Μετάβαση στο περιεχόμενο

Γεωγραφικά

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Γεωγραφικά
εξώφυλλο επανέκδοσης του έτους 1620
ΣυγγραφέαςΣτράβων
ΤίτλοςΓεωγραφικά
ΓλώσσαΕλληνικά
ΜορφήΓεωγραφία
ΤόποςΑρχαία Ρώμη
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Τα Γεωγραφικά είναι αρχαίο μνημειώδες σύγγραμμα του Στράβωνα, αποτελούμενο από 17 βιβλία (τόμους) αριθμημένα με αρχαίους ελληνικούς αριθμούς. Το σύγγραμμα αυτό σώζεται ακέραιο και σε άριστη κατάσταση.

Γενικά[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πρόκειται για ένα περιληπτικό μεν, αλλά σαφέστατο και μεθοδικό σύγγραμμα και πραγματικά πολύτιμο σε ό,τι αφορά την πληροφόρηση για τα πράγματα της εποχής του, καθώς παρουσιάζει την περιγραφική ιστορία ανθρώπων και πόλεων από διαφορετικές περιοχές του τότε γνωστού κόσμου.
Θεωρείται ο δεύτερος παγκόσμιος γεωγραφικός άτλαντας που εκπονήθηκε στη παγκόσμια ιστορία μετά από το συνώνυμο παλιότερο σύγγραμμα του Ερατοσθένη, που δεν έχει σωθεί, πλην όμως αποτέλεσε τον οδηγό αυτού του συγγράμματος.

Στο έργο οι πληροφορίες και περιγραφές ακολουθούν τη σειρά των ταξιδιών που επιχείρησε ο Στράβων και όχι τη γεωγραφική σειρά των τόπων, γι΄ αυτό και σε κάποια βιβλία επαναλαμβάνονται γεωγραφικές περιοχές με διαφορετικές όμως αναφορές.
Για τον χρόνο συγγραφής του έργου δεν υπάρχουν σαφείς πληροφορίες, ωστόσο από κάποια στοιχεία των περιγραφών υπολογίζεται επί εποχής του Αυτοκράτορα της Ρώμης Τιβέριου.

Περιεχόμενα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η γεωγραφική απεικόνιση της Γης σύμφωνα με τον Στράβωνα.

Το α΄ και β΄ βιβλία περιλαμβάνουν γενικά περί της ανάπτυξης του έργου, στη οποία και τονίζεται εξ αρχής: "ότι ουκ εκτός φιλοσοφίας η γεωγραφική πραγματεία".
Στο γ΄ βιβλίο περιγράφονται οι χώρες: Ισπανία, Τουρδιτανία, Λουσιτανία, Κελτηβηρία και οι Βαλεαρίδες.
Στο δ΄ βιβλίο περιγράφονται οι: Γαλατία, Ναρβωνήτιδα, Ακυϊτανία, Λουγδουνησία, Βρετανία, Ιβηρνία (Ιέρνη, Ιρλανδία), Θούλη και οι Άλπεις.
Στο ε΄ βιβλίο περιγράφονται οι: Ιταλία, Ετρουρία, Σαρδηνία, Κορσική, Ουμβρία, το Λάτιο, η Πικεντίνη και η Καμπανία.
Στο στ΄ βιβλίο περιγράφονται, συνέχεια της Ιταλίας, οι: Λουκανία, Μεγάλη Ελλάδα, Σικελία, νήσοι Αιόλου, Ιαπυγία, Απουλία και Ρώμη.
Στο ζ΄ βιβλίο περιγράφονται οι: Γερμανία, η χώρα των Γετών, η Δακία, οι Βοροσθενίδες χώρες, η Μαιώτιδα, Ταυρίδα, Ιλλυρία, Ήπειρος, Μακεδονία και Θράκη.
Στο η΄ βιβλίο περιγράφονται οι: Ήλιδα, Λακωνία, Αργολίδα, Αίγινα, Κόρινθος, Αχαΐα και η Αρκαδία.
Στο θ΄ βιβλίο περιγράφονται οι: Αττική, Βοιωτία, Φωκίδα, Λοκρίδα και Θεσσαλία.
Στο ι΄ βιβλίο περιγράφονται οι: Εύβοια, Κεφαλληνία, Αιτωλοακαρνανία, Ζάκυνθος, Εχινάδες, Κρήτη και Κυκλάδες.
Στο ια΄ βιβλίο περιγράφονται οι: Κιμμέριος Βόσπορος, Κολχίδα, Καυκασία, Υρκανία, Παρθυσία, Βακτρία, Σογδιανή, το όρος Ταύρος, η Μηδία και η Αρμενία.
Στο ιβ΄ βιβλίο περιγράφονται οι υπόλοιπες της Ποντικής χώρας: Καππαδοκία, Γαλατία, Βιθυνία, Μυσία, Φρυγία, Μαιονία, Ισαυρία, Λυκία, Παμφυλία και Καικιλία με τις παρακείμενες νήσους.
Στο ιγ΄ βιβλίο περιγράφονται: «τα από Προποντίδος και κάτωθεν από της Κυζίκου αρχόμενον ….μάλιστα δε τη Τροία».
Στο ιδ΄ βιβλίο περιγράφονται τμήμα των Κυκλάδων και της αντιπέρα όχθης αυτών της λεγόμενης Ιωνίας : Παμφυλία, Ισαυρία, Καρία, Λυκία, Πισιδία, Κιλικία και Κύπρος.
Στο ιε΄ βιβλίο περιγράφονται η Ινδία και η Περσίδα.
Στο ιστ΄ βιβλίο περιγράφονται οι: Ασσυρία, Αδιαβηνή, Μεσοποταμία, Συρία, Φοινίκη, Παλαιστίνη και Αραβία, και τέλος
Στο ιζ΄ βιβλίο περιγράφονται όλη η Αίγυπτος και όλη η Λιβύη.

Σημαντικές εκδόσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το μεγαλούργημα αυτό έχει τύχει πολλών εκδόσεων, η καλύτερη των οποίων θεωρήθηκε για την εποχή της εκείνη του Ντιντό (Didot) (Παρίσι 1853), η οποία συνοδευόταν με πίνακες και σχόλια του G. Muder. Σπουδαία επίσης υπήρξε και εκείνη που η μετάφρασή της στη γαλλική έγινε κατ' εντολήν του Μεγάλου Ναπολέοντα με τον τίτλο «Geographie de Strabon», που εκδόθηκε σε πέντε τόμους μεγάλου σχήματος από τον λαμπρό Γάλλο γεωγράφο Γκοσλέν (Gosselin).
Επίσης και η έκδοση των «Γεωγραφικών»[1] του Στράβωνα από τον Αδαμάντιο Κοραή υπήρξε μνημειώδης.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]