Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου
Περιφέρεια

Λογότυπο

Έμβλημα
Χάρτης της Ελλάδας με Νοτίου Αιγαίου
Η θέση της Περιφέρειας στην Ελλάδα
Χώρα Flag of Greece.svg Ελλάδα
Πρωτεύουσα Ερμούπολη
Μεγαλύτερη πόλη Ρόδος
Μεγαλύτερος δήμος Δήμος Ρόδου
Διοίκηση  
 • Περιφερειάρχης Γεώργιος Χατζημάρκος
 • Αντιπεριφερειάρχες
Διοικητική διαίρεση  
 • Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου
 • Περιφερειακές Ενότητες
 • Δήμοι 34
Επίσημη γλώσσα(ες) Ελληνικά
Τοπωνύμιο Αιγαιοπελαγίτης
Αιγαιοπελαγίτισσα
Έκταση  
 • Συνολική 5.286 χλμ²
 • Κατάταξη 10η θέση
 • Γεωγ. πλάτος 00° 00′ 00″ N
 • Γεωγ. μήκος 00° 00′ 00″ E
Πληθυσμός  
 • Συνολικός 308.975 (απογραφή 2011)
 • Κατάταξη πληθ. 10η θέση
 • Πυκνότητα 58,45 κάτ./τ.χμ.
 • Κατάταξη πυκν. θέση

Συντομογραφίες GR42 GR-L
Ιστότοπος www.pnai.gov.gr

Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου είναι μία από τις δεκατρείς διοικητικές περιφέρειες της Ελλάδας. Διοικητικά περιλαμβάνει τα νησιωτικά συμπλέγματα των Κυκλάδων και της Δωδεκανήσου, βρίσκεται στο νοτιοανατολικό άκρο της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με έδρα την Ερμούπολη της νήσου Σύρου. Η Περιφέρεια έχει συνολική έκταση 5,286 τετραγωνικών χιλιομέτρων και καλύπτει το 4% της συνολικής έκτασης της χώρας.

Διοικητική Διαίρεση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου διαιρείται σε δεκατρείς Περιφερειακές Ενότητες:

Για τις Κυκλάδες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι Κυκλάδες αποτελούν ένα θαλασσινό προορισμό και ταυτόχρονα πολλούς επί μέρους νησιωτικούς προορισμούς, που ξεχωρίζουν για το μοναδικό χρώμα της θάλασσας, για το ανεπανάληπτο φυσικό τοπίο, για το χαρακτηριστικό τους ανάγλυφο, για τον ήλιο και το φως τους, για τους όρμους τους, για τους κατάλευκους οικισμούς τους, για την ιστορία και τα πολιτιστικά τους αξιοθέατα, για όλα αυτά μαζί, που δεν τα βρίσκει κανείς σε κανένα άλλο νησιωτικό σύμπλεγμα στον κόσμο.

Κυκλάδες, τα νησιά του Αιγαίου που κυκλώνουν το ιερό νησί της Δήλου, μια ελληνική Πολυνησία, μια θαλασσινή πολιτεία με αμέτρητα μικρά και μεγάλα νησιά, πεντακάθαρη θάλασσα.

147 νησιά και νησίδες.

2051 χιλιόμετρα ακτογραμμής είναι στη διάθεση κάθε επισκέπτη που θα ήθελε να ανακαλύψει το δικό του προσωπικό προορισμό.

200 όρμοι, λιμάνια και αλιευτικά καταφύγια δημιουργούν ένα φυσικό ιστιοπλοϊκό πάρκο και προσφέρουν στους θαλασσινούς επισκέπτες ξεκούραση και διασκέδαση.

465 μαγευτικές παραλίες για κολύμπι και παρατήρηση βυθού (snorkeling)και καταδύσεις. Είναι η μεγαλύτερη ίσως, απόλαυση στα πεντακάθαρα νερά όλων των νησιών, που διατηρούν, χάρη στη διαμόρφωση του βυθού, το μοναδικό τους απίστευτο χρώμα.

10.000 χρόνια μακραίωνη ιστορία, καθώς το Αιγαίο υπήρξε η γέφυρα επικοινωνίας και ανταλλαγής αγαθών και ιδεών μεταξύ γειτονικών λαών και πολιτισμών.

