Συζήτηση:Εύζωνοι Κιλκίς

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Προέλευση της ονομασίας Ματσίκοβο[επεξεργασία κώδικα]

Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Ματσίκοβο και προέρχεται από κάποιον Τούρκο πασά (με σλαβική κατάληξη). Νομίζω ότι η πρόταση αυτή δεν μιλάει συγκεκριμένα και έτσι όπως είναι δεν ταιριάζει να μπει στο wikipedia. Γενικά θα πρέπει να βρεθεί μια πηγή η πρόταση να γίνει πιο καλά επιστημονικά τεκμηριωμένη. Έτσι όπως είναι γραμμένο μοιάζει με μύθο.

Από εκεί και πέρα αν δείτε το άρθρο το Βουλγάρικο Мачуково, θα δείτε ότι έχει πιο συγκεκριμένες παραπομπές σε βιβλία και σελίδες. Σε κάθε σημείο υπάρχει παραπομπή σε βιβλίο και σελίδα. Κάπως έτσι πρέπει να κάνουμε και αυτό το άρθρο στα Ελληνικά (εννοώ βάζοντας παραπομπές). Δείτε επίσης και το άρθρο στα Σλαβομακεδονικά. Επίσης το άρθρο όπως είναι γραμμένο εδώ μοιάζει Ελληνοκεντρικό αντίστοιχα το Βουλγάρικο Βουλγαροκεντρικό και το Σλαβομακεδονικό ΠΓΔΜκεντρικό.. Ίσως πρέπει να αξιολογηθούν όλες οι πηγές και να γραφτεί στα ελληνικά ένα πιο γενικό άρθρο (στα πλαίσια των κανόνων της wikipedia). Ggia 08:06, 30 Αυγούστου 2010 (UTC)

Παρακαλώ μην αφαιρείτε πηγές. Χρήστης:Pyraechmes δε σμπουριάζω χιτς.... 10:55, 2 Σεπτεμβρίου 2010 (UTC)

Το περιεχόμενο των ιστοσελίδων των δήμων δεν θα έλεγα ότι ανήκει στις αξιόπιστες πηγές, αφού πρόκειται για αυτοδημοσιευόμενη πληροφορία και μάλιστα από ανώνυμο συγγραφέα και χωρίς επιμελητή. Τουλάχιστον σε πληροφορίες που προέρχονται αποκλειστικά από τον μηχανισμό του Δήμου (πχ έκταση δημοτικής γης) μπορεί πιστεύω να γίνεται εξαίρεση. Αλλά όχι σε ιστορικά ζητήματα. Τα ξενόγλωσσα άρθρα τι λένε για την προέλευση του ονόματος του χωριού και με βάση ποιές πηγές;--Dipa1965 11:24, 2 Σεπτεμβρίου 2010 (UTC)

@Pyraechmes Καλά όπως το γράφει η ιστοσελίδα είναι γενικό.. από κάποιον Τούρκο πασά.. Γενικά καλό θα είναι να βρεθεί και κάποια άλλη ανεξάρτητη πηγή που αναφέρει ότι.. π.χ. το όνομα το πήρε από τον Πασά ΧΧΧΧ που είχε πάρει το σλαβικό όνομα γιατί είχε ερωτευτεί μια σλάβα από το Σαράγιεβο που έζησε εκεί και έκανε αυτό αυτό και αυτό. Το ότι έβαλα ότι το άρθρο θέλει παραπομπές βασίζομαι ότι με καλές προθέσεις (αντικειμενικές) έγραψες το άρθρο και ότι στην ιστοσελίδα του δήμου αυτό που γράφει δεν είναι μύθος. Αλλά για να στιρηχθεί αυτό θα έλεγα να μπουν πηγές. Όχι μόνο σε εκείνο το σημείο αλλά σε όλο το άρθρο. Στην βουλγάρικη έκδοση το άρθρο βασίζεται σε κάποιο βιβλίο και έχει πιο εκτενές αναφορές (χωρίς να γνωρίζω την αντικειμενικότητά τους ή να μπορώ να τις κρίνω). Ggia 11:46, 2 Σεπτεμβρίου 2010 (UTC)

Καλά ρε γλωσσομαθή SFriendly.svg! Το Maçuk είναι σλαβικό;;;; Εδώ η πηγή λέει ότι είναι τούρκικο. Διάβασέ το πρώτα καλά. Χρήστης:Pyraechmes δε σμπουριάζω χιτς.... 11:51, 2 Σεπτεμβρίου 2010 (UTC)

Ναι έχει δίκιο.. κατάλαβα λάθος... εγώ κατάλαβα ότι είναι τούρκος πασάς όπου το όνομά που είχε σλαβική κατάληξη και από εκεί πήρε το όνομα. Γενικά ας δούμε τι γράφουν οι βούλγαροι και οι σλαβομακεδόνες για να δούμε πως μπορούμε να εμπλουτίσουμε το άρθρο.. Όταν λέω ελληνοκεντρικό (απάντηση στο σχόλιό σου εδώ [1]) δεν το εννοώ ότι λείπουν ξένες (ξενόγλωσσες) πηγές.. αλλά ότι όπως είναι γραμμένο είναι σαν να φαίνεται η Ελληνική εκδοχή της ιστορίας, στο βουλγάρικο ή βουλγάρικη εκδοχή κλπ κλπ.. Ggia 12:13, 2 Σεπτεμβρίου 2010 (UTC)

Δεν πρόκειται για την Ελληνική εκδοχή της ιστορίας. Απλά είναι η παράθεση στοιχείων που αφορούν στον Ελληνισμό της περιοχής (που καταγράφηκε ως ιδιαίτερα ηρωικός). Στην περιοχή ζούσαν και αρκετοί εξαρχικοί, οι οποίοι επέλεξαν τελικά να προσφύγουν στη Βουλγαρία το 1919. Γι αυτούς όμως δεν έχω αρκετά στοιχεία από Ελληνικές πηγές. Αν κάποιος (γνώστης των γειτονικών γλωσσών) είναι σε θέση να διαβάσει το τί γράφουν οι Βουλγαρικές και οι Σκοπιανές πηγές και μπορεί να τις αξιολογήσει, μπορεί φυσικά να προσθέσει στοιχεία και πηγές. Χρήστης:Pyraechmes δε σμπουριάζω χιτς.... 14:06, 2 Σεπτεμβρίου 2010 (UTC)

Σχόλιο 25-10-2014[επεξεργασία κώδικα]

Κατάσταση: έγινε

Το επώνυμο του Γεωργίου Βεγύρη είναι γραμμένο λανθασμένα, το σωστό είναι Γεώργιος Βεζύρης.Το επώνυμο "Βεγύρης" δεν συναντάται πουθενά στην περιοχή ούτε προκύπτει από την καταγραφή του πληθυσμού. Αναφορά: Αντώνιος46.103.53.227 10:12, 25 Οκτωβρίου 2014 (UTC)

Μπορείτε να κάνετε μόνος σας την αλλαγή, το λήμμα είναι ανοιχτό και περιμένει τυχόν διορθώσεις. --Ttzavarasσυζήτηση 11:17, 25 Οκτωβρίου 2014 (UTC)

Σχόλιο 29-1-2017[επεξεργασία κώδικα]

Κατάσταση: νέα κοινοποίηση

Όλο τα ιστορικά στοιχεία του λήμματος, είναι για κλάματα! Προπσαθώ να τα διορθώσω, αλλά αυτός ή αυτοί που έγραψαν, δεν "αφήνουν". Έτσι δεν γράφονται οι εγκυκλοπαίδειες, και δικαίως ο κόσμος άρχισε να μην υπολείπτεται την Βικιπαιδεία. Δεν είνει εγκυκλοπαιδικές γνώσεις οι "πρόσφυγες" που έσπειραν τον τρόμο στην περιοχή για λίγο, και σήμερα δεν υπάρχουν. Ούτε οι αυτο-αντικρουόμενες πληροφορίες για τον ήρωα "Σιωνίδη", έναν Βούλγαρο Κομιτατζή και κατά λάθος Μακεδονομάχο, του οποίου οι απόγονοι "χόρευαν" με τους Βουλγάρους όταν οι τελευταίοι στην αναχώρησή τους από την Ελλάδα το 1944, πήγαν να κάψουν το χωριό. Η μερίδα των ονομαζομένων "μακεδόνων" που είναι μειοψηφία της μειοψηφίας σήμερα στους Ευζώνους, είναι κανονικοί Βουλγαροι στη συνείδηση και καταγωγή, τπαλιοί τοσπαναραίοι του Βούλγαρου γεωργοκτηνοτρόφου Ματζικόφ, και όχι τούρκου που ανγράφεται σκόπιμα. Τέτοια λήμματα σαν αυτό, αμαυρώνουν και ξευτελίζουν την Βίκιπαιδεία. Αν θέλετε μια τέτοια εγκυγκοπαίδεια, η ο΄ποία θα διαστρευλώνει και θα κατακρεουργεί την ιστορία προς χάριν της οποιασδήποτε προπαγάνδας, καλώς. Αναφορά: Argyrios.Dagkilas (συζήτηση) 17:15, 29 Ιανουαρίου 2017 (UTC)

Όσα γράφετε απαιτούν ένα και μοναδικό πράγμα:τεκμηρίωση. Εφόσον την έχετε, μπορείτε να κάνετε όποια αλλαγή κρίνετε σκόπιμη. --Ttzavarasσυζήτηση 17:24, 29 Ιανουαρίου 2017 (UTC)

Οι πρόσφυγες και παράτυποι μετανάστες που είχαν συγκεντρωθεί στην περιοχή, αφενός δεν έσπειραν τον τρόμο, και αφετέρου προκάλεσαν το πανελλήνιο και πανευρωπαϊκό ενδιαφέρον (μέχρι και διπλωματικό επεισόδιο με τα Σκόπια) όπως τεκμηριώνεται από τις πηγές. Οι πηγές για τον ήρωα Μιχαήλ Σιωνίδη (του οποίου το όνομα φέρει και οδός του Πολυκάστρου εκτός των άλλων), δεν είναι καθόλου αντικρουόμενες αφενός και αφετέρου προσδιορίζουν επακριβώς τη δράση του, τόσο στο Μακεδονικό Αγώνα, όσο και στο Β΄ Βαλκανικό Πόλεμο και τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Επίσης, τιμήθηκε ως ήρωας με Χρυσό Αριστείο Ανδρείας την ανώτερη τιμή του Ελληνικού κράτους, τον Πολεμικό Σταυρό και το Αναμνηστικό Μετάλλιο Μακεδονικού Αγώνα, και το όνομά του δόθηκε από τον Ελληνικό Στρατό τιμώντας τον, στο στρατόπεδο της Αξιούπολης "Στρατόπεδο Σιωνίδη".

Εάν το 1944, κάποιοι στο καφενείο λεν ότι πανηγύριζαν με τους "Βούλγαρους" που αποχωρούσαν δεν αποτελεί εγκυκλοπαιδική γνώση, γιατί αφενός είναι ατεκμηρίωτη, και αφετέρου είναι τελείως άσχετη με τον ίδιο το Σιωνίδη. Και είναι τελείως ατεκμηρίωτη, γιατί η φράση "οι Βούλγαροι αποχωρούσαν το 1944" έχει τουλάχιστον 4 ιστορικά ψεύδη:

