλτούρας και διαφορετικών ιδεών,και οι τρεις περιοχές είχαν στενές εμπορικές σχέσεις με την Ευρώπη.

Από το 1754 έως το 1763,η Αγγλία και η Γαλλία πολέμησαν σε ένα πόλεμο γνωστός ως Επταετής Πόλεμος ή γαλλοινδιανικός πόλεμος στον οποίο οι Άγγλοι νίκησαν.Μετά τον πόλεμο υπέγραψαν την ανακήρυξη του 1763.Η ανακήρυξη έλεγε ότι οι κάτοικοι των 13ων αποικιών δεν θα μπορούσαν να κατοικίσουν δυτικά από τα Απαλάχια Όρη.Η ανακήρυξη αυτή προκάλεσε γενική δυσαρέσκεια σε ορισμένους.

Αμερικανική Επανάσταση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η παρουσίαση της ανακήρυξης ανεξαρτησίας των ΗΠΑ. Τρεις από τους άνδρες που κάθονται είναι ο Τόμας Τζέφερσον,Ο Τζον Άνταμς και ο Βενιαμίν Φραγκλίνος.

Μετά τον γαλλοϊνδιανικό πόλεμο, οι άποικοι άρχισαν να πιστεύουν ότι δεν είχαν ίσα δικαιώματα με τους Άγγλους. Ήθελαν να αντιμετωπίζονται ίσα από την αγγλική κυβέρνηση. Αυτό εν μέρη ευθύνεται στην ανακήρυξη του 1763 αλλά κυρίως λόγω της δυσβάσταχτης φορολογίας που επέβαλαν οι Άγγλοι μετά τον πόλεμο. Οι Αμερικάνοι θεώρησαν άδικο το γεγονός ότι τους επιβαλλόταν φορολογία χωρίς να εκπροσωπούνται στο Βρετανικό Κοινοβούλιο.Αυξήθηκαν οι φορολογήσεις στην ζάχαρη στα γραμματόσημα κ.ά. Οι φόροι αυτοί συνέβαλαν στο αίσθημα ενότητας μεταξύ των πολιτειών. Το 1770, άποικοι στην Βοστόνη, γνωστοί ως οι Γιοι της Ελευθερίας έδωσαν μία μάχη εναντίον των Άγγλων στρατιωτών. Το γεγονός αυτό έμεινε γνωστό ως η Σφαγή της Βοστόνης. Μετά την αυξημένη φορολόγηση στο τσάι, οι Γιοι της Ελευθερίας έριξαν εκατοντάδες κουτιά τσάι στο ποτάμι ως ένδειξη διαμαρτυρίας. Αυτό οδήγησε τον βρετανικό στρατό στην κατάληψη της Βοστόνης. Μετά από αυτό, ηγέτες από τις δεκατρείς αποικίες σχημάτισαν το ηπειρωτικό κογκρέσο. Πολλοί άνδρες ήταν μέλη αυτής της ομάδας, μεταξύ των οποίων ο Βενιαμίν Φραγκλίνος, ο Τζον Άνταμς, ο Τόμας Τζέφερσον,ο Τζον Χάνκοκ,ο Ρότζερ Σέρμαν και ο Τζον Τζέυ.

Το 1776 ο Τόμας Πέιν έγραψε ένα φυλλάδιο με το όνομα Κοινή Λογική. Αφορούσε το θέμα της αγγλικής εξουσίας έναντι των πολιτειών. Βασιζόταν σε ιδέες των ατομικών δικαιωμάτων και του κοινωνικού συμβολαίου του Τζον Λοκ και άλλων. Στις 4 Ιουλίου, 1776, άνθρωποι από τις 13 αποικίες συμφώνησαν να υπογράψουν την ανακήρυξη ανεξαρτησίας των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής. Οι άποικοι είχαν αρχίσει από πριν να πολεμούν τους Άγγλους στρατιώτες. Ο επαναστατικός πόλεμος ξεκίνησε το 1775 στο Λέξινγκτον και Κόνκορντ. Παρ' όλο που οι Αμερικάνοι στρατιώτες υπό τον Τζορτζ Ουάσινγκτον έχασαν πολλές μάχες κέρδισαν μία βασική νίκη στην Σαρατόγκα το 1777. Αυτό οδήγησε την Γαλλία και την Ισπανία να συμμετέχουν στον πόλεμο στο πλευρό των Αμερικάνων. Το 1781, μία αμερικανική νίκη στο Γιόρκταουν υπό την βοήθεια των Γάλλων οδήγησε την Αγγλία να σταματήσει να πολεμάει και να παρατήσει τις αποικίες. Η Αμερική κέρδισε τον πόλεμο και την ανεξαρτησία της.

Η Ομοσπονδιακή περίοδος (1781-1815)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 1781,οι αποικίες σχημάτισαν μία συνομοσπονδία πολιτειών υπό τα άρθρα της Συνομοσπονδίας αλλά κράτησε μόνο για έξι χρόνια.Έδωσε όλες τις δυνάμεις στις πολιτείες και σχεδόν καμία στην κεντρική κυβέρνηση.Η συνομοσπονδία δεν είχε πρόεδρο.Δεν μπορούσε να αφαιρέσει ιθαγενείς και Άγγλους από τα σύνορα και ούτε να σταματήσει επαναστάσεις του όχλου.

Το σύνταγμα των ΗΠΑ

Το 1787,σχηματίστηκε το πρώτο σύνταγμα.Στον σχηματισμό του συνέβαλαν μεγάλες προσωπικότητες της εποχής όπως ο Τζέιμς Μάντισον,Τζορτζ Ουάσινγκτον και ο Αλεξάντερ Χάμιλτον.Ορισμένοι από αυτούς τους άνδρες αργότερα θα αποκτούσαν σημαντικές κυβερνητικές θέσεις.Το σύνταγμα δημιούργησε μία ισχυρότερη εθνική κυβέρνηση που είχε τρεις κλάδους:την διοικητική (ο πρόεδρος και το προσωπικό), τη νομοθετική (η Βουλή των Αντιπροσώπων και το Κογκρέσο) και τη δικαστική.

Κάποιες πολιτείες συμφώνησαν με το σύνταγμα γρήγορα.Σε άλλες πολιτείες πολλοί δυσαρεστήθηκαν με το σύνταγμα καθώς παραχωρούσε πολλά δικαιώματα στην κεντρική κυβέρνηση και καταπατούσε τα δικαιώματα των ανθρώπων.Για να διαδοθεί το σύνταγμα καταγράφηκαν ορισμένα άρθρα σε εφημερίδες με αποσπάσματα του.Αργότερα προστέθηκε η διακήρυξη των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.Ήταν μία σειρά δέκα τροποποιήσεων που περιόριζαν τις δυνάμεις της κυβέρνησης και παραχωρούσαν δικαιώματα στους ανθρώπους.Όπως η ανακήρυξη της ανεξαρτησίας έτσι και το σύνταγμα ήταν ένα κοινωνικό συμβόλαιο μεταξύ του κράτους και των πολιτών.Η κεντρική ιδέα του συντάγματος είναι ότι η κυβέρνηση είναι μια αντιπροσωπευτική δημοκρατία,εκλεγμένη από τους ανθρώπους όπου όλοι έχουν τα ίδια δικαιώματα.Όμως αυτό δεν ίσχυε αρχικά καθώς μόνο οι λευκοί άνδρες που είχαν ιδιοκτησία μπορούσαν να ψηφίσουν.Κατά την διάρκεια της προεδρικής θητείας του Ουάσινγκτον έγινε μία επανάσταση κατά την οποία οι αγρότες προσπάθησαν να εμποδίσουν την κυβέρνηση να συγκεντρώνει φόρους για το ουίσκι.Το 1795,η κυβέρνηση υπέγραψε μία συνθήκη κατά την οποία ενισχύθηκαν οι εμπορικές συναλλαγές με την Βρετανία αλλά ως αντάλλαγμα οι Άγγλοι εγκατέλειψαν τα φρούρια τους στις Μεγάλες Λίμνες.

Ο Τζον Άνταμς νίκησε τον Τόμας Τζέφερσον στις εκλογές του 1796 και έγινε ο δεύτερος πρόεδρος των ΗΠΑ.Αυτές ήταν οι πρώτες εκλογές ανάμεσα σε δύο πολιτικά κόμματα.Ως πρόεδρος ο Άνταμς ισχυροποίησε τον στρατό και το ναυτικό.

Στις εκλογές του 1800 ο Τζέφερσον νίκησε τον Άνταμς.Ένα από τα σημαντικότερα πράγματα που έκανε ως πρόεδρος ήταν η Αγορά της Λουιζιάνας κατά την οποία αγοράστηκε μία μεγάλη έκταση γης από την Γαλλία.Ο Τζέφερσον επίσης προσπάθησε να σταματήσει το εμπόριο μεταξύ Αγγλίας και Γαλλίας έτσι ώστε οι ΗΠΑ να μην εμπλακούν σε τυχόν πόλεμο που αυτές θα συμμετέχουν.Πόλεμος ξέσπασε μεταξύ ΗΠΑ και Αγγλίας όταν ο Μάντισον ήταν πρόεδρος το 1812.Αυτός ο πόλεμος έμεινε γνωστός ως ο Πόλεμος του 1812.

Επέκταση,εκβιομηχάνιση και σκλαβιά (1815-1861)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ένα από τα προβλήματα αυτής της περιόδου ήταν η σκλαβιά.Μέχρι το 1861 πάνω από τρεις εκατομμύρια αφροαμερικανοί ήταν σκλάβοι στον Νότο.Αυτό σημαίνει ότι εργάζονταν για άλλους ανθρώπους αλλά δεν είχαν ελευθερία και δεν δέχονταν πληρωμή για την εργασία τους.Οι περισσότεροι δούλευαν σε εκτάσεις βαμβακιού.Μόνο λίγοι λευκοί κάτοικοι είχαν στην κατοχή τους καλλιεργήσιμες εκτάσεις.Οι περισσότεροι λευκοί του νότου δεν είχαν καν σκλάβους στην κατοχή τους.Μετά την ανακάλυψη της εκκοκκιστικής μηχανής βαμβακιού το 1793 το βαμβάκι έγινε κορυφαίο σε παραγωγή.Υπήρχαν μερικές επαναστάσεις σκλάβων αλλά όλες απέτυχαν.Ο νότος ήθελε να διατηρήσει την σκλαβιά αλλά ο βορράς ήθελε να την απαγορεύσει.Μία άλλη διαφορά μεταξύ του βορρά και του νότου αφορούσε το θέμα του ρόλου της κυβέρνησης.Ο νότος ήθελε ισχυρές πολιτειακές κυβερνήσεις ενώ ο βορράς ισχυρή κεντρική κυβέρνηση.

O Τζέιμς Μονρόε έκανε τους Αμερικάνους να αισθανθούν μία "περίοδο καλών συναισθημάτων
Το κανάλι Έρι

Μετά τον πόλεμο του 1812 το ομοσπονδιακό κόμμα έσβησε αφήνοντας μία "περίοδο καλών συναισθημάτων" στην οποία μόνο ένα κόμμα ήταν σημαντικό,υπό τον πρόεδρο Τζέιμς Μάντισον και Τζέιμς Μονρόε.Υπό τον Μονρόε η τακτική των ΗΠΑ στην Βόρεια Αμερική ήταν το δόγμα του Μονρόε το οποίο υποστήριζε ότι η Ευρώπη θα έπρεπε να σταματήσει να ελέγχει τις ΗΠΑ και άλλα ανεξάρτητα κράτη στην αμερικανική ήπειρο.Αυτή την περίοδο το Κογκρέσο απαίτησε κάτι αποκαλούμενο "το αμερικανικό σύστημα".Το αμερικανικό σύστημα σήμαινε δαπάνη χρημάτων σε τραπεζικά μεταφορικά και επικοινωνιακά θέματα.Εξαιτίας του Αμερικανικού συστήματος μεγαλύτερες πόλεις και περισσότερα εργοστάσια κτίστηκαν.Μέχρι το 1840 σιδηρόδρομοι και κανάλια είχαν κατασκευαστεί.Μέχρι το 1860 χιλιάδες μίλια σιδηρόδρομων είχαν κατασκευαστεί κυρίως στα βορειοανατολικά.

Στις αρχές του 19ου αιώνα η βιομηχανική επανάσταση έφτασε στην Αμερική.Πολλά εργοστάσια κτίστηκαν σε πόλεις όπως το Λόουελ στη Μασαχουσέτη.Τα περισσότερα έφτιαχναν ρούχα.Πολλοί εργάτες εργοστασίων ήταν γυναίκες και μερικοί ήταν παιδιά από την Γερμανία και την Ιρλανδία.Παρά την εκβιομηχάνιση αυτή οι ΗΠΑ παρέμεναν ένα αγροτικό κράτος.