242 αξιοθέατα ιστορικά, γεωλογικά, οικολογικά, αρχιτεκτονικά, θρησκευτικά κ.ά. προσφέρονται στους επισκέπτες, που μπορούν να ακολουθήσουν δρομολόγια, που να ικανοποιούν τα δικά τους εξειδικευμένα ενδιαφέροντά τους.

77 Μουσεία και συλλογές: Συγκεντρώνουν και παρουσιάζουν στιγμιότυπα από τη ζωή ανθρώπων που έζησαν και δημιούργησαν, χιλιάδες χρόνια πριν σε τούτα εδώ τα μέρη.

47 Φυσικά αξιοθέατα. Η ιστορία της γεωλογικής δημιουργίας των Κυκλάδων εξηγεί τον τεράστιο γεωλογικό πλούτο τους: κάθε νησί παρουσιάζει ένα εντυπωσιακό και εντελώς ξεχωριστό ανάγλυφο και περιλαμβάνει αξιοθέατα με τεράστιο γεωλογικό αλλά και παλαιοντολογικό, αρχαιολογικό και ιστορικό ενδιαφέρον όπως σπήλαια, γεωλογικούς σχηματισμούς κ.α.

96 περιοχές NATURA 2000 και περιοχές ιδιαίτερου φυσικού κάλλους. Παρά τη φτωχή βλάστηση, στα νησιά των Κυκλάδων υπάρχει σήμερα ένας σπάνιος πλούτος χλωρίδας που περιλαμβάνει περισσότερα από 1600 είδη φυτών, με πάνω από 200 καταγεγραμμένα ενδημικά, σπάνια ή απειλούμενα είδη. Επίσης τα νησιά των Κυκλάδων παρουσιάζουν μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα πανίδα, που περιλαμβάνει πολλά ενδημικά είδη που ζουν μόνο στην Ελλάδα ή ακόμα και μόνο σε ένα νησί ή βραχονησίδα των Κυκλάδων!

125 μονοπάτια συνολικού μήκους 578,8 χλμ.

17 διαδρομές ειδικού ενδιαφέροντος (πολιτιστικού και οικολογικού) συνολικού μήκους 145 χλμ.[1]

Για τα Δωδεκάνησα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Δωδεκάνησα ονομάζεται το σύνολο των νησιών και νησίδων, ανάμεσα στη Σάμο, την Κρήτη και τα μικρασιατικά παράλια. Τα Δωδεκάνησα αποτελούνται από τα παρακάτω νησιά, τα οποία, κατά σειρά μεγέθους, είναι:

Το 1912 ο πληθυσμός τους ήταν 143.482. Απ' αυτούς, οι 131.332 ήταν Έλληνες.Ο συνολικός πληθυσμός του νομού Δωδεκανήσου φτάνει τους 190.071 κατοίκους (απογραφή 2001) και έχει έκταση 2.579,275 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Επίσης ο νομός Δωδεκανήσου περιλαμβάνει και πολυάριθμα μικρότερα νησιά όπως η Αλιμιά, οι Αρκοί, το Γυαλί, η Κίναρος, ο Νίμος, η Σύρνα, η Τέλενδος, το Φαρμακονήσι. Άλλα μικρότερα νησιά είναι το Μακρύ, η Χήνα, η Αγία Κυριακή, το Αβγό, το Γλυνό, ο Ζαφοράς, οι Κουνούποι, το Κουτσομύτι, το Μεσονήσι, η Οφιδούσσα, η Πλακίδα, η Ποντικούσα, τα Στεφάνια, τα Φωκιονήσια, το Χονδρό, το Χονδρονήσι, η Ίμια - Λιμνιά δύο, η Ίμια - Λιμνιά ένα, η Καλαβρός, η Καλόλιμνος, το Μαυροπινάκι, τα Νερά, η Πλάτη, το Σαφονήδι, το Χτένι, τα Αρμάθια, το Μακρονήσι, η Φράγκος, ο Αρχάγγελος, η Βελόνα, ο Γλάρος, η Μαύρα, το Μεγάλο Λιβάδι, η Πηγανούσσα, η Πλάκα, η Τρυπητή, ο Άγιος Γεώργιος, η Αγριέλαια, το Μαύρο Ποινί, η Πολύφαδος δύο, η Πολύφαδος ένα, η Ρω, η Στρογγύλη, το Ψωμί, η Ψωραδιά, η Κανδελιούσσα, ο Άγιος Αντώνιος, η Παχειά, η Περγούσσα, το Αγκαθονήσι, η Αργελούσσα, το Άνυδρο, η Καλόβολος, ο Κόμαρος, το Μακρονήσι, η Μάραθος, τα Νερά, το Τραγονήσι, το Χιλιομόδι, το Γιαλεσίνο, οι Διαβάτες, ο Κουλούνδρος, ο Μαρμαράς, το Σεσκλί, ο Χονδρός, ο Γάιδαρος, η Αντίτηλος, ο Άγιος Θεόδωρος, τα Κρεβάτια, το Μαελονήσι, η Τραγούσα, ο Γλάρος, το Κουνέλι,το Ψαθονήσιο, η Αστακίδα, το Ατσακιδόπουλο, η Διβούνια, η Χαμηλή, το Αβάπτιστο, η Πίττα. Τον Οκτώβριο του 2006 τα κατοικημένα νησιά και νησίδες της Δωδεκανήσου ήταν στο σύνολο 27.

