Μετάβαση στο περιεχόμενο

Λίμνη Αστερίου

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Τεχνητή Λίμνη Αστερίου)
Αυτό το λήμμα αφορά τεχνητή λιμνη. Για το τεχνικό έργο με το οποίο δημιουργήθηκε η λίμνη, δείτε: Φράγμα Πείρου - Παραπείρου.
Η τεχνητή λίμνη Αστερίου του ομώνυμου φράγματος (ή φράγματος Παραπείρου). Στο κέντρο η βυθιζόμενη νησίδα με το ξωκλήσι των Αγίων Θεοδώρων.

Η Λίμνη Αστερίου είναι μια τεχνητή λίμνη στην Αχαΐα η οποία δημιουργήθηκε την περίοδο 2020-2021 με την ολοκλήρωση του τεχνικού έργου του Φράγματος Πείρου - Παραπείρου. Πήρε την ονομασία της από το παρακείμενο ομώνυμο χωριό κοντά στο οποίο βρίσκονται τα έργα έμφραξης της κοίτης του Παραπείρου ποταμού.

Η λίμνη βρίσκεται διοικητικά επί το πλείστον στο Δήμο Ερυμάνθου και ένα μέρος της στον Δήμο Δυτικής Αχαΐας. Τα χωριά που βρίσκονται δίπλα και γύρω από αυτήν είναι το Αστέρι, τα Σουβαλιωταίικα και τα Κριθαράκια. Ο συνοικισμός Παπακωσταίικα, επίσης, που ανήκει στην Τοπική Κοινότητα Κριθαρακίων βρίσκεται πολύ κοντά στις όχθες της λίμνης.

Δημιουργήθηκε με σκοπό την υδροδότηση της Πάτρας και των όμορων αυτής περιοχών, καθώς και για άρδευση. Τα τεχνικά έργα ξεκίνησαν το 2006 από την Μηχανική Α.Ε. και ολοκληρώθηκαν το 2019[1] και έκτοτε ξεκίνησε η διαδικασία πλήρωσης και κατάκλυσης του ταμιευτήρα με νερό. Η διαδικασία πλήρωσης του ταμιευτήρα της ολοκληρώθηκε την άνοιξη του 2021. Για τη δημιουργία της λίμνης κατακλύστηκε το χωριό Τόσκες. Ο αρχικός προϋπολογισμός του έργου ανήλθε σε 130 εκατομμύρια ευρώ.

Το φυσικό αντικείμενο του όλου έργου περιλάμβανε την κατασκευή μεγάλου χωμάτινου φράγματος ταμίευσης κοντά στο χωριό Αστέρι, χαμηλό φράγμα υδροληψίας κατασκευασμένο από σκυρόδεμα στην περιοχή της Βαλματούρας με αγωγό μεταφοράς κατασκευασμένο από χαλυβδοσωλήνες με εσωτερική και εξωτερική προστασία της συλλεγόμενης ποσότητας νερού με στόχο την υποβοήθηση της πλήρωσης του κυρίως φράγματος από το Φράγμα της Βαλματούρας στον ταμιευτήρα του Φράγματος Παραπείρου.

Αξιοθέατα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Από την κορυφή του παρακείμενου κατάφυτου Κομποβουνίου προσφέρεται άπλετη κοντινή θέα προς την περιοχή της λίμνης. Πόλος έλξης, έως και τοπόσημο, για τις φωτογραφικές λήψεις των επισκεπτών και των διερχομένων αποτέλεσε το ξωκλήσι των Αγίων Θεοδώρων που ανήκει στην περιφέρεια του χωριού της Μιτόπολης και το οποίο κατά τη διαδικασία πλήρωσης του ταμιευτήρα βρέθηκε να στέκεται σε μία νησίδα όπου δημιουργήθηκε προσωρινά κατά τη διαδικασία ανόδου της στάθμης των υδάτων. Το ξωκλήσι έχει πλέον καταβυθιστεί.[εκκρεμεί παραπομπή] Νέο ξωκλήσι αφιερωμένο στους Αγίους Θεοδώρους κτίστηκε σε παρακείμενη τοποθεσία, στον δρόμο που οδηγεί προς τα Σουβαλιωταίικα.

Κοντά στα Κριθαράκια και στα νότια-νοτιοανατολικά τους βρίσκεται η εγκαταλελειμμένη παλαιά οικιστική θέση του χωριού (τα Παλαιά Κριθαράκια) όπου βρίσκονται ερείπια των παλαιών παραδοσιακών κτισμάτων. Η θέση αυτή κατέστη δημοφιλής με τη δημιουργία της λίμνης και προσφέρει θέα προς τα νερά της, το φράγμα και τον ποταμό Παραπείρο. Γνωστό και δημοφιλές σημείο για πανοραμική παρατήρηση της λίμνης αποτελούν τα ξωκλήσια του Προφήτη Ηλία και του Αγίου Γεωργίου στην ράχη της ανατολικής ακτής της λίμνης, νοτιότερα της θέσης των βυθισμένων Τοσκών, στην αρχή του χωμάτινου δρόμου που οδηγεί από το νότιο τμήμα της λίμνης και προς το χωριό Κυπαρίσσι.[εκκρεμεί παραπομπή]

Οικοτουριστική ανάπτυξη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η δημιουργία της τεχνητής λίμνης Αστερίου αναμένεται να αποτελέσει εστία ανάπτυξης για τη γύρω περιοχή ενώ ήδη γίνονται μελέτες οικοτουριστικής αξιοποίησης του έργου και ανάδειξης του φυσικού τοπίου.[2] Το φυσικό τοπίο και η αισθητική αλλαγή που πραγματοποιήθηκε στην περιοχή με τη δημιουργία της τεχνητής λίμνης ώθησε στην αύξηση της επισκεψιμότητας και στην ανάπτυξη φυσιολατρικών δραστηριοτήτων όπως η πεζοπορία, η βόλτα και η φωτογραφία τοπίου.[εκκρεμεί παραπομπή] Ίδια αύξηση επισκεψιμότητας παρατηρείται και στο κοντινό μικρότερο Φράγμα Βελιμαχίου.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Ολοκληρώθηκε το φράγμα υδροδότησης της Πάτρας». Η Καθημερινή, 27/8/2019. Ανακτήθηκε: 3/4/2021.
  2. Νίκος Καραγιάννης, «Τεχνητή Λίμνη Αστερίου. Ένα όραμα για την δημιουργία ενός νέου αναπτυξιακού πόλου». ypodomes.com, 7/6/2017. Ανακτήθηκε: 3/4/2021.