Εναλλακτική δεξιά

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Συγκέντρωση εναλλακτικών δεξιών

Η εναλλακτική δεξιά (Αγγλικά:alt-right) είναι όρος που καλύπτει πολιτικές συσχετισμένες με την ακροδεξιά πχ λευκή υπεροχή. Ο όρος ανάγεται στο 2008, στις ΗΠΑ.

Το 2010, ο Αμερικανός λευκός εθνικιστής Ρίτσαρντ Σπένσερ ξεκίνησε διαδικτυακή καμπάνια για να διαδώσει τις ιδέες του. Οι ιδέες του Spencer επηρεάστηκε από τις προηγούμενες μορφές αμερικανικού λευκού εθνικισμού, καθώς και από τον παλαιοσυντηρητισμού. Το 2015 το κίνημα προσέλκυσε περισσότερο κοινό, λόγω της υποστήριξης της κοινότητας προς τον Ντόναλντ Τραμπ για τις εκλογές το 2016, ωστόσο ο ίδιος δεν αποδέχτηκε την υποστήριξη.

Μέρος των μελών του υποστηρίζει την αντιμεταναστευτική πολιτική για να εξασφαλιστεί η λευκή υπεροχή στις ΗΠΑ. Άλλοι ζητούν τη δημιουργία ενός ανεξάρτητου κράτους αποκλειστικά για λευκούς. Κάποιοι επιδιώκουν να κάνουν τον λευκό εθνικισμό κοινωνικά αξιοσέβαστο στις Η.Π.Α., ενώ άλλοι - γνωστοί ως "1488" - υιοθετούν νεοναζιστικές απόψεις. Κάποιοι άλλοι είναι αντισημιτικοί, προωθώντας μια θεωρία συνωμοσίας ότι οι Εβραίοι επιδιώκουν λευκή γενοκτονία. Οι πλειοψηφία των εναλλακτικών δεξιών είναι αντιφεμινιστές, υποστηρίζει μια πατριαρχική κοινωνία, υποστηρίζουν γενικά τις αντι-παρεμβατικές και τον απομονωτισμό παράλληλα με τον οικονομικό προστατευτισμό και, ως εκ τούτου, επικρίνουν τον συντηρητισμό των ΗΠΑ. Οι στάσεις σε κοινωνικά θέματα όπως η ομοφυλοφιλία και οι αμβλώσεις ποικίλουν μέσα στο κίνημα. Τα άτομα που ευθυγραμμίζονται με πολλές από τις ιδέες του.

Η εναλλακτική δεξιά ξεχώριζε από τις προηγούμενες μορφές του λευκού εθνικισμού. Η συμμετοχή ήταν συντριπτικά λευκή και από άνδρες, με ακαδημαϊκούς και αντιφασιστικούς παρατηρητές που συνδέουν την ανάπτυξή της με την επιδείνωση του βιοτικού επιπέδου.