Ο Φράνσις Πρέστον Μπλέαρ ίδρυσε το Ρεπουμπλικανικό κόμμα για να βοηθήσει την ελευθερία των σκλάβων

Αυτή την περίοδο υπήρχε ένα θρησκευτικό κίνημα γνωστό ως Δεύτερη Μεγάλη Αφύπνιση.Ξεκίνησε στην Νέα Υόρκη και αργότερα επεκτάθηκε στην Νέα Αγγλία.Κατά την διάρκεια της δεύτερης μεγάλης αφύπνισης πολύ κόσμος μαζεύτηκε σε μεγάλες θρησκευτικές συγκεντρώσεις γνωστές ως αναγεννήσεις.Οι εκπρόσωποι της ΔΜΑ πίστευαν ότι θα μπορούσαν να φέρουν μία χρυσή εποχή στις ΗΠΑ μέσω της θρησκείας.Νέα θρησκευτικά κινήματα όπως οι Μορμόνοι και ο Μεθοδισμός γεννήθηκαν.

Τον 19ο αιώνα οι περισσότερες παντρεμένες γυναίκες έμεναν στα σπίτια και ανέτρεφαν τα παιδιά.Όπως και σε άλλες χώρες έτσι και στις ΗΠΑ οι γυναίκες ήταν υποχείρια του ανδρός.Οι γυναίκες που δεν παντρευόταν είχαν ελάχιστε επαγγελματικές ευκαιρίες και κυρίως σε εργοστάσια παρασκευής ρούχων.Έτσι σε γυναίκες όπως η Λουκριτία Μοττ αναπτύχθηκε η ιδέα ότι οι γυναίκες έπρεπε να αποκτήσουν περισσότερα δικαιώματα.Το 1848 πολλές από αυτές τις γυναίκες συναντήθηκαν και αποφάσισαν να πολεμήσουν για την απόκτηση δικαιωμάτων όπως το δικαίωμα ψήφου.Πολλές γυναίκες που είχαν εμπλακεί σε κινήματα απόκτησης δικαιωμάτων είχαν επίσης εμπλακεί σε κινήματα κατά της σκλαβιάς.

Ο Τζάκσον ήταν ο πρώτος δημοκρατικός πρόεδρος

Το 1828 ο Άντριου Τζάκσον εκλέχθηκε πρόεδρος.Ήταν ο πρώτος πρόεδρος που εκλέχθηκε από το Δημοκρατικό Κόμμα (ΗΠΑ).Άλλαξε την κυβέρνηση με πολλούς τρόπους.Επειδή οι ψηφοφόροι του ήταν κυρίως φτωχοί άνθρωποι τους αντάμειψε με κυβερνητικές θέσεις.Ένα άλλο κόμμα σχηματίστηκε για να αγωνιστεί εναντίον του.Αυτό ονομάστηκε διπλοκομματικό πολιτικό σύστημα.Ο Τζάκσον ήταν κατά της εθνικής τράπεζας.Την έβλεπε ως σύμβολο των πλούσιων Αμερικάνων επιχειρηματιών.Ο Τζάκσον επίσης επέβαλε έναν υψηλό φόρο εισαγωγών που δυσαρέστησε τον Νότο.Το αποκαλούσαν "Ταρίφα της απέχθειας".Ο αντιπρόεδρος του Τζάκσον ήταν από τον Νότο.Έγραψε ότι ο νότος θα έπρεπε να σταματήσει την ταρίφα και πιθανόν να αποχωρήσει από την Ένωση.Τα λόγια αυτά θα ξαναλεχθούν στον Αμερικανικό Εμφύλιο Πόλεμο.

Οι άνθρωποι κινήθηκαν δυτικά από τον ποταμό Μισισιπή και από τα Βραχώδη Όρη.Οι πρώτοι άνθρωποι που μετακινήθηκαν δυτικά ήταν εκείνοι που πουλούσαν δέρμα ζώων.Μέχρι το 1840 πολλοί άνθρωποι μετακινούνταν στο Όρεγκον με βαγόνια και ακόμα περισσότεροι πήγαν στα δυτικά μετά τον πυρετό χρυσού της Καλιφόρνια το 1849.Πολλές νέες πολιτείες προστέθηκαν στις αρχικές δεκατρείς.Αυτή την περίοδο πολλοί ιθαγενείς Αμερικάνοι έχασαν την γη τους.Το 1830 οι Ινδιάνοι εκδιώχθηκαν από την κεντρική χώρα και μέχρι το 1840 οι περισσότεροι είχαν μετακινηθεί δυτικά του ποταμού Μισισιπή.

Το Αλάμο ήταν πεδίο της μάχης μεταξύ Μεξικανών και Τεξανών το 1836.

Το 1845 το Τέξας που ήταν κράτος αφού αποχώρησε από το Μεξικό εισχώρησε στις ΗΠΑ.Το Μεξικό διαφώνησε και οι Αμερικάνοι ήθελαν εδάφη του στις δυτικές ακτές.Έτσι ξέσπασε ένας πόλεμος γνωστός ως Αμερικανομεξικανικός πόλεμος.Κατά την διάρκεια του πολέμου οι ΗΠΑ κατέλαβαν πόλεις όπως το Σαν Φρανσίσκο,το Λος Άντζελες,το Βερακρούς, το Μοντερρέι και την Πόλη του Μεξικού.Ως αποτέλεσμα του πολέμου οι ΗΠΑ κατέλαβαν εδάφη στην Καλιφόρνια.Σε πολλούς ανθρώπους στον βορρά δεν άρεσε η έκβαση του πολέμου καθώς θεωρούσαν ότι ωφελούσε τις Νότιες Πολιτείες.

Το 1840 και το 1850 ξεκίνησε μία αντιπάθεια μεταξύ των κατοίκων των βόριων και των νότιων πολιτειών σχετικά με θέματα της σκλαβιάς και της εξουσίας της κεντρικής κυβέρνησης.Οι άνθρωποι στην κυβέρνηση προσπάθησαν να συνάψουν συμφωνίες για να αποτρέψουν τον πόλεμο.Τέτοια ήταν ο συμβιβασμός του 1850 αλλά όλες απέτυχαν.Οι νότιοι εκνευρίστηκαν με τον βορρά σε σημεία όπως η έκδοση του βιβλίου Η Καλύβα του Μπαρμπα-Θωμά που έλεγαν ότι η σκλαβιά είναι λάθος.Οι βόρειοι εκνευρίστηκαν με αποφάσεις του ανωτάτου δικαστηρίου όπως στην υπόθεση Ντρεντ Σκοττ όπου ο Σκοττ παρέμεινε σκλάβος.Βόρειοι και νότιοι ξεκίνησαν να αλληλοσκοτώνονται για θέματα που αφορούν την σκλαβιά στο Κάνσας.

Εμφύλιος Πόλεμος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η μάχη του Αντιετάμ ήταν μία αιματηρή μάχη του πολέμου.
Λίνκολν, Γκραντ, Σέρμαν, και Πόρτερ συζητούν για τον Εμφύλιο Πόλεμο

Στις εκλογές του 1860 το δημοκρατικό κόμμα διαιρέθηκε και ο Ρεπουμπλικάνος υποψήφιος για την προεδρία Αβραάμ Λίνκολν νίκησε τις εκλογές. Μετά από αυτό πολλές νότιες πολιτείες αποχώρησαν από την Ένωση. Τελικά αποχώρησαν έντεκα πολιτείες.Ίδρυσαν ένα νέο κράτος με το όνομα Συνομόσπονδες Πολιτείες της Αμερικής ή απλά "Συνομοσπονδία". Ξέσπασε πόλεμος μεταξύ Βορρά (Ένωση) και νότου (Συνομοσπονδία). Ο νότος είχε καλύτερους στρατηγούς από τον βορρά αλλά είχε λιγότερους σιδηρόδρομους και σχεδόν κανένα εργοστάσιο όπλων. Το γεγονός αυτό οδήγησε σε έλλειψη στολών και όπλων για τους στρατιώτες της Συνομοσπονδίας. Ο Νότος αδυνατούσε να εφοδιαστεί επειδή ο βορράς είχε μπλοκάρει με καράβια τις νότιες ακτές.

Στις αρχές του πολέμου, στρατηγοί της Συνομοσπονδίας όπως ο Ρόμπερτ Λη και ο Στόνγουολ Τζάκσον νίκησαν σε μάχες εναντίον των στρατηγών της Ένωσης όπως ο Τζορτζ Μακλέλαν. Το 1862 και το 1863 ο στρατός της Ένωσης επιχείρησε να καταλάβει την εχθρική πρωτεύουσα της Συνομοσπονδίας το Ρίτσμοντ (Βιρτζίνια) αρκετές φορές αλλά απέτυχαν. Ο στρατός του Λη κατέλαβε περιοχές στον βορρά δύο φορές αλλά οδηγήθηκε σε υποχώρηση στη Μάχη του Γκέττυσμπεργκ και τη μάχη του Αντιετάμ. Στη μέση του πολέμου ο Λίνκολν υπέγραψε την Διακήρυξη Χειραφέτησης η οποία ελευθέρωνε όλους τους σκλάβους του Νότου και τους επέτρεπε να εισέλθουν στον στρατό της Ένωσης. Ο πόλεμος έτεινε προς το μέρος του βορρά το 1863. Σημαντικές μάχες για την νίκη του Βορρά ήταν αυτή στο Γκέττυσμπεργκ και το Βικσμπεργκ. Αυτή του Γκέττυσμπεργκ απέτρεψε τον Λη να κατακτήσει τον βορρά και αυτή του Βίκσμπεργκ τους έδωσε τον έλεγχο του ποταμού Μισισιπή. Το 1864 ένας στρατός της Ένωσης υπό τον Ουίλιαμ Σέρμαν κατέστρεψε το μεγαλύτερο μέρος της Τζόρτζια. Μέχρι το 1865, ο στρατηγός της Ένωσης Οδυσσεύς Γκραντ κατέλαβε το Ρήτσμοντ.

Περίοδος της ανασυγκρότησης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τον Απρίλιο του 1865 ο Λίνκολν δολοφονήθηκε ενώ παρακολουθούσε μία θεατρική παράσταση.Ο νέος πρόεδρος Άντριου Τζόνσον πέρασε το στάδιο της ανασυγκρότησης όπου έπρεπε να ξαναεπαναφέρει τις πολιτείες στην αρχική τους κατάσταση ενισχύοντας τες με το αίσθημα της ενότητας.Εκείνη την περίοδο η 13η,14η και 15η τροποποίηση ψηφίστηκε ελευθερώνοντας τους σκλάβους και δίνοντας τους τα δικαιώματα του πολίτη και της ψήφου.Το Κογκρέσο ηγούνταν από ριζοσπαστικούς ρεπουμπλικάνους που ήθελαν να τιμωρήσουν τον Νότο μετά την ήττα του.Δεν ήθελαν τον Τζόνσον και σχεδόν του αφαίρεσαν το προεδρικό του αξίωμα.Επίσης έστειλαν πολλούς στρατιώτες στον Νότο,εγκαθίδρυσαν τοπικές κυβερνήσεις που δεν ήταν αρεστές στον λαό και τους εξανάγκασαν να υπερψηφίσουν της 14η και την 15η τροποποίηση.Ο νότος εξαιτίας της δυσαρέσκειας του τοποθέτησε τους μαύρους σε κατώτερες εργασιακές θέσεις.Επίσης οι λευκοί άνδρες του νότου δημιούργησαν μία οργάνωση γνωστή ως Κου-Κλουξ-Κλανπου έκανε επιθέσεις στους μαύρους και τους σταματούσε από το να ψηφίσουν.

Το κτήριο των οικιακών ασφαλίσεων στο Σικάγο ήταν ο πρώτος ουρανοξύστης στον κόσμο

Εκείνη την περίοδο άνθρωποι μετακινήθηκαν προς τις ΗΠΑ από χώρες όπως η ΙρλανδίαΙταλίαΓερμανία,η Ανατολική Ευρώπη και η Κίνα.Πολλοί εξ αυτών δούλεψαν σε μεγάλα εργοστάσια και ζούσαν σε μεγάλες πόλεις όπως τη Νέα Υόρκη,το Σικάγοκαι τη Βοστόνη.Αυτοί ζούσαν σε άθλιες συνθήκες σε παραγκουπόλεις.Συχνά εκμεταλλεύονταν από πολιτικές μηχανές που τους έδιναν δουλειά και χρήματα σε αντάλλαγμα με ψήφους.

Πολλοί πολιτικοί εκλέχθηκαν από πολιτικές μηχανές και ήταν διεφθαρμένοι.Η κυβέρνηση δεν μπορούσε να κάνει πολλά καθώς οι πρόεδροι δεν είχαν έλεγχο του Κογκρέσου.Ηγέτες μεγάλων επιχειρήσεων συχνά είχαν περισσότερη δύναμη από την κυβέρνηση.Πολλόι επιχειρηματίες όπως ο Τζον Ντάβισον Ροκφέλερ έβγαζαν εκατομύρια δολάρια στα εργοστάσια πληρώνοντας

Μετά τον Εμφύλιο Πόλεμο οι άνθρωπο εξακολουθούσαν να κινούνται δυτικά και νέες πολιτείες ιδρύθηκαν.Εξαιτίας μίας συνθήκης του 1862 οι άνθρωποι μπορούσαν να λάβουν δωρεάν γη στην δύση.Η περισσότερη γη στη δύση ανήκε στην κυβέρνηση ή σε μεγάλους γαιοκτήμονες.Ο ηπειρωτικός σιδηρόδρομος τελείωσε το 1869 και διευκόλυνε τις μεταφορές σε ολόκληρη τη χώρα.Το Σικάγο έγινε το εμπορικό κέντρο ανατολής και δύσης επειδή εκεί διασταυρώνονταν πολλές ράγες.Υπήρχαν πολλά προβλήματα μεταξύ λευκών και ιθαγενών στην δύση.Έτσι ξεκίνησε η θανάτωση πολλών ινδιάνων και η κατάληψη της γης τους.

Πολλοί Αμερικάνοι πίστευαν ότι οι σιδηρόδρομοι χρέωναν πολλά χρήματα στους αγρότες.Οι εργάτες έκαναν πορείες που διαλύθηκαν από τον στρατό.Έτσι ξεκίνησε ο Λαϊκισμός.Οι λαϊκιστές ήθελαν μεταβολές όπως φόρους εισαγωγών και άμεση εκλογή βουλευτών.Το λαϊκιστικό κίνημα έσβησε το 1896.Πολλές από τις απαιτήσεις των λαϊκιστών θα πραγματοποιούνταν στην προοδευτική εποχή που ακολούθησε.

Προοδευτική Εποχή και ιμπεριαλισμός[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η μάχη στον κόλπο της Μανίλα στον Ισπανοαμερικανικο πόλεμο

Στις Ηνωμένες Πολιτείες ως Προοδευτισμός ορίζεται η ιδέα ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να έχει μεγαλύτερο ρόλο στην οικονομία έτσι ώστε να παρέχει υψηλές συνθήκες διαβίωσης για τους ανθρώπους,ιδιαίτερα για τους εργάτες.Ο Ιμπεριαλισμός είναι η ιδέα ότι οι ΗΠΑ θα πρέπει να έχουν ένα ισχυρότερο ναυτικό για να κατακτήσουν περιοχές.

Στα τέλη του 19ου και στις αρχές του 20ου αιώνα οι ΗΠΑ άρχισαν να έχουν ενεργό ρόλο σε θέματα εξωτερικής πολιτικής.Το 1898 οι ΗΠΑ πολέμησαν εναντίον της Ισπανίας.Οι ΗΠΑ νίκησαν τον πόλεμο και κατέλαβαν το Πουέρτο Ρίκο,τη Γκουάμ,το Γκουαντάναμο και τις Φιλιππίνες.Σε συνδυασμό με την αγορά της Αλάσκα και την κατάληψη της Χαβάη οι ΗΠΑ είχαν στην κατοχή τους όλη την σημερινή έκταση των ΗΠΑ συν κάποιες άλλες περιοχές που θα έχανε μετά τον Β Παγκόσμιο Πόλεμο.Αυτή την οι ΗΠΑ και τα ευρωπαϊκά κράτη ξεκίνησαν το εμπόριο με την Κίνα.

Ο Θεόδωρος Ρούζβελτ ήταν ο 26ος πρόεδρος των ΗΠΑ

Το 1901 ο Θεόδωρος Ρούζβελτ έγινε πρόεδρος.Ήταν στρατιώτης στον πόλεμο ενάντια της Ισπανίας.Ξεκίνησε μία πολιτική γνωστή ως "Big Stick" (Μεγάλο ξύλο).Σύμφωνα με αυτή οι ΗΠΑ είχαν ισχυρό ναυτικό και έλεγχο των χωρών της Λατινικής Αμερικής.Μεταξύ του 1901 και το 1930 οι ΗΠΑ έστειλαν στρατιώτες στην Λατινική Αμερική αρκετές φορές.Κατά την διάρκεια της προεδρικής θητείας του Ρούζβελτ ξεκίνησαν οι εργασίες στην Διώρυγα Παναμά μία ένωση μεταξύ Ειρηνικού και Ατλαντικού ωκεανού που διευκόλυνε τις παγκόσμιες συγκοινωνίες.

Εκείνη την περίοδο οι άνθρωπο άρχισαν να παρατηρούν τις φτωχικές συνθήκες στις αμερικανικές πόλεις.Άνθρωπο έγραφαν συνεχώς άρθρα σε εφημερίδες και περιοδικά για θέματα όπως η δύναμη των μεγάλων επιχειρήσεων,τις βλαβερές παραγωγικές διαδικασίες στα εργοστάσια και τις συνθήκες ζωής των φτωχών κατοίκων.Ο Ρούζβελτ και το Κογκρέσο απάντησαν στις ανησυχίες τους με μέτρα που περιόριζαν τις δυνάμεις των επιχειρήσεων.

Το 1920,ο Γούντροου Γουίλσον έγινε πρόεδρος.Ήταν προοδευτικός αλλά όχι όσο ο Ρούζβελτ.Εκείνη την περίοδο ψηφίστηκαν η 16η και 17η τροποποίηση του συντάγματος.Επέτρεπαν ένα ομοσπονδιακό φόρο εισαγωγών καθώς και άμεση εκλογή βουλευτών στο κογκρέσο της χώρας.

Πρώτος Παγκόσμιος Πόλεμος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αμερικάνοι στον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο

Οι ΗΠΑ δεν ήθελαν να εμπλακούν στον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο.Τελικά ξεκίνησαν να συμμετέχουν το 1917 για δύο λόγους.Ένας ήταν ότι ένα πλοίο που μετέφερε Αμερικάνους ανατινάχτηκε από Γερμανούς. Ο άλλος ήταν το τηλεγράφημα Ζίμμερμαν, ένα μήνυμα που η Γερμανία έστειλε στο Μεξικό σχετικά με την κατάκτηση των ΗΠΑ. Οι ΗΠΑ πολέμησαν στο πλευρό της Βρετανίας και της Γαλλίας και ο πόλεμος έληξε ένα χρόνο αργότερα. Ο Γουίλσον συνέβαλε στην δημιουργία μίας διεθνούς οργάνωσης γνωστής ως Κοινωνία των Εθνών. Ο κύριος σκοπός της κοινωνίας των εθνών ήταν να αποτραπεί ο πόλεμος. Στο τέλος του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου μια πανδημία σκότωσε εκατομμύρια ανθρώπους στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη. Μετά τον πόλεμο οι ΗΠΑ ήταν ένα από τα πλουσιότερα και δυνατότερα κράτη στον κόσμο.

Περίοδος 1919-1939[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το έμβλημα της ΚΚΚ

1920[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Υπήρχε πολύ ρατσισμός το 1920.Οι Κου-Κλουξ-Κλαν απέκτησαν δύναμη ξανά και έκαναν επιθέσεις σε μαύρους,καθολικούς,Εβραίους και μετανάστες.Οι άνθρωποι κατηγορούσαν για τον πόλεμο και τα προβλήματα στις επιχειρήσεις τους μετανάστες και τους εργάτες τους οποίους αποκαλούσαν μπολσεβίκους (Ρώσοι κομμουνιστές).Πολλοί ήταν εκείνοι που πίστευαν ότι οι ΗΠΑ είχαν χάσει την επαφή με την θρησκεία.Αυτό αντιμετώπισαν με τροποποιήσεις στην θρησκεία και επιθέσεις στην επιστήμη.

Το 1920 ήταν μία περίοδος ραγδαίας οικονομικής ανόδου και ευημερίας για τις ΗΠΑ.Η διαφήμιση απέκτησε δύναμη στις ΗΠΑ.Εκείνοι την περίοδο πολλοί μαύροι μετακινήθηκαν από τον νότο σε μεγάλες πόλεις όπως η Νέα Υόρκη,το Σικάγο και το Λος Άντζελες.Μαζί τους μετέφεραν την Τζαζ μουσική γι'αυτό και το 1920 ονομάστηκε η εποχή της Τζαζ.Το 1920 ήταν επίσης η περίοδος της ποτοαπαγόρευσης μετά την 18η τροποποίηση που οδήγησε σε εγκλήματα.

Μετά τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο οι ΗΠΑ ακολούθησαν απομονωτική εξωτερική πολιτική.Έτσι έδειχναν ότι δεν ήθελαν να συμμετέχουν σε έναν άλλο διεθνή πόλεμο.Πέρασαν συνθήκες και όρους που υποτίθεται θα σταματούσαν τον πόλεμο και σταμάτησαν να πωλούν όπλα στους πρώην συμμάχους τους.

Το 1921 ο Γουόρεν Χάρντιγνγκ έγινε πρόεδρος.Πίστευε ότι ο μόνος τρόπος για να καλυτερέψει η οικονομία ήταν να ευνοηθούν οι μεγάλες επιχειρήσεις.Ενώ η οικονομία βρισκόταν σε ανοδικό επίπεδο το χάσμα μεταξύ των οικονομικά ισχυρών και αδυνάτων μεγάλωσε.Η προεδρία του Χάρντινγκ προκάλεσε πλήθος προβλημάτων.Ένα από αυτά ήταν οι γεωτρήσεις πετρελαίου.Ο Χάρντινγκ πέθανε το 1923 και ο Κάλβιν Κούλιτζ έγινε πρόεδρος.Η κυβέρνηση πίστευε ότι η κυβέρνηση πρέπει να περιορίσει τις μεγάλες επιχειρήσεις και ακολούθησε πολλές από τις πολιτικές του προκάτοχου του.Ο Κούλιτζ επέλεξε να μην συμμετέχει στις επόμενες προεδρικές εκλογές και έτσι ο Χέρμπερτ Χούβερ έγινε πρόεδρος.

Μεγάλη Ύφεση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 1929 μία Μεγάλη Ύφεση σημάδεψε τις ΗΠΑ.Το χρηματιστήριο κατέρρευσε.Πολλές τράπεζες ξέμειναν από χρήματα και έκλεισαν.Το 1932 το ένα τέταρτο του κράτους υπέφερε από ανεργία.Αυτό οδήγησε πολλούς ανθρώπους να εγκαταλείψουν τις φάρμες.

Ο Ρούζβελτ με το New Deal αναζωογόνησε την οικονομία

Ο πρόεδρος Χούβερ προσπάθησε να σταματήσει την κρίση αλλά απέτυχε.Το 1932 ηττήθηκε και ο Φραγκλίνος Ρούζβελτ έγινε πρόεδρος.Εφάρμοσε το New Deal.Ήταν μία σειρά κυβερνητικών προγραμμάτων που θα ανακούφιζαν τους ανθρώπους και την οικονομία.

Το New Deal είχε πολλά προγράμματα που επέτρεψαν στους Αμερικάνους που υπέφεραν από ανεργία να βρουν εύκολα δουλειά.Πολλά από αυτά τα προβλήματα ξεκίνησαν νωρίς στην θητεία του σε μία περίοδο που ονομάστηκε "Εκατό Μέρες" ή το 1935 σε μία περίοδο που ονομάστηκε "Δεύτερο New Deal".

Το New Deal ονομάστηκε η περίοδος που έσωσε τον καπιταλισμό και απέτρεψαν τις ΗΠΑ να μετατραπούν σε φασιστικό η κομμουνιστικό κράτος.Παρ'όλο που το New Deal αναζωογόνησε την οικονομία δεν σταμάτησε την Μεγάλη Ύφεση η οποία τελείωσε με το τέλος του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου.

Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η ατομική βόμβα στο Ναγκασάκι,9 Αυγούστου,1945

Όταν ξεκίνησε ο Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος οι ΗΠΑ δήλωσαν ότι δεν θα εμπλακούν.Οι περισσότεροι Αμερικάνοι πίστευαν ότι οι ΗΠΑ έπρεπε να παραμείνουν ουδέτερες και κάποιοι πίστευαν ότι οι ΗΠΑ θα πρέπει να πολεμήσουν στο πλευρό των Γερμανών.Τελικά οι ΗΠΑ επιχείρησαν να βοηθήσουν τους Συμμάχους (Σοβιετική Ένωση,Γαλλία,Βρετανία) δίνοντας τους όπλα και χρήματα σε αντάλλαγμα να επιτρέπεται στις ΗΠΑ η ελεύθερη χρήση αεροπορικών βάσεων σε όλο τον κόσμο.

