Μάνεσι Πατρών

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Για οικισμούς με ίδιο όνομα στην Αχαΐα, δείτε: Μάνεσι Αχαΐας
Για οικισμούς με ίδιο όνομα στην Ελλάδα, δείτε: Μάνεσι

Συντεταγμένες: 37°58′52″N 21°40′28″E / 37.98111°N 21.67444°E / 37.98111; 21.67444

Μάνεσι
Το έμβλημα του χωριού
Τοποθεσία στον χάρτη
Τοποθεσία στον χάρτη
Μάνεσι
Διοίκηση
ΧώραΕλλάδα
ΠεριφέρειαΔυτικής Ελλάδας
ΔήμοςΕρυμάνθου
Δημοτική ΕνότηταΤριταίας
Γεωγραφία και στατιστική
Γεωγραφικό διαμέρισμαΠελοποννήσου
ΝομόςΑχαΐας
Υψόμετρο350
Πληθυσμός87 (2011)

Το Μάνεσι Τριταίας Πατρών (επίσημα: το Μανέσιον) είναι χωριό της Αχαΐας. Αποτελούσε έδρα της πρώην ανεξάρτητης ομώνυμης κοινότητας (1912-1997) και του πρώην ομώνυμου δημοτικού διαμερίσματος του Δήμου Τριταίας (1997-2010) και από το 2010 κ.εξ. είναι οικισμός της ομώνυμης τοπικής κοινότητας του νεοπαγή Δήμου Ερυμάνθου και έδρα αυτής[1]. Στην ομώνυμη τοπική κοινότητα ανήκουν οι οικισμοί Γολέμι, Άνω Μαστραντώνης και Κάτω Μαστραντώνι[1].

Γεωγραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Βρίσκεται 36 χιλιόμετρα από το κέντρο της Πάτρας, 1,2 χλμ. δεξιά στο 33ο χλμ. της Ε.Ο. Πατρών-Τριπόλεως ("111"), σε υψόμετρο 350 μέτρων. Σήμερα απαριθμεί περί τους 100 μόνιμους κατοίκους με χαμηλό μέσο όρο ηλικίας. Ως οικισμός βρίσκεται χτισμένος αμφιθεατρικά στους πρόποδες του λόφου "Κουσίτσα". Βόρεια συνορεύει με τον οικισμό Γολέμι και νότια με τους οικισμούς Άνω Μαστραντώνη και Κάτω Μαστραντώνη. Ως τοπική κοινότητα συνορεύει ανατολικά με τις τοπικές κοινότητες Ερυμάνθειας και Καλετζίου, βόρεια με την τοπική κοινότητα Χιόνας, δυτικά με την τοπική κοινότητα Ρουπακιάς και νότια με την τοπική κοινότητα Σταυροδρομίου.

Ναοί του χωριού[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πολιούχος του χωριού είναι ο Άγιος Γεώργιος, ο ναός του οποίου βρίσκεται νοτιοανατολικά του χωριού απέναντι από το παλιό δημοτικό σχολείο και δίπλα από το πρώην κοινοτικό γραφείο του χωριού. Δυτικά του χωριού, επάνω σε λόφο, δεσπόζει το εξωκλήσι των Αγίων Αναργύρων από το οποίο ο επισκέπτης μπορεί να θαυμάσει την υπέροχη θέα της "λεκάνης" της Τριταίας. Στα βόρεια του χωριού, βρίσκεται το κοιμητήριο με την εκκλησία της Ζωοδόχου Πηγής ή Πανα(γ)ίτσα. Η εκκλησία Μανεσίου διοικητικά ανήκει στην Ιερά Μητρόπολη Πατρών. Στο χωριό επίσης περί το 1700 υπήρχε εν λειτουργία μοναστήρι για το οποίο δεν υπάρχουν πληροφορίες.

Ιστορικά στοιχεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πρώτη επίσημη (έντυπη) αναφορά γίνεται το 1713 ως μία ενορία με το Ρένεσι (το σημερινό Ξηροχώρι) και τη Κρασέτζα (η σημερινή Αγία Βαρβάρα). Στο χωριό κατοικούσαν 12 οικογένειες το 1828, 16 οικογένειες το 1851, είχε 131 κατοίκους το 1899 και 200 το 1960. Το 1890 κατοικούνταν από 20 οικογένειες και ένα τέταρτο από το χωριό βρισκόταν το χάνι του Μπαλάση για την ξεκούραση των ταξιδιωτών. Επίσης στο χωριό έχουν βρεθεί αρχαία νομίσματα.

Στο Μάνεσι είχε μόνιμη κατοικία ο Γεώργιος Μαρτζάκλης από την Κρυόβρυση Ηλείας, που "έπεσε" ηρωικά μαχόμενος το 1974 κατά την Τουρκική εισβολή στην Κύπρο.

Ονομασία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η ονομασία του χωριού Μάνεσι είναι ανθρωπωνυμικό και προέρχεται από τον Μάνεση, τον πρώτο οικιστή, ο οποίος καταγόταν από την οικογένεια Μανεσαίων, στην οποία οφείλεται και η ονομασία Μάνεσι σε πολλά μέρη της Ελλάδος. Υπάρχουν ακόμη και σήμερα πολλές οικογένειες με την επωνυμία "Μάνεσης".

