Ραδιοφωνικό Ίδρυμα Κύπρου

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Ραδιοφωνικό Ίδρυμα Κύπρου
Είδος Δημόσια Ραδιοτηλεόραση
Ίδρυση 1953 (Ραδιοφωνία)
1957 (Τηλεόραση)
Έδρα Λεωφόρος ΡΙΚ, Λευκωσία (Κύπρος)
Πρόσωπα Μάκης Συμεού (Πρόεδρος ΔΣ) και Θέμης Θεμιστοκλέους (Γενικός Διευθυντής του Ιδρύματος)
Ιστότοπος cybc.com.cy
Μέρος του κτηρίου του ΡΙΚ, στην λεωφόρο ΡΙΚ.

Το Ραδιοφωνικό Ίδρυμα Κύπρου (ΡΙΚ) είναι ο δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός φορέας της Κύπρου ο οποίος λειτουργεί ως ημικρατικός οργανισμός. Οι κύριες ευθύνες του είναι η μετάδοση τεσσάρων τηλεοπτικών και τεσσάρων ραδιοφωνικών σταθμών.

Το Ραδιοφωνικό Ίδρυμα Κύπρου (ΡΙΚ) είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός που χρησιμοποιεί το σύνολο των εισοδημάτων του για την προώθηση της αποστολής του η οποία είναι η παροχή αντικειμενικών πληροφοριών πολιτισμού και ψυχαγωγίας για την Κύπρο.

Το Ραδιοφωνικό Ίδρυμα Κύπρου (ΡΙΚ) χρηματοδοτήθηκε εν μέρει από την προστιθέμενη φορολογία για τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος, που ήταν μια πρακτική, η οποία έληξε στην 1η Ιουλίου 2000.[1] Το ποσό που καταβλήθηκε εξαρτιόταν από το μέγεθος του σπιτιού. Το να υποθηκευθούν οι φόροι αυτοί για τη δημόσια τηλεόραση σε γενικές γραμμές ήταν πολύ παρόμοιο με τα συστήματα αδειών τηλεόρασης που λειτουργούν σε πολλές άλλες χώρες. Το ΡΙΚ πλέον χρηματοδοτείται από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Το Ραδιοφωνικό Ίδρυμα Κύπρου (ΡΙΚ) είναι μέλος της διεθνούς ραδιοτηλεοπτικής κοινότητας. Ανήκει σε διάφορους οργανισμούς, συμπεριλαμβανομένης της Ευρωπαϊκής Ραδιοτηλεοπτικής Ένωσης, του ραδιοτηλεοπτικού οργανισμού των Αδέσμευτων Χωρών (BONAC) και της Κοινοπολιτευτικής Ραδιοτηλεοπτικής Ένωσης (CBA) η οποία εδρεύει στο Λονδίνο.

Το Ραδιοφωνικό Ίδρυμα Κύπρου (ΡΙΚ) στεγάζεται στην ομώνυμη Λεωφόρο ΡΙΚ, στη Λευκωσία.

Ραδιοφωνία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Ραδιοφωνικό Ίδρυμα Κύπρου εκπέμπει τέσσερα ραδιοφωνικά προγράμματα:

Α' Πρόγραμμα Είναι το παλαιότερο ραδιόφωνο της Κύπρου. Κύριος σκοπός του είναι η ενημέρωση του ακροατή.

Β' Πρόγραμμα Το Β' Πρόγραμμα του ΡΙΚ στοχεύει στην ενημέρωση και ψυχαγωγία των ξένων κατοίκων και τουριστών στη Κύπρο. Μεταδίδει πρόγραμμα στα Τουρκικά, στα Αγγλικά, στα Αρμενικά, στα Γαλλικά, στα Γερμανικά και στα Αραβικά.

Γ' Πρόγραμμα Το πρόγραμμα του είναι μεικτό: ψυχαγωγικό και ενημερωτικό. Θεωρείται η ναυαρχίδα της δημόσιας ραδιοφωνίας.

Δ' Πρόγραμμα Το νεότερο μέλος της οικογένειας του ΡΙΚ, εκπέμπει μόλις από τον Απρίλιο του 2006. Μεταδίδει μόνο μουσική.

