ΕΡΤ Ψηφιακή

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
ΕΡΤ Ψηφιακή
Ίδρυση 2006
Ιδρυτής Ελληνική Ραδιοφωνία Τηλεόραση
Διάλυση 2012-2013
Έδρα Ραδιομέγαρο Αγίας Παρασκευής, Λεωφόρος Μεσογείων 432, Αγία Παρασκευή, Αθήνα, Ελλάδα
Διοίκηση Ελληνική Ραδιοφωνία Τηλεόραση
Κλάδος Μέσα ενημέρωσης
Προϊόντα/
Υπηρεσίες
Τηλεόραση

Η ΕΡΤ ψηφιακή, γνωστή και με την αγγλική μετάφραση του ονόματός της, ERT digital, ήταν ένας πάροχος ψηφιακού σήματος της ΕΡΤ για τη μετάβαση στην ψηφιακή τηλεόραση και αποτέλεσε το πρώτο ψηφιακό πρόγραμμα ελεύθερης λήψης που μεταδόθηκε επίγεια σε όλη την Ελλάδα. Η υπηρεσία ήταν δωρεάν.

Λανσαρίστηκε τον Ιανουάριο του 2006 και καταργήθηκε τον Ιούνιο του 2013 με το κλείσιμο της ΕΡΤ.

Ιστορικό[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η μετάβαση στην επίγεια ψηφιακή τηλεόραση μέχρι το τέλος του 2012 ήταν υποχρέωση της Ελλάδας με βάση την οδηγία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.[1] Η ΕΡΤ απόφασισε να δημιουργήσει το δικό της πάροχο υπηρεσιών ψηφιακού σήματος με την ονομασία ΕΡΤ ψηφιακή. Επέλεξε την τεχνολογία DVB-T/MPEG-2.[2] Ο σχεδιασμός ήταν, ξεκινώντας από την Αττική, η κάλυψη να επεκτεινόταν σταδιακά ώστε να καλύψει το σύνολο του ελλαδικού χώρου.

Η στρατηγική ήταν αμφιλεγόμενη μιας και για τη χρηματοδότηση της ΕΡΤ Ψηφιακή αυξήθηκε το ανταποδοτικό τέλος,[3] επομένως σημαντικό τμήμα του πληθυσμού θα πλήρωνε για μια υπηρεσία που δεν θα μπορούσε να λάβει. Παράλληλα η ΕΡΤ επέλεξε σε πρώτο στάδιο, αντί για τη μετάδοση των υπάρχοντων καναλιών της σε ψηφιακό σήμα, να δημιουργήσει μια σειρά από νέα εξειδικευμένα θεματικά κανάλια για την ψηφιακή της πλατφόρμα.

Οι πρώτες πειραματικές εκπομπές του Σπορ+ ξεκίνησαν στις 10 Φεβρουάριου του 2006 και την άνοιξη της ίδιας χρονιάς άρχισε η κανονική μετάδοση του μαζί με των Πρίσμα+, Σινέ+ και το δορυφορικό πρόγραμμα του ΡΙΚ. Η πρώτη φάση της επέκτασης του δικτύου στην περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας και του Βόλου ολοκληρώθηκε λίγο μετά.[2] Όμως με κυβερνητικές αποφάσεις καθυστέρησε η επέκταση του προγράμματος της ΕΡΤ Ψηφιακή στην υπόλοιπη χώρα,[4] καθώς και η ψηφιακή μετάδοση των αναλογικών καναλιών της ΕΡΤ μέσω του δικτύου του ΟΤΕ. Τελικά τα τελευταία μετέβησαν στο μπουκέτο της ΕΡΤ Ψηφιακή τον Σεπτέμβριο του 2010.[5]

Ένα επιπλέον πρόβλημα για την ΕΡΤ Ψηφιακή προέκυψε όταν η Digea, ο πάροχος δικτύου που είχαν συστήσει τα μεγαλύτερα ιδιωτικά τηλεοπτικά κανάλια, υιοθέτησε το πρότυπο DVB-T/MPEG-4 το οποίο ήταν ασύμβατο με αυτό της ΕΡΤ Ψηφιακή, με αποτέλεσμα πολλοί τηλεθεατές να υποχρεωθούν να αγοράσουν νέους αποκωδικοποιητές ενώ κάποιες συσκευές δεν μπορούσαν να αποκωδικοποιήσουν το σήμα της ΕΡΤ Ψηφιακή. Τελικά η ΕΡΤ οδηγήθηκε στην υιοθέτηση του DVB-T/MPEG-4 το 2010.