  • Ψεύδος 1: στην περιοχή πριν την απελευθέρωση του 1912 ζούσαν σλαβόφωνοι πατριαρχικοί και εξαρχικοί. Έχει αποδειχθεί ιστορικά ότι δεν ήταν όλοι οι σλαβόφωνοι σλαβικής καταγωγής, και μάλιστα η πλειοψηφία των σλαβοφώνων ήταν ελληνικής καταγωγής. Επομένως, όχι μόνο οι πατριαρχικοί σλαβόφωνοι ήταν ελληνικής καταγωγής, αλλά και οι εξαρχικοί σλαβόφωνοι, επίσης. Κάποιοι, κατά τη διάρκεια της Βουλγαρικής δράσης (περίοδος 1870-1908) μεταστράφηκαν στη Βουλγαρική εξαρχία και στη συνέχεια αποχώρησαν ως Βούλγαροι (από τους 550 κατοίκους του χωριού το 1913, αποχώρησαν ως Βούλγαροι 44 οικογένειες). Επομένως, ουσιαστικά δεν υπήρξαν ποτέ Βούλγαροι στο χωριό, παρά μόνο εξαρχικοί. Επίσης, οι πρόσφυγες που έφτασαν στο χωριό το 1913 από τα βορειότερα χωριά (όπως η οικογένεια του Σιωνίδη), ήρθαν ως πρόσφυγες γιατί εκδιώχθηκαν από τις πατρογονικές τους εστίες χιλιάδων ετών, εξαιτίας των σλάβων που τους εκδίωξαν. Και μάλιστα, η οικογένεια του Σιωνίδη, ήρθε από τη Γκίρτσιστα ή Γκάρτσιτα (Grcija = Ελλάς, Grciste = χωριό Ελλήνων, ακόμα έτσι ονομάζεται).
  • Ψέυδος 2: Πού βρέθηκαν Βούλγαροι το 1944 σε ένα χωριό που δεν είχε πριν Βούλγαρους, και μάλιστα όσοι εξαρχικοί είχαν Βουλγαρική συνείδηση είχαν ήδη αποχωρήσει; Προφανώς και δεν υπήρξαν. Ούτε βέβαια και αποχώρησαν ποτέ. Καταρχήν στο Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, οι Εύζωνοι ήταν υπό Γερμανική Κατοχή και όχι υπό Βουλγαρική. Οι Βούλγαροι κατείχαν τα Σκόπια και κάναν επιδρομές για να τρομοκρατήσουν τους κατοίκους των μεθοριακών χωριών. Άρα αυτοί που αποχώρησαν το 1944, ήταν Γερμανοί και όχι Βούλγαροι. Εκτός εάν θεωρήσουμε ότι ο Σιωνίδης και οι απόγονοί του ήταν Γερμανοί ή Γερμανόφιλοι. Πράγμα, φυσικά που δεν ισχύει.
  • Ψεύδος 3: το 1944, δεν αποχώρησαν μεν Βούλγαροι, αποχώρησαν όμως το 1949 οι κομμουνιστές, λόγω της ήττας στους στον εμφύλιο. Είναι γνωστό ότι το καθεστώς Μεταξά ξεκίνησε ένα πογκρόμ κατά των Ελλήνων σλαβόφωνων την περίοδο 1936-1940. Αυτοί που απελευθέρωσαν τον τόπο τους, τη Μακεδονία από Οθωμανούς και σλάβους, ώστε να μπορέσει να δεχτεί μετέπειτα τους Πρόσφυγες της Μικράς Ασίας και του Πόντου, και κατείχαν έως τότε περίοπτα αξιώματα στην Ελληνική πολιτεία (δήμαρχοι, νομάρχες, διοικητές, αξιωματικοί του στρατού και της αστυνομίας κ.λπ.), πολλοί εκ των οποίων βρέθηκαν στη Βενιζελική πτέρυγα, βρέθηκαν διωκόμενοι από το καθεστώς Μεταξά ως μιάσματα, προδότες, και εθνικά ξένοι. Γι αυτό και στον εμφύλιο, σχεδόν ολόκληρη η Βενιζελική πτέρυγα των Ελλήνων Μακεδονομάχων και των απογόνων τους, στράφηκαν προς την πλευρά των κομμουνιστών γιατί εκεί αντιμετωπίζονταν τουλάχιστον ως ίσοι. Πολλοί εξ αυτών με το τέλος του εμφυλίου, αναγκάστηκαν να αποχωρήσουν στο ανατολικό μπλοκ, πολλοί κατέληξαν στα Σκόπια, και σήμερα πολλοί απόγονοί τους, έχοντας φάει το παραμύθι της Σκοπιανής προπαγάνδας, έχουν χάσει την Ελληνική τους συνείδηση. Άρα "αν χόρευαν" κάποιοι (που κι αυτό αμφισβητείται γιατί προκέυψε από μία φήμη που είναι το απόσταγμα του μείγματος της χουντικής προπαγάνδας με την καφενειακή αντίληψη), χόρευαν με συγγενείς τους και με συμμάχους τους αντάρτες και όχι φυσικά με Βουλγάρους που δεν υπήρξαν.
  • Ψεύδος 4: Όντως κάποιοι το 1944, όταν αποχωρούσαν οι Γερμανοί, είχαν σκοπό να κάψουν το χωριό, όπως και τα διπλανά χωριά και κάποια τα κάψανε. Ποιοί ήταν αυτοί η "καποιοι"; Οι μνήμες είναι νωπές στην περιοχή. Αυτοί που συνοδεύαν τους Γερμανούς στην αποχώρησή τους, ήταν οι αντάρτες του ΕΛΑΣ, και μάλιστα πανηγυρίζοντας, γιατί με την αποχώρηση των Γερμανών αναλάμβαναν την εξουσία, και από τη "χαρά τους" κάψαν και μερικά χωριά. Αυτό όμως είναι ένα ιστορικό γεγονός που έχει καταγραφεί στην ιστορία και έχει να κάνει με την πολιτική και τα λάθη της αριστεράς στην Ελλάδα, και δεν έχει να κάνει, ούτε με τους Βούλγαρους, ούτε με τους Γερμανούς, ούτε με το Σιωνίδη.

Η "μερίδα των ονομαζόμενων Μακεδόνων" δεν είναι μια απλή μερίδα κατοίκων. Είναι η ζωντανή απόδειξη της Ελληνικότητας της Μακεδονίας. Οι υπόλοιποι λέγονται Μακεδόνες, απλώς επειδή υπάρχουν αυτοί οι γηγενείς, πιθανόν σλαβόφωνοι, "ονομαζόμενοι" Μακεδόνες και επιτρέπουν σε όλους τους υπόλοιπους να ζουν στον τόπο τους, να λέγονται κι αυτοί Μακεδόνες και να δανείζονται τον πολιτισμό τους, ώστε να νιώθουνε κι αυτοί σπουδαίοι. Άρα, οι ντόπιοι Μακεδόνες, δεν είναι μια μερίδα κατοίκων, κι ας είναι μειοψηφία, αυτοί είναι η γνήσιοι Μακεδόνες και όλοι οι άλλοι είναι απλά μερίδες ανθρώπων που για κάποιους λόγους κατοίκησαν στη Μακεδονία. Όπως, έχει τεκμηριωθεί και ιστορικά δεν ήταν Βούλγαροι, ούτε στη συνείδηση (γιατί αυτοί αποχώρησαν), αλλά ούτε και στην καταγωγή, γιατί όπως ερεύνησε και ο Τσέχος εθνολόγος Γίρετσεκ (αλλά και η Ρωσική ανθρωπολογική ακαδημία), ακόμα και βορειότερα των Ελληνικών συνόρων (οι Σκοπιανοί δηλαδή), οι κάτοικοι είναι στην πλειοψηφία τους Ελληνικής καταγωγής. Κι αν ήταν τσομπαναραίοι, δεν είναι υποτιμητικό αυτό, οι περισσότεροι Μακεδόνες της υπαίθρου ήταν αγροτικοί ή κτηνοτροφικοί εργάτες στα τσιφλίκια. Αυτοί όμως οι αγρότες και τσομπάνηδες της Μακεδονικής υπαίθρου ανδρώσανε με χιλιάδες πολεμιστές την Ελληνική Επανάσταση του 1821 (έχουν γραφτεί πολλά για τις "Μακεδονικές Λεγεώνες" που συνέρευσαν στη νότια Ελλάδα το 1821), τον Νεοελληνικό διαφωτισμό του 18ου αιώνα που ξεκίνησε κυρίως από τη Μακεδονία, και αυτοί που υπομείνανε και αντέξανε τη βουλγαρική τρομοκρατία, τις δολοφονίες, τις ληστείες και τους εκβιασμούς των Βουλγάρων για 40 χρόνια, ώστε να οδηγήσουν στην κορύφωση του Μακεδονικού Αγώνα και την ήττα των Βούλγαρων κομιτατζήδων. Αυτοί οι "κατά λάθος" Μακεδονομάχοι, οι οποίοι υπήρξαν μόνο εδώ, ήταν αυτοί που κατάφεραν όχι μόνο να απελευθερώσουν (και μάλιστα σε μεγάλο βαθμό χωρίς καμία υποστήριξη από το Ελληνικό κράτος) τον τόπο τους, τη Μακεδονία, αλλά και να δώσουν τόσο ξακάθαρο το στίγμα του Έλληνα Μακεδόνα, ώστε οι κάτοικοι Βουλγαρικής συνείδησης να αποχωρήσουν γρήγορα από τη Μακεδονία. Ήταν αυτοί δηλαδή, οι, όπως τους ονομάζεις "κατα λάθος Μακεδονομάχοι, Βούλγαροι τσομπαναραίοι", ήταν η αιτία που η Μακεδονία παρέμεινε Ελληνική, και που μπόρεσε να δεχτεί τα κύματα των προσφύγων από τη Μικρά Ασία και τον Πόντο. Και αν η Μακεδονία υποδέχτηκε το μεγαλύτερο όγκο των προσφύγων της Μικράς Ασίας και του Πόντου, δεν το οφείλει τοσο στην πολιτική του Βενιζέλου, αλλά κυρίως το οφείλει στους Μακεδόνες κατοίκους της, που πάντοτε φιλήσυχοι και ειρηνόφιλοι, τους δέχτηκαν (με τα όποια προβλήματα). Γιατί και αλλού πήγαν πρόσφυγες, όπως στην Πελοπόννησο και την Κρήτη (και μάλιστα με κρατική υπόδειξη), αλλά εκεί οι κάτοικοι τους κυνήγησαν με τα όπλα και έφυγαν τρέχοντας.

Δεν καταλαβαίνω ποιά "προπαγάνδα" εννοείς. Αν εννοείς τη σκοπιανή προπαγάνδα, είναι ακριβώς ίδια με αυτά που λες εσύ. Ότι δηλαδή, δεν υπάρχουν Μακεδόνες Έλληνες. Και ότι όλοι οι γηγενείς κάτοικοι της Μακεδονίας είναι σλάβοι. Ακριβώς τα ίδια με 'σένα λεν κι αυτοί. Αλλά ευτυχώς, η ιστορική τεκμηρίωση διαψεύδει καί εσένα και τους Σκοπιανούς.

Όσο για τον γεωργοκτηνοτρόφο Ματσούκωφ, δεν γνωρίζω αν υπήρξε τέτοιος. Από τις πηγές δεν διευκρινίζεται εάν ήταν κάποιος Βούλγαρος Ματσούκωφ και το χωριό πήρε την ονομασία εξ αυτού και έγινε Ματσούκοβο, ή εάν λεγόταν Ματσούκ και ήταν Οθωμανός, και το χωριό κατά τη συνήθεια των σλαβόφωνων πήρε την ονομασία Ματσούκοβο εξ αυτού. Προσωπικά, θεωρώ πιο πιθανό το δεύτερο, γιατί δεν αναφέρονται στην περιοχή Βούλγαροι τσιφλικάδες (ήταν κάτι σπάνιο). Κυρίως οι τσιφλικάδες της περιοχής ήταν είτε Οθωμανοί, είτε Εβραίοι. Φυσικά δεν έχει καμιά σημασία η εθνικότητα του τσιφλικά, αλλά εάν έχεις ιστορικά τεκμήρια, παρακαλώ να τα παραθέσεις για να το διερευνήσουμε.

Χρήστης:Pyraechmes καλώς ήλθε η Ελληνοαραβική άνοιξη (συζήτηση) 22:01, 30 Ιανουαρίου 2017 (UTC)

Σχόλιο 31-1-2017[επεξεργασία κώδικα]

Κατάσταση: νέα κοινοποίηση

"Οι κάτοικοι των Ευζώνων είναι Μακεδόνες ντόπιοι και πρόσφυγες από Βογδάντσα, Γκρίτσιστα, Γευγελή και Στρώμνιτσα (που τώρα βρίσκονται στην ΠΓΔΜ)". Ολότελα ψευδές και διαστρεβλωτικό. Το σωστό είναι: Όταν το Ματζίκοβο (Ματζικόφ, είναι ο Βούλγαρος κτηνοτρόφος και όχι Τούρκος "Ματσούκ". Το Ματζίκοβο σαφώς σλαβικό τοπωνύμιο, δεν είναι δυνατό να προέρχεται από τούρκικο όνομα) έγινε Ελλάς, οι Βούλγαροι ομόεθνοι τσοπαναραίοι και υποτακτική του Ματζικόφ, έφυγαν προς Βογδάντσι, Γκρίτσιστα, Γευγελή και Στρώμνιτσα με τον ίδιο. Κάποιοι παρέμειναν στους Ευζώνους. Εξ' άλλου είναι σχήμα οξύμορο να είναι και "ντόποιοι", και "πρόσφυγες" μαζί. Ασύντακτες έννοιες και διαστρεβλωμένες, σύμφωνα με τις απόψεις (βουλγαρικές), αυτού που το έγραψε. Τέτοια "Βικιπαιδεία" (Εγκικλοπαιδεία, δηλαδή), δεν την έχει κανένα μας ανάγκη. Αναφορά: Argyrios.Dagkilas (συζήτηση) 18:27, 31 Ιανουαρίου 2017 (UTC)

