Ρω: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
ασυναρτησία
Χωρίς σύνοψη επεξεργασίας
Γραμμή 3: Γραμμή 3:
Το γράμμα '''ρω''' (επίσης ''ρο'') (κεφαλαίο '''Ρ''', πεζό '''ρ''' ή '''ϱ''') είναι το δέκατο έβδομο γράμμα του [[Ελληνικό αλφάβητο|Ελληνικού αλφαβήτου]].
Το γράμμα '''ρω''' (επίσης ''ρο'') (κεφαλαίο '''Ρ''', πεζό '''ρ''' ή '''ϱ''') είναι το δέκατο έβδομο γράμμα του [[Ελληνικό αλφάβητο|Ελληνικού αλφαβήτου]].


Στην αρχαία ελληνική κάθε λέξη που ξεκινούσε από ρ έφερε [[δασεία]]: <tt>Ῥᾴδιον</tt>. Γι αυτό το λόγο στη λατινική μεταγραφή ελληνικών λέξεων που αρχίζουν από ρ το λατινικό r, στην αρχή της λέξης, ακολουθείται πάντοτε από το h: λ.χ {{πολυτονικό|(Ῥόδος}} - Rhodes ), {{πολυτονικό|( ῥαψῳδία}} - rhapsody ) κ.α. Το h αντιστοιχεί στη δασεία που έφερε το γράμμα. Ο λόγος που το '''ρ''' στην αρχή των λέξεων έφερε δασεία ήταν ότι παλαιότερα πριν από το '''ρ''' προηγούνταν το αρχαϊκό γράμμα [[δίγαμμα]] (Ϝ), το οποίο καθώς βαθμιαία σιγήθηκε σημειώθηκε με τη δασεία, η οποία με τη σειρά της σιγήθηκε επίσης. Λέξεις που αρχίζουν από '''ρ''' και γίνονται δεύτερο συνθετικό λέξης, διπλασιάζουν το ρ. Στο πρώτο ρ έμπαινε [[ψιλή]], ενώ στο δεύτερο δασεία (Καλλιῤῥόη - Callirrhoe). Λόγω του ήχου του διπλού ρ, που έμοιαζε με τον ήχο που παράγει ο σκύλος όταν είναι θυμωμένος, οι Λατίνοι γραμματικοί ονόμαζαν το γράμμα ρ littera canina (σκυλίσιο γράμμα).
Στην αρχαία ελληνική κάθε λέξη που ξεκινούσε από ρ έφερε [[δασεία]]: <tt>Ῥᾴδιον</tt>. Γι αυτό το λόγο στη λατινική μεταγραφή ελληνικών λέξεων που αρχίζουν από ρ το λατινικό r, στην αρχή της λέξης, ακολουθείται πάντοτε από το h: λ.χ {{πολυτονικό|(Ῥόδος}} - Rhodes ), {{πολυτονικό|( ῥαψῳδία}} - rhapsody ) κ.α. Το h αντιστοιχεί στη δασεία που έφερε το γράμμα. {{πηγή|Ο λόγος που το '''ρ''' στην αρχή των λέξεων έφερε δασεία ήταν ότι παλαιότερα πριν από το '''ρ''' προηγούνταν το αρχαϊκό γράμμα [[δίγαμμα]] (Ϝ), το οποίο καθώς βαθμιαία σιγήθηκε σημειώθηκε με τη δασεία, η οποία με τη σειρά της σιγήθηκε επίσης. Λέξεις που αρχίζουν από '''ρ''' και γίνονται δεύτερο συνθετικό λέξης, διπλασιάζουν το ρ.}} Στο πρώτο ρ έμπαινε [[ψιλή]], ενώ στο δεύτερο δασεία (Καλλιῤῥόη - Callirrhoe). Λόγω του ήχου του διπλού ρ, που έμοιαζε με τον ήχο που παράγει ο σκύλος όταν είναι θυμωμένος, οι Λατίνοι γραμματικοί ονόμαζαν το γράμμα ρ littera canina (σκυλίσιο γράμμα).