Στις 7 Δεκεμβρίου 1941 η Ιαπωνία έκανε την Επίθεση στο Περλ Χάρμπορ,μία αμερικανική βάση στην Χαβάη.Οι ΗΠΑ σταμάτησαν την στάση ουδετερότητας και κήρυξαν επίσημα πόλεμο στον Άξονα (Γερμανία,Ιταλία,Ιαπωνία).Η είσοδος των ΗΠΑ στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο έληξε την Μεγάλη Ύφεση καθώς δημιούργησε πολλές θέσεις εργασίας.Αν και οι ΗΠΑ πολέμησαν αρκετές αέριες και ναυτικές μάχες εναντίον της Ιαπωνίας, οι κύριες πολεμικές επιχειρήσεις τους ήταν στην Ευρώπη και στην Αφρική.Οι ΗΠΑ άνοιξαν πολλά μέτωπα όπως στην Βόρεια Αφρική και την Ιταλία.Επίσης οι ΗΠΑ βομβάρδισαν την Γερμανία καταστρέφοντας έτσι πόλεις και εργοστάσια.Αμερικανικές και βρετανικές δυνάμεις κατέλαβαν την Νορμανδία.Ένα χρόνο αργότερα οι Σύμμαχοι είχαν ελευθερώσει την Γαλλία και είχαν καταλάβει το Βερολίνο.Το 1945,ο Ρούζβελτ πέθανε και ο Χάρυ Τρούμαν έγινε πρόεδρος.Οι ΗΠΑ αποφάσισαν να ρίξουν δύο ατομικές βόμβες στην Ιαπωνία εξαναγκάζοντας την να παραιτηθεί.Παρ'όλα αυτά οι βόμβες σκότωσαν πολύ άμαχο πληθυσμό.Τουλάχιστον 250.000 Ιάπωνες πέθαναν σε τέσσερις ημέρες.

Ο πόλεμος άλλαξε πολλά για τις γυναίκες και τις μειονότητες.Κατά την διάρκεια του πολέμου πολλές γυναίκες εργάστηκαν σε εργοστάσια και πολλοί αφροαμερικανοί υπηρέτησαν στον στρατό σε διαχωρισμένες μονάδες με λευκούς διοικητές.

Μεταπολεμική Περίοδος (1945-1991)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ψυχρός Πόλεμος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κύριο λήμμα: Ψυχρός πόλεμος

Μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο οι ΗΠΑ και η Σοβιετική Ένωση ήταν οι δύο εναπομείναντες υπερδυνάμεις στον κόσμο.Ο Ψυχρός πόλεμος ήταν μία περίοδος έντασης μεταξύ των δύο αυτών χωρών σχετικά με τον τρόπο ζωής. Οι δύο αυτές χώρες προσπάθησαν να πάρουν τις άλλες χώρες με το μέρος τους. Η Σοβιετική Ένωση προσπαθούσε να κάνει τα κράτη κομμουνιστικά ενώ οι ΗΠΑ προσπαθούσαν να το αποτρέψουν. Αμερικάνοι και σοβιετικοί στρατιώτες ποτέ δεν πολέμησαν μεταξύ τους αλλά πολέμησαν άμεσα μέσα από τον πόλεμο της Κορέας (1950) και τον πόλεμο στο Βιετνάμ (1950-1970).

Ο Νηλ Άρμστρονγκ προσγειώνεται στο φεγγάρι.

Ο πόλεμος στην Κορέα κράτησε λίγα χρόνια αλλά Αμερικάνοι στρατιώτες βρίσκονται εκεί από τότε. Ο πόλεμος στο Βιετνάμ κράτησε περισσότερο. Ξεκίνησε με μικρό αριθμό στρατευμάτων στο Βιετνάμ αλλά μέχρι το 1960 ο αριθμός αυτός αυξήθηκε ραγδαία. Οι δύο αυτοί πόλεμοι ήταν μεταξύ μιας βόρεια κομμουνιστικής κυβέρνησης υποστηριζόμενη από την Σοβιετική Ένωση και μία νότια υποστηριζόμενη από τις ΗΠΑ. Ο πόλεμος στην Κορέα οδήγησε στην διχοτόμηση της Κορέας αλλά ο πόλεμος στο Βιετνάμ οδήγησε στην άνοδο ενός κομμουνιστικού κράτους αφού οι ΗΠΑ αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εγκαταστάσεις τους στην χώρα λόγω απαιτήσεων του λαού να σταματήσει ο πόλεμος. Σχεδόν 250.000 Αμερικάνοι πέθαναν στο Βιετνάμ. Οι ΗΠΑ και η ΕΣΣΔ διαφωνούσαν σχετικά με το που θα έπρεπε να τοποθετούν πυρηνικά όπλα.Μ ία από αυτές τις διαφωνίες ήταν η Κρίση των πυραύλων της Κούβας. Κατά την διάρκεια της κρίσης των πυραύλων της Κούβας οι ΗΠΑ και η ΕΣΣΔ έφτασαν πολύ κοντά στο να επιτεθούν η μια στην άλλη με πυρηνικά όπλα.

Κατά την διάρκεια του πολέμου η κυβέρνηση των ΗΠΑ προσπάθησε να εντοπίσει κομμουνιστές.Η βουλή του αντιπροσώπων είχε συγκροτήσει μια ομάδα για να αντιμετωπίσει αυτό το γεγονός.Η μέθοδος αυτή οδήγησε ανθρώπους να χάσουν τις δουλειές τους να φυλακιστούν και ακόμα και να εκτελεστούν.Πολλοί ηθοποιοί και συγγραφείς τοποθετήθηκαν σε μαύρες λίστες εξαιτίας των ιδεών τους.

Ο Νίξον δίνει τον λόγο της παραίτησής του την τελευταία μέρα του ως πρόεδρος τον Αύγουστο του 1973

Ο Ψυχρός πόλεμος ξεκίνησε σαν μια μορφή ανταγωνισμού για το ποια χώρα είχε ισχυρότερα και περισσότερα όπλα.Αυτό ξεκίνησε μετά την παραγωγή ατομικής βόμβας από την Σοβιετική Ένωση.Στις ΗΠΑ ξεκίνησε ένα πρόγραμμα με σκοπό να χρησιμοποιηθούν χρήματα από την κυβέρνηση και από τις επιχειρήσεις για παρασκευή όπλων.Η κυβέρνηση και οι επιχειρήσεις βοηθήθηκαν για να αποκτήσουν μεγαλύτερη δύναμη.Κομμάτι αυτού του σχεδίου ήταν το Σχέδιο Μάρσαλ που αναγέννησε με την προώθηση αμερικανικών προϊόντων στην περιοχή.Το σχέδιο αυτό ενίσχυσε την μεσαία τάξη και συνέχισε τον Ψυχρό πόλεμο.

Ο Ρήγκαν μιλάει στο τείχος του Βερολίνου ενθαρρύνοντας τον Μιχαήλ Γκορμπατσόφ να γκρεμίσει το τείχος

Εκτός του ανταγωνισμού για τα όπλα υπήρχε και ένας μεγάλος ανταγωνισμός για το διάστημα με τις δύο αυτές χώρες.Αυτό ξεκίνησε όταν οι σοβιετική έστειλαν ένα δορυφόρο στο διάστημα τον λεγόμενο Σπούτνικ το 1975.Οι κάτοικοι των ΗΠΑ φοβήθηκαν ότι η ΕΣΣΔ είχε πιο ανεπτυγμένη τεχνολογία και έτσι ενισχύθηκε η μελέτη μαθηματικών και φυσικής στα σχολεία.Μετά από λίγα χρόνια οι ΗΠΑ και η ΕΣΣΔ είχαν στείλει δορυφόρους,ζώα και ανθρώπους στην διαστημική τροχιά.Το 1969 η διαστημική αποστολή Απόλλων 11 έστειλε αστροναύτες στο φεγγάρι.

Η εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ άλλαξε όταν οι ΗΠΑ έφυγαν από το Βιετνάμ και ο Ρίτσαρντ Νίξον παραιτήθηκε εξαιτίας σκανδάλου Γουότεργκειτ. Την περίοδο 1970 έως 1980, οι ΗΠΑ και η ΕΣΣΔ υπέγραφαν συνεχώς συνθήκες για να σταματήσουν την παραγωγή όπλων. Υπό την προεδρία του Νίξον και του Ρόναλντ Ρήγκαν οι ΗΠΑ έστειλαν στρατιώτες και χρήματα στην Λατινική Αμερική για να τους αποτρέψουν να μετατραπούν σε κομμουνιστικά κράτη. Αυτό οδήγησε σε εξάρσεις βίας στην Λατινική Αμερική. Εκείνη την περίοδο υπήρχαν οικονομικά πλήγματα επειδή οι ΗΠΑ είχαν μειωμένη βιομηχανική παραγωγή και επειδή ορισμένες χώρες στην Μέση Ανατολή δεν έδιναν στις ΗΠΑ όσο πετρέλαιο χρειαζόταν. Η Μέση Ανατολή έγινε σημαντικό κομμάτι της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής μετά την απαγωγή ορισμένων Αμερικάνων στο Ιράν το 1979.Το 1980 η κυβέρνηση των ΗΠΑ πούλησε όπλα στο Ιράν και ενίσχυσε στρατιωτικά την Νικαράγουα. Οι ΗΠΑ εξισορρόπησαν τις σχέσεις τους με την Κίνα.Ο Ψυχρός πόλεμος έληξε όταν ο κομμουνισμός κατέρρευσε στην Σοβιετική Ένωση και σε άλλες χώρες.

Εσωτερικά, κοινωνικά προβλήματα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η πορεία στην Ουάσινγκτον

Οι ΗΠΑ απέκτησαν πάλι ευημερία. Εκατομμύρια λευκοί άνθρωποι έφυγαν από τις πόλεις και εγκαταστάθηκαν στα προάστια σε νότιες και δυτικές περιοχές γνωστές ως Ζώνη του Ήλιου. Αγόρασαν νέα αμάξια και τηλεοράσεις. Γεννήθηκαν νέες σκέψεις και ιδέες και ακόμα περισσότεροι άνθρωποι εντάχθηκαν στην Μεσαία Τάξη.

Μία ομάδα που ήταν φτωχή ήταν οι Αφρο-Αμερικανοί. Οι περισσότεροι ή ζούσαν σε φτωχές γειτονιές σε βόρειες πόλεις ή στον νότο που έρχονταν αντιμέτωποι με ρατσισμό. Αυτές οι συνθήκες οδήγησαν στο κίνημα φυλετικών δικαιωμάτων το 1950, ηγέτης του οποίου ήταν ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ και άλλοι. Το 1954 το Ανώτατο δικαστήριο διακήρυξε παράνομο τον φυλετικό διαχωρισμό στα σχολεία ο οποίος θα σταματούσε σε λίγα χρόνια. Το 1955 ηγήθηκε ενός μποϊκοτάζ με λεωφορεία στο Μοντγκόμερι. Το 1950-1960 ήθελε να παρθούν μέτρα για να σταματήσουν οι διαχωρισμού στις επιχειρήσεις καθώς και στα δημόσια μέρη. Ο Κινγκ δέχτηκε βοήθεια από τον πρόεδρο Τζον Κένεντι, ο οποίος δολοφονήθηκε από τον Λύντον Τζόνσον. Το 1963 ηγήθηκε μιας πορείας στην Ουάσινγκτον για τις φυλετικές διακρίσεις. Σύντομα, το Κογκρέσο ψήφισε νόμους που καθιέρωναν τον διαχωρισμό παράνομο. Ο Τζόνσον επίσης δημιούργησε ένα πρόγραμμα γνωστό ως "Σπουδαία Κοινωνία" που βοήθησε τους φτωχούς και τις μειονότητες.

Οι μαύροι δεν ήταν η μόνη ομάδα που διεκδίκησε δικαιώματα την ψυχροπολεμική εποχή. Οι ομοφυλόφιλοι άνδρες και γυναίκες, που συχνά παρενοχλούνταν, άρχισαν το 1969 να απαιτούν τα δικαιώματα ισότητας που τους αντιστοιχούσαν. Οι γυναίκες επίσης πολέμησαν για τα δικαιώματα τους. Παρ'όλο που οι περισσότερες ήταν απασχολημένες με τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, είχαν επιστρέψει στα σπίτια τους με το τέλος του πολέμου. Την περίοδο 1970 έως 1980 δημιουργήθηκαν ακόμα περισσότερες εργασιακές ευκαιρίες για τις γυναίκες.