Κάτι δεν μπορώ να καταλάβω με εσένα. Οι πηγές είναι ξεκάθαρες. Τί δεν μπορείς να καταλάβεις;
Δεν υπάρχουν στους Ευζώνους οικογένειες που ήρθαν από τα χωριά της Γευγελής και της Βογδάντας;
Υπάρχουν! Η οικογένεια Σιωνίδης δεν ήρθε, από Γκίρτσιστα; ήρθε! Για την Στρώμνιτσα δεν είμαι σίγουρος, αλλά ας το αφήσουμε έως ότου διαψευστεί τεκμηριωμένα.
Καταρχήν, η ονομασία του χωριού επί τουρκοκρατίας ήταν Ματσούκοβο. Είναι προφανές, ότι προέρχεται από τη λέξη ματσούκα. Η ματσούκα είναι λέξη λατινικής προέλευσης (mazzuco) και ίσως με καταγωγή από την αρχαιολελληνική "μάστιξ - μάστιγα". Υπάρχει και περιοχή του Πόντου, νότια της Τραπεζούντας που ονομάζονταν Ματσούκα, και οι κάτοικοί της Ματσουκαίοι ή Ματσουκάτοι. Κι αυτοί Βουλγαροσκοπιανοί σλάβοι τσομπαναραίοι;[όρα παραπομπή http://www.stougiannidis.gr/AENAON/ASE/134.pdf]
Στις διαθέσιμες πηγές, αναφέρεται ότι η ονομασία του χωριού προέρχεται από κάποιον τσιφλικά. Δεν προσδιορίζει εθνικότητα. Επίσης, η κατάληξη "-οβο" είναι δηλωτική τοπωνυμίου και δεν έχει να κάνει με το ίδιο το όνομα του τσιφλικά. Άρα ο τσιφλικάς θα πρέπει να λεγόταν "Ματσούκ". Είτε ήταν Τούρκος, είτε Βούλγαρος (πράγμα που αμφιβάλλω) δεν μπορεί να είχε κατάληξη "-ωφ" στο όνομά του, γιατί στην τουρκοκρατία και ώς το 1860, δεν είχε επέλθει η Βουλγαρική εθνική αφύπνιση, δεν είχε γίνει η Ρωσική επεξεργασία των βουλγαρικών διαλέκτων ακόμα, ώστε να αποτελέσουν επίσημη γλώσσα, και κανένας Βουλγαρίζων στην περιοχή δεν χρησιμοποιούσε την κατάληξη "-ωφ" για το επώνυμό του. Άρα, είτε ήταν Τούρκος, είτε Βούλγαρος, είτε Έλληνας, πάλι το χωριό, Ματσούκοβο θα ονομάζονταν.
Άρα η φράση "Το Ματζίκοβο σαφώς σλαβικό τοπωνύμιο", δεν στέκει από πολλές απόψεις. Προφανώς έχει σλαβική κατάληξη, αλλά πέραν αυτού, ουδέν.
Το Ματσούκοβο λοιπόν, δεν "έγινε Ελλάς". Ήταν από πάντα Ελλάς. Εκτός αν θεωρήσουμε ότι η Μακεδονία δεν ήταν ποτέ Ελληνική. Και ήταν Ελλάς, γιατί κατοικούνταν από Έλληνες, που μάλιστα διώκονταν από τους Τούρκους και τους Βούλγαρους, δολοφονούνταν, ληστεύονταν, δουλεύαν ως δούλοι στα αγροκτήματα των τσιφλικάδων, και εν τέλει πολέμησαν και έδωσαν τη ζωή τους για να απελευθερωθεί.
Επίσης, κανείς δεν έφυγε ποτέ από το Ματσούκοβο προς Βογδάντσι, Γκίρτσιστα, Γευγελή και Στρώμνιτσα. 44 οικογένειες έφυγαν προς Βουλγαρία μετά την Συνθήκη του Νεϊγύ και την προαιρετική ανταλλαγή πληθυσμών μεταξύ Ελλάδας και Βουλγαρίας, το 1919. Και μάλιστα εξαργύρωσαν τις περιουσίες, ώστε να έχουν και κίνητρα για να φύγουν. Σημειωτέον ότι η ανταλλαγή πληθυσμών μεταξύ Ελλάδας και Βουλγαρίας, ήταν προαιρετική, πράγμα που σημαίνει ότι έγινε σαφής διαχωρισμός Ελλήνων και Βουλγάρων με βάση την εθνική συνείδηση και όχι με βάση το θρήσκευμα, όπως έγινε 4 χρόνια αργότερα (το 1923 με τη συνθήκη της Λωζάνης), με την ανταλλαγή πληθυσμών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, η οποία ήταν αφενός αναγκαστική και αφετέρου με βάση το θρήσκευμα και όχι την εθνικότητα.
Οι "Βούλγαροι τσομπαναραίοι" Ματσουκοβίτες λοιπόν, όπως ο Γεώργιος Βεζίρης και ο Γεώργιος Διδασκάλου που πολέμησαν το 1900 τους Βούλγαρους, ο Χρήστος Δοϊτσίνης που πολέμησε το 1900 τους Βούλγαρους και τελικά δολοφονήθηκε απ΄' αυτούς, ο Δασκαλάκης που δολοφονήθηκε επίσης, από Βούλγαρους το 1900, ο οπλαρχηγός Γεώργιος Δοϊτσίνης, ο Αστέριος Δήμου και ο Λάζαρος Δοϊτσίνης που πολέμησαν κατά το Μακεδονικό Αγώνα (1904-1908) ήταν αυτοί που κράτησαν τη γη Ελληνική σε δύσκολες εποχές, και χωρίς αυτούς είναι αμφίβολη η τύχη της περιοχής. Τί κι αν ήταν σαλοβόφωνοι;
Δεν υπάρχει εξάλλου κανένα οξύμωρο σχήμα, όταν αποκαλούνται οι Μακεδόνες "ντόπιοι". Η λέξη "ντόπιος" χρησιμοποιήθηκε όταν συνέρρευσαν οι πρόσφυγες από Μικρά Ασία, Πόντο και Θράκη στη Μακεδονία. Τότε υπήρξε ο διαχωρισμός "ντόπιοι" και "πρόσφυγες". Όπως και το 1821, στην Παλιά Ελλάδα (Πελοπόννησο και Στερεά), όταν συνέρρευσαν Έλληνες από άλλες περιοχές (κυρίως όμως Μακεδόνες), οι κάτοικοι διαχωρίστηκαν σε "αυτόχθονες" και "ετερόχθονες". Είναι η ειρωνία της ιστορίας και η μοίρα των Μακεδόνων να χαρακτηρίζονται "ετερόχθονες" όταν εγκαταστάθηκαν στην Πελοπόννησο και τη Στερεά το 1821 (αφού πρώτα πολέμησαν για την απελευθέρωσή τους) και "Βούλγαροι τσομπαναραίοι" στον τόπο τους (αφού πρώτα πολέμησαν για την απελευθέρωσή του), 150 χρόνια μετά. Όταν λοιπόν συνέρρευσαν οι πρόσφυγες από Μικρά Ασία και Πόντο το 1923 στη Μακεδονία, ναί, οι πρόσφυγες από τα χωριά της Γευγελής και της Βογδάντσας αποκλήθηκαν "ντόπιοι".
Δεν ξέρω γιατί επιμένεις να υποστηρίζεις τη Σκοπιανή προπαγάνδα, να αγνοείς τα πραγματικά γεγονότα και να αποφεύγεις τις πηγές. Νομίζω ότι μια προσεκτική ανάγνωση της ιστορίας θα δώσει απαντήσεις. Αυτός είναι και ο ρόλος της Βικιπαίδειας, ως εγκυκλοπαίδεια, αν το θες, να δώσει δηλαδή στον αναγνώστη αυτό που δεν γνωρίζει, και όχι να του δείχνει πράγματα που ήδη γνωρίζει.

Χρήστης:Pyraechmes καλώς ήλθε η Ελληνοαραβική άνοιξη (συζήτηση) 21:06, 31 Ιανουαρίου 2017 (UTC)

Σχόλιο 31-1-2017[επεξεργασία κώδικα]

Κατάσταση: νέα κοινοποίηση

Όπως πληροφορήθηκα από τον σύνδεσμο του ονόματός του, ο κ. Τζιβάρας είναι: Αθηναίος στην καταγωγή... [Όνομα, Τάσος. Επώνυμο, Τζαβάρας. Γεννημένος στην Αθήνα το 1953, επάγγελμα εκπαιδευτικός (συντ.). Βασικό πτυχίο, Γεωλογίας Πανεπιστημίου Αθηνών, πρόσθετες γνώσεις πληροφορική, συγγραφική ομάδα βιβλίου Πληροφορικής ΟΕΔΒ]... Ο οποίος μάλλον δεν ξέρει κατά που πέφτουν οι Εύζωνοι, αλλά έτρεξε να γράψει την ιστορία τους, σίγουρα... εξ ακοής που λένε στους υποτίτλους των ξένων έργων οι μεταφραστές τους. Και επειδή συμμετέχει και στην συγγραφική ομάδα του ΟΕΔΒ, έχει το αλάνθαστο του... Πάπα!

Λοιπόν: Στο “1ο ψεύδος” που περιγράφει ο κ. Τζαβάρας, την περιοχή πριν την απελευθέρωση του ΄12-΄13, κατοικούσαν μόνον σλαβόφωνοι Βούλγαροι στην συντριπτική τους πλειοψηφία, και ελάχιστοι άλλων εθνικοτήτων, μαζί μ’ αυτούς και λίγοι Έλληνες. Το Κιλκίς παράδειγμα, πριν την περίφημη μάχη του ήταν καθολικά βουλγαρικό χωριό 2.500 -3.000 κατοίκων. Ο Γκότζε Ντέλτσεφ γεννήθηκε στο Κιλκίς, αλλά στο λήμμα της Βικιπαιδείας για το Κιλκίς, δεν αναφέρεται καν το όνομά του στα “τέκνα” του Κιλκίς. Όπως δεν αναφέρεται στο ίδιο λήμμα μεγάλος “Μακεδονομάχος”, και ο μπαρμπα-Γιώργης ο Αργυρίου, Κύπριος στην καταγωγή και εθελοντής στον Μακεδονικό Αγώνα, ο οποίος επίσης έχει οδική ονομασία στην πόλη, αν αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό και τεκμήριο. Τα περί “εξαρχικών” χριστιανών και μη “εξαρχικών” -αφού όλοι οι κάτοικοι την εποχή εκείνη ήταν Οθωμανοί υπήκοοι, ας το αφήσουμε να το λύσουν οι παπάδες που ακόμα μαλώνουν γι’ αυτό. Οι 550 κάτοικοι του χωριού το 1913, από ποια απογραφή είναι; Γιατί απ’ ότι ξέρουμε, οι ελληνικές απογραφές στη Μακεδονία και Θράκη, άρχισαν μετά το 1920. Το 1913, στην περιοχή δεν υπήρχε ουδείς Έλληνας (όπως και στο Κιλκίς), εξ’ άλλου πως είναι δυνατόν ο Σιωνίδης να έρχεται “πρόσφυγας μετά το 1913 στους Ευζώνους, όταν η Πηνελόπη Δέλτα τον κατατάσσει στους “μακεδονομάχους” στα “Μυστικά του Βάλτου” της; Βεβαίως, υπήρχαν και Έλληνες σλαβόφωνοι Μακεδονομάχοι. Οι οποίοι όμως ήταν πάρα πολύ λίγοι, και κυρίως, γηγενείς κάτοικοι των χωριών της Μακεδονίας, Ελληνικής επικρατείας το πλείστον και όχι φερμένοι από αλλού. Από που συμπεραίνετε ότι 44 οικογένειες μόνο Βουλγάρων έφυγαν από το “Ματζίκοβο” (και έμειναν στην ουσία διπλάσιες ή και περισσότερες, αυτό υπαινίσεστε), όταν στο χωριό από τους 330 κατοίκους του χωριού της απογραφής του 2011 (σήμερα ούτε 200), οι βουλγαρόφωνοι δεν είναι ούτε 50! Ο Σιωνίδης, ή οι Σιωνιδαίοι, δεν ήρθαν από πουθενά, είναι “Ματζικοβίτες” γνήσιοι, όταν αυτό ήταν στάνη και βοσκοτόπια του γνήσιου Βούλγαρου Ματζικόφ, οι παλιοί τσοπαναραίοι Βούλγαροι και υποτακτικοί του Ματζικόφ. Μετά την απελευθέρωση, κάποιοι από τους Ευζώνους έφυγαν και πήγαν προς την σημερινή ΠΓΔΜ, γιατί δεν μπορούσαν να... αντέξουν την “ελληνική καταπίεση”. Την “Γκίρτσιστα”, όπως πολύ καλά αναλύεται ετυμολογικώς, αν και εγώ δεν ασχολήθηκα μ’ αυτό, την αποτελούσαν Έλληνες σίγουρα, όπως και πολλοί “κρυπτο-έλληνες” ένεκα των διωγμών που υφίστανται εκεί από τους επίσης Βουλγάρους Σκοπιανούς, με την γενική έννοια των κατοίκων των Σκοπίων, υπάρχουν σήμερα στην ΠΓΔΜ, στους οποίους όμως δεν είναι οι Σιωνιδαίοι. Το όνομα “Σιωνίδης” (ποντιακή κατάληξη), μάλλον σκοπίμως παραπλανητικό, αν το ψάξουμε λίγο πιο βαθιά, θα βρούμε το αντίστοιχο καθαρό βουλγαρικό, είμαι σίγουρος.

Στο “2ο ψεύδος” που περιγράφει ο κ. Τζαβάρας, αν γνώριζε λίγη ιστορία του Β΄ΠΠ, θα ήξερε ότι ο Στρατός των Βουλγάρων με τον σύμμαχο στρατό των Γερμανών, είχαν κάνει κατάληψη την Μακεδονία και Θράκη, οι οποίες υπέφεραν περισσότερο από τους Βουλγάρους στρατιώτες που θυμήθηκαν τα παλιά κομιτάτα τους, και λιγότερο από τους Γερμανούς. Αυτός ο Βουλγαρικός στρατός φεύγοντας μετά την απελευθέρωση, πέρασε από τους Ευζώνους, και εκεί παρά λίγο να σφάξει όλους τους Ποντίους ή άλλους πρόσφυγες της Μικρασίας, νέους κατοίκους του χωριού ως τελευταία θηριωδία που μάζεψε στην πλατεία, αν δεν επενέβαινε σωτήρια ένας τέτοιος κάτοικος των Ευζώνων, βουλγαρόφωνος -ο οποίος άρχισε να αποκτά ελληνική συνείδηση πιθανώς -μπήκε ανάμεσα στα βουλγαρικά όπλα και τους Ποντίους λέγοντας στα βουλγάρικα: Αν τουφεκίστε αυτούς, πρέπει πρώτα να τουφεκίστε εμένα. Μ’ αυτούς τους Βούλγαρους στρατιώτες, χόρευε γυναίκα στενή συγγενής του “μακεδονομάχου” Σιωνίδη στην πλατεία και φώναζε: Σήμερα θα σφάξουμε όλους τους πρόσφυγες. Ενώ οι υπόλοιποι μη ξέροντας πιθανώς που πηγαίνει ο βουλγαρικός στρατός, τον υποδέχθηκαν ως “απελευθερωτικό”. Αυτά τα γνωρίζουν και τα απλά πετραδάκια στους δρόμους των Ευζώνων, γιατί είναι πολύ πρόσφατα. Όμως ο Αθηναίος κ. Τζαβάρας που δεν ξέρει ούτε κατά που πέφτουν οι Εύζωνοι, αλλά επιμένει να γράφει την ιστορία τους, τα αγνοεί εντελώς, ισχυριζόμενος τέτοιες ανοησίες στην Βικιπαιδεία, θα τα αγνοεί για πάντα.

