Ποταμός Μισσισσιππής

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Το δέλτα του Μισσισσιππή όπως φαίνεται από το διάστημα
Η λεκάνη του ποταμού Μισσισσιππή

Ο Μισσισσιππής[1] ή Μισισιπής (αγγλικά: Mississippi) είναι ο μεγαλύτερος ποταμός της Βόρειας Αμερικής με μήκος 5969 χλμ, από τη λίμνη Itasca ως τον κόλπο του Μεξικού όπου εκβάλλει. Το όνομά του προέρχεται από τη λέξη misi-ziibi της γλώσσας Ojibwe που σημαίνει ο «μεγάλος ποταμός». Ο ποταμός είναι τμήμα του συστήματος ποταμών Τζέφερσον-Μιζούρι-Μισσισσιππή, το μεγαλύτερο σύστημα ποταμών στη Βόρεια Αμερική και μεταξύ των μεγαλύτερων στον κόσμο. Με μήκος 6.275 χλμ, είναι το τέταρτο μακρύτερο, και με βάση τη μέση απορροή (16.200 μ³/s), είναι δέκατο. Ο μακρύτερος των πολλών παραπόταμων του Μισσισσιππή είναι ο ποταμός του Μιζούρι με τον ποταμό του Αρκάνσας να ακολουθεί. Με βάση τον όγκο ύδατος, ο μεγαλύτερος όλων των παραπόταμων του Μισσισσιππή είναι ο ποταμός του Οχάιο. Είναι σημαντική κυκλοφοριακή αρτηρία, καθώς είναι πλωτός σχεδόν μέχρι τις πηγές του. Μεγάλες πόλεις βρίσκονται πλησίον του ποταμού όπως η Νέα Ορλεάνη στην πολιτεία της Λουιζιάνα και το Σαιντ Λούις στην πολιτεία του Μιζούρι.

Ο ποταμός Μισσισσιππής κατά το παρελθόν θεωρούνταν ως το άτυπο σύνορο της «Άγριας Δύσης», η οποία παραδοσιακά οριοθετείται μεταξύ του ποταμού Μισισίπι και των Βραχωδών Ορέων. To όνομά του στη γλώσσα των Ινδιάνων σημαίνει "ο πατέρας των νερών", αποτελείται στην πραγματικότητα από δυο ποτάμια, τον Μισσισσιππή και τον Μισσούρι, που είναι παραπόταμος του, αλλά πολύ μεγάλος. Μαζί τα δυο ποτάμια εκβάλλουν στη θάλασσα περίπου 19.000 κυβ.μ. γλυκό νερό κάθε δευτερόλεπτο, αποστραγγίζοντας τα 2/3 του εδάφους των ΗΠΑ. Ο ίδιος Μισσισσιππής πηγάζει από μια λίμνη της Πολιτείας Μινεσσότα, την Ιτάσκα, αλλά σύντομα ενώνεται με τον Μισσούρι που έρχεται από τα Βραχώδη όρη. Ενωμένοι δέχονται τα νερά μεγάλων παραποτάμων όπως ο Οχάιο, ο Κάνσας, ο Άρκανσω κ.α. και καταλήγουν στον κόλπο του Μεξικού, εκεί που βρίσκεται η πόλη Νέα Ορλεάνη.

Ο Μισσισσιππής είναι άγριος ποταμός που ποτέ δεν κατάφεραν να δαμάσουν οι άνθρωποι. Οι πλημμύρες του σκεπάζουν πάντα μεγάλες εκτάσεις και τα διάφορα έργα, που έχουν σκοπό να τον τιθασεύσουν, αποτυγχάνουν πάντα μπροστά στη δύναμη του. Σε αντάλλαγμα, προσφέρει πολυάριθμες υπηρεσίες στους κατοίκους των ΗΠΑ.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Μπαμπινιώτης, Γεώργιος (2002). Λεξικό της νέας ελληνικής γλώσσας (2η έκδοση). Αθήνα: Κέντρο Λεξικολογίας. ISBN 960-86190-1-7. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Commons logo
Τα Wikimedia Commons έχουν πολυμέσα σχετικά με το θέμα