Το 1960, δημιουργήθηκε η έννοια της η υποκουλτούρας. Ένα γνωστό κίνημα ήταν οι χίπις, οι οποίοι είχαν ιδιαίτερο ύφος ντυσίματος και συνήθιζαν να κάνουν χρήση μαριχουάνας, ενώ τάζονταν κατά του πολέμου και υπέρ της αγάπης. Οι χίπις, μαζί με φοιτητές κολεγίων, ήταν οι ομάδες που είχαν την πιο έντονη στάση κατά του Πολέμου του Βιετνάμ.

Ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ δίνει την ομιλία "Έχω ένα όνειρο".

Το καλοκαίρι του 1963, οι Η.Π.Α. συγκλονίστηκαν από αιματηρές φυλετικές ταραχές -τη χειρότερη, σύμφωνα με τον τότε υπουργό Εξωτερικών, Ντιν Ρασκ, εσωτερική κρίση από το τέλος του εμφυλίου πολέμου. Σε πολλές περιοχές, και ειδικά στις νότιες Πολιτείες, εξτρεμιστικές ρατσιστικές οργανώσεις, όπως η διαβόητη Κου-Κλουξ-Κλαν, αλλά και τοπικές αστυνομικές δυνάμεις απαντούσαν με ωμή βία στην αφύπνιση των μαύρων. Ο αυξανόμενος ριζοσπαστισμός των μαύρων εκφραζόταν, ενίοτε, ακόμα και με αποσχιστικά συνθήματα, όπως αυτά των διαδηλωτών που αξίωναν "Ανεξαρτησία από τις ΗΠΑ στο Νότο", "Δημοκρατία των αφρικανικών λαών στο Νότο - Τώρα!" κ.α. Στην πλειοψηφία του, όμως, το αντιρατσιστικό κίνημα ακολούθησε το δρόμο της ειρηνικής αντίστασης, με κοινές πορείες λευκών-μαύρων, μποϊκοτάζ εταιριών, απεργίες και καθιστικές διαμαρτυρίες. Αποκορύφωμα υπήρξε η μνημειώδης διαδήλωση και πορεία 200.000 ατόμων στην Ουάσινγκτον, στις 28 Αυγούστου του 1963, όπου ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ εκφώνησε την περίφημη ομιλία του "I have a dream": "Έχω ένα όνειρο... ότι τα παιδιά των παλιών σκλάβων και τα παιδιά των παλιών αφεντάδων θα καθίσουν μια μέρα πλάι-πλάι, στο κοινό τραπέζι της αδελφοσύνης".[1]

Τους καλοκαιρινούς μήνες του 1966, βίαιες εξεγέρσεις μαύρων συγκλόνισαν όχι μόνο τον ρατσιστικό Νότο, αλλά και τον βιομηχανικό βορρά των Ηνωμένων Πολιτειών. Τον Ιούλιο το Σικάγο, το Μπρούκλιν και το Κλίβελαντ γνώρισαν αιματηρές συγκρούσεις ένοπλων ομάδων μαύρων με αστυνομικούς, με δεκάδες νεκρούς και εκατοντάδες τραυματίες, ενώ δεν ήταν σπάνιες οι οδομαχίες μεταξύ οπλισμένων λευκών και μαύρων στα προάστια των λευκών, απ' όπου περνούσαν οι διαδηλώσεις εναντίον των φυλετικών διακρίσεων. Στις 14 Αυγούστου του 1966, ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις διέλυσαν με ρόπαλα τρεις ταυτόχρονες διαδηλώσεις στο νοτιοδυτικό Σικάγο. Τον Σεπτέμβριο, το επίκεντρο των ταραχών μεταφέρθηκε στην Καλιφόρνια. Στις 28 Σεπτεμβρίου, το Σαν Φρανσίσκο θύμιζε στρατοκρατούμενη χώρα της Κεντρικής Αμερικής, καθώς οι τοπικές αρχές, αντιμέτωπες με βίαιες διαδηλώσεις μαύρων, κήρυξαν κατάσταση έκτακτης ανάγκης και απαγόρευσαν την κυκλοφορία, ενώ οι άνδρες της εθνοφρουράς, με "εφ' όπλου λόγχη", έστησαν παντού μπλόκα ψάχνοντας για όπλα και εκρηκτικά[2].

Ο Λίντον Τζόνσον μιλάει με τον υπουργό Άμυνας Ρόμπερτ ΜακΝαμάρα, 1967.

Το καλοκαίρι του 1967 η εξέγερση των μαύρων απλώθηκε σ' όλη την Αμερική. Με αφετηρία το Νάσβιλ και άλλες πόλεις του νότου, η συσσωρευμένη οργή χιλιάδων ανθρώπων ξέσπασε στο Χιούστον, στη Βοστώνη και τη Φλόριντα για να επεκταθεί τον Ιούλιο στα μεγάλα βιομηχανικά κέντρα του βορρά, στο Νιούαρκ (Νιου Τζέρσεϊ) και τη Νέα Υόρκη, την Πρόβιντενς (Ρόουντ Άιλαντ), το Ντιτρόιτ, το Ρότσεστερ (Νέα Υόρκη), το Κέμπριτζ και την Τουσόν, την Ουάσινγκτον, το Χιούστον, το Μιλγουόκι κ.α. Συνολικά 110 αστικά κέντρα έγιναν θέατρο σφοδρών συγκρούσεων, ενώ για πρώτη φορά ξεσηκώθηκαν μικρές πόλεις και χωριά. Μόνο στο Ντιτρόιτ και το Νιούαρκ οι νεκροί ανήλθαν σε 69 και οι τραυματίες σε 3.500. Στο Ντιτρόιτ, πέμπτη μεγαλύτερη πόλη των Η.Π.Α., οι χειρότερες φυλετικές ταραχές στην ιστορία των Η.Π.Α. ξέσπασαν το πρωί της 23ης Ιουλίου, στη 12η οδό, κοντά στο κέντρο, μετά τη σύλληψη 73 μαύρων σε χαμαιτυπείο. Στις 24 Ιουλίου κηρύχθηκε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και με εντολή του προέδρου Λίντον Τζόνσον τους 8.000 άνδρες της Εθνοφρουράς ενίσχυσαν 4.700 άνδρες του ομοσπονδιακού στρατού. Τεθωρακισμένα του στρατού και ελικόπτερα εξουδετέρωσαν περίπου 100 ελεύθερους σκοπευτές ακροβολισμένους στις στέγες. Στις 27 Ιουλίου σταμάτησαν οι ταραχές και την 1η Αυγούστου έγινε άρση της απαγόρευσης της κυκλοφορίας. Συνολικά πυρπολήθηκαν 1.100 κτίρια και οι ζημιές ανήλθαν σε 200.000.000 δολάρια. Οι ταραχές έληξαν στα τέλη Αυγούστου, με τελευταίο σταθμό το Νιου Χέβεν, όπου μαύροι και Πορτορικανοί νεαροί λεηλατούσαν και κατέστρεφαν επί τέσσερις ημέρες. Δύο περίπου χρόνια μετά το τετραήμερο του χάους στο Λος Άντζελες, η Αμερική παραδόθηκε και πάλι στις φλόγες. Τα ίδια πάντα αίτια και αφορμές, ο ρατσισμός και η σκληρότητα της αστυνομίας, οι κοινωνικές ανισότητες, οι άθλιες συνθήκες διαβίωσης των μαύρων στα βιομηχανικά κέντρα, η υψηλή ανεργία, που έπληττε κυρίως τους νέους, απέκτησαν μία νέα παράμετρο. Το Έθνος του Ισλάμ, οι οπαδοί του Μάλκολμ Χ, οι Μαύροι Πάνθηρες, ο ασπασθείς τον μουσουλμανισμό Κάσιους Κλέι, που κατέληξε στα δικαστήρια επειδή αρνήθηκε να υπηρετήσει στο Βιετνάμ, μαρτυρούν τη στροφή προς τον ριζοσπαστισμό. Δεν ήταν μόνο οι καταστροφές κι οι λεηλασίες που σφράγισαν το θερμό καλοκαίρι του 1967. Ήταν η αίσθηση ότι η κατάσταση εκτρεπόταν σε εμφύλιο πόλεμο[3]. Στις 23 Ιουλίου, σε σύνοδο ριζοσπαστών νέγρων ηγετών στο κατεστραμμένο Νιούαρκ αποφασίστηκε η δημιουργία ενός χωριστού κράτους των μαύρων στις Η.Π.Α. και η συγκρότηση πολιτοφυλακής, που θα αναλάμβανε την προστασία της μαύρης φυλής. Τρεις ημέρες αργότερα ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ και τρεις ακόμη μαύροι ηγέτες απηύθυναν έκκληση για αποκήρυξη της βίας και συνέχιση του αγώνα με ειρηνικά μέσα[4].

Ουάσινγκτον, Οκτώβριος 1967. Η υποστήριξη για τον πόλεμο του Βιετνάμ έπεφτε και το κίνημα κατά του πολέμου ενισχυόταν.

Παράλληλα άρχισαν και οι φοιτητικές κινητοποιήσεις. Στις 4 Απριλίου του 1967 οι αρχές του Χιούστον απάντησαν με συλλήψεις φοιτητών του Τέξας Σάδερν Γιουνιβέρσιτι στην πορεία 7 χιλιομέτρων που είχαν κάνει την προηγούμενη ημέρα οι φοιτητές από το πανεπιστήμιο ως το κέντρο της πόλης, για να διαμαρτυρηθούν μπροστά στο δικαστικό μέγαρο και να απαιτήσουν την απελεύθερωση τριών συναδέλφων τους που είχαν πρωτοστατήσει σε πολιτικές εκδηλώσεις μέσα στον πανεπιστημιακό χώρο. Η σύλληψη του Λι Ότις Τζόνσον προκάλεσε νέα πορεία των φοιτητών από το πανεπιστήμιο ως το δικαστήριο την επομένη, 5 Απριλίου. Το αμερικανικό φοιτητικό κίνημα μετεξελίχθηκε σταδιακά από τα πρώτα αντιρατσιστικά του βήματα, στη διεκδίκηση ακαδημαϊκών ελευθεριών, για να περιλάβει τελικά τη μάχη κατά του πολέμου στο Βιετνάμ, που ήδη πλησίαζε στο αποκορύφωμά του. Στο στόχαστρο των αντιπολεμικών οργανώσεων βρέθηκαν από το 1967 το Πεντάγωνο και η CIA, αλλά και η Dow Chemical, η σημαντικότερη από τις εταιρίες που παρήγαγαν το ναπάλμ, με το οποίο οι Η.Π.Α. επιχείρησαν να κάψουν τις ζούγκλες και τους ανθρώπους στα χωριά του Βιετνάμ. Στις 18 και 19 Οκτωβρίου, φοιτητικές οργανώσεις πραγματοποίησαν μικρές συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας και καταλήψεις στο πανεπιστήμιο του Ουισκόνσιν και στο κολέγιο Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης, σε ένδειξη διαμαρτυρίας κατά της παρουσίας της αμερικανικής στρατολογίας αλλά και ανθρώπων της Dow που αναζητούσαν νέα ταλέντα. Οι πρυτανικές αρχές αιφνιδιασμένες κάλεσαν την αστυνομία, η οποία διέλυσε τις καταλήψεις με μεγάλη βιαιότητα αφυπνίζοντας τους φοιτητές: στις λίγες δεκάδες των αρχικών διαδηλωτών προστέθηκαν αμέσως χιλιάδες συμφοιτητές τους, ενώ οι διαδηλώσεις επεκτάθηκαν και σε άλλα πανεπιστήμια. Την επομένη, 20 Οκτωβρίου, ο πρύτανης του κολεγίου του Μπρούκλιν ανακοίνωσε ότι δεν θα ξαναεπιτρέψει την είσοδο της αστυνομίας στους χώρους του ιδρύματος, δεν θα ασκήσει δίωξη κατά των συλληφθέντων φοιτητών και θα υποχρεώσει τις ένοπλες δυνάμεις, τη CIA και την Dow να ανοίξουν γραφεία στους χώρους του ιδρύματος αντί να εξαπολύουν τους πράκτορές τους στους διαδρόμους και τα αμφιθέατρα. Για το φοιτητικό κίνημα ήταν μία μικρή νίκη σε έναν πολύ μακρύ πόλεμο[5].