Στο “3ο ψεύδος”, ο κ. Τζαβάρας κάνει μια υπέροχη σαλάτα από Μεταξά, Έλληνες πρόσφυγες και Ανταρτοπόλεμο του 47-49 με ολίγη βενιζελική ανάμνηση, όταν είναι γνωστό τοις πάση, ότι οι κομμουνιστές αντάρτες που έχασαν τον “πόλεμο” το 49-50, κατέφυγαν στο “Σιδηρούν Παραπέτασμα” από την Αλβανία και τη Βουλγαρία η πλειοψηφία, ελάχιστοι προς την Γιουγκοσλαβία, υπό τω φόβω του Τίτο, δεν ήταν και τόσο “ορθόδοξος” κουμμουνιστής όπως αυτοί. Το 1944 που έφυγαν, οπισθοχώρησαν οι Βούλγαροι με τους Γερμανούς χεράκι-χεράκι, δεν υπήρχε ΟΥΔΕΙΣ “Ελασίτης” να τους αντισταθεί, αλλά ούτε και Ελληνικός στρατός ο οποίος είχε διαλυθεί. Τα περί “καφενειακής αντιλήψεως” και “χουντικής προπαγάνδας”, μόνον στο “δημιουργικό” μυαλουδάκι του κ. Τζαβάρα καταγράφονται, και πουθενά αλλού.

Το “4ο ψεύδος” του κ Τζαβάρα είναι εντελώς φαιδρό και φευγάτο, δεν χρήζει καμιά ανάγκη αντικρούσεως.

Το τελευταίο μέρος τώρα, του επιχειρήματός του. Κανείς δεν είπε, ούτε ισχυρίστηκε ότι η λέξη “τσοπαναραίος-οι” είναι υποτιμητική. Όταν στη Μακεδονία οι κάτοικοι αυτών των ευαίσθητων περιοχών χρησιμοποιούν την λέξη “ντόπιος, εντόπιος”, είναι εκ του πονηρού και όχι όπως στη Θράκη ή την Μακεδονία μακράν των συνόρων, που εννοούν την ντόπια καταγωγή των Ελλήνων, α. Αυτοί με το “ντόπιος” δηλώνουν την σλαβική-βουλγαρική καταγωγή τους, και κυρίως τη γλώσσα, ότι μιλούν τα “Μακεντόνσκι” κ. Τζαβάρα, δηαλή τα βουλγάρικα, αν ξέρεις κατά που πέφτει και η Μακεδονία. Η Ελληνική, φυσικά... “Λεγεώνες” και μάλιστα “μακεδονικές”, προσωπικά δεν ξέρω ούτε μία, στα όσα έχω διαβάσει μέχρι σήμερα, ελληνικά κυρίως συγγράμματα βιβλία, και όχι ξένα. Είναι ακραίως “ακαδημαϊκό” φαίνεται στην Αθήνα, κάποιοι Έλληνες να χρησιμοποιούν ξένη βιβλιογραφία ή ξένους ερευνητές, προκειμένου να ορθώσουν οι ίδιοι κάποιο ακαδημαϊκό ανάστημα!

Κοντός ψαλμός αλληλούια. Η ιστορία δεν γράφεται από τα σαλόνια μας και τη ζεστασιά του σαλονιού μας στην Αθήνα, αλλά περιδιαβαίνοντας τους χώρους και μιλώντας ή μπαίνοντας στο πετσί των σημερινών κατοίκων. Προσωπικά δίνω μεγάλη βαρύτητα στις ζωντανές πληροφορίες και τις ζωντανές πηγές, διασταυρούμενες φυσικά, παρά σε αμφιλεγόμενα συγγράμματα, ακόμα πιο αμφιλεγομένων συγγραφέων. Αν έκανες μια βόλτα στην ύπαιθρο Μακεδονία, και δη την περιοχή της μεθορίου, μίλαγες με τους κατοίκους της οι οποίοι είναι στην συντριπτική τους πλειοψηφία Έλληνες πρόσφυγες του Πόντου και της Μικρασίας, θα πέταγες στα άχρηστα ότι ήξερες μέχρι τώρα από τα βιβλία-συγγράμματα που επικαλείσαι, ή που θέλει η Βκιπαιδεία σώνει και καλά, ως βιβλιογραφία. Τα βιβλία γράφονται για να διορθώνονται ή να συμπληρώνονται. Ή και να πετιούνται πολλές φορές. Αυτά τα βιβλία είναι που αναγνώρισαν ως “Μακεδονική οντότητα” τους απάτριδες Σλάβους των Σκοπίων, και την γλώσσα τους ως “μακεδονική”, ενώ είναι 100% βουλγαρική όπως είπα παραπάνω, που όταν τους ακούν οι Βούλγαροι της Βουλγαρίας να μιλούν “μακεδονικά”, σκάνε από τα γέλια.

Επί της ουσίας. Σήμερα τους Ευζώνους κατοικούν κατά τα 2/3 Έλληνες πρόσφυγες των ανταλλαγών, και κατά το 1/3 αυτοί οι “εντόπιοι”, οι οποίοι ακόμα μιλούν βουλγαρικά, ακόμα δεν έχουν εξελληνιστεί -δεν έχουν αποκτήσει Ελληνική συνείδηση, δηλαδή- και ακόμα περιμένουν τον βουλγαρικό στρατό (και τους κομιτατζήδες) να τους απελευθερώσει. Όσο για τον Μιχάλη Σιωνίδη, είναι μια τόσο αμφιλεγόμενη “προσωπικότητα” στο χωριό των Ευζώνων, που άλλοι καυχώνται γι αυτόν Βούλγαρος, άλλοι θρηνούν, και άλλοι απλά, γελούν. Ήταν τόσο γελοία τα πράγματα μάλιστα στις τελευταίες δημοτικές εκλογές, που και με τις πλάτες της δεξιάς “πατριωτικής” ΝΔ, αν δεν “ανασκουμπώνονταν” οι Βλάχοι της περιοχής Πολυκάστρου, το Πολύκαστρο θα έβγαζε Δήμαρχο φιλοσκοπιανό απόγονο του Σιωνίδη, βουλγαρικής πέρα για πέρα, καταγωγής. Αναφορά: Argyrios.Dagkilas (συζήτηση) 20:57, 31 Ιανουαρίου 2017 (UTC)

