Εκλογές στη Βοσνία και Ερζεγοβίνη

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Η Βοσνία και Ερζεγοβίνη εκλέγει σε εθνικό επίπεδο τα μέλη του εναλλασσόμενου προεδρείου και ένα κοινοβούλιο. Τα μέλη του προεδρείου εκλέγονται για τετραετή θητεία από περιφέρειες που αφορούν τις 3 κύριες εθνοτικές ομάδες. Η Βουλή (Parlamentarna Skupština) είναι διθάλαμη και αποτελείται από τη Βουλή των Αντιπροσώπων (Predstavnički dom/Zastupnički dom) με 42 μέλη, που εκλέγονται για 4ετή θητεία και τον Οίκο των Λαών (Dom Naroda) με 15 μέλη, τα οποία διορίζονται από τα κοινοβούλια των δύο οντοτήτων.

Ισχύει το πολυκομματικό σύστημα.

Γενικές εκλογές 2018[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι πιο πρόσφατες γενικές εκλογές διεξήχθησαν στις 7 Οκτωβρίου 2018.

Γενικές εκλογές 2010[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Προεδρικές εκλογές διενεργήθηκαν στις 3 Οκτωβρίου 2010. Ο Κροάτης Καθολικός Ζέλικο Κόμσιτς, ο Βόσνιος Μουσουλμάνος Μπάκιρ Ιζετμπέγκοβιτς και ο Σερβοβοσνιος Ορθόδοξος Νεμπόισα Ραντμάνοβιτς εξελέγησαν στην τριμελή εναλλασσόμενη προεδρεία της κεντρικής κυβέρνησης. Επίσης, ο απερχόμενος πρωθυπουργός της Σερβικής Δημοκρατίας, Μίλοραντ Ντόντικ, εξελέγη Πρόεδρος της ίδιας οντότητας με ποσοστό 53,3%.[1]

Γενικές εκλογές 2014[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]


Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Έθνος Αρχειοθετήθηκε 2010-10-29 στο Wayback Machine., Οι κάλπες έδειξαν την... εύθραυστη Βοσνία-Ερζεγοβίνη , 5 Οκτωβρίου 2010.