Οδυσσεύς Γκραντ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Οδυσσεύς Γκραντ
18ος Πρόεδρος των ΗΠΑ
Περίοδος
4 Μαρτίου 1869 – 4 Μαρτίου 1877
ΑντιπρόεδροςΣούυλερ Κόλφαξ,
Χένρυ Ουίλσον
ΠροκάτοχοςΆντριου Τζόνσον
ΔιάδοχοςΡάδερφορντ Χαίηζ
Προσωπικά στοιχεία
Γέννηση27 Απριλίου 1822, Οχάιο, ΗΠΑ
Θάνατος23 Ιουλίου 1885 (63 ετών)
Νέα Υόρκη, ΗΠΑ
ΕθνότηταΑμερικανός
Πολιτικό κόμμαΡεπουμπλικανικό
ΣπουδέςΣτρατιωτική Ακαδημία των ΗΠΑ
ΒραβεύσειςΧρυσό Μετάλλιο του Κογκρέσου
Υπογραφή
Στρατιωτική υπηρεσία
Μάχες/πόλεμοιΑμερικανικό-Μεξικανικός πόλεμος
Αμερικανικός Εμφύλιος Πόλεμος
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Οδυσσεύς Σ. Γκραντ (αγγλικά: Ulysses S. Grant, γενν. Χάιραμ Οδυσσεύς Γκραντ, 27 Απριλίου 1822 - 23 Ιουλίου 1885) ήταν Αμερικανός στρατιωτικός και πολιτικός που υπήρξε στρατηγός των Βορείων κατά τον Αμερικανικό Εμφύλιο Πόλεμο και 18ος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γεννήθηκε στο Πόιντ Πλέζαντ του Οχάιο το 1822. Απόφοιτος του Ουέστ Πόιντ, έλαβε μέρος στον πόλεμο του Μεξικού, όπου έφτασε μέχρι το βαθμό του λοχαγού. Στη συνέχεια, επειδή ήταν εθισμένος στο ποτό, εξαναγκάσθηκε σε παραίτηση και ασχολήθηκε με τη γεωργία. Με το ξέσπασμα του Αμερικανικού Εμφυλίου το 1861 συγκρότησε σώμα εθελοντών και πήρε μέρος σε πολλές μάχες, στις οποίες επέδειξε θάρρος, τόλμη και στρατηγικές ικανότητες. Οι προαγωγές του ήσαν απανωτές και σύντομα προάχθηκε σε στρατηγό. Ιστορική έχει μείνει η φράση που χρησιμοποιούσε όταν ο αντίπαλός του ζητούσε να διαπραγματευθεί τους όρους παράδοσης: Απαντούσε με τη φράση «Unconditional surrender» (παράδοση άνευ όρων), πράγμα που σε συνδυασμό με τα αρχικά του ονόματός του προσήψε το προσωνύμιο «Unconditional Surrender Grant». Το 1864 έγινε αρχιστράτηγος - ύστερα από απόφαση του τότε προέδρου Αβραάμ Λίνκολν - των δυνάμεων των Βορείων και ύστερα από στρατηγικές κινήσεις κατάφερε να αναγκάσει τους Νοτίους να παραδοθούν.

Μετά τη λήξη του εμφυλίου ο Γκραντ ανακηρύχθηκε σε εθνικό ήρωα και σύντομα ασχολήθηκε με την πολιτική. Προσχώρησε στους Ρεπουμπλικάνους και το 1868 εξελέγη πρόεδρος των Η.Π.Α. με ποσοστό 52,7%. Το 1872 επανεξελέγη με ποσοστό 55,6%. Κατά τη διάρκεια της θητείας του, κυρίως της δεύτερης, ξέσπασαν πολλά σκάνδαλα οικονομικής φύσεως. Επίσης επικρίθηκε αρκετά για την καταπιεστική συμπεριφορά του απέναντι στους Νοτίους.

Απεβίωσε στις 23 Ιουλίου του 1885. Είχε νυμφευθεί την Τζούλια Μπογκς Ντεντ και είχαν αποκτήσει τέσσερα παιδιά. Εξέδωσε τα απομνημονεύματά του σε δύο τόμους.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]