Βλαντ Γ΄ Τσέπες

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Βλαντ ο Παλουκωτής)
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Βλαντ Γ'
Vlad Tepes 002.jpg
Βοεβόδας της Βλαχίας
Περίοδος Αύγουστος 1448 - Οκτώβριος 1448
Αύγουστος 1456 - Δεκέμβριος 1462
Δεκέμβριος 1476
Προκάτοχος Βλάντισλαβ Β'
Διάδοχος Βλάντισλαβ Β'
Ραντού
Πατέρας Βλαντ Β΄ Ντρακούλ
Μητέρα Τσένια της Μολδαβίας
Γέννηση Νοέμβριος 1431
Σιγκισοάρα, Βασίλειο της Ουγγαρίας (σήμερα στη Ρουμανία)
Θάνατος Ιανουάριος 1477 (46 ετών)
Βλαχία
Υπογραφή Wladislaus Dragwlya.JPG
Commons page Πολυμέσα σχετικά με το θέμα
δεδομέναπ  σ  ε )

Ο Βλαντ Γ΄ (Vlad, Νοέμβριος 1431 – Ιανουάριος 1477) ήταν ηγεμόνας της Βλαχίας, μέλος του οίκου των Βασάραβα, γνωστός και με το πατρώνυμό του ως (Βλαντ) Δράκουλα (Ντράκουλ). Μετά θάνατον ονομάστηκε Βλαντ ο Ανασκολοπιστής (Vlad Țepeș). Ήταν τρεις φορές βοεβόδας της Βλαχίας, κυβερνώντας κυρίως από το 1456 έως το 1462, την περίοδο της οθωμανικής κατάκτησης των Βαλκανίων.

Γεννήθηκε το 1431 στην πόλη Σιγκισοάρα (Sighişoara) της Τρανσυλβανίας (η γενέτειρά του είναι γνωστή και με το όνομα Σάσμπουργκ (Schassburg) από την εποχή της Αυστροουγγρικής κυριαρχίας). Καταγόταν από τον ευγενή οίκο του Βασάραβα Α΄, θεμελιωτή του Βλαχικού κράτους, και ήταν γιος του προηγούμενου βοεβόδα Βλαντ Β΄ Ντράκουλ και της πριγκίπισσας Τσένια. Κληρονόμησε τον τίτλο του μέλους του μυστικού Τάγματος του Δράκου (μια οργάνωση η οποία ήθελε να προστατεύσει την Ανατολική Ευρώπη απο τους Οθωμανούς) που παραχωρήθηκε στον πατέρα του από τον βασιλέα της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας Σιγισμόνδο (Sigismund). Το όνομα του Βλαντ έγινε θρύλος και τροφοδότησε την πένα του Μπραμ Στόκερ (Bram Stoker), ο οποίος δημιούργησε τον αιμοδιψή χαρακτήρα «Δράκουλα».

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Βλάντ Τσέπες γεννήθηκε τον Νοέμβριο του 1431 στην πόλη Σιγκισοάρα της Τρανσυλβανίας. Είχε έναν μεγαλύτερο αδερφό τον Μίρτσεα Β΄ (Mircea II) (1427-1447) και έναν μικρότερο, τον Ραντού (1437/14391475). Ο πατέρας του ήταν ο Βλαντ Β΄ Ντρακούλ, νόθος γιος του Μίρτσεα Α΄, και η μητέρα του η πριγκίπισσα Τσένια, κόρη του Αλέξανδρου του Καλού (Alexandru cel Bun) της Μολδαβίας. Τις πρώτες του γνώσεις τις πήρε από τη μητέρα του και την οικογένειά της, όμως οι πραγματικές του σπουδές ξεκίνησαν το 1436, οπότε και διδάχτηκε την τέχνη του πολέμου και της ειρήνης, που ήταν απαραίτητη για έναν χριστιανό ιππότη. Το 1438 ο πατέρας του συνόδευσε τον Σουλτάνο Μουράτ Β΄ στην εκστρατεία του στην Τρανσυλβανία, όπου προσπάθησε να προστατέψει τον τοπικό πληθυσμό από τις λεηλασίες των επιδρομέων, κάτι που προκάλεσε την καχυποψία του σουλτάνου. Ο τελευταίος τον φυλάκισε για το λόγο αυτό στην Καλλίπολη. Απελευθερώθηκε με αντάλλαγμα την ομηρία των γιων του Βλαντ και Ραντού το 1444, οι οποίοι φυλακίστηκαν για τέσσερα χρόνια στην πόλη Εγκριγκόζ της Ανατολίας. Ο νεαρός Βλαντ, δώδεκα ετών τότε, παρέμεινε στην Οθωμανική Αυτοκρατορία ως το 1448. Κατά τη διάρκεια της ομηρίας του έμαθε την τουρκική γλώσσα και απέκτησε εξαιρετική στρατιωτική εκπαίδευση.