Το 1968 ήταν χρονιά-ορόσημο για το κίνημα της νεανικής αμφισβήτησης που συγκλόνιζε την αμερικανική κοινωνία από τις αρχές της δεκαετίας. Στις 11 Φεβρουαρίου, το κόμμα Μαύροι Πάνθηρες, που ιδρύθηκε από τον Χιούι Νιούτον και τον Μπόμπι Σιλ τον Οκτώβριο του 1966, συγχωνεύτηκε με τη φοιτητική οργάνωση SNCC. Ο δρόμος που διανύθηκε και από τις δύο πλευρές ήταν εκπληκτικά μεγάλος: Οι Μαύροι Πάνθηρες, από μισοτρομοκρατική οργάνωση των νεαρών μαύρων, με σημαία το Ισλάμ και πνευματικό πατέρα τον Μάλκολμ Χ, συνάντησε το ριζοσπαστικό κίνημα και ασπάστηκε τον Καρλ Μαρξ, τον Βλαντίμιρ Λένιν και τον Μάο Τσετούνγκ. Από την άλλη πλευρά, το SNCC, από ήπιο κίνημα πολιτικών δικαιωμάτων που επηρεάστηκε από τον Μαχάτμα Γκάντι, εξελίχθηκε, υπό την ηγεσία του Ραπ Μπράουν, σε ανατρεπτική οργάνωση υψώνοντας τη σημαία της "λαϊκής αυτοάμυνας" και της ένοπλης πάλης. Ο εκρηκτικός συνδυασμός της μαρξιστικής ιδεολογίας με το "πληβειακό" μίσος των μαύρων γκέτο, φάνηκε πολύ καθαρά στο τρομερό κύμα φυλετικών ταραχών που σάρωσε 110 αμερικανικές μεγαλουπόλεις στα μέσα Απριλίου, μετά τη δολοφονία του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ, φέρνοντας την Αμερική στα πρόθυρα του εμφυλίου πολέμου. Αν και πρόσκαιρη, η συγχώνευση των δύο οργανώσεων είναι απόλυτα χαρακτηριστική της γενικότερης στροφής του κινήματος προς τα αριστερά. Κάτι ανάλογο αντανάκλασε και η μετεξέλιξη των χίπις σε γίπις. Οι αρχικά φιλειρηνικές, ηδονιστικές διαθέσεις των χίπις έπαιρναν ολοένα και πιο ριζοσπαστική χροιά, υπό την επίδραση, κυρίως, του πολέμου του Βιετνάμ. Ο Χέρμπερτ Μαρκούζε και ο Μαχαρίσι Μαχές έχαναν έδαφος υπέρ του Φιντέλ Κάστρο και του Ερνέστο Τσε Γκεβάρα. Τον Φεβρουάριο του 1968, οι Τζέρι Ρούμπιν και Άμπι Χόφμαν, φοιτητές στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας, Μπέρκλεϋ, ίδρυσαν το κόμμα των γίπις (Διεθνές Κόμμα Νεολαίας). Όταν κλήθηκε να απολογηθεί στην επιτροπή αντιαμερικανικών ενεργειών, ο Τζέρι Ρούμπιν εμφανίστηκε ζωσμένος με φυσεκλίδια και καραμπίνες, διακηρύσσοντας ενώπιον των σκανδαλισμένων γερουσιαστών τη νέα παραλλαγή του γνωστού συνθήματος "Make love, not war": "Όσο πιο πολύ κάνεις έρωτα, τόσο πιο πολύ θέλεις να κάνεις επανάσταση". Σε τροχιά κορύφωσης βρέθηκε από τους πρώτους κιόλας μήνες του 1968 και το αμερικανικό φοιτητικό κίνημα, με κυριότερο φορέα την οργάνωση UDS, η οποία διέθετε 40.000-70.000 μέλη και επηρεαζόταν σοβαρά από το μαοϊκό PLP, το τροτσκιστικό SWP και το φιλοσοβιετικό Κ.Κ. ΗΠΑ. Σύμφωνα με μια έρευνα του Πανεπιστημίου του Πρίνστον στα τέλη του καλοκαιριού-αρχές φθινοπώρου, 135.000 Αμερικανοί φοιτητές ήταν οργανωμένοι σε κινήσεις της Αριστεράς, ενώ 750.000 συμμετείχαν ενεργά στις διαδηλώσεις. Στο δεκαπενθήμερο του Απριλίου ξεκίνησε στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια της Νέας Υόρκης η "εαρινή επίθεση" κατά του πανεπιστημιακού κατεστημένου, που είχε προαναγγείλει κατά την ορολογία των Βιετκόνγκ ο τοπικός ηγέτης του SDS Μαρκ Ραντ. Η κινητοποίηση ήταν καθαρά πολιτική, αφού προέταξε ως στόχο της "τον τερματισμό της συνενοχής των πανεπιστημίων στον πόλεμο του Βιετνάμ". Πράγματι, το φημισμένο πανεπιστήμιο Κολούμπια ανήκε σε ένα κονσόρτσιουμ ανωτάτων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων που συνεργάζονταν με την CIA, το Πεντάγωνο και διάφορες εταιρίες, όπως την Ντάου Κέμικαλ Κόμπανι, που ειδικευόταν στην παραγωγή βομβών ναπάλμ. Στις 24 Απριλίου, 1.000 φοιτητές κατέλαβαν πέντε πανεπιστημιακά κτίρια και μετέτρεψαν το γραφείο του πρύτανη σε στρατηγείο τους. Τα χαράματα της 30ής Απριλίου εκατοντάδες αστυνομικοί εισέβαλαν αιφνιδιαστικά στις κατειλημμένες σχολές, ξυλοκόπησαν άγρια όποιον βρήκαν μπροστά τους και τις εκκένωσαν. Ο απολογισμός της βιαιότατης επέμβασης ήταν 692 συλλήψεις και 106 τραυματίες. Το επόμενο διήμερο οι φοιτητές απάντησαν με αποχή, η οποία σημείωσε μεγάλη επιτυχία, με ποσοστό συμμετοχής πάνω από 80%. Η αναταραχή συνεχίστηκε όλο τον Μάιο και στις 19 του μηνός η σύγκλητος του πανεπιστημίου διέγραψε 4 φοιτητές, μεταξύ των οποίων και τον Μαρκ Ραντ. Οι φοιτητές απάντησαν με δεύτερο γύρο καταλήψεων, που προκάλεσε νέα αιματηρή επέμβαση 1.000 αστυνομικών, στις 22 Μαΐου, με 191 συλλήψεις και 44 τραυματίες. Τον επόμενο μήνα, το επίκεντρο του κινήματος μεταφέρθηκε στο Μπέρκλεϊ, όπου οι φοιτητές προχώρησαν σε καταλήψεις και διαδηλώσεις συμπαράστασης προς τους εξεγερμένους Γάλλους συναδέλφους τους. Την ίδια περίοδο μαίνονταν οι καταλήψεις και διαδηλώσεις στα γερμανικά και τα ιταλικά πανεπιστήμια, ενώ στην Τσεχοσλοβακία οι φοιτητές πρωτοστατούσαν στην Άνοιξη της Πράγας. Έτσι, το αμερικανικό φοιτητικό κίνημα εμφανίστηκε απόλυτα εναρμονισμένο με την "επανάσταση της νεολαίας" η οποία, το δίμηνο Μαΐου-Ιουνίου του 1968 απέκτησε διαστάσεις παγκοσμίου φαινομένου. Κορυφαία στιγμή του αμερικανικού ριζοσπαστισμού ήταν το 35o Συνέδριο του Δημοκρατικού Κόμματος που συγκλήθηκε στο Σικάγο, στις 26 Αυγούστου, για να εκλέξει τον υποψήφιο του κόμματος στις επικείμενες προεδρικές εκλογές. Όλη η Αμερική της αμφισβήτησης ήταν εκεί: δεκάδες χιλιάδες φοιτητές, μαύροι, φεμινίστριες, χίπις, γίπις, φιλειρηνιστές, αναρχικοί και αριστεριστές κατέκλυσαν το κέντρο της πόλης, εκτοπίζοντας από την πρώτη γραμμή της επικαιρότητας τους υποψήφιους για το προεδρικό χρίσμα. Αλλά ο αποχωρών πρόεδρος Τζόνσον ήταν αποφασισμένος να αντιμετωπίσει δραστικά τους αμφισβητίες και παρέταξε απέναντί τους περίπου 18.000 εθνοφρουρούς, 12.500 αστυνομικούς, 6.000 στρατιώτες και ένα δάσος συρματοπλέγματα, σε μία πρωτοφανή εκδήλωση αστυνομοκρατίας. Το βράδυ της 26ης Αυγούστου, χιλιάδες διαδηλωτές ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του κόμματος των γίπις και της εθνικής επιτροπής κατά του πολέμου του Βιετνάμ και οργάνωσαν πορεία προς το ξενοδοχείο Κόνραντ Χίλτον, όπου είχαν καταλύσει πολλοί από τους αντιπροσώπους του συνεδρίου των Δημοκρατικών, και προσπάθησαν να διασπάσουν τον αστυνομικό κλοιό. Οι εθνοφρουροί απάντησαν με βίαιη καταστολή, τραυματίζοντας 100 και συλλαμβάνοντας 140 διαδηλωτές. Η τηλεοπτική μετάδοση των επεισοδίων ξεσήκωσε κύμα αγανάκτησης σε όλη τη χώρα, καθώς εκατομμύρια τηλεθεατές παρακολούθησαν έκπληκτοι την απίστευτη αγριότητα των εθνοφρουρών που αντιμετώπιζαν τους ειρηνικούς διαδηλωτές με υποκόπανους, γκλομπ, δακρυγόνα, ακόμα και σφαίρες. Στις 28 Αυγούστου, πάνω από 20.000 διαδηλωτές επιχείρησαν πορεία προς το Διεθνές Αμφιθέατρο, όπου συνεδρίαζαν οι αντιπρόσωποι των Δημοκρατικών. Νέα επέμβαση της αστυνομίας και του στρατού, ενώ οι εθνοφρουροί δεν δίστασαν να εισβάλουν πάνοπλοι μέσα στο ίδιο το συνέδριο, συλλαμβάνοντας αντιπροσώπους και υποψήφιους γερουσιαστές για "υπόθαλψη ταραξιών". Σε μία έκρηξη οργήε, ο γερουσιαστής Ριμπίκοφ, υποστηρικτής του ΜακΓκόβερν, κάλεσε τους αντιπροσώπος να καταψηφίσουν τον Χάμφρεϊ "για να μην παρακολουθούμε πρακτικές τύπου Γκεστάπο στους δρόμους του Σικάγου". Ο ίδιος ο ΜακΓκόβερν δήλωσε: "Μέχρι σήμερα δεν πίστευα αυτά που άκουγα περί αστυνομικής βαρβαρότητας. Αλλά αυτά που είδα σήμερα παραπέμπουν στη Γερμανία των Ναζί". Λίγες ώρες αργότερα, δεκάδες αστυνομικοί παραβίασαν ακόμα και το στρατηγείο του υποψηφίου για το προεδρικό χρίσμα γερουσιαστή ΜακΚάρθι, στον 15ο όροφο του ξενοδοχείου Κόνραντ Χίλτον, ξυλοκοπώντας αδιακρίτως τους επιτελείς του, συλλαμβάνοντας 30 άτομα και στέλνοντας 3 βαριά τραυματισμένους στο νοσοκομείο. Μέσα σε ένα τέτοιο κλίμα, ο αντιπρόεδρος Χάμφρεϊ, εκλεκτός του οικονομικού κατεστημένου και του γραφειοκρατικού κομματικού μηχανισμού, πήρε τελικά το προεδρικό χρίσμα. Η εξέλιξη αυτή, προδιαγεγραμμένη με βάση τους συσχετισμούς των αντιπροσώπων, ουδόλως πτόησε τους διαδηλωτές οι οποίοι εξέλεξαν στο Γκραντ Παρκ τον δικό τους "προεδρικό υποψήφιο": Ένα γουρουνάκι, που άκουγε στο όνομα Πήγασος. Στη συνέχεια, χιλιάδες διαδηλωτές κατευθύνθηκαν για άλλη μια φορά προς το Κόνραντ Χίλτον, αυτή τη φορά συνοδευόμενοι από δεκάδες αντιπροσώπους του γερουσιαστή ΜακΚάρθι, που ενώθηκαν με τους γίπις φωνάζοντας αντιπολεμικά συνθήματα και τραγουδώντας κομμάτια του Μπομπ Ντίλαν και της Τζόαν Μπαέζ. Το αμερικανικό κίνημα της αμφισβήτησης δεν είχε πει την τελευταία του λέξη. Μπροστά σε 5.000 διαδηλωτές, ο Τομ Χέιντεν, κεντρικός ομιλητής της συγκέντρωσης και ένας από τα ηγετικά στελέχη του αντιπολεμικού κινήματος προδιέγραψε το φόντο της "επόμενης μέρας": "Μπορεί στ' αλήθεια η εποχή των οργανωμένων, ειρηνικών, ελεγχόμενων διαδηλώσεων να φτάνει στο τέλος της και να χρειαστούμε άλλες μεθόδους στο μέλλον. Αν θέλουν αίμα από τα κεφάλια μας, πρέπει να ξέρουν ότι πολύ αίμα θα τρέξει και από τα δικά τους κεφάλια. Η θέση μας είναι στους δρόμους! Τώρα που θα φύγουμε από το Σικάγο, θα πάμε στις πόλεις μας για να δημιουργήσουμε ένα, δύο, τρία, πολλά Σικάγο σ' όλες τις Πολιτείες της χώρας!". Ένα χρόνο μετά τη δολοφονία του Τσε Γκεβάρα, η μαχητική του κραυγή για "ένα, δύο, τρία, πολλά Βιετνάμ" ακουγόταν απειλητική μέσα στις ίδιες τις αμερικανικές μεγαλουπόλεις[6].