Πολιτική διοίκηση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 1835 εντάχτηκε στο Δήμο Ερυμανθίας μέχρι το 1841, που ο Δήμος Ερυμανθίας καταργήθηκε, και το Μάνεσι εντάχτηκε στον τότε Δήμο Τριταίας[2]. Το 1912, με την κατάργηση των δήμων, έγινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας τμήμα και έδρα της οποίας παραμένει σε όλες τις σύγχρονες διοικητικές μεταβολές[2].

Η Τοπική Κοινότητα Μανεσίου διοικείται από τον πρόεδρο της τοπικής κοινότητας και το κοινοτικό συμβούλιο που είναι υφιστάμενοι της δημοτικής αρχής. Υπάγεται στην Δημοτική Ενότητα Τριταίας του Δήμου Ερυμάνθου.

Δημογραφικά στοιχεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η δημογραφική εξέλιξη του οικισμού στον 21ο αιώνα, σύμφωνα με τις εθνικές απογραφές[3][4] είναι η εξής:

Έτος Πληθυσμός
2001 138[5][6]
2011 87[7]

Λοιπά στοιχεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Δίκτυα κοινής ωφελείας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στο Μάνεσι έχουν αναπτυχθεί πλήρως, εκτός από το τηλεφωνικό, ηλεκτρικό, υδρευτικό δίκτυο, και ευρυζωνικό δίκτυο, με αποτέλεσμα οι κάτοικοι να έχουν πρόσβαση σε υψηλές ταχύτητες internet.

Οδικά δίκτυα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το χωριό επικοινωνεί με την Ε.Ο. Πατρών-Τριπόλεως ("111") με ασφαλτοστρωμένο οδικό δίκτυο μη καλής ποιότητας. Επίσης, συνδέεται άμεσα με το Γολέμι (ασφαλτοστρωμένος αγροτόδρομος), με τη Ρουπακιά (χωμάτινος αγροτόδρομος), με το Άνω Μαστραντώνη (χωμάτινος αγροτόδρομος) και με το Κάτω Μαστραντώνη (χωμάτινος αγροτόδρομος).

Πίστα Μότο-Κρος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ελάχιστα λεπτά από το κέντρο του χωριού, στο λόφο Κουσίτσα, βρίσκεται ένα δίκτυο χωμάτινων δρόμων, που χρησιμεύουν και ως αντιπυρικές ζώνες, το οποίο ενδείκνυται για Μότο-Κρός διαδρομές. Το δίκτυο των διαδρομών δεν έχει διαμορφωθεί κατάλληλα και με προδιαγραφές για το σκοπό αυτό, αλλά πολλοί μοτοσυκλετιστές το προτιμούν για το χόμπι τους.

Επιχειρήσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στα όρια του Μανεσίου εδρεύουν πολλών ειδών επιχειρήσεις, όπως εμπορίας ζωοτροφών, ανεφοδιασμού καυσίμων, κτηνοτροφικές μονάδες, μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας (φωτοβολταικά). Παλιότερα λειτουργούσε τυροκομείο καθώς και δύο αλευρόμυλοι.

Ενεργειακή αυτονομία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στα όρια του Μανεσίου λειτουργούν τρεις μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές (δύο μονάδες των 100kw και μία των 10kw)· έτσι το χωριό θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ενεργειακά "αυτόνομο".

Κτηνοτροφία-Γεωργία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι κτηνοτρόφοι του Μανεσίου, σε σύνολο, εκτρέφουν περί τα 3.000 πρόβατα και 350 κατσίκια. Οι σταυλικές εγκαταστάσεις χαρακτηρίζονται από μέτριες μέχρι σύγχρονες. Παλιότερα στο χωριό λειτουργούσε τυροκομείο. Οι ρίζες ελιών, εντός των ορίων του χωριού, ξεπερνούν τις 5.000, καθώς και τα αμπέλια τα 30 στρέμματα. Οι καλλιέργειες είναι κυρίως ξερικές (μη αρδευόμενες) -με λίγες εξαιρέσεις.

Πολιτιστικός σύλλογος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η νυν Τοπική Κοινότητα Μανεσίου έχει το δικό της πολιτιστικό σύλλογο, που διοργανώνει σε ετήσια βάση (τέλη Ιουλίου) διήμερο πολιτιστικών εκδηλώσεων -τα "ΜΑΝΕΣΙΑ"- που περιλαμβάνουν γαϊδουροδρομίες, παραστάσεις καραγκιόζη, λαϊκοδημοτικές βραδιές, πανηγύρι.

Παραπομπές και υποσημειώσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Βιβλιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Θεόδωρος Η. Λουλούδης, Αχαΐα. Οικισμοί, οικιστές, αυτοδιοίκηση, Νομαρχιακή Επιχείρηση Πολιτιστικής Ανάπτυξης Ν.Α. Αχαΐας, Πάτρα 2010.
  • Κώστας Ν. Τριανταφύλλου, Ιστορικόν λεξικόν των Πατρών, Τυπογραφείο Πέτρου Χρ. Κούλη, Πάτρα 1995, Τρίτη Έκδοση.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]