Φράγμα Πείρου - Παραπείρου

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Η ονομασία Φράγμα Πείρου - Παραπείρου περιγράφει ένα τεχνικό έργο που βρίσκεται υπό κατασκευή στην Αχαΐα. Πρόκειται στην ουσία για δύο ξεχωριστά φράγματα: α) το Φράγμα Βαλμαντούρας και β) το Φράγμα Αστερίου που επί της ουσίας θα αποτελέσει τεχνητή λίμνη[1].

Γενικά στοιχεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο αρχικός προϋπολογισμός του έργου ανήλθε σε 130 εκατομμύρια ευρώ. Με την εκμετάλλευση των νερών του ποταμού Πείρου και του παραπόταμου του Παραπείρου -τα οποία θα διοχετεύονται στο φράγμα- αναμένεται να λυθεί το πρόβλημα ύδρευσης περιοχών της Πάτρας, της ΒΙ.ΠΕ. Πάτρων και όλης της βορειοδυτικής και δυτικής Αχαΐας.

Δημοπρατήθηκε το 2005 και η κατασκευή του ξεκίνησε το 2006 από την Μηχανική Α.Ε. Το έργο κατά το παρελθόν έχει συναντήσει πολλά εμπόδια και προβλήματα που έχουν καθυστερήσει την ολοκλήρωση των εργασιών του. Σήμερα (2019) δεν υπάρχει καθορισμένη ημερομηνία ολοκλήρωσης του, ωστόσο επίσημοι φορείς κάνουν λόγο για σύντομη ολοκλήρωση και λειτουργία του έργου.

Με την αποπεράτωση του φράγματος θα δημιουργηθεί μια τεχνητή λίμνη που με τα νερά της θα κατακλύσει το χωριό Τόσκες, ευρισκόμενο στις ανατολικές απολήξεις του Κομποβουνίου και στις νότιες παρυφές της πεδιάδας των Φαρρών, και το οποίο από το το 2009 έχει ερημώσει γι' αυτόν ακριβώς τον λόγο.

Ταυτότητα έργου[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το φυσικό αντικείμενο του έργου περιλαμβάνει μεγάλο χωμάτινο φράγμα ταμίευσης στο χωριό Αστέρι, χαμηλό φράγμα υδροληψίας από σκυρόδεμα στην Βαλμαντούρα και αγωγό μεταφοράς νερού ο οποίος θα είναι κατασκευασμένος από χαλυβδοσωλήνες και θα οδηγεί τη συλλεγμένη ποσότητα νερού του Πείρου ποταμού από το μικρό φράγμα της Βαλμαντούρας στον ταμιευτήρα του φράγματος στην περιοχή του Αστερίου[2].

Φωτοθήκη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Δίγκα 2012, σελ. 47-49.
  2. Δίγκα 2012, σελ. 4.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]