Ρομίνα Πάουερ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ρομίνα Πάουερ
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Romina Power (Αγγλικά)
Γέννηση2  Οκτωβρίου 1951[1][2][3]
Λος Άντζελες[4]
Χώρα πολιτογράφησηςΗνωμένες Πολιτείες Αμερικής
Ιταλία
Ιδιότητατραγουδιστής, παραγωγός ταινιών, καινοτόμος επιχειρηματίας, κοσμικός, ηθοποιός τηλεόρασης[5], τραγουδοποιός[6] και παρουσιαστής
ΣύζυγοςΑλ Μπάνο (1970–1999)
ΤέκναΙλένια Καρίζι, Κρίστελ Καρίζι, Ρομίνα Καρίζι και Yari Carrisi
ΓονείςΤάιρον Πάουερ και Λίντα Κρίστιαν
ΑδέλφιαΤάιρον Πάουερ Τζούνιορ
Τάιριν Πάουερ
Carla Collins
Όργαναφωνή
Είδος τέχνηςποπ μουσική
ΙστοσελίδαΕπίσημος ιστότοπος
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Η Ρομίνα Πάουερ (ιταλικά: Romina Francesca Power), (2 Οκτωβρίου 1951) είναι Αμερικανίδα ηθοποιός και τραγουδίστρια.

Πρώτα χρόνια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Ρομίνα μαζί με την αδερφή της Τάιριν

Γεννημένη στο Λος Άντζελες, η Πάουερ είναι η μεγαλύτερη κόρη του Αμερικανού ηθοποιού Τάιρον Πάουερ και της Μεξικανής ηθοποιού Λίντα Κρίστιαν η οποία ήταν η 2η σύζυγός του. Αφού οι γονείς της χώρισαν το 1956, η ίδια και η μικρότερη αδελφή της Τάιριν ζούσαν με τη μητέρα τους σε διάφορα μέρη, κυρίως στο Μεξικό και την Ιταλία, όπου η ίδια και η αδελφή της πέρασαν μεγάλο μέρος της παιδικής τους ηλικίας, αν και η Ρομίνα παρακολούθησε ένα κολλέγιο στην Αγγλία.

Καριέρα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το ενδιαφέρον της για τη μουσική δημιουργήθηκε από την αμερικανική μουσική της δεκαετίας του 1950, τις μεξικανικές μπάντες Μαριάτσι και την ιταλική μουσική της δεκαετίας του 1960. Στις αρχές της εφηβείας της, η Ρομίνα ανακάλυψε τους Μπιτλς και τον Μπομπ Ντίλαν, που την ενέπνευσαν να συνθέσει μουσική. Αφού πήρε μια κιθάρα ως δώρο γενεθλίων, έμαθε τις χορδές και έγραψε τα πρώτα της τραγούδια. Στον κινηματογράφο εμφανίστηκε σε αρκετές κυρίως ιταλικές ταινίες από την ηλικία των 14 ετών, συμπεριλαμβανομένης της προσαρμογής του μυθιστορήματος "Τζαστίν" του Μαρκήσιου ντε Σαντ, σε σκηνοθεσία του Τζεσούς Φράνκο. Στις 21 Ιουλίου του 1962 συνάντησε για 1η φορά τον τραγουδιστή και μετέπειτα σύζυγο της Αλ Μπάνο ο οποίος έπαιζε σε ταινίες. Στις 14 Ιουλίου του 1975 ο Αλ Μπάνο κι η Ρομίνα Πάουερ επισκέφθηκαν για 1η φορά την Ελλάδα σαν απλοί τουρίστες. Πήγαν στη Σαντορίνη, στη Μύκονο, στην Πάρο, στη Νάξο, στην Τήνο, στη Σύρο, στην Κίμωλο, στη Μήλο, στη Δήλο όπου είδαν τον Αρχαιολογικό χώρο ο οποίος υπάρχει εκεί καθώς το νησί αυτό πλέον είναι ακατοίκητο και πριν φύγουν για λίγο στα Χανιά της Κρήτης. Τα μέρη τα οποία είδαν τους άρεσαν τόσο πολύ που μόλις επέστρεψαν στην Ιταλία αποφάσισαν και δημιούργησαν ένα μουσικό ντουέτο το οποίο έκανε περιοδείες στις ακόλουθες χώρες:

Κατά αυτές τις περιοδείες τους έδωσαν πολλές συναυλίες και δημιούργησαν πολλά άλμπουμ σε διάφορες γλώσσες. Επίσης συμμετείχαν στον διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision του 1976 και του 1985 για την Ιταλία. Στις 28 Ιουνίου του 1981 ο Έλληνας δημοσιογράφος και στιχουργός Λευτέρης Παπαδόπουλος επισκέφθηκε την Ιταλία και παρακολούθησε μια συναυλία τους. Επειδή εντυπωσιάστηκε πάρα πολύ, μετά το τέλος της συναυλίας τους πλησίασε και αφού τους συστήθηκε κουβέντιασε για λίγο μαζί τους και τους είπε να έρθουν να δώσουν συναυλία και στην Ελλάδα. Λοιπόν ο Αλ Μπάνο κι η Ρομίνα Πάουερ ήρθαν στην Ελλάδα στις 8 Δεκεμβρίου του 1981 και τις επόμενες 2 μέρες έδωσαν μια μεγάλη συναυλία στο Θέατρο Παλλάς την οποία ο Παπαδόπουλος παρακολούθησε κι εντυπωσιάστηκε πολύ περισσότερο απ' την προηγούμενη φορά στην Ιταλία. Στη συνέχεια τους έφερε σ' επαφή με τον παραγωγό της δισκογραφικής εταιρείας Polygram Νίκο Καραγιάννη και τους είπε να εκδώσουν ένα δίσκο τους εδώ στην Ελλάδα. Έτσι στις 10 Μαρτίου του 1982 εκδόθηκε ο δίσκος τους Felicità.

