Άγιος Πέτρος Κιλκίς

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Συντεταγμένες: 40°52′3″N 22°34′58″E / 40.86750°N 22.58278°E / 40.86750; 22.58278

Άγιος Πέτρος
Τοποθεσία στον χάρτη
Τοποθεσία στον χάρτη
Άγιος Πέτρος
Διοίκηση
ΧώραΕλλάδα
ΠεριφέρειαΚεντρική Μακεδονία
ΔήμοςΔήμος Παιονίας
Γεωγραφία και στατιστική
ΝομόςΚιλκίς
Υψόμετρο30
Πληθυσμός1.510 (2011)
Άλλα
Παλαιά ονομασίαΠέτρελι, Πέτροβο
Ταχ. κωδ.61007
Τηλ. κωδ.23430

Ο Άγιος Πέτρος είναι ένα χωριό του Δήμου Παιονίας, κείμενος δυτικά του Αξιού.

Ο σύγχρονος οικισμός κτίστηκε το 1810. Παλαιότερα υπήρχε οικισμός όπως μαρτυρεί και η παλιά εκκλησία του 1650. Συχνά οι παραποτάμιοι οικισμοί καταστρέφονταν από τις πλημμύρες του Αξιού. Γύρω στο 1800, στην περιοχή υπήρχαν πρόχειροι οικισμοί. Από το 1800, λόγω αλλαγής της κοίτης του Αξιού, οι κάτοικοι εγκατέλειπαν τις καλύβες και δημιούργησαν τον οικισμό στη θέση όπου υπήρχε και ο παλαιός. Εκείνη την εποχή κτίστηκε και η εκκλησία του χωριού (Πέτρου και Παύλου), όπως προκύπτει και από τις επιγραφές του ναού. Αρχικά το χωριό ονομάζονταν Πέτρελι ή Πέτροβο. Την εποχή εκείνη (δεκαετία του 1810) κτίστηκε και το σχολείο απέναντι από την εκκλησία, το οποίο λειτούργησε έως το 1898, οπότε κατεδαφίστηκε για να κτιστεί νέο στη θέση του. Κατά το Μακεδονικό Αγώνα, οι κάτοικοι συμμετείχαν ενεργά και το χωριό γνώρισε αρκετές καταστροφές. Αυτοί που διακρίθηκαν στους αγώνες εκείνης της περιόδου από τον Άγιο Πέτρο, ήταν ο Νικόλαος Γεωργιάδης, ο Χρήστος Ιωαννίδης, ο Δημήτριος Καραστογιάνννης, ο Αθανάσιος Καρατραγιάνης, ο Σταύρος Καρατραγιάννης, η Αικατερίνη Κιτσούκη, ο Σταύρος Κιτσούκης, ο Σωτήριος Κοτζαμπάσης, ο Αθανάσιος Παπαδόπουλος, ο Διονύσιος Παπαδόπουλος και πατήρ-Εμμανουήλ Παπαμανώλης, καθώς και οι οπλαρχηγοί Ιωάννης Ήλκος και Νικόλαος Καραστογιάννης. Ο Άγιος Πέτρος χαρακτηρίστηκε από τους στρατηγούς Κωνσταντίνο Μαζαράκη Αινιάνα και Ιώαννη Δεμέστιχα ως "Σούλι της Μακεδονίας", λόγω της γεναιότητας και της αυτοθυσίας των κατοίκων του, εκείνη την εποχή.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο σύγχρονος οικισμός κτίστηκε το 1810. Παλαιότερα υπήρχε οικισμός όπως μαρτυρεί και η παλιά εκκλησία του 1650. Συχνά οι παραποτάμιοι οικισμοί καταστρέφονταν από τις πλημμύρες του Αξιού. Γύρω στο 1800, στην περιοχή υπήρχαν πρόχειροι οικισμοί από καλύβες, ανθρώπων που δούλευαν στα κτήματα Οθωμανών.[1] Από το 1800, λόγω αλλαγής της κοίτης του Αξιού, οι κάτοικοι εγκατέλειπαν τις καλύβες και δημιούργησαν τον οικισμό στη θέση όπου υπήρχε και ο παλαιός. Εκείνη την εποχή κτίστηκε και η εκκλησία του χωριού (Πέτρου και Παύλου), όπως προκύπτει και από τις επιγραφές του ναού. Αρχικά το χωριό ονομάζονταν Πέτρελι ή Πέτροβο. Την εποχή εκείνη (δεκαετία του 1810) κτίστηκε και το σχολείο απέναντι από την εκκλησία, το οποίο λειτούργησε έως το 1898, οποότε κατεδαφίστηκε για να κτιστεί νέο στη θέση του. Κατά το Μακεδονικό Αγώνα, οι κάτοικοι συμμετείχαν ενεργά και το χωριό γνώρισε αρκετές καταστροφές. Αυτοί που διακρίθηκαν στους αγώνες εκείνης της περιόδου από τον Άγιο Πέτρο, ήταν ο Νικόλαος Γεωργιάδης, ο Χρήστος Ιωαννίδης, ο Δημήτριος Καραστογιάνννης, ο Αθανάσιος Καρατραγιάνης, ο Σταύρος Καρατραγιάννης, η Αικατερίνη Κιτσούκη, ο Σταύρος Κιτσούκης, ο Σωτήριος Κοτζαμπάσης, ο Αθανάσιος Παπαδόπουλος, ο Διονύσιος Παπαδόπουλος και πατήρ-Εμμανουήλ Παπαμανώλης, καθώς και οι οπλαρχηγοί Ιωάννης Ήλκος και Νικόλαος Καραστογιάννης. Ο Άγιος Πέτρος χαρακτηρίστηκε από τους στρατηγούς Κωνσταντίνο Μαζαράκη Αινιάνα και Ιώαννη Δεμέστιχα ως "Σούλι της Μακεδονίας", λόγω της γεναιότητας και της αυτοθυσίας των κατοίκων του, εκείνη την εποχή[2].

