Βλαντ Β΄ Ντρακούλ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Βλαντ Β΄ Ντρακούλ
Vlad Dracul.jpg
Γέννηση
Βλαχία
Θάνατος
Ilfov County
Υπηκοότητα / Χώρα πολιτογράφησης Βλαχία
Τέκνα Βλαντ Γ΄ Τσέπες, Ραντού Τσέπες, Mircea II of Wallachia και Vlad Călugărul
Γονείς Mircea I of Wallachia
Αδέλφια Michael I of Wallachia, Radu II of Wallachia και Alexander I Aldea
Commons page Πολυμέσα

Ο Βλαντ Β΄ Ντρακούλ (Vlad Dracul, 1390 - 1447) ήταν πρίγκιπας της Βλαχίας από το 1436 έως το 1442, και πάλι από το 1443 έως το 1447. Ήταν παντρεμένος με την πριγκίπισσα Τσένια και απέκτησε τρεις γιούς , τον Μιρτσέα, τον Ραντού και τον Βλαντ.

Ήταν μέλος του πριγκιπικού οίκου των Βασάραβα (Basarab), και νόθος γιος του Μιρτσέα Β΄ (Mircea) . Το 1431 έλαβε το επώνυμο Ντρακούλ (Dracul) αφού έγινε ιππότης του τάγματος του Δράκου.

Το 1435 με την βοήθεια του Σιγισμούδου της Βάρνας, εκδίωξε από τον θρόνο της Βλαχίας τον Ντανιέστι και ανακηρύχθηκε βασιλιάς. Η Βλαχία την εποχή εκείνη ήταν φόρου υποτελείς στην Οθωμανική αυτοκρατορία πληρώνοντας 10.000 δουκάτα τον χρόνο. Το 1442 ο Γιόνας Ουνιάδης (John Hunyadi) μάζεψε στρατό με σκοπό να εκδίωξη του Οθωμανούς από την Ρουμανία, ζητώντας και την βοήθεια του Βλαντ ο οποίος όμως αρνήθηκε αλλά δέχτηκε την πρόσκληση του Μουράτ Β΄ για ακρόαση στην Καλλίπολη. Στην Καλλίπολη ο Βλαντ πήγε με τους δυο γιούς του Βλαντ και Ραντού, εκεί σύναψε συμμαχία με την βία αφού αιχμαλωτίστηκε από τον Μουράτ και ο οποίος κράτησε τους δύο γιους του ομήρους για την διασφάλιση της συμμαχίας.

Εν τω μεταξύ ο Ουνιάδης συνέχιζε την πορεία του και μετά από πρόσκαιρες νίκες νικήθηκε από τον στρατό του Μουράτ και κατέφυγε στην Βλαχία. Στη Βλαχία ο Ουνιάδης Συνέλαβε και σκότωσε τον Βλαντ αλλά και όλα τα μέλη της βασιλικής οικογένειας , την γυναίκα του Τσένια και τον γιό του Μιρτσέα. Γλίτωσαν μόνο οι δυο γιοί του που ήταν όμηροι του σουλτάνου, ο Βλάντ μάλιστα έγινε επίσης βασιλιάς της Βλαχίας και εκδικήθηκε για τον θάνατο τους , ήταν ο περιβόητος Βλαντ Τσεπες .Προκάτοχος:
Αλέξανδρος Α΄Αλντέα
'ConstantinBrancoveanuCoA1700.png
Πρίγκιπας της Βλαχίας'

1435 - 1442
Διάδοχος:
Μιρτσέα Β'
Προκάτοχος:
Βασάραβα Β΄
'ConstantinBrancoveanuCoA1700.png
Πρίγκιπας της Βλαχίας'

1442 - 1447
Διάδοχος:
Βλαντ Γ΄ Τσέπες


Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Περιοδικό Παγκόσμια πολεμική ιστορία , Ιούνιος 2007, σελ. 21.


Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Vlad II Dracul της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).