Αν ολοκληρώσατε τον λίβελλό σας, μπορώ να απαντήσω επί δύο θεμάτων: Ο "κ. Τζιβάρας" δεν έχει καμία σημασία αν είναι Αθηναίος, θεσσαλονικιός ή Κρητικός. Σημασία έχει (και αυτό έχει αναλάβει να φροντίζει ως διαχειριστής στη ΒΠ) να διασφαλίζεται η αξιοπιστία των γραφομένων. Κι αυτό γίνεται μόνον με ένα τρόπο: Με την παράθεση τρίτων και ανεξάρτητων πηγών - επί του συγκεκριμένου θα ήταν προτιμητέες ακαδημαϊκές πηγές. Αν θέλετε να γράψετε ιστορία, κανείς δεν σας περιορίζει. Αν θέλετε να συνεισφέρετε στη Βικιπαίδεια (παρεμπιπτόντως, δεν έχω γράψει ούτε γραμμή στο συγκεκριμένο λήμμα, όπως πιστοποιείται από το ιστορικό του), οφείλετε να το κάνετε με τους κανόνες της. Φαντάζομαι αυτό να είναι σαφές και κατανοητό. --Ttzavarasσυζήτηση 21:23, 31 Ιανουαρίου 2017 (UTC)
Καταρχήν εγώ σου απάντησα και όχι ο Τζαβάρας. Κι εγώ έγραψα το μεγαλύτερο μέρος του λήμματος, όπως φαίνεται και στο ιστορικό. Και είμαι από την περιοχή. Εδώ μεγάλωσα και εδώ μένω. Εσύ απ' ότι βλέπω, δεν μένεις εδώ και δεν ξέρω από πού αντλείς αυτές τις πληροφορίες. Έχω φίλους και γνωστούς από Ευζώνους και γνωρίζω όλα αυτά που λες και γράφεις. Είναι γνωστές καφενειακές αρλούμπες των απογόνων της ανταλλαφγής πληθυσμών του 1923 που έχουν ένα απίστευτο και αδικαιολόγητο μίσος για τους Μακεδόνες, παρόλο που ζουν στην Μακεδονία.
Με βάση την ιστορική τεκμηρίωση (διάβασε του Βακαλόπουλου περί Μακεδονικού αγώνα, περίοδο 1830-1912 π.χ.), στους Ευζώνους κατοικούσαν σλαβόφωνοι. Επίσης, να σημειωθεί ότι η περιοχή ήταν άντρο Ουνιτών από το 1850 (διάβασε Αγγελόπολου, Αι ξέναι προπαγάνδαι εις τη επαρχίαν Πολυανής περίοδον 1870-1912). Οι κάτοικοι, όταν δημιουργήθηκε η Βουλγαρική εξαρχία το 1870 δεν στράφηκαν κατά πλειοψηφία, σ' αυτήν αλλά παρέμειναν στο Οικουμενικό Πατριαρχείο. Πρακτικά όσοι τη δεκαετία του 1870 στράφηκαν στην Βουλγαρική Εξαρχία, είναι αποδεκτό ότι είχαν Βουλγαρική Εθνική συνείδηση. Οι υπόλοιποι απλά δεν είχαν. Και μάλιστα στους Ευζώνους, που υπήρχε μεγάλη δράση Ουνιτών που έταζαν χρήματα και λειτουργία στα σλαβικά. Και μάλιστα στο Ματσούκοβο που οι κάτοικοι ήταν εξαγριωμένοι με τον Μητροπολίτη Πολυανής γιατί τους έγδερνε στις κυριολεξία στους φόρους. Άρα, από άποψη συνείδησης, δεν τίθεται ζήτημα. Ήταν στην πλειοψηφεία τους Έλληνες. Από άποψη καταγωγής, δεν μπορεί να πει κάποιος με βεβαιότητα, πάντως όποιες έρευνες έχουν γίνει έως τώρα δείχνει Ελληνική καταγωγή. Από άποψη πολιτισμού επίσης, όπως ήθη και έθιμα, μουσική, χορός, ήταν επίσης όλα Ελληνικά, όπως δείχνουν μουσικές και λαογραφικές έρευνες. Μετά το 1890, όταν ιδρύθηκε η ΕΜΕΟ (VMRO) και άρχισαν οι δολοφονίες, φυσικά, οι Έλληνες Ματσουκοβίτες έγιναν μειοψηφία.
Το Κιλκίς καταρχήν δεν ήταν χωριό αλλά πόλη 10.000 κατοίκων το 1913. Και έγινε πόλη τα τελευταία 20 χρόνια (1890-1913), όταν οι Βούλγαροι μήν μπορώντας να επιβληθούν στα χωριά, προσπάθησαν να τα εκκενώσουν, αναγκάζοντας τους κατοίκους να τα εγκαταλείψουν. Έτσι, όσοι ήταν Έλληνες έφευγαν στη Θεσσαλονίκη και διάφορα μέρη της ελεύθερης Ελλάδας (όπως συγγενής μου Κορίνθιος του οποίου ο παππούς έφυγε το 1907 από το Παλιό Γυναικόκαστρο για την Κόρινθο, διωκόμενος από τους κομιτατζήδες), ενώ όσοι ήταν Βούλγαροι τους μάζευαν στο Κιλκίς (είχαν πέσει πολλά χρήματα από τη Βουλγαρική κυβέρνηση τότε) για να δημιουργήσουν προγεφύρωμα και να πάρουν τη Θεσσαλονίκη). Το Κιλκίς ήταν το μόνο μέρος στο οποίο μπόρεσαν να επιβληθούν οι Βούλγαροι σε όλη τη Μακεδονία. Αυτό συνέβη για δύο λόγους. Πρώτον γιατί εκεί επικέντρωσαν τις προσπάθειές τους, επιδή αποτελούσε ιδανικό μέρος για τη μελλοντική επίθεση στη Θεσσαλονίκη. Και δεύτερον γιατί συγκυριακά είχε βολέψει πολύ η Ουνιτική δράση από το 1850 (σημειωτεόν ότι η Ουνιτική δράση, χρηματοδοτούμενη από Γάλλους και Αυστριακούς επικεντρώθηκε στο Κιλκίς για τον ίδιο λόγο, δηλαδή τον έλεγχο της Θεσσαλονίκης). Πολλοί Έλληνες κάτοικοι του Κιλκίς τότε, αναγκάστηκαν να στείλουν τα παιδιά τους σε βουλγαρικά σχολεία και εν τέλει να εκβουλγαριστούν. Ο Γκότσε Ντέλτσε για παράδειγμα, γιος του Νικόλαου Δέλλιου και της Σουλτάνας (βλαχικής καταγωγής) προέρχονταν από εκβουλγαρισμένη Ελληνική οικογένεια. Γι αυτό και στο τέλος τον δολοφόνησαν οι ίδιοι οι Βούλγαροι, και μετά τον κάναν ήρωα. Όπως και ο Χρήστος Ισμιρλής (μετέπειτα Χρίστο Σμύρνσενσκι) Βούλγαρος ποιητής με καταγωγή από τη Σμύρνη που μεγάλωσε στο Κιλκίς, από εκβουλγαρισμένη Ελληνική οικογένεια. Μήπως είχε και στη Σμύρνη Βούλγαρους;
Οι σλαβόφωνοι Μακεδονομάχοι ήταν η συντριπτική πλειοψηφία των Μακεδονομάχων΄. Οι ένοπλοι Έλληνες στη Μακεδονία υπολογίζονται γύρω στους 2.500 με 3.000, εκ των οποίων αυτοί που ήρθαν από άλλα μέρη της Ελλάδας ήταν καμιά 150αριά. Κι όμως, αυτοί έγιναν γνωστοί. Οι υπόλοιποι 2.500 σλαβόφωνοι Μακεδονομάχοι έμειναν στην αφάνεια γιατί δεν βόλευε στο σύστημα, που δεν ήθελε να χαλάσει τη σούπα της ελληνοφωνίας. Μόνο στην περιοχή μας και μόνο οι οπλαρχηγοί (αρχηγοί ομάδων) ήταν πολλοί Παύλος Γραμματικός, Χρήστος Δέλλιος, Γεώργιος Δογιάμας, Δημήτριος Δογιάμας, Λάζαρος Δογιάμας, Τραϊανός Δογιάμας, Χρήστος Δογιάμας, Γεώργιος Δοϊτσίνης, Ιωάννης Ήλκος, Πέτρος Καλέσης, Γεώργιος Καραϊσκάκης (Βογδαντσιώτης), Χρήστος Καραμάρκος, Νικόλαος Καραστογιάννης, Ευάγγελος Κουκουδέας, Αναστάσιος Μπέλλης Κουλίνας, Χαράλαμπος Μπουφίδης, Στέργιος Ναούμ, Νικόλαος Νέσιος, Νικόλαος Νταβέλης, Ιωάννης Παπαγεωργίου, Παντελής Παπαϊωάννου, Ιωάννης Ραδιναλής, Ιωάννης Ράμναλης, Μιχαήλ Σιωνίδης, Γεώργιος Σταματιάδης, Δημήτριος Τσιτσίμης, ενδεκιτικά. Προφανώς πολέμησαν και άλλοι από άλλα μέρη, όπως ο Κύπριος Αργυρίου, αλλά αυτοί ήταν αφενός μειοψηφία, και αφετέρου δεν ρίσκαραν τα πάντα, όπως οι Μακεδόνες, που έχαναν συγγενείς τους, συζύγους, παιδιά και περιουσίες και δεν μπορούσαν να φύγουν στην πατρίδα τους, όταν τα πράγματα σκούραιναν, όπως έκαναν αυτοί που ήρθαν απ' αλλού και είχαν κάπου να παν.
Όσο για τους εξαρχικούς και πατριαρχικούς, εάν αυτό το σημαντικό κομμάτι της ιστορίας δεν σε απασχολεί, και για το οποίο σκοτώθηκαν χιλιάδες άνθρωποι, μάλλον δεν σε ενδιαφέρουν οι πηγές και η ιστορία του τόπου σου.
Η ανεπίσημη απογραφή του 1913 που διενήργησε οστρατός υπάρχει καταγεγραμμένη στις ιστορικές πηγές.
Το 1913 στο Νομό Κιλκίς, οι Έλληνες ήταν το 20% περίπου (το 35% ήταν Βούλγαροι και το 45% Τούρκοι). Στο Δήμο Κιλκίς οι Έλληνες ήταν περίπου το 7% (Οι Βούλγαροι το 43% και οι Τούρκοι το 50%). Στο Δήμο Παιονίας οι Έλληνες ήταν περίπου 51% (οι Βούλγαροι 22% και οι Τούρκοι 27%). Μην μπερδεύεις τη σλαβοφωνία με την Εθνική συνείδηση.
Ο Μιχαήλ Σιωνίδης, όπως αναφέρται και στις πηγές της βιογραφίας του πολέμησε σε όλη την περιοχή, από Γευγελή, Πολύκαστρο και έως Γιαννιτσά γι αυτό και αναφέρεται στο βιβλίο της Πηνελόπης Δέλτα. Η καταγωγή του από τη Γκίρτσιστα δεν έχει να κάνει με το πού πολέμησε.
Επίσης, να θυμίσω ότι Μακεδονία ήταν (και έιναι) και βόρεια των Ελληνικών Συνόρων. τα σύνορα χαράκτηκαν μετά. Υπήρχαν και εκεί Έλληνες και μάλιστα πολλοί. Μην ξεχνάμε ότι τελευταίος Δήμαρχος Γευγελής επί Οθωμανικής Αυτοκρατορίας ήταν κάποιος Έλληνας Μπέλης (οικογένεια που προσέφυγε μετέπειτα στο Πολύκαστρο).
Οι 44 οικογένειες που εξαργύρωσαν την περιουσία τους και προσέφυγαν στη Βουλγαρία είναι καταγεγραμμένες στα αρχεία της επιτροπής ανταλλαγής (βλέπε Λιθοξόου, Τα χωριά της Γευγελής). Πολλοί από τους εναπομείναντες, είτε έφυγαν το 1949, ως πολιτικοί πρόσφυγες, είτε έφυγαν με τη μετανάστευση των Ελλήνων τις δεκαετίες 1960 και μετά (με το booling που δέχονται από τους απογόνους των "προσφύγων" απορώ πώς έχουν μείνει ακόμα).
Οι πηγές για το Μιχαήλ Σιωνίδη λεν ότι η οικογένεια κατάγονταν από τη Γκίρτσιστα. Τώρα αν κάποιοι κατέβηκαν για να δουλέψουν στα αγροκτήματα του τσιφλικά, δεν το γνωρίζω.
Δεν αναφέρεται στην ιστορία, καμία μετακίνηση πληθυσμών από την περιοχή προς τα Σκόπια μετά την απελευθέρωση. Αν και δεν το αποκλείω να φύγαν μερικοί που δεν αισθάνονταν Έλληνες, δεν φαίνεται πιθανό πάντως.
Η κατάληξη "-ίδης" επίσης, δεν είναι Ποντιακή. Η κατάληξη "-ίδης" είναι πανάρχαια (από τον Όμηρο) και κατά την τουρκοκρατία την είχαν πολλοί Έλληνες σε όλα τα μέρη της Ελλάδας. Περισσότερο συνθησμένη ήταν στη Βόρεια Ελλάδα (Μακεδονία και Θράκη) κυρίως γιατί οι κάτοικοι της υπαίθρου (αγρότες τσομπαναραίοι όπως θά 'λεγες κι εσύ) είχαν χάσει τα παλαιά επίθετα των οικογενειών τους και παίρναν το επώνυμο του πατρός τους με την κατάληξη "-ίδης". Η κατεξοχήν Ποντιακή κατάληξη είναι "-άντης" (βλέπε Υψηλάντης). Υπήρχαν αναφορές για Ποντίους που ήρθαν σε χωριά του Κιλκίς με τα επώυμα "Γρηγοράντης", "Γιωρκάντης" κ.λπ. και τους κατέγραψαν ως "Γρηγοριάδης", "Γεωργιάδης" κ.λπ. Κι αυτό το έκαναν μόνο στη Μακεδονία για να ταιριάζουν τα επίθετά τους με των Μακεδόνων. Στην Ήπειρο ας πούμε οι Πόντιοι που εγκαταστάθηκαν δεν είχαν καμιά κατάληξη στα επώυμά τους για να ταιριάζουν με τους Ηπειρώτες.
Ο Σιωνίδης, αναφέρεται και ως Σονίδης στις πηγές, ή Σόνας ή Σιώνας, είναι ο γιος της Σόνιας και τίποτα παραπάνω. Έχει πολύ απλή ετυμολογία και δεν χρειάζεται να διυλίζουμε τον κώνωπα.
Στο Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο η Περιοχή Κιλκίς ήταν υπό Γερμανική κατοχή. Πού ανακαλύφθηκαν οι Βούλγαροι;;;;
Οι Βούλγαροι κατείχαν την περιοχή των Σκοπίων και συχνά κάναν επίδρομές στα μεθοριακά χωριά για να τρομοκρατήσουν τους κατοίκους. Μάλλον αυτό εννοείς. Ένα τέτοιο περιστατικό ήταν και η Μάχη των Ευζώνων.
Λοιπόν, ο ένας έγινε Μακεδονομάχος κατά λάθος, ο άλλος απέκτησε Ελληνική συνείδηση κατά λάθος, ο τρίτος έγινε ήρωας κατά λάθος.... Πού θες να καταλήξεις, ότι όλες οι ηρωικές ιστορικές σελίδες των σλβόφωνων Μακεδόνων έγιναν κατά λάθος; Κι έτσι νά 'ναι (που δεν είναι προφανώς), θα πρέπει να δεχτούμε ότι όλη η ένδοξη ιστορία των Μακεδόνων και της Μακεδονίας τα τελευταία 200 χρόνια έγινε, από ανθρώπους οι οποίοι υπέπεσαν ομαδικά σε λάθη και πίστεψαν ότι είναι Έλληνες ενώ δεν ήταν. Ένα είδος ομαδικής παράκρουσης....
Το περιστατικό με μια γυναίκα που χόρευε με τους Βούγλαρους είναι ένα από τα πολλά που έχουν αναφερθεί και είναι απολύτως φυσιολογικό σε μια κοινωνία (Ελλήνων σλαβοφώνων), η οποία βρέθηκε ξένη στον τόπο της, κυνηγήθηκε από το Ελληνικό κράτος, και ακόμα και μέσα στο ίδιο το χωριό της ζούσε υπό καθεστώς απαρτχάιντ από τους πρόσφυγες Πόντιους. Νομίζω ότι αυτά πέρσαν πλέον στο παρελθόν, και τέτοιου είδους πράξεις αντεκδίκησης εκλείπουν.
Για τους πολιτικούς πρόσφυγες, έχεις δίκιο, οι περισσότεροι φύγαν από Αλβανία και Βουλγαρία. Τα μετέπειτα χρόνια, όμως, όσοι ήταν Μακεδόνες, μεταφέρθηκαν σχεδόν υποχρεωτικά στα Σκόπια για να υποστηρίξουν το κανιούργιο εγχείρημα του Τίτο, τον ψευτομακεδονισμό. Πολλοί κατέληξαν εκεί και θέλοντας και μη, το ανέχτηκαν. Οι απόγονοί τους, στην πλειοψηφία τους έχουν φάει μεγάλο μέρος αυτής της προπαγάνδας.
Το 1944, προφανώς και δεν υπήρχαν Βούλγαροι. Οι Γερμανοί αποχώρησαν ανενόχλητοι, συμφωνώ.
Το ντόπιος τους το κολλήσαν οι υπόλοιποι. Έχω πολλά φιλαράκια, ντόπιους, που τους λέω "να μη λέτε είμαστε ντόπιοι, να λέτε είμαστε Μακεδόνες. Και μου απαντούν, μα έτσι θα μας περάσουν για σκοπιανούς!!!!". Εκεί φτάσαμε, το "Μακεδόνας" θεωρήθηκε ύποπτο(!!!). Και αναγκάστηκαν οι άνθρωποι να το κόψουν, και χρησιμοποιούσαν το "ντόπιος" που τους το φόρτωσαν οι άλλοι. Και τώρα δεν μας κάνει κι αυτό, και θα πρέπει να βρουν κάτι άλλο.....

Για τις Μακεδονικές Λεγεώνες του 1821, διάβασε τους μεγάλους Μακεδόνες ιστορικούς Βασδραβέλη, Βαβούσκο, τον συντοπίτη σου Νικόλαο Παπαοικονόμου (στη Χαλκιδική μένεις απ' ότι κατάλαβα) κ.λπ. Διάβασε και τον Πρόεδρο της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών Νικόλαο Μέρτζο και όλες τις εκδόσεις της εταιρείας, που εδρεύει στη Θεσσαλονίκη, μόλις 65 χιλιόμετρα απ' τους Ευζώνους.

Οι πληροφορίες που συλλέγει κάποιος μιλώντας με κατοίκους προσφυγικής καταγωγής από Πόντο ή Μικρά Ασία, καμία ιστορική βάση δεν έχουν. Μιλάω κι εγώ αναγκαστικά με όλους τους κατοίκους της περιοχής μου και βγαίνω από τα ρούχα μου. Σύμφωνα με τους γηραιούς σοφούς Πόντιους της Περιοχής, η Μακεδονία κατοικούνταν από ανθρωπόμορφα τέρατα που ονομάζονταν "εντόπιοι" και μετά ο καλός θεούλης τους έχωσε στο χώμα για να έρθουν οι περίτρανοι Πόντιοι να κατοικήσουν. Ε, δεν νομίζω ότι αυτά είναι σοβαρά και αξίζουν σχολιών. Λίγη ιστορική έρευνα δεν θα έβλαπτε.
Οι Σκοπιανοί λεν ένα και μόνο πράγμα: Η Μακεδονία στην Ελλάδα, δεν κατοικείται από Μακεδόνες, αλλά από κατοίκους που ήρθαν από την Ασία. Και εσύ προσπαθείς με κάθε τρόπο να τους επιβεβαιώσεις. Άνθρωποι σαν κι εσένα βοηθούν τις ξένες ανιστόρητες προπαγάνδες.
Επί της ουσίας, το συμπέρασμά σου, ότι οι Μακεδόνες Ευζωνίτες δεν έχουν Ελληνική συνείδηση, μου φαίνεται τελείως αυθαίρετο, αναληθές και αντιδραστικό. Έγώ γνωρίζω αρκετούς (από αυτούς τους ολίγους) και θα έλεγα ότι αυτοί κρατάν τον Ελληνισμό ψηλά σήμερα στο χωριό. Το αν μιλούν σλάβικά (γιατί βουλγάρικα δεν είναι) ποσώς με ενδιαφέρει. Και στα επτάνησα μιλάν ιταλικά, στην πελοπόνησσο αρβανίτικά, στα χωριά του Κιλκίς που κατοικούν Πόντιοι τούρκικα, στα βλαχοχώρια βλάχικα και ούτω καθεξής. Αν θεωρείς ότι οι Ιταλόφωνοι Επτανήσιοι και οι Βλάχοι είναι Ιταλοί, οι αλβανόφωνοι Αρβανίτες είναι Αλβανοί, οι τουρκόφωνοι και αρμενόφωνοι Πόντιοι είναι Τούρκοι και Αρμένιοι, νομίζω ότι δεν έχεις επαφή με την πραγματικότητα. Η εθνική συνείδηση μετρά.
Για το Μιχάλη Σιωνίδη, αμφιλεγόμενη προσωπικότητα, είναι μόνο στα ακούσματά σου. Στην βιβλιογραφία υπάρχει ξεκάθαρη περιγραφή των άθλων του και της εθνικής ταυτότητας. Τώρα αν, 100 χρόνια μετά θέλουν κάποιοι να τον βγάλουν Βούλγαρο (κατά λάθος ή επίτηδες) ή γελοίο (καταλάθος ή επίτηδες) ο καθένας για τους δικούς του λόγους, ποσώς ενδιαφέρει μια εγκυκλοπαίδεια.
Το τελευταίο σου σχόλιο για τον υποψήφιο δήμαρχο Παιονίας, Κ. Σιωνίδη (που δεν είναι απευθείας απόγονος του Μιχαήλ Σιωνίδη), ότι δήθεν είναι φιλοσκοπιανός και άλλα τέτοια φαιδρά και ψευδή, αποδεικνύει και τα κίνητρά σου ενδεχομένως για όλη αυτή την προπαγάνδα. Πολιτική σκοπιμότητα. Δεν ξέρω, ενδεχομένως. Προσοχή πάντως γιατί οι μικροπολιτικές έχθρες ρίχνουν νερό στο μύλο των Σκοπιανών.