Κατά πάσα πιθανότητα το γεγονός αυτό επηρέασε τη ψυχική υγεία του Βλαντ. Αναφέρεται ως μια εξαιρετικά ανισόρροπη, με διάφορες περίεργες ιδέες και συνήθειες, προσωπικότητα. Επίσης η φυλάκισή του τον ώθησε να μισήσει τους Οθωμανούς Τούρκους. Σε ηλικία 17 ετών έμαθε για τη δολοφονία του πατέρα και του μεγαλύτερου αδερφού του. Τούρκοι τον απελευθέρωσαν και του επέστρεψαν τον θρόνο της Βλαχίας, τον οποίο είχαν καταλάβει ο Βλάντισλαβ Β΄ και οι Βογιάροι.

Το 1456, ανεβαίνει στο θρόνο της Βλαχίας με τη βοήθεια της Ουγγαρίας και Βλάχων βογιάρων και σκοτώνει σε μονομαχία το προηγούμενο βασιλιά Βλάντισλαβ Β΄. Κατά την έναρξη της βασιλείας του ο λαός του αριθμούσε περίπου 500 χιλιάδες άτομα, ενώ το κράτος της Βλαχίας βρισκόταν σε κατάσταση μαρασμού ύστερα από χρόνια πολέμου. Ο Βλαντ προώθησε το εμπόριο και ενδυνάμωσε το στρατό. Αγωνίστηκε με τους βογιάρους για τη συγκέντρωση της κρατικής εξουσίας. Όπλισε τους ελεύθερους αγρότες και κάτοικους για την καταπολέμηση της εσωτερικής και εξωτερικής απειλής (την απειλή της κατάκτησης των εδαφών της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας).

Οι Οθωμανοί θεωρούσαν ότι η Βλαχία ήταν μέρος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Το 1461, ο Βλαντ αρνήθηκε να δηλώσει υποτέλεια στον Οθωμανό σουλτάνο Μωάμεθ τον Πορθητή. Στη συνέχεια διέσχισε τον Δούναβη και λεηλάτησε τα εδάφη της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας στη σημερινή Βουλγαρία. Ο Μωάμεθ Β΄ συγκέντρωσε ένα στρατό 60.000 στρατιωτών και 30.000 ατάκτων. Ο Βλαντ οργάνωσε ενέδρες και σε μία από αυτές, τη «Νύχτα της επίθεσης» (17 Ιουνίου 1462) σκότωσε 15.000 Τούρκους,[1] οι οποίοι αναγκάστηκαν να υποχωρήσουν. Ο Μωάμεθ Β΄ στη συνέχεια έπεισε τον αδελφό τού Βλαντ, Ράντου Τσέπες, να οδηγήσει τους γενίτσαρους στην κατάκτηση της Βλαχίας, χωρις όμως αποτέλεσμα. Ο Βλαντ φυλακίστηκε στην Ουγγαρία για ψευδείς κατηγορίες για συνεργασία με τους Τούρκους και πέρασε δώδεκα χρόνια στη φυλακή. Κυβέρνησε και πάλι το 1476, αλλά τον Ιανουάριο του 1477 σκοτώθηκε από τους Βογιάρους.

Έμβλημά του υπήρξε ο δράκος κρεμασμένος από έναν σταυρό. Ο Βλαντ Γ΄ επονομάστηκε Δράκουλας (Draculea), που σημαίνει γιος του Δράκου και κατά άλλη εκδοχή γιος του διαβόλου.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Florescu, Radu R.. McNally, Raymond T. (1989). Dracula, Prince of Many Faces: His Life and His Times. Little, Brown and Company. ISBN 0-316-28655-9. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Commons logo
Τα Wikimedia Commons έχουν πολυμέσα σχετικά με το θέμα
Προκάτοχος
Βλάντισλαβ Β΄
Πρίγκιπας της Βλαχίας
Coat of arms of Wallachia, 1700.svg

1448
Διάδοχος
Βλάντισλαβ Β΄
Προκάτοχος
Βλάντισλαβ Β΄
Πρίγκιπας της Βλαχίας
Coat of arms of Wallachia, 1700.svg

1456 - 1462
Διάδοχος
Ραντού