Τα θεματικά κανάλια της ΕΡΤ Ψηφιακή, εν μέρει λόγω της περιορισμένης διείσδυσης των αποκωδικοποιητών με DVB-T/MPEG-2 δεν κατάφεραν ποτέ να κερδίσουν μεγάλα μερίδια τηλεθέασης.[6] Έκλεισαν οριστικά τον Μάρτιο του 2012,[7] και στο δίκτυο της έμειναν μόνο τα δορυφορικά κανάλια και τα κανάλια της ΕΡΤ μέχρι το κλείσιμο της τον Ιούνιο του 2013. Η υποδομή της χρησιμοποιείται για τη μετάδοση των προγραμμάτων της Νέας Ελληνικής Ραδιοφωνίας, Ίντερνετ και Τηλεόρασης (ΝΕΡΙΤ).

Προγράμματα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τηλεόραση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Με στόχο την προσφορά προγράμματος στην ΕΡΤ Ψηφιακή δημιουργήθηκαν τρία νέα θεματικά κανάλια, τα πρίσμα+, σινέ+ και σπορ+.

πρίσμα+[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το λογότυπο του Πρίσμα+

Το πρίσμα+ ξεκίνησε το πρόγραμμά του, στις 20 Μαρτίου του 2006[8] και ήταν το πρώτο τηλεοπτικό κανάλι στην Ελλάδα που απευθυνόταν στα άτομα με ειδικές ανάγκες. Το πρόγραμμά του κάλυπτε όλο το 24ωρο. Η ιδιαιτερότητά του ήταν πως όλες οι εκπομπές του μεταδίδονταν υποτιτλισμένες ή στην ελληνική νοηματική γλώσσα. Διέθετε τη δυνατότητα αμφίδρομων υπηρεσιών.

Με το κλείσιμό του στις 19 Μαρτίου 2012 το κανάλι έκλεισε και αντικαταστάθηκε από το γερμανικό τηλεοπτικό κανάλι Deutsche Welle.

σινέ+[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το λογότυπο του Σινέ+

Η λειτουργία του ξεκίνησε στις 25 Απριλίου 2006. Το σινέ+ εξέπεμπε όλο το 24ωρο και το πρόγραμμα του επικεντρωνόταν γύρω από τις ταινίες, ελληνικές σειρές και ντοκιμαντέρ, ενώ είχε και παιδικό πρόγραμμα.[9]

Στις 26 Απριλίου του 2011 το κανάλι συγχωνεύτηκε με το σπορ+ και μετονομάστηκε σε σινέ/σπορ+. Μετά το κλείσιμο του στις 19 Μαρτίου του 2012 στη θέση του άρχισε να μεταδίδεται η ευρωπαϊκή έκδοση του BBC World News.

σπορ+[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το λογότυπο του Σπορ+

Το σπορ+ ξεκίνησε τη μετάδοση του στις 29 Μαΐου του 2006. Το πρόγραμμά του περιελάμβανε αποκλειστικά τη μετάδοση αθλητικών γεγονότων, ζωντανών ή μαγνητοσκοπημένων. Το 2011 συγχωνεύτηκε με το σινέ+ μέχρι τον Μάρτιο του 2012 που έκλεισαν οριστικά τα θεματικά κανάλια της ΕΡΤ ψηφιακή.

Ένθετα κανάλια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η ΕΡΤ Ψηφιακή είχε και δύο ένθετα κανάλια για το Σινέ+ και το Σπορ+:

studio+[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]
Το λογότυπο του Studio+

Το studio+ (Studio Plus) ήταν ένα ένθετο κανάλι της ΕΡΤ Ψηφιακή. Το πρόγραμμά του ήταν μουσικό και εξέπεμπε στο Σινέ+. Συνεργαζόταν με το μουσικό κανάλι MAD TV και εξέπεμπε μόνο τις βραδινές ώρες. Ξεκίνησε το 2006 μαζί με όλα τα κανάλια της ΕΡΤ Ψηφιακή αλλά δεν έδωσε τα καλύτερα αποτελέσματα και καταργήθηκε ενάμιση χρόνο αργότερα, τον Σεπτέμβριο του 2007.

info+[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]
Το λογότυπο του Info+

Το info+ (Info Plus) ήταν ένα ένθετο κανάλι της ΕΡΤ Ψηφιακή. Το πρόγραμμά του περιελάμβανε μια ποικιλία από ενημερωτικά προγράμματα από τις 4 μ.μ. μέχρι τις 8 μ.μ. και εξέπεμπε στο Σπορ+. Ξεκίνησε το 2008.

Υπόλοιπα κανάλια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στο ξεκίνημα της ΕΡΤ Ψηφιακή είχε εκπέμψει και το προσωρινό Eurovision Channel, το οποίο εξέπεμπε εξάωρο πρόγραμμα σχετικό με τον διαγωνισμό τραγουδιού και συνεργαζόταν με το MAD TV.[8] Από το δίκτυό της, αναμεταδίδονταν επίσης, το ΡΙΚ Sat, το BBC World News και το αγγλόφωνο ειδησεογραφικό πρόγραμμα της Deutsche Welle. Τον Σεπτέμβριο του 2010 προστέθηκαν οι ψηφιακές εκδόσεις των ΕΤ1, ΝΕΤ και ΕΤ3 και το κανάλι της Βουλής.[5] Τον Απρίλιο του 2011 ξεκίνησε μέσω της ΕΡΤ ψηφιακή εκπομπές και η ΕΡΤ HD, το πρώτο ελληνικό κανάλι ελεύθερης επίγειας λήψης με σήμα υψηλής ευκρίνειας.[10]

Ραδιόφωνο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το δίκτυο της ΕΡΤ ψηφιακή αναμετάδιδε και πέντε ραδιόφωνα της ΕΡΑ: Πρώτο Πρόγραμμα, Δεύτερο Πρόγραμμα, Τρίτο Πρόγραμμα, ΕΡΑ Σπορ και Kosmos 93.6.

Εκπομπή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η ΕΡΤ ψηφιακή μεταδιδόταν επίγεια μέσα από το δικό της ψηφιακό πλέγμα στην Αττική, στη Θράκη, στην Κεντρική Μακεδονία και τον Βόλο, καλύπτοντας περίπου το 65% του ελληνικού πληθυσμού. Στην υπόλοιπη χώρα ήταν διαθέσιμη μόνο δορυφορικά και αργότερα μέσω των συνδρομητικών υπηρεσιών του ΟΤΕ. Για την λήψη των προγραμμάτων της ήταν απαραίτητη η χρήση ψηφιακού αποκωδικοποιητή.

Συχνότητες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Λογότυπα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

ΕΡΤ Ψηφιακή.jpg ΕΡΤ Ψηφιακή (Νέο).png
2006-2008 2008-2012

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Switchover from analogue to digital broadcasting». Ευρωπαϊκή Επιτροπή. 9 Μαρτίου 2006. http://europa.eu/legislation_summaries/audiovisual_and_media/l24223a_en.htm. 
  2. 2,0 2,1 «Σπορ+ και ΕΡΤ Ψηφιακή: 4 χρόνια επίγειων ψηφιακών εκπομπών». Greek Digital TV. 15 Φεβρουαρίου 2010. http://greekdigitaltv.blogspot.gr/2010/02/4.html. 
  3. «Aντιδράσεις προκαλεί η αύξηση του ανταποδοτικού τέλους για την ΕΡΤ». in.gr. 23 Αυγούστου 2005. http://news.in.gr/greece/article/?aid=644955. 
  4. «Άνοιξη 2006-2014: "Τα Γκρεμισμένα Όνειρα μιας ψηφιακής μετάβασης"…». tsolias.net. 7 Ιουλιου 2014. http://www.tsolias.net/2014/07/digital-tv.html. 
  5. 5,0 5,1 «ERT Digital 2o μπουκέτο». satspot.gr. 27 Σεπτεμβρίου 2010. http://www.satspot.gr/home/130-ert-psifiaki. 
  6. Το 2009 όλα τα κανάλια της ΕΡΤ Ψηφιακή είχαν κάτω από 1% τηλεθέαση, βλέπε Μανδραβέλης, Βαγγέλης (28 Ιουνίου 2009). «Σύγκρουση για το ψηφιακό μέρισμα». Η Καθημερινή. http://www.kathimerini.gr/362593/article/oikonomia/epixeirhseis/sygkroysh-gia-to-yhfiako-merisma. 
  7. «Καταργούνται τα ψηφιακά κανάλια της ΕΡΤ». satspot.gr. 17 Μαρτίου 2012. http://www.satspot.gr/news/270-psifiaka-ert-bbc-world-news-deutshe-welle. 
  8. 8,0 8,1 «Πρεμιέρα για το πρώτο από τα τρία ψηφιακά κανάλια της ΕΡΤ». in.gr. 20 Μαρτίου 2006. http://news.in.gr/science-technology/article/?aid=692546. 
  9. Κουνάδη, Ηρώ (7 Ιουνίου 2006). «ΕΡΤ Ψηφιακή: Η τηλεόραση αλλάζει εποχή». in2life.gr. http://www.in2life.gr/indulgence/technology/article/104524/ert-pshfiakh-h-thleorash-allazei-epohh.html. 
  10. Καλανίδης, Δαμιανός (26 Απριλίου 2011). «ΕΡΤ HD, Τι είναι και πως το βλέπω;». techblog.gr. http://techblog.gr/homecinema/ert-hd-2002/.