Χρήστης:Pyraechmes καλώς ήλθε η Ελληνοαραβική άνοιξη (συζήτηση) 23:02, 31 Ιανουαρίου 2017 (UTC)

Σχόλιο 1-2-2017[επεξεργασία κώδικα]

Κατάσταση: αναφορά που απορρίφθηκε

Ζητώ συγγνώμη κατ’ αρχάς από τον κύριο Τζιβάρα, σε ότι τον πρόσβαλα ή τον έθειξα, αλλά κατάλαβα λάθος, ότι η “απάνηση” στο χόλιό μου ήταν αυτός. Για τον ανώνυμο “Πυραίχμη” της περιοχής των Ευζώνων, τώρα που μου αποκαλύφθηκε, η απάντησή μου στο δεύτερο σχόλιό του (στο πρώτο ήδη απάντησα, αλλά έθιξα εν αγνοία μου και από λάθος ανάγνωση -αλλά και λάθος παραπομπή- τον κ. Τζιβάρα), άψαξα και βρήκα, πανέυκολο, μέσα στην Βικιπαιδεία... τον βίο και την πολιτεία του!

Κοιτάξτεπαρακάτω, τι του γράφουν άλλοι χρήστες της Βικιπαιδείας: 1. Υπομονή! Αυτός ο χρήστης προσπαθεί να βελτιωθεί. 2. Αυτός ο χρήστης αυτολογοκρίνεται 3. Αυτός ο χρήστης έχει φραγεί 9 φορές 4. Αφρικανέ, Αφρικανέ, θέλεις να κάνουμε κονέ; Dimitrisss 23:10, 15 Μαΐου 2010 (UTC) Εμείς γι αλλού κινήσαμε κι αλλού η ζωή μας πάει... (Η συνέχεια του άσματος) Dimitrisss 23:15, 15 Μαΐου 2010 (UTC). (ακολουθεί βανδαλισμός) 5. Πιστοποιητικό: Ο χρήστης αυτός δεν είναι ελέφαντας. (τέλος βανδαλισμού)

ΟΙ ΦΡΑΓΕΣ ΤΟΥ “ΠΥΡΑΙΧΜΗ”:

Φραγή Α΄ Λοιπόν, επειδή δεν έχει νόημα να συνεχιστεί αυτό με προσωπικές επιθέσεις και επειδή έχει ήδη υπάρξει προειδοποίηση που αγνοήθηκε,[1] βάζω φραγή 12 ωρών στον Pyraechmes ελπίζοντας αύριο να υπάρχει περισσότερη ηρεμία. Επίσης επειδή οι μικροαλλαγές και ο χαμηλής έντασης διορθωπόλεμος δεν είναι παραγωγικός, ο Pyraechmes και ο Ggia να περιοριστούν σε μια επεξεργασία την ημέρα για τα επίμαχα άρθρα. Αφιερώστε τον υπόλοιπο χρόνο στην αναζήτηση πηγών και καλύτερης διατύπωσης των άρθρων. Τα σχετικά με την φραγή: Βικιπαίδεια:Φραγή. --Geraki Talk 13:42, 14 Μαΐου 2010 (UTC) Θα γράψεις τίποτα ή θα ασχολούμαστε με άσχετα; Άντε... --Focal Point 08:36, 15 Μαΐου 2010 (UTC)

Φραγές Β΄ & Γ΄ Ευχαριστώ για την αμοιβαία φραγή τον Καλογερόπουλο. Τουλάχιστον προστατεύεται το άρθρο. Χρήστης:Pyraechmes Προσοχή! Παρακολουθούμαι... 11:37, 24 Μαΐου 2010 (UTC) Η αφαίρεση περιεχομένου από σελίδες τσαμπουκαλίδικα, με ή χωρίς πρόθεση Πυραίχμη και ασυζητητί στην Βικιπαίδεια δεν επιτρέπεται. 1 ημέρα επί του παρόντος. Δεν με ενδιαφέρει αν θεωρείς εσύ τον Λιθοξόου αξιόπιστη πηγή. Προφανώς τον θεωρούν βιβλία και περιοδικές εκδόσεις ιστορικής και πολιτικής ανάλυσης. --The Elder 11:38, 24 Μαΐου 2010 (UTC) Το τσαμπουκαλίδικο που λες εδώ νομίζω ότι πρέπει να το ψάξεις αλλού. Εδώ και αρκετές ημέρες υπάρχουν κάποιοι χρήστες (επώνυμοι και ανώνυμοι) που προσπαθούν με το έτσι θέλω να επέμβουν σε άρθρα που αφορούν στη Θράκη και ιδιαίτερα στη μουσουλμανική μειονότητα. Η συνήθης πρακτική τους είναι ο Διορθοπόλεμος. Προσπαθώ εδώ και καιρό να καταδείξω το θέμα. Ξεκινάω συζητήσεις στα άρθρα και στην αγορά και κανενός το αυτί και το μάτι δεν ιδρώνει. Μέχρι που μου είπαν να μην ξανααπασχολήσω την κοινότητα με τέτοια θέματα και να μην εμπλέκω την Αγορά!!!!!!!!! Οι συγκεκριμένοι χρήστες (δεν ξέρω αν είναι μόνο ένας) όσο περνά ο καιρός και δεν δέχονται καμία παρατήρηση, αρνούνται να συνομιλούν και κάνουν ότι γουστάρουν. Και κάποιοι εδώ μέσα (οι διαχειριστές) το αφήνουν όλο αυτό να συμβαίνει. Ε, λοιπόν αν ψάχνετε σ' εμένα τσαμπουκάδες, κάνετε λάθος. Εμένα μπορεί να με φράξετε, αλλά οι τσαμπουκάδες θα συνεχίσουν γιατί αυτοί που τους εκτρέφουν επιβραβεύονται. Η διαμαρτυρία μου στην προηγούμενη φραγή μου ήταν ακριβώς γι αυτό. Και επιβεβαιώθηκα πλήρως. Οι τύποι (ή ο τύπος) ξεσαλώνουν όσο δεν τιμωρούνται. Δυστυχώς εγώ εκτίθεμαι και τιμωρούμαι συνεχώς αλλά δεν πειράζει. Αφού δεν ασχολείται κανείς, κάποιος πρέπει να κάνει τη βρώμικη δουλειά για να δώσει κύρος, ώστε να μπορούν μετά οι άλλοι έγκυρα να ασκούν κριτική και να επιβάλουν ποινές. Άλλωστε ήταν αναμενόμενη προδιαγεγραμμένη και δημοσιευμένη η σημερινή ποινή μου. Δέστε και τις προσωπικές απειλές του ανώνυμου (...φιρί φιρί το πας κ.λ.π.). Τσιμπήσατε στην παγίδα του. Τώρα εξηγείται και η ανωνυμία. Χρήστης:Pyraechmes Προσοχή! Παρακολουθούμαι... 11:49, 24 Μαΐου 2010 (UTC) Και η 1 έγιναν 3 και έπεται συνέχεια. Τί καλά που τα μαγειρεύετε εδώ μέσα. Και ποιός είναι ο λόγος; Ποιό είναι το αμάρτημα; Η ύπαρξη μου μήπως; Ώρες ώρες απορώ πώς είναι δυνατόν να υπάρχουν εδώ μέσα σοβαροί συντάκτες, με όλα αυτά τα άθλια που συμβαίνουν. και όμως κάποιοι επιμένουν..... Χρήστης:Pyraechmes Αυτός που με παρακολουθούσε, έκανε διορθοπόλεμο σε ότι συνεισέφερα. Ο ακατανόμαστος και πολλά υποσχόμενος 19:10, 24 Μαΐου 2010 (UTC) Δε σέβεστε καθόλου το χρόνο που σπαταλώ εδώ μέσα για να γράψω ότι γράφω, ούτε το εγχείρημα που λέγεται βικιπαιδεία; Χρήστης:Pyraechmes Τρομοκρατία στη Βικιπαιδεία!!! Κάντε τουμπεκί αν θέλετε να γράφετε 19:18, 24 Μαΐου 2010 (UTC) Και όμως υπάρχουν ακόμα σοβαροί συντάκτες που πέρα από το πλούσιο έργο που επιτελούν πρέπει να αντιμετωπίζουν και καταστάσεις αυθαιρεσίας και κατάχρησης εξουσίας, σεβασμός μηδέν στο κόπο και στο χρόνο μας!--91.140.69.201 19:46, 24 Μαΐου 2010 (UTC) Δεν ξέρω ποιός είσαι και γιατί δεν υπογράφεις αλλά ένα έχω να σου πω. Δεν είπε κανείς ότι δεν επιτελούν έργο οι διαχειριστές. Όταν όμως είναι άδικοι και μεροληπτικοί. Όταν υπηρετούν κατ' εξακολούθηση συγκεκριμένες πρακτικές και κατευθύνσεις (είτε σκόπιμα είτε άθελα), τότε θα πρέπει να δέχονται κριτική. Δεν είναι αναίρεση του έργου τους αυτό. Θα πρέπει καμιά φορά να κατεβαίνουν απ' το άλογο και να βλέπουν τα πράγματα από το ύψος της κεφαλής ενός ανθρώπου. Αν είναι να επιβάλει κάποιος τη θέση του κατ' αυτόν τον τρόπο σε κοινότητα και διαχειριστές, τότε τί σεβασμός να υπάρχει και γιατί; Και γιατί ο χρόνος του συντάκτη κοστίζει λιγότερο από του διαχειριστή; Χρήστης:Pyraechmes Τρομοκρατία στη Βικιπαιδεία!!! Κάντε τουμπεκί αν θέλετε να γράφετε 19:32, 24 Μαΐου 2010 (UTC) Πλέον ένας ανώνυμος χρήστης σχετικά παλιός με πλούσιο έργο. Φυσικά και επιτελούν έργο και κάποιους από αυτούς με πάρα πολύ πλούσιο! Το θέμα είναι αυτό που λες, ότι επιβάλλουν την θέση τους με κάθε μέσο και το παράλογο ότι προσπαθούν να κάνουν το άσπρο μαύρο. --91.140.69.201 19:46, 24 Μαΐου 2010 (UTC) Συμφωνώ. Χρήστης:Pyraechmes Τρομοκρατία στη Βικιπαιδεία!!! Κάντε τουμπεκί αν θέλετε να γράφετε 19:52, 24 Μαΐου 2010 (UTC) Θα σε παρακαλούσα να είσαι πολύ πιο προσεκτικός τόσο στις εκφράσεις σου όσο και στις υπογραφές σου. Οι διαχειριστές να δέχονται κριτική, οι χρήστες όχι, σύμφωνα με το σκεπτικό σου. Το εγχείρημα έχει πολιτική και αυτή δε δικαιούται κανείς να την παραβαίνει, είτε γραφειοκράτης είτε διαχειριστής είτε επώνυμος είτε ανώνυμος χρήστης. Δεν θα επανέλθω σε καμία περίπτωση, απλά να σκεφτείς όσα ανέφερα παραπάνω. --Ttzavarasσυζήτηση 20:45, 24 Μαΐου 2010 (UTC) Συμφωνώ με ότι λες. Μάλλον παρανόησες. Δεν είπα να μη δέχομαι κριτική. Άλλωστε εγώ είμαι αυτός που δέχεται ποινές από ομάδα διαχειριστών σήμερα. Ούτε θεωρώ ότι δεν τις αξίζω (σύμφωνα με την πολιτική που ανέφερες). Απλά τις θεωρώ άδικες. Όταν βλέπω δύο μέτρα και δύο σταθμά, ναι. Είναι άδικες! Και όσο αφορά στην κριτική σε διαχειριστές: Δεν έχω άλλα μέσα να τις εκφράσω παρά μόνο να πω τη γνώμη μου (όπως και κάνω). Και σε καμία περίπτωση δεν έχω τη δύναμη να επιβάλω την κριτική μου, όπως ενδεχομένως να μπορούσε ένας διαχειριστής. Αν θες να συζητήσουμε τις εκφράσεις μου (δεν ξέρω ποιές εννοείς) και την υπογραφή μου επί ίσοις όροις, είμαι ανοικτός. Και αν είναι άδικες να τις αποσύρω, ή να τις τροποποιήσω προς το ορθότερο. Επίσης αν παραβαίνω κάποιο σημείο της πολιτικής, παρακαλώ να με ενημερώσεις. Σε αντίθετη περίπτωση εκλαμβάνω την παρέμβασή σου ως απειλή και μάλιστα αόριστη (αφού δεν ξέρω τελικά τί πρέπει να κάνω για να είμαι σωστός). Χρήστης:Pyraechmes Τρομοκρατία στη Βικιπαιδεία!!! Κάντε τουμπεκί αν θέλετε να γράφετε 20:53, 24 Μαΐου 2010 (UTC) Μπορείς να εκλάβεις την παρέμβασή μου όπως θέλεις, δε θα σου το υπαγορεύσω εγώ. Απλά το διακριτικό Τρομοκρατία στη Βικιπαιδεία!!! Κάντε τουμπεκί αν θέλετε να γράφετε στην υπογραφή σου είναι εκτός πολιτικής, συνιστώντας παρενοχλητική/επιθετική συμπεριφορά. --Ttzavarasσυζήτηση 20:57, 24 Μαΐου 2010 (UTC) ΟΚ. Την αλλάζω λοιπόν. Χρήστης:Pyraechmes σσσσσσσ....................... 21:00, 24 Μαΐου 2010 (UTC) Η πλάκα είναι ότι δέχεσαι υποδείξεις από έναν διαχειριστή που είναι προωθεί φουλ σε συγκεκριμένες πρακτικές και κατευθύνσεις! Αφού αλλιώς θα με φράξει διά παντώς. Τί άλλη επιλογή έχω; Θα μου πεις, να τα παρατήσω και να ησυχάσω... Δεν ξέρω. Προσπαθώ να συγκρατηθώ αλλά είναι δύσκολο. Μαζεύω υλικό για να γράψω, αλλά τελικά δεν ξέρω αν έχει νόημα... Χρήστης:Pyraechmes σσσσσσσ....................... 22:45, 24 Μαΐου 2010 (UTC) Όχι θα σου πω ακριβώς το αντίθετο, θα συνεχίσεις ακάθεκτος το έργο σου και την προσφορά σου όπως έκανα και εγώ. Στην αρχή για μένα ήταν δύσκολο αλλά δεν παράτησα τον «αγώνα». Δεν μπορεί κανείς να σε φράξει δια παντός από την στιγμή που δεν βρίζεις δεν είσαι επιθετικός κτλ. και φυσικά να έχεις πάντα επιχειρήματα από έγκυρες πηγές κτλ. άμα τα κάνεις αυτά δεν πρόκειται να σε πειράξει κανείς! Εγώ είχα πάντα έγκυρες πηγές και επιχειρήματα κτλ. αλλά δυστυχώς ήμουν λίγο ευέξαπτος γιατί δεν άντεχα το «ράδιο άρβυλα» και την επιχειρηματολογία της π**τσας!