Προήλθε από το [[φοινικικό αλφάβητο|φοινικικό]] γράμμα ''res'', που στα [[φοινικική γλώσσα|φοινικικά]] σήμαινε ''κεφάλι''.
Προήλθε από το [[φοινικικό αλφάβητο|φοινικικό]] γράμμα ''res'', που στα [[φοινικική γλώσσα|φοινικικά]] σήμαινε ''κεφάλι''.

Έκδοση από την 07:09, 1 Σεπτεμβρίου 2014

Αυτό το λήμμα αφορά το γράμμα. Για τη νησίδα, δείτε: Ρω Μεγίστης.
Ελληνικό αλφάβητο
Αα Άλφα Νν Νι
Ββ Βήτα Ξξ Ξι
Γγ Γάμμα Οο Όμικρον
Δδ Δέλτα Ππ Πι
Εε Έψιλον Ρρ Ρω
Ζζ Ζήτα Σσς Σίγμα
Ηη Ήτα Ττ Ταυ
Θθ Θήτα Υυ Ύψιλον
Ιι Ιώτα Φφ Φι
Κκ Κάππα Χχ Χι
Λλ Λάμδα Ψψ Ψι
Μμ Μι Ωω Ωμέγα
Ιστορία
Αρχαϊκές τοπικές παραλλαγές
  • Δίγαμμα
  • Ήτα
  • Σαν
  • Τσαν
  • Κόππα
  • Σαμπί
Σημεία στίξης Συμπλέγματα
Αριθμοί
ϛ (6) ϟ (90) ϡ (900)
Σε άλλες γλώσσες
Σχετικά λήμματα


π  σ  ε

Το γράμμα ρω (επίσης ρο) (κεφαλαίο Ρ, πεζό ρ ή ϱ) είναι το δέκατο έβδομο γράμμα του Ελληνικού αλφαβήτου.

Στην αρχαία ελληνική κάθε λέξη που ξεκινούσε από ρ έφερε δασεία: Ῥᾴδιον. Γι αυτό το λόγο στη λατινική μεταγραφή ελληνικών λέξεων που αρχίζουν από ρ το λατινικό r, στην αρχή της λέξης, ακολουθείται πάντοτε από το h: λ.χ (Ῥόδος - Rhodes ), ( ῥαψῳδία - rhapsody ) κ.α. Το h αντιστοιχεί στη δασεία που έφερε το γράμμα. Ο λόγος που το ρ στην αρχή των λέξεων έφερε δασεία ήταν ότι παλαιότερα πριν από το ρ προηγούνταν το αρχαϊκό γράμμα δίγαμμα (Ϝ), το οποίο καθώς βαθμιαία σιγήθηκε σημειώθηκε με τη δασεία, η οποία με τη σειρά της σιγήθηκε επίσης. Λέξεις που αρχίζουν από ρ και γίνονται δεύτερο συνθετικό λέξης, διπλασιάζουν το ρ.[εκκρεμεί παραπομπή] Στο πρώτο ρ έμπαινε ψιλή, ενώ στο δεύτερο δασεία (Καλλιῤῥόη - Callirrhoe). Λόγω του ήχου του διπλού ρ, που έμοιαζε με τον ήχο που παράγει ο σκύλος όταν είναι θυμωμένος, οι Λατίνοι γραμματικοί ονόμαζαν το γράμμα ρ littera canina (σκυλίσιο γράμμα).

Προήλθε από το φοινικικό γράμμα res, που στα φοινικικά σήμαινε κεφάλι.

To ρω έχει άμεση σχέση με το γράμμα R, r άλλων αλφαβήτων.

Στο ελληνικό σύστημα αρίθμησης έχει αριθμητική αξία ρ´ = 100.

Το πεζό ρ χρησιμοποιείται για: