Βουλή - Τηλεόραση

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Βουλή - Τηλεόραση
Parliament - Television of Greece.jpg
Το λογότυπο της Βουλής - Τηλεόρασης
Ίδρυση 1999
Πρώτη λειτουργία 1999
Έναρξη λειτουργίας Οκτώβριος 1999
Εικόνα 16:9 (576i/SDTV)
Τηλεθέαση 10-20% (9%, AGB)
Ιδιοκτήτης Βουλή των Ελλήνων
Συνεργαζόμενα κανάλια ΝΕΡΙΤ
Σλόγκαν Για τον κοινοβουλευτισμό και την δημοκρατία
Ιδρυτής Ελληνικό Δημόσιο
Χώρα Flag of Greece.svg Ελλάδα
Γλώσσα Ελληνικά
Περιοχή εκπομπής Πανελλαδικά
Ιστοσελίδα Επίσημη ιστοσελίδα του τηλεοπτικού σταθμού της Βουλής των Ελλήνων
Λήψη
Επίγεια Αναλογικά
Αναλογικά Συχνότητα 58
Επίγεια Ψηφιακά
Ψηφιακά Συχνότητες 23, 48, 52
Δορυφορικά
NOVA Θέση 100
OTE TV Θέση 101
Καλωδιακά
OTE TV Θέση 2
Διαδικτυακά
Vouli Web TV Δείτε ζωντανά

Η Βουλή - Τηλεόραση είναι ο τηλεοπτικός σταθμός της Βουλής των Ελλήνων.

Διοικητικά αποτελεί οργανική μονάδα της Βουλής των Ελλήνων υπαγόμενη απευθείας στον Πρόεδρο της Βουλής.

Ο σταθμός ξεκίνησε να λειτουργεί τον Οκτώβριο του 1999 μέσω της δορυφορικής πλατφόρμας της NOVA, ενώ από τις 17 Οκτωβρίου του 2011 μεταδίδεται και από την πλατφόρμα του OTE TV. Το πρόγραμμά του μέχρι το 2003 μετέδιδε μόνο τις συνεδριάσεις της ολομέλειας της Βουλής.

Από το ίδιο έτος το πρόγραμμά του μεταδίδεται και επίγεια αναλογικά στην Αττική στη συχνότητα των 50 UHF και από το Σεπτέμβριο του 2010 ψηφιακά μέσω της ΕΡΤ. Από τον Δεκέμβριο του 2003 όταν και πραγματοποίησε με 4 χρόνια καθυστέρηση την κανονική πρώτη του εκπομπή, μεταδίδει όλες τις συνεδριάσεις της Βουλής και συμπεριλαμβάνει στο πρόγραμμα του σταθμού διάφορες πολιτιστικές εκπομπές, ντοκιμαντέρ ξένων μεγάλων δικτύων και όπερα. Επίσης μεταδίδει ξένες και ελληνικές παραστάσεις και ταινίες.

Από τον Δεκέμβριο του 2004 στο πρόγραμμα του σταθμού συμπεριλαμβάνεται και κεντρικό δελτίο ειδήσεων με όλα τα νέα από τα Ελληνικά και τα διεθνή κοινοβούλια. Το πρόγραμμά του καλύπτει κάποιες ώρες και δεν είναι 24ωρο. Τις καθημερινές αρχίζει περίπου συνήθως στις 10:00 με 11:00 το πρωί και τελειώνει 1:00 τη νύχτα και τα Σαββατοκύριακα αρχίζει 12:00 το μεσημέρι ή 18:00 το απόγευμα και τελειώνει 2:00 τη νύχτα. Η τηλεθέαση του σταθμού φτάνει το 3-20%.

O κύριος στόχος του τηλεοπτικού καναλιού είναι να δώσει σε κάθε πολίτη, άμεση πρόσβαση στα ενδότερα της Βουλής των Ελλήνων. Εκπέμπει ζωντανά όλες τις συνεδριάσεις του Κοινοβουλίου και του τμήματος της κοινοβουλευτικής προόδου. Επίσης μεταδίδονται, αλλά όχι ζωντανά ηχογραφημένα, τα έργα των διαφόρων μονίμων κοινοβουλευτικών επιτροπών.

Το κανάλι μεταδίδει καθημερινό κοινοβουλευτικό δελτίο ειδήσεων που παρέχει ενημέρωση για όλο το κοινοβούλιο, καθώς και πληροφορίες σχετικά με τους δημοκρατικούς θεσμούς και την κοινοβουλευτική ιστορία της Ελλάδας.

Διαθέτει, επίσης, ενημέρωση για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με ιδιαίτερη έμφαση στα ελληνικά μέλη του κοινοβουλίου.

H Βουλή - Τηλεόραση είναι το μόνο κανάλι του είδους του στην Ευρώπη που μεταδίδει συνεδριάσεις από τη Βουλή των Ελλήνων, χωρίς την ανάγκη για τυχόν ειδικό εξοπλισμό ή εγγραφή τελών. Ο σταθμός μεταδίδεται από 19 κέντρα εκπομπής σε όλη την χώρα και που τον επιτρέπουν να φτάσει πάνω από το 50% του πληθυσμού. Οι προσπάθειες βρίσκονται σε εξέλιξη για την αύξηση της μετάδοσης, έτσι ώστε όλη η Ελλάδα να μπορεί να λάβει το σήμα. Το κανάλι εκπέμπει και δορυφορικά μέσω της Hellas Sat ιδιοκτησίας του ΟΤΕ και του Hotbird 3.

Ιστορικό[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η ιστορία του σταθμού ξεκινάει το 1999 όταν το Ελληνικό Δημόσιο και η Βουλή των Ελλήνων αποφασίζουν να δημιουργήσουν ένα κανάλι για να μπορεί ο ελληνικός λαός να βλέπει απευθείας τις ελληνικές συνεδριάσεις και ολομέλειες.

Μέχρι το 2004 πρόβαλε μόνο συνεδριάσεις ενώ από το 2004 άρχισε να προβάλει ειδήσεις και διάφορες εκπομπές, όπως το Πολιτιστικό Ημερολόγιο, την Κάρτα Μέλους, την Ώρα παράδοσης κι άλλα. Από το 2005 άρχισε να προβάλει και ποίκιλου περιεχομένου ντοκιμαντέρ, κυρίως ξένων μεγάλων ή ελληνικών τηλεοπτικών δικτύων όπως το BBC, το CNN, την ΕΡΤ και το ΡΙΚ.

Επίσης την ίδια χρονιά άρχισε να μεταδίδει διάσημες όπερες, όπως η Οφυλία και η Ηλέκτρα.

Από το 2006 άρχισε να μεταδίδει και ελληνικές ή ξένες ταινίες, όπως του Τσάρλι Τσάπλιν και γνωστές τηλεοπτικές σειρές λίγων επεισοδίων, όπως αυτή με τον Αύγουστο Στρίντμπεργκ.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]