Μνημείο για τον Τζέφρι Μίλερ

Ανήμερα Πρωτομαγιάς του 1970 ξέσπασαν μεγάλες φοιτητικές απεργίες, καταλήψεις και διαδηλώσεις σε μια σειρά πανεπιστήμια. Σοβαρά επεισόδια εξελίχθηκαν στο Πρίνστον και στο Μέριλαντ, όπου εξτρεμιστές πυρπόλησαν με βόμβες μολότοφ τα τοπικά στρατολογικά γραφεία και έδωσαν αιματηρές "μάχες" σώμα με σώμα με την αστυνομία, καθώς, όπως έγραψε αργότερα μια χαρακτηριστική έκθεση που παραδόθηκε στον Νίξον, "αυτά τα παιδιά προτιμούν να πεθάνουν για την Επανάσταση στις ΗΠΑ, παρά για έναν πόλεμο που θεωρούν βρόμικο στην Ινδοκίνα". Ο ίδιος ο Νίξον έδειξε, πάντως, πολύ λιγότερη κατανόηση και έδωσε το σύνθημα για τη βίαιη, με κάθε κόστος, καταστολή του κινήματος, καλώντας την αστυνομία και την εθνοφρουρά να συντρίψουν "τους αλήτες που ανατινάζουν τις Πανεπιστημιουπόλεις μας". Τα πιο βίαια επεισόδια διαδραματίστηκαν στο Πανεπιστήμιο του Κεντ, της πολιτείας Οχάιο όπου, έπειτα από εκτεταμένες συγκρούσεις φοιτητών-αστυνομίας, το βράδυ της 1 προς 2 Μαΐου, ο κυβερνήτης Τζέιμς Ρόουντς επέβαλε απαγόρευση της κυκλοφορίας από τη δύση μέχρι την ανατολή του ηλίου και επιστράτευσε ενισχύσεις της εθνοφυλακής. Στις 3 Μαΐου, οι λοφώδεις εκτάσεις της Πανεπιστημιούπολης πνίγηκαν από τους καπνούς των δακρυγόνων, καθώς η Εθνοφυλακή εισέβαλε, σε στρατιωτικούς σχηματισμούς, για να εκδιώξει τους φοιτητές, συλλαμβάνοντας 34 και τραυματίζοντας δεκάδες. Η πυρπόλιση μιας μικρής, απομονωμένης ξύλινης παράγκας μέσα στην Πανεπιστημιούπολη (άγνωστο αν προκλήθηκε από τους φοιτητές ή από δακρυγόνο) ήταν αρκετή αφορμή για να επιβάλει ο κυβερνήτης στρατιωτικό νόμο, απαγορεύοντας κάθε συγκέντρωση "είτε ειρηνική είτε όχι", κάνοντας λόγο για "επαναστατική συνωμοσία εναντίον του έθνους" και εξουσιοδοτώντας τις δυνάμεις καταστολής να κάνουν χρήση βίας κατά βούληση. Το ίδιο βράδυ, 69 φοιτητές συνελήφθησαν και πολλοί άλλοι τραυματίστηκαν από τα αστυνομικά γκλομπ, όταν επιχείρησαν ειρηνική πορεία διαμαρτυρίας προς το κέντρο της πόλης. Το μεσημέρι της 4ης Μαΐου περίπου 3.000 φοιτητές συγκεντρώθηκαν και πάλι στο χώρο της Πανεπιστημιούπολης, με στόχο να επιχειρήσουν εκ νέου πορεία. Έπειτα από λίγο 600 εθνοφρουροί οπλισμένοι με δακρυγόνα, αυτόματα όπλα, ξιφολόγχες και χειροβομβίδες εισέβαλαν στο χώρο, πέρασαν μέσα από τους φοιτητές, οι οποίοι κράτησαν την ψυχραιμία τους, και κατέλαβαν δύο λόφους, ελέγχοντας τις διαβάσεις προς την πόλη. Η ένταση ανέβηκε καθώς ο διοικητής των δυνάμεων καταστολής έδωσε τελεσίγραφο λίγων λεπτών στους ηγέτες των φοιτητών για να τους διαλύσουν. Στο πανδαιμόνιο που ακολούθησε οι πιο τολμηροί από τους φοιτητές μάζεψαν τα δακρυγόνα και τα επέστρεψαν στο αντίπαλο στρατόπεδο, ενώ άλλοι εκτόξευσαν πέτρες και μπουκάλια. Ξαφνικά μια ομάδα εθνοφρουρών παρατάχθηκε στους πρόποδες ενός από τους δύο λόφους, σε απόσταση 30 μέτρων από τους πλησιέστερους διαδηλωτές, στάθηκε στα γόνατα, έστησε τα τουφέκια της, σημάδεψε και άρχισε να πυροβολεί. Τέσσερα νέοι, μεταξύ των οποίων δύο κορίτσια, έπεσαν νεκροί, ενώ άλλα εννέα άτομα τραυματίστηκαν από τις σφαίρες. Νεκροί ήταν οι Γουίλιαμ Σρέντερ (19 ετών), Τζέφρι Μίλερ (20), Άλισον Κράουζε (19) και Σάντρα Σιούερ (20). Κανένας από τος τέσσερις δεν ήταν τοποθετημένος στην Αριστερά, ούτε είχαν δραστήρια συμμετοχή στο φοιτητικό κίνημα. Μάλιστα, ο μόνος πολιτικά ενταγμένος από τους τέσσερις, ο Μίλερ, ήταν υποστηρικτής του Ρεπουμπλικανικού κόμματος του Νίξον, ενώ η Σιούερ δούλευε στη στρατολογία και η Κράουζε φιλονικούσε με ριζοσπάστες συμφοιτητές της, λίγες μέρες πριν από τα μοιραία επεισόδια, υποστηρίζοντας ότι "τα λουλούδια είναι πιο αποτελεσματικά από τις σφαίρες". Γονείς, φοιτητές, γερουσιαστές και εφημερίδες ζήτησαν καταλογισμό ευθυνών και σκληρή τιμωρία των ενόχων. Η εθνοφυλακή αναζήτησε άλλοθι επικαλούμενη κάποιον ανύπαρκτο, όπως αποδείχθηκε, ελεύθερο σκοπευτή στην ταράτσα της γειτονικής φοιτητικής εστίας ή προβάλλοντας το επιχείρημα ότι οι εθνοφρουροί κινδύνευσαν με λιντσάρισμα από τους διαδηλωτές. Ο ίδιος ο Νίξον δήλωσε: "Όταν η αμφισβήτηση γίνεται βία, προσκαλεί την τραγωδία". Στος 8 Μαΐου, 410 πανεπιστήμια σε όλη τη χώρα (περίπου το ένα τρίτο των ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων) βρέθηκαν σε απεργία ή και κατάληψη. Στις 9 Μαΐου, ο Λευκός Οίκος πολιορκήθηκε από ένα τεράστιο πλήθος 200.000 φοιτητών. Πάνω από 10.000 εθνοφρουροί περιφρουρούσαν το προεδρικό μέγαρο, αλλά η διαδήλωση εξελίχθηκε ειρηνικά, ενώ σε μια συμβολική χειρονομία εναντίον του πολέμου και της εσωτερικής καταστολής, δεκάδες φοιτητές λούστηκαν με το αίμα σφαγμένων αρνιών. Την επομένη, άλλος ένας Καλιφορνέζος φοιτητής αυτοπυρπολήθηκε σε ένδειξη αντιπολεμικής διαμαρτυρίας. Ο αμερικανικός "Μάης" σημαδεύτηκε από νέα αιματηρά γεγονότα, αυτή τη φορά στο Κολέγιο του Τζάκσον, της πολιτείας Μισισίπι. Έπειτα από ένα τριήμερο κινητοποιήσεων και συμπλοκών φοιτητών-αστυνομίας, ο κυβερνήτης της πολιτείας έστειλε στις 13 Μαΐου ισχυρότατες δυνάμεις της εθνοφρουράς με βαριά πολυβόλα να ζώσουν την Πανεπιστημιούπολη, η οποία λίγο αργότερα περικυκλώθηκε από τανκς. Εκτοξεύοντας καταιγισμό δακρυγόνων, οι δυνάμεις καταστολής απώθησαν τους φοιτητές μέσα στο κτίριο της φοιτητικής εστίας. Ξαφνικά εθνοφρουροί άνοιξαν απροειδοποίητα πυρ αδειάζοντας επί μισό λεπτό, σύμφωνα με το επίσημο πόρισμα που ακολούθησε, τα αυτόματα όπλα τους μέσα στους θαλάμους των φοιτητών. Δύο από αυτούς, οι Τζέιμς Γκριν και Φίλιπ Γκιμπς, βρήκαν το θάνατο, ενώ άλλοι 20 τραυματίστηκαν. Και τα 22 θύματα ήταν μαύροι. Ο αντιπρόεδρος του Νίξον, ο ελληνικής καταγωγής Σπύρο Άγκνιου, πρωτοστάτησε στους λίβελους εναντίον της "φοιτητικής αλητείας" και "των ιερεμιάδων του Κογκρέσου και του Τύπου που συνεργάζονται με τη χολερική διανόηση των νέων και των απογοητευμένων γέρων εναντίον του αμερικανικού έθνους". Το 1970 κλιμακώθηκε και το κύμα βομβιστικών ενεργειών εξτρεμιστικών ομάδων της Νέας Αριστεράς στα κέντρα των μεγαλουπόλεων, και ειδικά στη Νέα Υόρκη, που είχε ξεκινήσει από το δεύτερο εξάμηνο του προηγούμενου χρόνου. Στις 12 Μαρτίου, τρεις ουρανοξύστες του Μανχάταν μετατράπηκαν σε ερείπια από ισχυρότατες εκρήξεις ισάριθμων βομβών που κατέστρεψαν ολοσχερώς τα κεντρικά γραφεία των πολυεθνικών κολοσσών IBM, GTE και Mobil. Την ευθύνη ανέλαβε η οργάνωση Επαναστατική Δύναμη 9, η προκήρυξη της οποίας ήταν ένα "κατηγορώ" εναντίον του πολυεθνικού κεφαλαίου και της "ιμπεριαλιστικής καταλήστευσης του τρίτου κόσμου". Θύματα δεν υπήρξαν καθώς, κατά τη συνήθη τακτική τους, οι αντάρτες πόλεων τηλεφώνησαν μισή ώρα πριν από τις εκρήξεις στην αστυνομία δίνοντας χρόνο για την εκκένωση των κτιρίων. Την ίδια μέρα όλο το εμπορικό και επιχειρηματικό κέντρο της Αμερικής παρέλυσε, καθώς οι εξτρεμιστές προκάλεσαν την εκκένωση άλλων 137 κτιρίων που στέγαζαν τράπεζες και μεγάλες εταιρίες, με τηλεφωνικές φάρσες περί ύπαρξης βομβών. Στις 6 Μαρτίου, τετραώροφο κτίριο του Γκρίνουιτς Βίλατζ κυριολεκτικά ισοπεδώθηκε ύστερα από μία αλληλουχία εκρήξεων. Από τις σωρούς των ερειπίων ανασύρθηκαν νεκροί τρεις γνωστοί στους πράκτορες του FBI ακτιβιστές της Νέας Αριστεράς, μεταξύ των οποίων και ο Τίοντορ Γκολντ, ηγέτης της εξέγερσης του 1968 στο Πανεπιστήμιο της Κολούμπια και εκ των ιδρυτών της νέας, επαναστατικών προσανατολισμών, οργάνωσης Γουέδερμεν, από την οποία αποχώρησε για να ιδρύσει την ακόμα ριζοσπαστικότερη ομάδα Λυσσασμένα Σκυλιά. Η πορεία του Γκολντ είναι χαρακτηριστική μιας σημαντικής μερίδας του φοιτητικού κινήματος η οποία, κάτω από το βάρος των αλλεπάλληλων εσωτερικών διαιρέσεων και από την πίεση της εντεινόμενης κρατικής καταστολής στράφηκε ολοένα και περισσότερο από τις μεγάλες λεωφόρους των μαζικών διαδηλώσεων στην ατομική τρομοκρατία. Το κτίριο του Γκρίνουιτς Βίλατζ ήταν γιάφκα των τρομοκρατών και η μοιραία έκρηξη προκλήθηκε από αδέξιο χειρισμό ενός εξτρεμιστή που προσπαθούσε να φτιάξει πυροδοτικό μηχανισμό. Ανάλογο δυστύχημα, στις 28 Μαρτίου, ανατίναξε αποθήκη-κρησφύγετο των Μαύρων Πανθήρων στη Νέα Υόρκη, στοιχίζοντας τη ζωή σε ένα άτομο. Από τον Φεβρουάριο μέχρι τον Ιούλιο, εκρήξεις σημειώθηκαν σε δεκάδες αστυνομικά τμήματα σε μια σειρά πόλεις (Σαν Φρανσίσκο, Ντιτρόιτ, Πίτσμπεργκ, Σιάτλ, Μπάφαλο, Ντένβερ, Κλίβελαντ, Τάκσον, κ.α). Το πιο εντυπωσιακό πλήγμα των τρομοκρατών σημειώθηκε μέσα στο ίδιο το αρχηγείο της αστυνομίας της Νέας Υόρκης, στις 9 Ιουνίου, όταν ισχυρότατη έκρηξη βόμβας κατέστρεψε ολοσχερώς τον δεύτερο όροφο του κτιρίου και προκάλεσε αρκετούς τραυματίες[7]. Η έξαρση του αντάρτικου των πόλεων προσέφερε άλλοθι στον Νίξον για την ηθική νομιμοποίηση και πολιτική επιβολή ανελεύθερων μέτρων. Στις 23 Μαρτίου ο Αμερικανός πρόεδρος έφερε στο Κογκρέσο αντιτρομοκρατικό νόμο με στόχο, όπως δήλωσε ο ίδιος, "να πατάξουμε τους εγκληματίες που ποζάρουν για ρομαντικοί επαναστάτες". Ο νόμος προέβλεπε μεταξύ άλλων ακόμα και τη θανατική ποινή για την παράνομη μεταφορά εκρηκτικών. Στις 16 Οκτωβρίου ειδικό δικαστήριο απάλλαξε όλους τους εθνοφρουρούς για τη σφαγή του Κεντ, ενώ ταυτόχρονα παρέπεμψε σε δίκη 25 φοιτητές και μέλη του διδακτικού προσωπικού του πανεπιστημίου[8].

