Βλαντ Β΄ Ντράκουλ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Βλαντ Β΄ Ντράκουλ
Vlad Dracul.jpg
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση 30  Αυγούστου 1395
Βλαχία
Θάνατος 4  Δεκεμβρίου 1447
Ίλφοβ
Αιτία θανάτου Βασανιστήριο
Τόπος ταφής Dealu Monastery
Χώρα πολιτογράφησης Βλαχία
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητα μονάρχης
Οικογένεια
Τέκνα Βλαντ Γ΄ Τσέπες
Ράντου Τσέπες
Mircea II of Wallachia
Vlad Călugărul
Γονείς Mircea I of Wallachia
Αδέλφια Michael I of Wallachia
Radu II of Wallachia
Alexander I Aldea
Αξιώματα και βραβεύσεις
Αξίωμα μονάρχης
Θυρεός
House of Draculesti Arms.svg

Ο Βλαντ Β΄ Ντράκουλ (Vlad Dracul, πριν το 1395 - Νοέμβριος 1447) ή Βλαντ Ο Δράκος, ήταν πρίγκιπας της Βλαχίας από το 1436 έως το 1442, και πάλι από το 1443 έως το 1447. Ήταν παντρεμένος με την πριγκίπισσα Τσένια και απέκτησε τρεις γιούς, τον Μίρτσεα, τον Ράντου και τον Βλαντ.

Ήταν μέλος του πριγκιπικού οίκου των Βασάραβα (Basarab), και νόθος γιος του Μίρτσεα Β΄ (Mircea) . Το 1431 έλαβε το επώνυμο Ντράκουλ (Dracul), αφού έγινε ιππότης του τάγματος του Δράκου.

Το 1435 με την βοήθεια του Σιγισμούδου της Βάρνας, εκδίωξε από τον θρόνο της Βλαχίας τον Ντανιέστι και ανακηρύχθηκε βασιλιάς. Η Βλαχία την εποχή εκείνη ήταν φόρου υποτελής στην Οθωμανική αυτοκρατορία, πληρώνοντας 10.000 δουκάτα τον χρόνο. Το 1442 ο Γιόνας Ουνιάδης (John Hunyadi) μάζεψε στρατό με σκοπό να εκδιώξει τους Οθωμανούς από τη Ρουμανία, ζητώντας και την βοήθεια του Βλαντ, ο οποίος όμως αρνήθηκε, αλλά δέχτηκε την πρόσκληση του Μουράτ Β΄ για ακρόαση στην Καλλίπολη. Στην Καλλίπολη ο Βλαντ πήγε με τους δυο γιούς του, Βλαντ και Ράντου, όπου εκεί σύναψε συμμαχία με τη βία, αφού αιχμαλωτίστηκε από τον Μουράτ, που κράτησε ομήρους τους δύο γιους του Βλαντ, για τη διασφάλιση της συμμαχίας.

Εν τω μεταξύ, ο Ουνιάδης συνέχιζε την πορεία του και μετά από πρόσκαιρες νίκες νικήθηκε από τον στρατό του Μουράτ και κατέφυγε στην Βλαχία. Στη Βλαχία ο Ουνιάδης συνέλαβε και σκότωσε τον Βλαντ, καθώς και όλα τα μέλη της βασιλικής οικογένειας, τη γυναίκα του Τσένια και το γιο του Μίρτσεα. Γλίτωσαν μόνο οι δυο γιοί του, που ήταν όμηροι του σουλτάνου. Ο Βλάντ μάλιστα, έγινε επίσης βασιλιάς της Βλαχίας και εκδικήθηκε για τον θάνατο τους. Ήταν ο περιβόητος, Βλαντ Τσεπες.

Προκάτοχος:
Αλέξανδρος Α΄ Αλντέα
'ConstantinBrancoveanuCoA1700.png
Πρίγκιπας της Βλαχίας

1435 - 1442
Διάδοχος:
Μίρτσεα Β΄
Προκάτοχος:
Βασάραβα Β΄
'ConstantinBrancoveanuCoA1700.png
Πρίγκιπας της Βλαχίας

1442 - 1447
Διάδοχος:
Βλαντ Γ΄ Τσέπες

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Περιοδικό Παγκόσμια πολεμική ιστορία, Ιούνιος 2007, σελ. 21.


Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Vlad II Dracul της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).