Περιφερειακές εκλογές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εκλογές το 2014[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Με ποσοστό 56,8% ο Γιώργος Χατζημάρκος (ανεξάρτητος με υποστήριξη ΝΔ) κέρδισε τον απερχόμενο περιφερειάρχη Γιάννη Μαχαιρίδη , ανεξάρτητο με την υποστήριξη του ΠΑΣΟΚ.


Υποψήφιος / Συνδυασμός / Κόμμα %
1ου γύρου
Ψήφοι
1ου γύρου
%
2ου γύρου
Ψήφοι
2ου γύρου
Σύνολο εδρών
Γιώργος Χατζημάρκος / ΜΠΡΟΣΤΆ ΤΟ ΝΌΤΙΟ ΑΙΓΑΊΟ / ΝΔ 35,71% 61.168 56,86% 83.317 31
Γιάννης Μαχαιρίδης / ΝΌΤΙΟ ΑΙΓΑΊΟ: ΑΡΧΙΠΈΛΑΓΟΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΊΑΣ / - 32,27% 55.269 43,14% 63.216 11
Μπενέτος Σπύρου / ΝΗΣΙΏΤΙΚΗ ΑΝΑΤΡΟΠΉ / ΣΥΡΙΖΑ, Οικολόγοι Πράσινοι 18,38% 31.483 5
Λίλα Καφαντάρη / ΛΑΪΚΉ ΣΥΣΠΕΊΡΩΣΗ ΝΌΤΙΟΥ ΑΙΓΑΊΟΥ / ΚΚΕ 7,92% 13.561 2
Σάββας Σπυρίδης / ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΥΓΗ ΓΙΑ ΤΟ ΝΟΤΙΟ ΑΙΓΑΙΟ / Χρυσή Αυγή 5,73% 9.813 2

Εκλογές το 2010[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στις περιφερειακές εκλογές του 2010, που διεξήχθησαν στις 7 Νοεμβρίου, εκλέχτηκε περιφερειάρχης από τον πρώτο γύρο ο Ιωάννης Μαχαιρίδης συγκεντρώνοντας ποσοστό 50,90%[2]


Περιφερειακές εκλογές Νοτίου Αιγαίου, 7 Νοεμβρίου 2010
Υποψήφιος - Συνδυασμός (κόμμα) %
1ου γύρου
Ψήφοι
1ου γύρου
Σύνολο εδρών
Ιωάννης Μαχαιρίδης / ΝΟΤΙΟ ΑΙΓΑΙΟ Αρχιπέλαγος ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ (ΠΑΣΟΚ) 50,90 86.735 31
Χαράλαμπος Κόκκινος / ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΗΣΙΑ ΜΑΣ (ΝΔ / ΛΑ.Ο.Σ.) 31,08 52.973 13
Λίλα Καφαντάρη / ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ (ΚΚΕ) 9,04 15.401 4
Νίκος Συρμαλένιος / ΠΟΛΙΤΕΣ ΚΟΝΤΡΑ ΣΤΟΝ ΚΑΙΡΟ (ΣΥΡΙΖΑ) 5,14 8.751 2
Νίκος Χρυσόγελος / ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟΣ ΑΝΕΜΟΣ (Οικολόγοι Πράσινοι) 3,85 6,558 1

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]