Βαλματούρα Αχαΐας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Συντεταγμένες: 38°4′28″N 21°47′53″E / 38.07444°N 21.79806°E / 38.07444; 21.79806

Βαλματούρα
Τοποθεσία στον χάρτη
Τοποθεσία στον χάρτη
Βαλματούρα
Διοίκηση
Χώρα Ελλάδα
Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας
Δήμος Ερυμάνθου
Δημοτική ενότητα Φαρρών
Τοπική κοινότητα Ελληνικού
Γεωγραφία και στατιστική
Γεωγραφικό διαμέρισμα Πελοποννήσου
Περιφερειακή ενότητα Αχαΐας
Υψόμετρο 240 μ.
Πληθυσμός 15 (2011)
Άλλα
Ταχ. κωδ. 250 08
Τηλ. κωδ. 2694

Η Βαλματούρα (εναλλακτικά: Βαλμαντούρα[1]) είναι μικρός οικισμός της Αχαΐας και ανήκει στην Τοπική Κοινότητα Ελληνικού του Δήμου Ερυμάνθου[2].

Τοποθεσία - Περιγραφή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Βαλμαντούρα είναι χτισμένη σε μια ημιορεινή περιοχή πλούσιας φυσικής ομορφιάς, σε υψόμετρο περίπου 240 μέτρων και στον πυθμένα μιας μικρής, κατάφυτης από πλατάνια, κοιλάδας που δημιουργείται από τον ποταμό Πείρο ο οποίος διασχίζει το χωριό και παράλληλα συμβάλλει εκεί με έναν παραπόταμο του. Στο χωριό υπάρχουν χώροι αναψυχής και εστίασης (παραδοσιακές/α ταβέρνες και καφενεία).

Απέχει οδικώς περίπου: 25 χλμ. από το κέντρο της Πάτρας, 6 χλμ. περίπου από την Χαλανδρίτσα -έδρα του Δήμου Ερυμάνθου- και 3,5 χλμ. από το Ελληνικό, έδρα της ομώνυμης τοπικής κοινότητας στην οποία υπάγεται.

Ιστορικά στοιχεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σε ενετικούς χάρτες του 18ου αιώνα αναφέρεται περιοχή με ονομασία "Salmatura" που γειτνιάζει με την Χαλανδρίτσα[3]. Στην ενετική απογραφή του 1689 ωστόσο αναφέρεται "Salm(at)ira"[3]. Η ονομασία του χωριού κατά πάσα πιθανότητα προέρχεται από την λέξη "βαλμάς", που σημαίνει αλογοβοσκός, και ίσως να πρόκειται για ανθρωπωνυμικό από την περιουσία κάποιου Βαλματούρα εκεί[3].

Παρότι το χωριό κατοικείται από παλιά, όπως δείχνουν και οι ιστορικές αναφορές, αποτελεί σχετικά πολύ πρόσφατο οικισμό (Ο.Τ.Α.), αφού αναγνωρίστηκε επίσημα το 2011 και εντάχθηκε στον νεοπαγή Δήμο Ερυμάνθου, σύμφωνα με τη διοικητική διαίρεση του Προγράμματος Καλλικράτης που ισχύει στην Ελλάδα από την 1/1/2011[4]. Υπήρξε όμως αναγνωρισμένος οικισμός και παλιότερα, με την ονομασία "Βαλμανδούρα", με βραχύβια διάρκεια ωστόσο (18/12/1920 έως 16/05/1928)[5], και είχε υπαχθεί στην τότε Κοινότητα Καλάνιστρας[6].

Απογράφηκε αυτόνομα το 1920 και είχε πληθυσμό 12 κατοίκους[7]. Έκτοτε απογράφηκε ξανά αυτόνομα ως αυτοτελής οικισμός μόλις το 2011 όπου βρέθηκε να έχει πληθυσμό 15 μόνιμους κατοίκους[8].

Δημόσια έργα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στα πλαίσια της κατασκευής του Φράγματος Πείρου - Παραπείρου έχει δημιουργηθεί στην περιοχή της Βαλμαντούρας, ήδη ολοκληρωμένο από τον Οκτώβριο του 2013[9], ένα χαμηλό φράγμα υδροληψίας από σκυρόδεμα και ένας αγωγός μεταφοράς υδάτων, ο οποίος είναι από χαλυβδοσωλήνες και θα οδηγεί την συλλεγμένη ποσότητα νερού στον ταμιευτήρα του φράγματος σε πεδινή λοφώδη περιοχή κοντά στο χωριό Αστέρι[10].

Επίσης, περίπου 2½ χιλιόμετρα βορειοδυτικά του χωριού, εντός της Τοπικής Κοινότητας Χαλανδρίτσας, βρίσκεται ο χώρος του μελλοντικού Αυτοκινητοδρομίου Πατρών που προβλέπεται, εφόσον ολοκληρωθεί η κατασκευή του και λειτουργήσει, να φέρει ανάπτυξη σε όλη την γύρω περιοχή και κατά προέκταση στην Αχαΐα και ευρύτερα.

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Φρουμαέλα, τυρί της Πελοποννήσου για το οποίο φημίζεται η περιοχή της Βαλματούρας.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Βιβλιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Θεόδωρος Η. Λουλούδης, Αχαΐα. Οικισμοί, οικιστές, αυτοδιοίκηση, Νομαρχιακή Επιχείρηση Πολιτιστικής Ανάπτυξης Ν.Α. Αχαΐας, Πάτρα 2010.
  • Κώστας Ν. Τριανταφύλλου, Ιστορικόν Λεξικόν των Πατρών, Τόμος Α', Τυπογραφείο Πέτρου Χρ. Κούλη, Πάτρα 1995, Τρίτη Έκδοση, λήμμα Βαλματούρα.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]