Ο πρόεδρος Ρήγκαν είπε ότι "η κυβέρνηση δεν θα δώσει λύση στα προβλήματά μας, η κυβέρνηση είναι το πρόβλημά μας".

Το 1973 το Ανώτατο δικαστήριο ψήφισε ένα νόμο που νομιμοποιούσε τις εκτρώσεις. Όλες αυτές οι εξελίξεις οδήγησαν σε αντιδράσεις από συντηρητικούς χριστιανούς. Μετά το σκάνδαλο Γουότερκγκειτ αυτές οι ομάδες σε συνδυασμό με άτομα που αντιπαθούσαν την κυβέρνηση ενώθηκαν για να δημιουργήσουν ένα νέο ρεπουμπλικανικό κόμμα που εξέλεξε τον Ρόναλντ Ρήγκαν ως πρόεδρο το 1980 νικώντας τον Τζίμι Κάρτερ. Στο τέλος της προεδρίας του ο Ρήγκαν έγινε ένας από τους δημοφιλέστερους προέδρους των ΗΠΑ.

Μεταπολεμική περίοδος (1991-σήμερα)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τέλος του Ψυχρού Πολέμου[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Μπιλ Κλίντον ήταν ο 42ος πρόεδρος των ΗΠΑ

Την περίοδο 1980-1990 ο Ψυχρός Πόλεμος έληξε.Αυτό ευθύνεται στην πολιτική του Μιχαήλ Γκορμπατσώφ ,στην πτώση του τείχους του Βερολίνου και στην διάλυση τις Σοβιετικής Ένωσης σε μικρότερα κράτη.Εκείνη την περίοδο μειώθηκε η βιομηχανική παραγωγή των ΗΠΑ και οι άνθρωποι άρχισαν να ασχολούνται με το κομπιούτερ και το ίντερνετ που άρχισαν να χρησιμοποιούνται αυτή την περίοδο.Εκείνη την περίοδο οι ΗΠΑ είχαν μεγαλύτερο αριθμό εισαγόμενων παρά εξαγόμενων προϊόντων.Η Μέση Ανατολή έγινε ο κεντρικός στόχος της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής καθώς οι ΗΠΑ προμηθεύονταν όλο το πετρέλαιο τους από εκεί.Πολλές χώρες στην Μέση Ανατολή δεν ενδιαφέρονταν για τις ΗΠΑ καθώς αυτές ήταν σύμμαχοι του Ισραήλ.Το 1991 οι ΗΠΑ πολέμησαν έναν πόλεμο εναντίον του Ιράκ γνωστός ως ο Πόλεμος του Κόλπου.Η αιτία του πολέμου ήταν ότι ο ηγέτης του κράτους Σαντάμ Χουσεΐν διέταξε επίθεση στο Κουβέιτ μία μικρή χώρα που οι ΗΠΑ προμηθεύονταν πετρέλαιο.

Το 1992 ο Μπιλ Κλίντον έγινε πρόεδρος.Υπό την προεδρία του οι ΗΠΑ έστειλαν στρατιώτες στην Βοσνία και Ερζεγοβίνη σε μία αποστολή των Ηνωμένων Εθνών.Οι ΗΠΑ έγιναν μέλη του NATO. Πολλοί άνθρωποι δεν ενέκριναν τις κινήσεις του Κλίντον και έτσι έχασε τον έλεγχο του Κογκρέσου από ρεπουμπλικάνους το 1994.Ο Κλίντον κατηγορήθηκε ότι είπε ψέματα στο δικαστήριο για μία εξωσυζυγική του σχέση αλλά η Βουλή δεν του αφαίρεσε την προεδρία.

21ος αιώνας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι επιθέσεις της 11ης Σεμπτεμβρίου

To 2000 o Τζορτζ Μπους (νεότερος) εκλέχτηκε πρόεδρος παρ'όλο που ο Αλ Γκορ είχε περισσότερες ψήφους.Στις αρχές της θητείας του Μπους τρομοκράτες επιτέθηκαν στο Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου στις 11 Σεπτεμβρίου 2001.Πήραν τον έλεγχο τεσσάρων αεροπλάνων και χτύπησαν με δύο από αυτά το Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου και με ένα άλλο το Πεντάγωνο (ΗΠΑ).Χιλιάδες άνθρωποι πέθαναν όταν τα κτίρια άρπαξαν φωτιά και κατέρρευσαν.Ο Μπους έγινε πολύ πιο διάσημος στους Αμερικάνους μετά τις επιθέσεις.Μετά τις επιθέσεις οι ΗΠΑ πέρασαν ένα νέο νόμο την Πατριωτική δράση των ΗΠΑ.Η Πατριωτική δράση επέτρεψε σε κυβερνητικές υπηρεσίες να συλλέγουν πληροφορίες για κατοίκους που θεωρούσαν ότι ήταν τρομοκράτες.Σύντομα μετά τις επιθέσεις οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ πήγαν στο Αφγανιστάν για να βρουν τον Οσάμα μπιν Λάντεν και άλλους που πίστευαν ότι σχεδίασαν τις επιθέσεις.Το 2003 οι ΗΠΑ επιτέθηκαν στο Ιράκ επειδή υπήρχαν υποψίες ότι ο Σαντάμ Χουσείν είχε στην κατοχή του όπλα μαζικής καταστροφής.Εκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο διαφώνησαν με τον πόλεμο στο Ιράκ.Οι πόλεμοι στο Αφγανιστάν και το Ιράκ κράτησαν πολλά χρόνια.Μέχρι το 2011 οι περισσότεροι στρατιώτες είχαν απομακρυνθεί.

Το 2005 ένας μεγάλος τυφώνας ο Τυφώνας Κατρίνα χτύπησε τις νότιες πολιτείες.Η Νέα Ορλεάνη πλήχθηκε βαθιά από τον τυφώνα.Το 2006 οι δημοκρατικοί πλειοψηφούσαν στο Κογκρέσο καθώς οι Αμερικάνοι δεν ενέκριναν τον πόλεμο στο Ιράκ και τον τρόπου που χειρίστηκε ο Μπους τον τυφώνα.Στο τέλος της θητείας του οι ΗΠΑ πέρασαν οικονομική κάμψη από τη Μεγάλη Ύφεση.

Ο Μπαράκ Ομπάμα είναι ο 44ος πρόεδρος των ΗΠΑ

Ο Μπαράκ Ομπάμα εκλέχτηκε πρόεδρος το 2008.Ήταν ο πρώτος αφροαμερικάνος πρόεδρος των ΗΠΑ.Στην αρχή της θητείας του ο Ομπάμα και το Κογκρέσο έκαναν μεταρρυθμίσεις στα τραπεζικά θέματα και στην υγεία.Τα μέτρα του Ομπάμα ήταν τολμηρά και προκάλεσαν αντιδράσεις.Το 2011 ένα κίνημα γνωστό ως Tea Party αντιτέθηκε την πολιτική του Ομπάμα. Εξαιτίας όλων αυτών και μιας γενικής δυσαρέσκειας για τον Ομπάμα οι ρεπουμπλικάνοι κέρδισαν τεράστιο αριθμό κυβερνητικών θέσεων το 2010.Το 2011 η κυβέρνηση σχεδόν έκλεισε.Μήνες αργότερα νέοι διαδήλωσαν εναντίον των μεγάλων επιχειρήσεων που κατά την γνώμη τους έβγαζαν πολλά λεφτά.Κατά την διάρκεια της θητείας του Ομπάμα έληξε ο πόλεμος στο Ιράκ και σκοτώθηκε ο Μπιν Λάντεν από Αμερικάνους στρατιώτες.Παρ'όλο που η οικονομία δεν καλυτέρεψε ο Ομπάμα εκλέχτηκε πάλι το 2012.

Στις 18 Ιουλίου 2013 το Ντιτρόιτ δέχτηκε την μεγαλύτερη δημοτική χρεωκοπία στην ιστορία των ΗΠΑ.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. I have a dream..., Ιστορικό Λεύκωμα 1963, σελ. 118-121, Καθημερινή (1997)
  2. "Μαύρη Δύναμη" και "Μαύροι Πάνθηρες" στις ΗΠΑ, Ιστορικό Λεύκωμα 1966, σελ. 109, Καθημερινή (1997)
  3. Χαρακτηριστικές είναι οι διαπιστώσεις του ανταποκριτή του βρετανικού Ομπσέρβερ: "Η αγωνία, αυτή η αίσθηση του συναγερμού σε ολόκληρη τη χώρα, πηγάζουν από μια νέα διάσταση των φυλετικών ταραχών. Οι ριπές των όπλων αντικατέστησαν το συριγμό των φλεγόμενων κτιρίων και η τυφλή βία μοιάζει καθοδηγούμενη, θυμίζει οργανωμένο αντάρτικο".
  4. Τεθωρακισμένα στους δρόμους των πόλεων των ΗΠΑ, Ιστορικό Λεύκωμα 1967, σελ. 127-129, Καθημερινή (1997)
  5. Φοιτητικές κινητοποιήσεις στις ΗΠΑ, Ιστορικό Λεύκωμα 1967, σελ. 120-121, Καθημερινή (1997)
  6. ΗΠΑ: Το αποκορύφωμα της νεανικής αμφισβήτησης, Ιστορικό Λεύκωμα 1968, σελ. 112-115, Καθημερινή (1998)
  7. Οι Τάιμς της Νέας Υόρκης σημείωσαν: "Η αυτοσχέδια βόμβα γρήγορα αντικαθιστά το ρεβόλβερ και την καραμπίνα ως εργαλείο βίαιης πολιτικής αλλαγής".
  8. Η σκοτεινή εποχή Νίξον, Ιστορικό Λεύκωμα 1970, σελ. 67-70, 72-73, Καθημερινή (1998)
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα History of the United States της απλοποιημένης Αγγλόγλωσσης Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).