Εκλογές στην Αλβανία

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Η Αλβανία είναι προεδρευόμενη κοινοβουλευτική δημοκρατία, με βάση την οποία αρχηγός της κυβέρνησης είναι ο Πρωθυπουργός, στα πλαίσια ενός πολυκομματικού συστήματος. Η εκτελεστική εξουσία ασκείται από την κυβέρνηση, ενώ η νομοθετική ασκείται από την κυβέρνηση και το κοινοβούλιο. Από το 1991, οπότε εισήχθη ο πολυκομματισμός, η εξουσία μονοπωλείται από δύο πολιτικά κόμματα, το Δημοκρατικό Κόμμα της Αλβανίας και το Σοσιαλιστικό Κόμμα της Αλβανίας (σοσιαλιστικό, μετακομμουνιστικό).

Αρχηγός κράτους είναι ο Πρόεδρος της Αλβανικής Δημοκρατίας, ο οποίος εκλέγεται από τη συνέλευση για πενταετή θητεία με μυστική ψηφοφορία. Για την εκλογή του προέδρου απαιτούνται τα δύο τρίτα των ψήφων όλων των βουλευτών. Οι επόμενες εκλογές θα διεξαχθούν το 2022.

Η Βουλή (Συνέλευση ή Kuvendi i Republikës së Shqipërisë) αποτελείται από 140 μέλη, τα οποία εκλέγονται για τετραετή θητεία. 100 εξ αυτών εκλέγονται απευθείας σε μονοεδρικές περιφέρειες με κατά προσέγγιση ανάλογο αριθμό ψηφοφόρων. Οι 40 εκλέγονται από λίστες πολιτικών κομμάτων με πολλά ονόματα ή συνασπισμούς κομμάτων με βάση την κατάταξή τους. Ο συνολικός αριθμός των βουλευτών ενός κόμματος ή κομματικού συνασπισμού θα πρέπει να προσεγγίζει όσο γίνεται περισσότερο την αναλογία σε έγκυρες ψήφους που κέρδισαν τα κόμματα αυτά στον πρώτο γύρο των εκλογών. Κόμματα που λαμβάνουν ποσοστό λιγότερο από το 4 % των έγκυρων ψηφοδελτίων σε εθνικό επίπεδο στον πρώτο γύρο των εκλογών δεν απολαμβάνουν οφέλη από την αντίστοιχη λίστα με τα πολλά ονόματα. Ο πρόεδρος εκλέγεται από τη Βουλή.

Πρόσφατες εκλογές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

2021[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι πιο πρόσφατες βουλευτικές εκλογές διεξήχθησαν το 2021.

2017[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι βουλευτικές εκλογές του 2017 διεξήχθησαν την 25η Ιουνίου του έτους.

2009[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στις βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν στις 28 Ιουνίου του 2009 ο δεξιός συνασπισμός του πρωθυπουργού Σαλί Μπερίσα προηγήθηκε σε αριθμό εδρών (με πέντε περισσότερες έδρες από την αντιπολίτευση), αλλά συγκέντρωσε ελαφρώς μικρότερο ποσοστό από το συνασπισμό των Σοσιαλιστών υπό τον Έντι Ράμα (40,90% έναντι 39,97%).[1] Το Σεπτέμβριο του 2009 το Δημοκρατικό Κόμμα και το Σοσιαλιστικό Κίνημα για την Ενσωμάτωση συμφώνησαν σε σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού, με τον Μπερίσα να παραμένει πρωθυπουργός και τον Ιλίρ Μέτα να γίνεται υπουργός εξωτερικών. Ο Μπερίσα έλαβε εντολή για σχηματισμό κυβέρνησης στις 9 Σεπτεμβρίου.

Οι διεθνείς παρατηρητές έκριναν ότι οι εκλογές ήταν ελεύθερες και δίκαιες και ότι δεν σημειώθηκαν σημαντικές παρατυπίες, για πρώτη φορά στην αλβανική ιστορία.[2]


2013[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στις εκλογές που έγιναν στις 23 Ιουνίου 2013 κέρδισε ο συνασπισμός "Συμμαχία για την Ευρωπαϊκή Αλβανία", του οποίου ηγείται το Σοσιαλιστικό Κόμμα και ο ηγέτης του, Έντι Ράμα.[3] Ο πρωθυπουργός Σαλί Μπερίσα και το κυβερνών Δημοκρατικό Κόμμα παραδέχθηκαν την ήττα τους στις 26 Ιουνίου 2013[4].

Την ημέρα της ψηφοφορίας 1 άτομο σκοτώθηκε και 2 ακόμα τραυματίστηκαν σε επεισόδιο στην πόλη Λατς καθώς και σε άλλα βίαια επεισόδια σε όλη τη χώρα[5].

Ο Ράμα ανέλαβε επίσημα πρωθυπουργός στις 15 Σεπτεμβρίου 2013.

Δημοψηφίσματα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

1994[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Reuters, Early vote count gives Albania's ruling party lead, 30 Ιουνίου 2009.
  2. Euronews Αρχειοθετήθηκε 2011-12-25 στο Wayback Machine., 28 Ιουνίου 2009.
  3. «Reuters». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 25 Αυγούστου 2013. Ανακτήθηκε στις 25 Ιουνίου 2014. 
  4. «Αρχειοθετημένο αντίγραφο». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 28 Ιουνίου 2013. Ανακτήθηκε στις 28 Ιουνίου 2013. 
  5. Προηγείται ο Έντι Ράμα στις αλβανικές εκλογές, συνεχίζεται η καταμέτρηση, tovima.gr, 24-6-2013.