MPEG-4

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Το MPEG-4 είναι μια μέθοδος ορισμού της συμπίεσης ψηφιακών δεδομένων ήχου και εικόνας (AV). Εισήχθη στα τέλη του 1998 και όρισε ένα πρότυπο για μια ομάδα μορφών κωδικοποίησης ήχου και εικόνας και σχετική τεχνολογία που συμφωνήθηκε από την ομάδα ISO/IEC Moving Picture Experts Group (MPEG) (ISO / IEC JTC1 / SC29 / WG11) ISO / IEC 14496 - Κωδικοποίηση οπτικοακουστικών αντικειμένων. Οι χρήσεις του MPEG-4 περιλαμβάνουν συμπίεση δεδομένων AV για web (streaming media) και διανομή CD, φωνητική (τηλεφωνική, βιντεοφωνική) και εφαρμογές τηλεοπτικών εκπομπών.

Ιστορικό[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το MPEG-4 απορροφά πολλές από τις δυνατότητες του MPEG-1 και MPEG-2 και άλλων σχετικών προτύπων, προσθέτοντας νέα χαρακτηριστικά, όπως (εκτεταμένη) υποστήριξη VRML για 3D απόδοση, αντικειμενοστρεφή σύνθετα αρχεία (συμπεριλαμβανομένων αντικειμένων ήχου, βίντεο και VRML) υποστήριξη για εξωτερικά καθορισμένη Διαχείριση Ψηφιακών Δικαιωμάτων και διάφορους τύπους διαδραστικότητας. Το AAC (Advanced Audio Coding) τυποποιήθηκε ως συμπλήρωμα του MPEG-2 (ως Μέρος 7) προτού εκδοθεί το MPEG-4. Το MPEG-4 εξακολουθεί να είναι ένα εξελισσόμενο πρότυπο και χωρίζεται σε πολλά μέρη. Οι εταιρείες που προωθούν τη συμβατότητα με το MPEG-4 δεν αναφέρουν πάντα σαφώς ποια συμβατότητα στο επίπεδο "μερικής" αναφέρονται. Οι περισσότερες από τις λειτουργίες που περιλαμβάνονται στο MPEG-4 αφέθηκαν σε μεμονωμένους προγραμματιστές να αποφασίσουν εάν θα εφαρμόσουν ή όχι. Αυτό σημαίνει ότι πιθανώς δεν υπάρχουν πλήρεις εφαρμογές ολόκληρου του συνόλου προτύπων MPEG-4. Για να αντιμετωπιστεί αυτό, το πρότυπο περιλαμβάνει την έννοια των "προφίλ" και "επιπέδων", επιτρέποντας τον ορισμό ενός συγκεκριμένου συνόλου δυνατοτήτων κατά τρόπο κατάλληλο για ένα υποσύνολο εφαρμογών. Αρχικά, το MPEG-4 στοχεύει κυρίως σε τηλεοπτικές επικοινωνίες χαμηλής ταχύτητας. Ωστόσο, το πεδίο εφαρμογής του ως πρότυπο κωδικοποίησης πολυμέσων επεκτάθηκε αργότερα. Το MPEG-4 είναι αποτελεσματικό σε διάφορους ρυθμούς δυαδικών ψηφίων που κυμαίνονται από μερικά κιλόμ ανά δευτερόλεπτο έως δεκάδες megabits ανά δευτερόλεπτο. Το MPEG-4 παρέχει τις ακόλουθες λειτουργίες:

  • Βελτιωμένη αποτελεσματικότητα κωδικοποίησης σε MPEG-2
  • Δυνατότητα κωδικοποίησης δεδομένων μικτών μέσων (βίντεο, ήχου, ομιλίας)
  • ενεργοποίηση ισχυρής μετάδοσης
  • Δυνατότητα αλληλεπίδρασης με την οπτικοακουστική σκηνή που παράγεται στον δέκτη

Αδειοδότηση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το MPEG-4 περιέχει πατενταρισμένες τεχνολογίες, η χρήση των οποίων απαιτεί άδεια σε χώρες που αναγνωρίζουν διπλώματα ευρεσιτεχνίας λογισμικού αλγορίθμων. Πάνω από είκοσι τέσσερεις εταιρείες ισχυρίζονται ότι έχουν διπλώματα ευρεσιτεχνίας που καλύπτουν το MPEG-4. Τα MPEG LA διπλώματα ευρεσιτεχνίας που απαιτούνται για το MPEG-4 Part 2 Visual από ένα ευρύ φάσμα εταιρειών (ο ήχος διατίθεται με άδεια χρήσης χωριστά) και απαριθμεί όλους τους δικαιοπαρόχους και τους κατόχους άδειας χρήσης του στην τοποθεσία. Οι νέες άδειες για τα διπλώματα ευρεσιτεχνίας συστήματος MPEG-4 βρίσκονται σε εξέλιξη και δεν προσφέρονται νέες άδειες, ενώ οι κάτοχοι της παλαιάς άδειας MPEG-4 Systems εξακολουθούν να καλύπτονται από τους όρους αυτής της άδειας για τα κατοχυρωμένα διπλώματα ευρεσιτεχνίας (MPEG LA -). Η AT & T προσπαθεί να μηνύσει εταιρείες όπως η Apple Inc. σχετικά με υποτιθέμενη παράβαση διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας MPEG-4. Οι όροι της άδειας χρήσης του QuickTime 7 της Apple για τους χρήστες περιγράφουν στην παράγραφο 14 τους όρους της υπάρχουσας άδειας MPEG-4 του συστήματος MPEG-4 από το MPEG LA.