Φραγή Δ΄ Από που προκύπτει η παρενοχλητική / επιθετική συμπεριφορά. Η απάντηση σε μία ειρωνεία διά ειρωνείας, είναι επίθεση ή παρενόχληση; Όταν δεχόμαστε ειρωνικά σχόλια, να μην απαντάμε; Γιατί πάντα τιμωρείται η αντίδραση και ποτέ η δράση; Σε ποιά πολιτική το γράφει αυτό; Και εν τέλει ποιό ακριβώς σχόλιο λήφθηκε ως παρενόχληση ή επίθεση και εναντίον ποιού; Ελπίζω να δοθούν κάποτε απαντήσεις από τη διαχείριση γιατί οι φραγές μου συνήθως είναι ξερές και άνευ αιτιολόγησης. Και δεν δίνεται και καμιά εξήγηση. Διερωτήθηκε ποτέ κανείς αν έχω γράψει για κάποιον που δεν μου επιτέθηκε ή δεν με ειρωνεύτηκε, ή όχι; Εκτίμηση: άδικη όπως και στο παρελθόν και για τον ίδιο χρήστη. Υπάρχει προστασία του συγκεκριμένου χρήστη; Και αν ναι, γιατί τον προστατεύετε; Χρήστης:Pyraechmes δε σμπουριάζω χιτς.... 10:32, 19 Αυγούστου 2010 (UTC) Νομίζω για το σχόλιο ένα ντουβάρι. Αβατάρ Κωνσταντίνος 10:38, 19 Αυγούστου 2010 (UTC) Τώρα το είδα!!!!!!!! Η αιτία προφανώς είναι το ντουβάρι. Όταν κάποιος γράφει: "δεν συζητώ γιατί είναι σαν να μιλώ σε τοίχο", συνιστά επιθετική ή παρενοχλητική συμπεριφορά;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;; Το ότι το μετέφρασα στα τούρκικα (για λόγους ειρωνείας και σαρκασμού) το καθιστά επιθετική ή παρενοχλητική συμπεριφορά;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;; Απίστευτες στιγμές ζούμε!!!!!!!!!!!!!! Δηλαδή, ποιά θα ήταν η ενδεδειγμένη συμπεριφορά, να συνεχίσω να συζητάω με κάποιον που εκτός του ότι δεν ακούει, ειρωνεύεται και αν τον ειρωνευτώ κι εγώ, με καταγγέλει για να με τιμωρήσουν;;;;;;;;;; Ωραίες πρακτικές υιοθετείτε. Χρήστης:Pyraechmes δε σμπουριάζω χιτς.... 10:44, 19 Αυγούστου 2010 (UTC) Δεν συζητώ γιατί είναι σαν να μιλώ σε τοίχο. Αυτό ίσως μοιάζει με παρενοχλητική συμπεριφορά. Όσο για τις πρακτικές, αυτή απόφαση των διαχειριστών είναι και όχι δική μου. Αβατάρ Κωνσταντίνος 10:46, 19 Αυγούστου 2010 (UTC) Δεν είναι επιθετική συμπεριφορά όταν όμως έχει προηγηθεί ειρωνικό σχόλιο. Και εν πάσει περιπτώσει, στους διαχειριστές απευθύνομαι. Χρήστης:Pyraechmes δε σμπουριάζω χιτς.... 05:37, 20 Αυγούστου 2010 (UTC)

Φραγή Ε΄ Επειδή η ειρωνεία (μου) έχει ποινικοποιηθεί και επειδή οι αλεπάλληλες φραγές μου έχουν αποκλειστικά το ίδιο θέμα: "Επιθετική απάντηση σε προκλήσεις του χρήστη Ggia", οφείλω, νομίζω, να απαντώ ευθέως σε κάθε πρόκληση του συγκεκριμένου χρήστη και να την καταγγέλω στην κοινότητα, στους διαχειριστές και σε κάθε άλλο εμπλεκόμενο. Οι φραγές μου λοιπόν αν και αφορούν πάντα τον ίδιο χρήστη, αφορούν διαφορετικά θέματα όπου κάθε φορά δικαιώνομαι όσον αφορά το θέμα, αλλά τιμωρούμαι γιατί αντιδρώ υπερβολικά στην επιθετική συμπεριφορά του παραπάνω χρήστη προς εμένα. Να θυμίσω τους μουφτήδες π.χ. όπου έφαγα δυο τρεις φραγές μέχρι να έρθει το άρθρο σε μία ορθή μορφή, αφού ο συγκεκριμένος χρήστης παρανοούσε έννοιες. Δηλαδή για να κάνουμε δυο τρία απλά πραγματάκια, πρέπει εγώ να τιμωρούμαι κάθε φορά, επιδή κάποιοι χρήστες, εκτός του ότι δεν καταλαβάινουν, επιτίθενται; Ο χρήστης Ggia όπου σταθεί κι όπου βρεθεί με κυνηγά, ώστε να μη συμμετέχω σε συζητήσεις, αλλάζει σκόπιμα τα θέματα των συζητήσεων προκειμένου να εκτραπεί η συζήτηση και να μην ακουστεί τελικά η άποψή μου και προβαίνει σε προκλήσεις εις βάρος μου, μέχρι και αναιτιολόγητο συντακτοπόλεμο όπου χρειατεί. Ταυτόχρονα δε, με καταγγέλει ανελλιπώς στους διαχειριστές, όταν απαντώ στις προκλήσεις για να τιμωρηθώ. Η συγκεκριμένη συμπεριφορά του, νομίζω, ότι ανατροφοδοτεί ένα φαύλο κύκλο που έχει ως επίκεντρο την εμπάθειά του για μένα. Και φυσικά ενθαρρύνεται από το γεγονός ότι ουδέποτε τιμωρείται. Δε λέω ότι οι φραγές μου δεν ήταν ορθές. Αν έλεγα αυτά που έχω πει στο Ggia, για έναν οποιοδήποτε άλλο χρήστη (που δεν με προκαλεί κατά συρροήν όπως ο Ggia), θα έλεγα ότι είναι και δίκαιες. Όταν όμως τείνω να καταστώ (οι συγγραφές του που με αφορούν, δηλαδή) ποσοτικά, μια από τις σημαντικότερες συνεισφορές του στυγκεκριμένου χρήστη, θεωρώ ότι οι φραγές μου είναι τουλάχιστον άδικες. Η διαχείριση της κατάστασης από τους διαχειριστές εννοεί ότι εγώ είμαι αυτός που κάνει λάθος και αυτός είναι που πράττει το σωστό. Και διερωτώμαι: Τί είναι αυτό που εγώ κάνω λάθος και αυτός σωστό;;; Γιατί από τις οδηγίες και τους κανονισμούς της Βικιπαιδείας, δεν έχω καταλάβει. Ελπίζω να με βοηθήσετε και αν κάνω κάπου λάθος να διορθωθώ. Χρήστης:Pyraechmes δε σμπουριάζω χιτς.... 21:24, 3 Νοεμβρίου 2010 (UTC)

Φραγή ΣΤ΄ Μια εβδομάδα φραγή. Δες στο Σημειωματάριο των διαχειριστών γιατί και πώς. Κατα τ'άλλα, αν και γνωρίζεις, κοίτα στο Βικιπαίδεια:Φραγή--Diu 21:02, 6 Δεκεμβρίου 2010 (UTC) Κάποιοι εδώ μέσα προσπαθούν να κρίνουν τις προθέσεις μου και τις καταδικάζουν. Κάτι που δεν συμβαίνει με άλλους χρήστες. Δύο μέτρα και δύο σταθμά ως συνήθως. Η ΑΝΤΙΠΥΡΑΙΧΜΟΜΑΝΙΑ είναι γεγονός και βαπτίζεται "εκστρατεία υπέρ της αντικειμενικότητας". Δεν νομίζω ότι μετά από αυτό μπορεί ο οποιοσδήποτε εμπλεκόμενος να ισχυρίζεται ότι εργάζεται για την αντικειμενικότητα ή την ουδετερότητα. Οι προθέσεις είναι εμφανείς. Ο Ggia ξεκινά πάντα συντακτοπολέμους, και μετά κατηγορεί εμένα ότι τους ξεκινάω. Και όταν αυτό προσπαθώ να το δείξω, γίνομαι βλαβερός και άθλιος. Τα ίδια και τα ίδια, συνεχώς και συνεχώς. Οι μέθοδοι που χρησιμοποιούνται στη βικιεπιχείρηση ΑΝΤΙΠΥΡΑΙΧΜΟΜΑΝΙΑ είναι πολλές. Ο λόγος που έβαλα το δικό μου σχόλιο πριν του Ggia ήταν για να δείξω ποιός ξεκίνησε την όλη ιστορία. Και αυτό φαίνεται από τις υπογραφές. Δεν είχα βεβαίως καμιά πρόθεση να παραπλανήσω κανέναν. Δεν θεωρώ την κοινότητα τόσο χαζή για να μην καταλάβει ότι εγώ έγραψα μετά. Αν είχα τέτοια πρόθεση θα μπορούσα να το μεθοδεύσω αλλιώς. Αλλά εκνευρίζομαι όταν κάποιος προσπαθεί να κάνει το μάυρο άσπρο και σε αυτή την περίπτωση αυτός ήταν ο Ggia. Εφόσον οι πρακτικές που επανειλημμένα χρησιμοποιεί ο Ggia θεωρούνται σωστές (γιατί τον έχουμε βαπτίσει υπέρμαχο της αντικειμενικότητας, με ποιά λογική;) ενώ αυτός που διαφωνεί μαζί σας είναι κατά της αντικειμενικότητας. Και ενώ υπάρχει σε εξέλιξη συζήτηση στην αγορά για ένα θέμα που αφορά και εμένα και τον Dipa και τον Ggia, νομίζω ότι είναι προφανές το τί εξυπηρετεί η φραγή μου (για μια βδομάδα!!!). Την επόμενη φορά που θα ξεκινήσουμε μια συζήτηση, μπορείτε να μου κάνετε και λοβοτομή, ώστε να φαίνεται ότι συμμετέχω για να νομιμοποιείται η συζήτηση. Ο Ggia καραδοκούσε στη γωνία και έψαξε να βρεί όλα τα άρθρα στα οποία είχα συνεισφέρει για να δημιουργήσει θέμα, χωρίς καν να μπει στη διαδικασία της συζήτησης. Δρυός πεσούσης πας ανήρ ξυλεύεται. Ενδεικτικό προθέσεων ίσως, αλλά νομίζω ότι η εμπάθεια είναι εμφανής πλέον. Και επειδή ήδη έχουν διατυπωθεί απόψεις για την οριστική αποπομπή μου από την κοινότητα από τον Dipa και τον Elder, νομίζω ότι το θέμα έχει καταλήξει ως προσωπική κόντρα εμού και των Ggia, Elder και Dipa. Η αποφυγή κριτικής και ο διωγμός της αντίθετης άποψης με τέτοιους τρόπους και για τέτοιους λόγους, νομίζω ότι είναι παράδειγμα παγκόσμιο για τη Βικιπαιδεία γενικότερα και θα πρέπει να μελετηθεί. Σχόλιο για ένα σχόλιο του Ggia (ενδεικτικό της αντίληψης ορισμένων): Πολιτική ουδετερότητας Ποιός φέρεται υπερασπιστής της πολιτικής ουδετερότητας και ποιός όχι; Από πότε εγώ έγινα κατά της πολιτικής ουδετερότητας;; Ποιός με βάπτισε; Όταν κάποιος αφαιρεί μια πηγή που πρόσθεσα, χωρίς καν να την έχει διαβάσει και χωρίς καν να μπαίνει στον κόπο να επιχειρηματολογήσει γιατί δεν είναι αξιόπιστη (με βάση τις πολιτικές της Βικιπαιδείας), είναι υπέρμαχος της πολιτικής ουδετερότητας; Όποιος ζητά διευκρινίσεις σε θέματα πολιτικής της Βικιπαιδείας ή όποιος καταγγέλει παρερμηνίες των κανονισμών, είναι κατά της πολιτικής;;;;; Νομίζω ότι υπάρχει προκατάληψη σε ότι κάνω. Χρήστης:Pyraechmes δε σμπουριάζω χιτς.... 07:07, 7 Δεκεμβρίου 2010 (UTC)

