Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Γενική Γραμματεία
Απόδημου Ελληνισμού
Γενικές πληροφορίες
Σύσταση1983
ΔικαιοδοσίαΕλληνική Δημοκρατία
ΈδραΑθήνα, Ελλάδα
ΥπαγωγήΥπουργείο Εξωτερικών
Ιστότοποςggae.gr

Η Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού (ΓΓΑΕ) είναι μια δημόσια ανεξάρτητη διοικητική υπηρεσία που υπάγεται απ΄ ευθείας στο ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών. Ιδρύθηκε επί κυβερνήσεως Α. Παπανδρέου το 1983 με έδρα την Αθήνα.

Της υπηρεσίας αυτής προΐσταται ο εκάστοτε για θέματα Απόδημου Ελληνισμού Υφυπουργός Εξωτερικών.

Διατηρεί ιδιαίτερο προϋπολογισμό από κονδύλια του Ελληνικού Δημοσίου η δε οργανωτική της δομή καθορίζεται σήμερα, κατ΄ επιταγή του το Π.Δ. 122/2003[1], από τον Ν. 3259 του 2004 (Άρθρο 31)[2].
Κύριοι σκοποί της ΓΓΑΕ είναι: η ανάπτυξη των δεσμών των αποδήμων Ελλήνων με την πατρίδα και μεταξύ τους, η διατήρηση της πολιτιστικής τους ταυτότητας στη διασπορά και βεβαίως η μελέτη και κάθε δυνατή βοήθεια σε προβλήματα επιβίωσης στις χώρες που βρίσκονται εγκατεστημένοι.

Για την πραγμάτωση των παραπάνω σκοπών η ΓΓΑΕ διατηρεί επαφές με οργανώσεις και φορείς που έχουν δημιουργήσει οι απόδημοι Έλληνες στις Χώρες εγκατάστασής τους ενώ παράλληλα από το 1985 διοργανώνει συνέδρια, διάφορες συναντήσεις και πολιτιστικές εκδηλώσεις στο εσωτερικό και εξωτερικό. Στα πλαίσια αυτά σε συνεργασία με άλλα υπουργεία (π.χ. Παιδείας, Πολιτισμού κ.λπ.). Προωθεί αντίστοιχα προγράμματα (ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης και ενημέρωσης) επιμορφωτικά και πολιτιστικά με ιδιαίτερη βαρύτητα για τα παιδιά των μεταναστών, 1ης, 2ης και 3ης γενιάς. Τέλος, μελετά και προωθεί με συναρμόδιο υπουργείο διάφορες ευνοϊκές οικονομικές ρυθμίσεις και μέτρα για τους παλιννοστούντες Έλληνες.

Αποστολή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αποστολή της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας είναι ιδίως η διαμόρφωση της κυβερνητικής πολιτικής για την απο- δημία και την παλιννόστηση, η σύσφιξη των δεσμών των απόδημων Ελλήνων με την Ελλάδα και η διαφύλαξη και διατήρηση της εθνικής, γλωσσικής και πολιτιστικής ταυτότητας της Χώρας, η επικοινωνιακή διαχείριση της εθνικής εικόνας της Χώρας, μέσω του σχεδιασμού και της υλοποίησης προγραμμάτων και δράσεων δημόσιας διπλωματίας και της ανάπτυξης και λειτουργίας ενιαίας διαδικτυακής πύλης για τη διαχείριση της εθνικής εικόνας στο εξωτερικό, δράσεις στους τομείς του πολιτισμού και των μορφωτικών ανταλλαγών, ο συντονισμός των υπηρεσιών των υπουργείων σε θέματα σχεδιασμού, προγραμματισμού και εφαρμογής δράσεων διεθνούς επικοινωνίας, η εισήγηση για την επίλυση θεμάτων που αναφέρεται στις εκτός της Χώρας Ορθόδοξες και άλλες Χριστιανικές και μη Εκκλησίες, καθώς και τα ξένα Δόγματα στην Ελλάδα, η γενική πολιτιστική προβολή της Ελλάδας στο εξωτερικό και η προβολή του ελληνικού πνεύματος και πολιτισμού σε διεθνές επίπεδο, καθώς και η παρακολούθηση και ρύθμιση θεμάτων που άπτονται της αρμοδιότητας των προξενικών Αρχών της Ελλάδας στο εξωτερικό.

Εποπτευόμενοι Φορείς[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στην εποπτεία της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας υπάγονται:

  • Η Ελληνική Εθνική Επιτροπή UNESCO.
  • Το Ελληνικό Ινστιτούτο Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Σπουδών Βενετίας και
  • Η Διοίκηση του Αγίου Όρους.

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Π.Δ. 122/2003 Εθνικό Τυπογραφείο
  2. Ν. 3259/2004 Εθνικό Τυπογραφείο

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]