Μεγάλες Λίμνες

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μεγάλες Λίμνες
ΧώραΗνωμένες Πολιτείες Αμερικής
Γεωγραφική υπαγωγήΒόρεια Αμερική
Έκταση208.610 km²
Γεωγραφικές συντεταγμένες45°45′0″N 84°0′0″W
Αυτό το λήμμα αφορά τις λίμνες της Βόρειας Αμερικής. Για για τις λίμνες της Αφρικής, δείτε: Μεγάλες Λίμνες της Αφρικής.

Μεγάλες Λίμνες (αγγλικά: The Great Lakes), ονομάζονται συνολικά οι λίμνες της Βόρειας Αμερικής Σουπήριορ, Χιούρον, Μίσιγκαν, Ήρι και Οντάριο που αποτελούν μέρος των συνόρων μεταξύ Η.Π.Α. και Καναδά.[1]

Η συνολική έκταση των λιμνών είναι 244.108 τετραγωνικά χιλιόμετρα και ο όγκος των υδάτων που περιέχουν είναι 23.000 κυβικά χιλιόμετρα, περίπου το 18% της παγκόσμιας προμήθειας νερού. Οι Μεγάλες Λίμνες είναι το μεγαλύτερο σύστημα γλυκού νερού στη Γη, και μόνο οι πολικοί παγετώνες έχουν μεγαλύτερες ποσότητες νερού.

Οι λίμνες δημιουργήθηκαν πριν περίπου 5.000 χρόνια, εξαιτίας της δράσης παγετώνων.[2]Η περιοχή που περιλαμβάνει τις Μεγάλες Λίμνες αποτελείται από πετρώματα του αρχαιοζωικού και του παλαιοζωικού αιώνα της λεγόμενης Καναδικής Ασπίδας. Τα πετρώματα αυτά διαμορφώθηκαν από την διάβρωση και προπάντων από την επενέργεια των παγετώνων της τεταρτογενούς περιόδου του καινοζωικού αιώνα, οι μορένες του οποίου αποτέλεσαν εμπόδιο σε ένα ευρύ υδάτινο ρεύμα που κατευθύνεται προς τον ποταμό Μισσισσιππή.    

Οι αμερικανικές πολιτείες που βρέχονται από αυτές τις λίμνες είναι: το Μίσιγκαν, το Ουισκόνσιν, η Μινεσότα, η Ιντιάνα, το Οχάιο, η Πενσυλβάνια, Ιλινόι, και η Νέα Υόρκη. Οι περισσότερες πολιτείες που βρέχονται από τις λίμνες αυτές είναι προπύργια του Δημοκρατικού Κόμματος στις τελευταίες 6 εκλογικές αναμετρήσεις. Έχουν ισχυρή βιομηχανία και επλήγησαν από την Οικονομική Κρίση του 2008. Στον Καναδά, όλες οι λίμνες βρέχουν μόνο το Οντάριο.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Great Lakes» (στα αγγλικά). Wikipedia. 2021-05-07. https://en.wikipedia.org/w/index.php?title=Great_Lakes&oldid=1022002196. 
  2. «Physical Characteristics Of The System». The Great Lakes: An Environmental Atlas and Resource Book. US Environmental Protection Agency. Ανακτήθηκε στις 14 Ιανουαρίου 2013. 

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Εγκυκλοπαίδεια ΔΟΜΗ (2004), Τόμος 18 (σελ. 302)