Φραγή Z΄ Δεν χρειάζεται να πω ότι η φραγή είναι άδικη. Ο χαρακτηρισμός αφορούσε το αποτέλεσμα σειράς συνεισφορών. Ούτε καν ο Ggia δεν ένιωσε να προσβάλλεται. Μόνο ο Καλογερόπουλος είδε προσωπική επίθεση. Η φραγή αφορά νομίζω στη συζήτηση που είχα με τον Καλογερόπουλο και όχι με τον Ggia και την απάντησή μου στις προσωπικές και ανυπόστατες κατηγορίες του Καλογερόπουλου περί υβριδίων που σχετίζονται μαζί μου. Προτείνω να αυτοφραχτεί κι αυτός για τον ίδιο λόγο που έφραξε εμένα, γιατί είναι αυτός που κυκλοφορεί εδώ μέσα και πετά λάσπη ατεκμηρίωτα όπου τον ευχαριστεί. Χρήστης:Pyraechmes ο υβριδικός (για εξοικονόμηση φαιάς ουσίας!)... (συζήτηση) 04:48, 3 Αυγούστου 2012 (UTC)

Φραγή H΄ Ορθώς με έφραξε το Γεράκι εφόσον παραβίασα τον κανόνα των τριών επαναφορών (η αλήθεια είναι ότι παρασύρθηκα). Ένα παράπονο μόνο. Όταν εδώ γίνονται τα μύρια όσα από τον Ggia, θα πρέπει εγώ να κάνω τον "καραγκιόζη" κάθε φορά (να απαντώ δηλαδή σε προκλήσεις), να φτάνω το πράγμα στα άκρα, να παρεκτρέπομαι κι εγώ, για να φτάνει τελικά η κοινότητα να τιμωρεί το Ggia κι εμένα με φραγές (όπου πάντα και με νομοτελειακή ακρίβεια η ποινή μου είναι μεγαλύτερη από του Ggia, αλλά αυτό είναι άλλο κεφάλαιο). Δηλαδή, μου δημιουργείται η εξής απορία: Εάν δεν έκανα εγώ παραβίαση των οδηγιών, θα τιμωρούνταν ο Ggia;;;; Πρέπει δηλαδή κάθε φορά που παρεκτρέπεται ο Ggia, να παρεκτρέπομαι κι εγώ για να τιμωρηθεί αυτός (κι εγώ συνεκδοχικά βεβαίως);;;; Μήπως θα έπρεπε η παρέμβαση των διαχειριστών σε παρεκτροπές χρηστών να είναι ανεξάρτητη με τη δική μου εμπλοκή; Μήπως οι παραπάνω παρεμβάσεις διαχειριστών έχουν να κάνουν με άσκηση πολιτικής από την πλευρά τους (διατήρηση ισορροπιών, αποφυγή προσωπικών συγκρούσεων με συγκεκριμένους χρήστες κ.λ.π.) και όχι με αυτή καθεαυτή την τήρηση των οδηγιών; Ελπίζω στη σύνεση όλων. Χρήστης:Pyraechmes καλώς ήλθε η Ελληνοαραβική άνοιξη (συζήτηση) 17:08, 10 Μαΐου 2013 (UTC)

Φραγή Θ΄ Σου έχουν γίνει πάρα πολλές συστάσεις για σταματήσεις, αλλά συνεχίζεις να το κάνεις. Και ο λόγος για το «πολεμικό ανακοινωθέν», όπου δείχνει ότι δεν έχει σκοπό να βρεις μια λύση. Φραγή 1 ημέρας. --C Messier 18:45, 26 Δεκεμβρίου 2013 (UTC) (μεγάλο κείμενο έχει αφαιρεθεί))

ΑΥΤΟΥΣ ΘΕΛΕΤΕ, ΑΥΤΟΥΣ ΘΑ ΕΧΕΤΕ. Χρήστης:Pyraechmes καλώς ήλθε η Ελληνοαραβική άνοιξη (συζήτηση) 19:00, 26 Δεκεμβρίου 2013 (UTC) Ο Ασμοδαίος ή Γγια, η αρχαιότερη μαριονέτα της ελληνικής βικιπαίδειας. --Eklogarithmos (συζήτηση) 20:15, 26 Δεκεμβρίου 2013 (UTC) Πυραίχμη, είναι ακατανόητα όλα αυτά. Αν υπάρχουν συστηματικές αναστροφές, έπρεπε να τις είχες παρουσιάσει στο σημειωματάριο διαχειριστών. Επιπλέον, είναι γνωστό ότι η ΠΓΔΜ αναφέρεται έτσι στην Ελλάδα και όχι με το όνομα που επιθυμεί η ίδια. Θα αρκούσε φαντάζομαι να το ανακοινώσεις στην Αγορά. Δε βλέπω κανένα λόγο για όλο αυτό το χείμαρρο, ούτε στην αναφορά άλλων χρηστών. Ο C_Messier έφραξε δικαίως αυτόν που επιδεικνύει επιθετική συμπεριφορά και όχι τον κολλητό ή τον αντίθετο του κολλητού του. Προφανώς έχεις να παίρνεις μαθήματα από αυτόν που κατηγορείς, αφού φράχθηκες εσύ και όχι αυτός. --Focal Point 21:42, 26 Δεκεμβρίου 2013 (UTC) Φόκαλ, νομίζω ότι η συμπεριφορά της κοινότητας απέναντι στον Πυραίχμη είναι πασίγνωστη, και όλοι μας θυμώμαστε ακόμη πολύ καλά, ποιοί και πως του σπάσανε τα νεύρα, αργά, συστηματικά και άκρως αποτελεσματικά. Και τώρα που ο Γγια όλως περιέργως άφησε το προσκήνιο δίνοντας την σκυτάλη στον Ασμοδαίο (χου χου), τα πράγματα επαναλαμβάνονται με κυνισμό. Το σχόλιό σου εδώ μάλλον τον υποτιμάει και τον ωθεί στην πίκρα. Δεν έπρεπε να το κάνεις αυτό. --Eklogarithmos (συζήτηση) 22:28, 26 Δεκεμβρίου 2013 (UTC) Εκλογάριθμε, αν η τακτική του Ασμοδαίου είναι πιο αποτελεσματική από αυτή του Πυραίχμη, τότε το να το εξηγήσω στον Πυραίχμη είναι πολύτιμη βοήθεια και όχι υποτίμηση ή λόγος να πικραίνεται. Πρέπει να βλέπει τις αποτελεσματικότερες τακτικές και να τις αντιμετωπίζει με το βέλτιστο τρόπο. Αυτό είναι βοήθεια. --Focal Point 22:33, 26 Δεκεμβρίου 2013 (UTC) χου χου χου. Και με την ευκαιρία αυτή: Όταν ένας χρήστης τρώει (άδικα) φραγή, και κάποιος άλλος διαχειριστής του απευθύνεται ενώ η φραγή του είναι ακόμα νωπή, για να του δώσει συμβουλές, τότε ο οίκτος είναι που σπάζει κόκκαλα. Το έχουμε ξαναδεί και αυτό. --Eklogarithmos (συζήτηση) 22:37, 26 Δεκεμβρίου 2013 (UTC) Δεν ήλθα να γράψω εδώ για να μοιράσω οίκτο, αλλά να δώσω μια συμβουλή. Ας την χρησιμοποιήσει ο Πυραίχμης όπως θέλει. --Focal Point 22:56, 26 Δεκεμβρίου 2013 (UTC) Συμφωνώ κατ΄αρχήν με τον Pyraehmes με την έννοια ότι οι προκλήσεις και οι αυθαιρεσίες προκαλούν αντιδράσεις.. κι αυτό το ονομάζετε επιθετική πολιτική. βλ. αναιρέσεις του Ασμοδαίου στο λήμμα: Σλαβόφωνοι της ελληνικής ΜακεδονίαςDgolitsis--"~", 22:20, 26 Δεκεμβρίου 2013 (UTC) Πάντως για του λόγου το αληθές, αμέσως μετά τη φραγή μου, ο Ασμοδαίος: 1.Επαληθεύοντας το "πολεμικό ανακοινωθέν" στο ακεραιο Προέβη σε πολλοστή τυφλή επαναφορά [2] 2. Επαληθεύνοτας το <edit> του στο ακέραιο Προχώρησε σε "απάντηση" στη σελίδα συζήτησης της πΓΔΜ, χωρίς να θέτει κανένα επιχείρημα γι αυτό που έθεσα, και γνωρίζοντας ότι δεν μπορώ να απαντήσω αφού είμαι φραγμένος[3]. 3. Επαληθεύνοτας την εμμονή στο πρόσωπό μου Προχώρησε σε καταγγελία περί ανέμων και υδάτων εναντίον μου στο σημειωματάριο διαχειριστών[[4] Ιδού ο νυμφίος... Χρήστης:Pyraechmes καλώς ήλθε η Ελληνοαραβική άνοιξη (συζήτηση) 00:11, 27 Δεκεμβρίου 2013 (UTC) <edit> Το ότι η βικιπαίδεια έγινε εργαλείο προώθησης POV (αυτή τη στιγμή του Ασμοδαίου) δεν ανησυχεί κανέναν από αυτούς που επιβάλουν ποινές; Άλλα θέματα τους ανησυχούν; Φαντάζομαι έχουν πέσει με τα μούτρα να ανακαλύψουν το "σούπερ μαγικό bot του διαχειριστή" που όταν το βάλουν σε πλήκτρο διαχειριστή, θα τους ανάγει σε Σούπερ Διαχειριστή της Χρονιάς..... Χρήστης:Pyraechmes καλώς ήλθε η Ελληνοαραβική άνοιξη (συζήτηση) 00:29, 27 Δεκεμβρίου 2013 (UTC) Καλείσαι να απομακρύνεις τις υβριστικές παρενοχλητικές επιθέσεις κατά χρηστών--The Elder (συζήτηση) 15:06, 28 Δεκεμβρίου 2013 (UTC) Φραγές Ι΄ και ΙΑ΄ Θύμα συντονισμένων ενεργειών, ερήμην κ.λ.π. Τα γνωστά. Χρήστης:Pyraechmes καλώς ήλθε η Ελληνοαραβική άνοιξη (συζήτηση) 17:20, 2 Ιουνίου 2014 (UTC)

Αυτά τα ολίγα από μένα... Αντίο ανώνυμε “Πυραίχμη”, μείνε στην ανωνυμία σου, όπως όλοι οι καλοί προπαγανδιστές της σλαβο-βουλγαρο-σκοπιανής προπαγάνδας... Η “Βικιπαιδεία” όμως, τι σου φταίει; Ή μήπως την πέρασες για βήμα, να βγάλεις τα μικρά απωθημένα σου; Και φυσικά είσαι σλαβόφωνος, με την κακίστη έννοια της λέξεως. Αναφορά: Argyrios.Dagkilas (συζήτηση) 11:02, 1 Φεβρουαρίου 2017 (UTC)

Προσπερνώ τις προσωπικές αναφορές και ας απαντήσω στα υπόλοιπα. Ποιά υπόλοιπα; Προφανώς και δεν υπάρχουν υπόλοιπα. Επί της ουσίας τίποτε. Φαντάζομαι ότι απόδέχεσαι την απάντησή μου στο σχόλιό σου γιατί δεν είδα καμιά αντίρρηση. Μόνο να πω ότι δεν είμαι σλαβόφωνος αφενός και κατά δεύτερον έχω κι εγώ προσφυγική καταγωγή. Δεν ξέρω τί ρατσισμό έχεις με τους Μακεδόνες, αλλά καλό θα ήταν να είσαι λίγο πιο προσεκτικός. Γιατί οι Μακεδόνες είναι Έλληνες, όπως φαντάζομαι ότι ισχυρίζεσαι κι εσύ. Και προσοχή επίσης, με τις ξένες προπαγάνδες που απ' ότι φαίνεται ασπάζεσαι. Τα δυσκόλως εννοούμενα πραλείπονται.... Για την ανωνυμία μου, απλά να πω ότι εγώ διοργάνωσα την εκδήλωση της Βικιπαίδειας για τα 10 χρόνια στην Ελλάδα, στο Πολύκαστρο, και δεν πήγα μεταμφιεσμένος. Χρήστης:Pyraechmes καλώς ήλθε η Ελληνοαραβική άνοιξη (συζήτηση) 12:28, 4 Φεβρουαρίου 2017 (UTC)