Το 1925, εγκαταστάθηκαν και πολλοί πρόσφυγες από Ανατολική Θράκη και Μικρά Ασία. Κατά τη διάρκεια της Γερμανικής κατοχής και του Ελληνικού εμφυλίου πολέμου, το χωριό δοκιμάστηκε, και είχε πολλά θύματα και υλικές καταστροφές.

Εκδηλώσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

. Στις 29 Ιουνίου εορτή των Αποστόλων Πέτρου και Παύλου είναι το πανηγύρι του χωριού με αρκετές

πολιτιστικές και αθλητικές εκδηλώσεις.

  • Στις 27 Ιουλίου, κάθε χρόνο, πραγματοποιείται το "Κουρμπάνι", έθιμο ζωοθυσίας για την εύνοια του Θεού.
  • Στις 26 Οκτωβρίου, πραγματοποιούνται διήμερες πολιτιστικές εκδηλώσεις
  • Στις 3 και 4 Δεκεμβρίου, της Αγίας Βαρβάρας, οι γυναίκες φτιάχνουν παραδοσιακά γλυκίσματα, που μοιράζονται
  • Στις 23 Δεκεμβρίου πραγματοποιείται το έθιμο «κόλιντε», οπού ανάβει μια μεγάλη φωτιά στην μέση του χωριού[3].

Σήμερα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στο χωριό, λειτουργεί παιδικός σταθμός, νηπιαγωγίο και δημοτικό σχολείο. Υπάρχει η εκκλησία Αποστόλων Πέτρου και Παύλου στη βόρεια πλευρά του χωριού. Στους συλλόγους του χωριού, συγκαταλέγεται ο Εκπολιτιστικός Μορφωτικός Εξωραϊστικός Σύλλογος "Άγιος Πέτρος" και ο αθλητικός σύλλογος του χωριού Μ.Α.Σ. ΘΥΕΛΛΑ Αγίου Πέτρου (έτος ίδρυσης 1966).

Αξιόλογοι Αγιοπετρίτες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αναφορές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • εφημερίδα "Αυτοδιοίκηση"
  • "Αφανείς, Γηγενείς Μακεδονομάχοι", επιστημονική εποπτεία Ιωάννης Σ. Κολιόπουλος, Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών, εκδ. University Studio Press, 2008
  • "Κέντρα Οργάνωσης, Δράσης και Αντίστασης των Ελλήνων στον ν. Κιλκίς, κατά την περίοδο του Μακεδονικού Αγώνα", Χρήστος Π. Ίντος