Ρεπουμπλικανικό Κόμμα (ΗΠΑ)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Ρεπουμπλικανικό Κόμμα
Republican Party logo
Πρόεδρος Ρόνα Ρόμνεϊ Μακντάνιελ (MI)
Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής Ντόναλντ Τραμπ
Ηγέτης της Βουλής Πολ Ράιαν (Πρόεδρος) (WI)
Ίδρυση 1854
Έδρα 310 First Street SE
Ουάσινγκτον, Π.Κ. 20003
Φοιτητική πτέρυγα College Republicans
Πτέρυγα νεολαίας Young Republicans
Teen Age Republicans
Ιδεολογία Συντηρητισμός[1] (Αμερικάνικος)
Οικονομικός φιλελευθερισμός[2]
Κοινωνικός συντηρητισμός[3]
Εθνικισμός[4]
Διεθνής προσχώρηση Διεθνής Δημοκρατική Ένωση
Επίσημα χρώματα Κόκκινο
Θέση στο εθνικό πολιτκό φάσμα Δεξιά
Έδρες στη Γερουσία
51 / 100
Έδρες στην Βουλή
241 / 435
Θέσεις Κυβερνητών
33 / 50
Έδρες στις Άνω Πολιτειακές Βουλές
1.158 / 1.972
Έδρες στις Κάτω Πολιτειακές Βουλές
3.047 / 5.411
Ιστοσελίδα
gop.com
Πολιτικό σύστημα ΗΠΑ
Πολιτικά κόμματα
Εκλογές

Το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα (αγγλικά: Republican Party), επίσης γνωστό ως GOP (Grand Old Party που σημαίνει "Μέγα Παλαιό Κόμμα"), ιδρύθηκε το 1854 και είναι το ένα από τα δύο μεγαλύτερα πολιτικά κόμματα των Ηνωμένων Πολιτειών μαζί με το Δημοκρατικό κόμμα. Στη σύγχρονη πολιτική περίοδο το κόμμα αυτό θεωρείται ως το πιο συντηρητικό από τα δύο. O πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλτν Τραμπ είναι "Ρεπουμπλικάνος".

Το επίσημο σύμβολο του Ρεπουμπλικανικού κόμματος είναι ο ελέφαντας.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι ρίζες του κόμματος αρχίζουν το 1789 όταν οι Τόμας Τζέφερσον και Τζέιμς Μάντισον ίδρυσαν το Αντί-Κυβερνητικό κόμμα (Anti Administration Party), το οποίο μετεξελήχθηκε στο Δημοκρατικό-Ρεπουμπλικανικό κόμμα ή πιο απλά Ρεπουμπλικανικό κόμμα (1791), όπως το ονομάζουν πολύ συχνά ιστορικοί και πολιτικοί αναλυτές. Το Δημοκρατικό-Ρεπουμπλικανικό κόμμα κυριάρχησε από το 1801-1825, καθώς έλενχε την προεδρία, αλλά και τα δύο σώματα του Κονγκρέσου, την Γερουσία και την Βουλή των Αντιπροσώπων. Μετά τις εκλογές του 1824, τις οποίες κέρδισε ο Τζον Άνταμς, το Δημοκρατικό-Ρεπουμπλικανικό κόμμα διασπάστηκε στην Τζακσοσιανή Δημοκρατία (η οποία εξελήχθηκε στο Δημοκρατικό κόμμα), η οποία οδηγήθηκε από τον Άντριου Τζάκσον(τον μεγάλο χαμένο τον εκλογών του 1824) και στο Εθνικό Ρεπουμπλικανικό κόμμα (το οποίο είναι και ο άμεσος διάδοχος του Δημοκρατικού-Ρεπουμπλικανικού κόμματος) οδηγήθηκε από τον Τζον Άνταμς (τον νικητή των εκλογών του 1824).Έπειτα το Εθνικό Ρεπουμπλικανικό κόμμα διαλύθηκε (1833) και το κόμμα των Ουίγων, το διαδέχτηκε. Όμως το κόμμα δεν κράτησε για πολύ, αφού το 1854 το κόμμα διαλύθηκε και το διαδέχτηκε το σημερινό γνωστό Ρεπουμπλικανικό κόμμα. Το κόμμα έπαιξε καθοριστικό ρόλο στο θέμα της σκλαβιάς, στο οποίο το κόμμα τάθηκε κατά, ενώ το Δημοκρατικό κόμμα υπέρ. Το κόμμα αρχικά υιοθέτησε ριζοσπαστικές απόψεις. Στις αρχές του 19ου αιώνα άλλαξε θέσεις και προσανατολίστηκε προς τον προτεσταντισμό, λόγω του φόβου που προκλήθηκε από την μετανάστευση Ευρωπαίων (Ιταλοί, Ιρλανδοί κλπ.) στις Η.Π.Α.. Μετά τον Β' Π.Π. στην εξουσία ανήλθε ο χαρισματικός Άιζενχαουζερ, ο οποίος ήταν από τους πρώτους Προέδρους του Ψυχρού Πολέμου. Το κόμμα, λόγω του συντηρητικού Ρόναλντ Ρήγκαν, εξέφραζε έντονα τον αντικομμουνισμό και τον φιλελευθερισμό κατά την περίοδο του Ψυχρού Πολέμου.


Πολιτικά Κόμματα των Ηνωμένων Πολιτειών Σημαία των Ηνωμένων Πολιτειών

Δημοκρατικό Ρεπουμπλικανικό
Συνταγματικό Ελευθεριακό Πράσινο  1. Paul Gottfried, Conservatism in America: Making Sense of the American Right, p. 9, "Postwar conservatives set about creating their own synthesis of free-market capitalism, Christian morality, and the global struggle against Communism." (2009); Gottfried, Theologies and moral concern (1995) p. 12
  2. Laissez-faire capitalism and economic liberalism
  3. Nair, Devi R. (5 Φεβρουάριος 2013). «No Country for Old Social Conservatives?» (στα αγγλικά). The Harvard Crimson. http://www.thecrimson.com/article/2013/2/5/Nair-conservatism/. Ανακτήθηκε στις 11 Οκτωβρίου 2017. 
  4. Levin, Yuval (17 Νοέμβριος 2016). «The New Republican Coalition» (στα αγγλικά). National Review. http://www.nationalreview.com/article/442238/republican-party-after-trump-new-coalition-will-be-more-populist-nationalist. Ανακτήθηκε στις 11 Οκτωβρίου 2017.