Προσωπική ζωή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Αλ Μπάνο με την Ρομίνα Πάουερ στην Ελλάδα το 1975

Η Ρομίνα Πάουερ και ο Αλ Μπάνο παντρεύτηκαν στις 25 Ιουλίου του 1970 και απόκτησαν 4 παιδιά:

  • Ιλένια Μαρία Σόλε (γεννημένη στις 29 Νοεμβρίου 1970), η οποία εξαφανίστηκε μυστηριώδως στη Νέα Ορλεάνη της Λουιζιάνα τον Ιανουάριο του 1994
  • Γιάρι (γεννημένος στις 21 Απριλίου 1973)
  • Κρίστελ Κιάρα (γεννημένη στις 25 Δεκεμβρίου 1985)
  • Ρομίνα Γιολάντα (γεννημένη την 1η Ιουνίου 1987)

Το 1999 ο Αλ Μπάνο κι η Ρομίνα Πάουερ χώρισαν επίσημα μετά από 29 ολόκληρα χρόνια γάμου και η απόφαση του διαζυγίου τους εκδόθηκε στις 21 Μαΐου εκείνου του έτους. Τότε διαλύθηκε οριστικά και το μουσικό ντουέτο το οποίο είχαν δημιουργήσει. Την άνοιξη του 2007 η Ρομίνα αγόρασε ένα σπίτι στην Σιντόνα της Αριζόνα και αποφάσισε να εγκαταλείψει για πάντα την Ιταλία και να μετακομίσει στις Ηνωμένες Πολιτείες. Η συνέντευξη της στην οποία αποκάλυψε τα σχέδιά της δημοσιεύθηκε στο ιταλικό περιοδικό Diva e donna. Σύμφωνα με την Ρομίνα, καθιερώθηκε από το ιταλικό κοινό μόνο ως τραγουδίστρια και για εκείνη ήταν δύσκολο να παραμείνει στην Ιταλία ως ζωγράφος και συγγραφέας. Επιπλέον, δυσαρεστήθηκε από την ενοχλητική προσοχή του τοπικού Τύπου, που δημοσίευε πολλά άρθρα με εικασίες για την ιδιωτική ζωή της και την εξαφάνιση της κόρης της Ιλένια. Λίγο μετά τη μετεγκατάστασή της, το 2008, η μητέρα της Ρομίνα διαγνώσθηκε με καρκίνο του παχέος εντέρου, έτσι πήγε να ζήσει στο σπίτι της μητέρας της στο Παλμ Σπριγκς, όπου παρέμεινε για τρία χρόνια, μέχρι το θάνατο της μητέρας της στις 22 Ιουλίου 2011. Σε συνέντευξη της τον Νοέμβριο του 2009 στην ιταλική τηλεόραση δήλωσε ότι είχε εξετάσει, τουλάχιστον για κάποιο χρονικό διάστημα πιθανή επιστροφή της στην Ιταλία. Επί του παρόντος, η Πάουερ ζει μόνιμα και εργάζεται στις Ηνωμένες Πολιτείες. Το φθινόπωρο του 2012 κυκλοφόρησε το λεύκωμά της Da lontano, που περιείχε τραγούδια που γράφτηκαν το 1999. Το καλοκαίρι του 2013 ο Αλ Μπάνο και η Ρομίνα Πάουερ επανενώθηκαν, σύμφωνα με πληροφορίες, μόνο σε επαγγελματική βάση για μια τελευταία φορά, σε μια συναυλία που έγινε στη Μόσχα.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Εθνική Βιβλιοθήκη της Γερμανίας: (Γερμανικά) Gemeinsame Normdatei. Ανακτήθηκε στις 27  Απριλίου 2014.
  2. (Αγγλικά) Discogs. 260293. Ανακτήθηκε στις 9  Οκτωβρίου 2017.
  3. filmportal.de. eefb1b32180748368b7bf07767b2dfef. Ανακτήθηκε στις 9  Οκτωβρίου 2017.
  4. Εθνική Βιβλιοθήκη της Γερμανίας: (Γερμανικά) Gemeinsame Normdatei. Ανακτήθηκε στις 12  Δεκεμβρίου 2014.
  5. Ανακτήθηκε στις 21  Μαΐου 2019.
  6. Ανακτήθηκε στις 20  Ιουνίου 2019.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]


Προκάτοχος
Γουές & Ντόρι Γκέτσι
Era
Συμμετοχή της Ιταλίας στη Eurovision
1976
μαζί με τον Αλ Μπάνο
Διάδοχος
Μία Μαρτίνι
Libera
Προκάτοχος
Αλίτσε & Μπατιάτο
I treni di Tozeur
Συμμετοχή της Ιταλίας στη Eurovision
1985
μαζί με τον Αλ Μπάνο
Διάδοχος
Ουμπέρτο Τότσι & Raf
Gente di mare