Τηλεόραση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

ΡΙΚ.jpg

Το ΡΙΚ λειτουργεί 3 εγχώρια κανάλια (ΡΙΚ1, ΡΙΚ2, ΡΙΚ HD) και μια διεθνή υπηρεσία (ΡΙΚ Sat) και η οποία απευθύνεται στην Κυπριακή διασπορά. Φέρνει επίσης το σήμα του Euronews (στο παρελθόν είχε συμπεριληφθεί και η ERT World). Από την 1η Ιουλίου 2011, έκλεισε το αναλογικό σήμα στην Κύπρο και το ΡΙΚ μεταδίδεται μόνο ψηφιακά.

Ψηφιακή Τηλεόραση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

ΡΙΚ ΕΝΑ (Τυπική Ευκρίνεια - 16:9 - MPEG4/AVC) Είναι το πρώτο κανάλι του ΡΙΚ. Εστιάζεται κυρίως στην ενημέρωση. Μεταδίδει καθημερινά δελτία ειδήσεων, ενημερωτικές εκπομπές και εκπομπές λόγου. Στο πρόγραμμα του περιλαμβάνονται επίσης σίριαλ και ψυχαγωγικές εκπομπές.

ΡΙΚ ΔΥΟ (Τυπική Ευκρίνεια - 16:9 - MPEG4/AVC) Το δεύτερο κανάλι του ΡΙΚ ιδρύθηκε λίγο αργότερα από την λειτουργία του πρώτου ιδιωτικού σταθμού στην νήσο. Μετέδιδε κυρίως αθλητικά γεγονότα, ξένες σειρές και εκπομπές και τοπικές παραγωγές στην Αγγλικά και Τουρκικά γλώσσα.

ΡΙΚ HD (Υψηλή Ευκρίνεια 1080p/Full HD - 16:9 - MPEG4/AVC) Το κανάλι υψηλής ευκρίνειας μετέδιδε τον διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision και τα περισσότερα αθλητικά γεγονότα για τα οποία το ΡΙΚ εξασφαλίζει τα δικαιώματα, καθώς και αυτών για τα οποία έχει αναλάβει την παραγωγή[2], σε παράλληλη μετάδοση με τα κανάλια τυπικής ευκρίνειας.

Αναμεταδίδονται επίσης τα ξένα δίκτυα ERT World και Euronews (στα αγγλικά και στα ελληνικά). Ο πολυπλέκτης επίσης μεταδίδει τα 4 ραδιόφωνα του ΡΙΚ.

Δορυφορική Τηλεόραση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κύριο λήμμα: ΡΙΚ Sat
ΡΙΚ Sat.jpg

ΡΙΚ Sat ή CyBC Sat: Γνωστό παλαιότερα ως Cyprus SAT. Είναι το δορυφορικό πρόγραμμα του ΡΙΚ. Αναμεταδίδει επιλεγμένα προγράμματα από τα δύο τηλεοπτικά κανάλια του ΡΙΚ αλλά και ειδικές παραγωγές μόνο για τους απόδημους. Μεταδίδεται μέχρι και σήμερα από τους δορυφόρους Hellas Sat ιδιοκτησίας του ΟΤΕ και Hotbird, ενώ είναι διαθέσιμο στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής και τον Καναδά από την εταιρία Titan Incorporated[3]. Η Ελληνική Δημοκρατία με βάση διακρατικής συμφωνίας έχει την υποχρέωση να αναμεταδίδει το ΡΙΚ Sat σε επίγειο δίκτυο, υποχρέωση την οποία εκτελούσε η ΕΡΤ, αλλά μετά την κατάργηση του οργανισμού ΕΡΤ Α.Ε. στις 11 Ιουνίου του 2013 η κυβέρνηση της Ελλάδας είναι υποχρεωμένη να εκτελέσει με άλλα μέσα[4].

Άλλες Υπηρεσίες του ΡΙΚ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Ραδιοφωνικό Ίδρυμα έχει πλούσια κοινωνική και πολιτιστική δραστηριότητα. Έχει ιδρύσει την Ορχήστρα του ΡΙΚ, το θεατράκι του ΡΙΚ, ενώ είναι χορηγός επικοινωνίας σε όλες σχεδόν τις συναυλίες και θεατρικές παραστάσεις στην Κύπρο.

Το ΡΙΚ πραγματοποιεί κάθε χρόνο τον Ραδιομαραθώνιο με σκοπό την συλλογή χρημάτων για προσφορά βοήθειας στα παιδιά με ειδικές ικανότητες στην Κύπρο.

Μερική διακοπή της ροής - Ιούνιος 2010[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τον Ιούνιο του 2010 πολλαπλά περιστατικά δηλητηρίασης υπαλλήλων του ΡΙΚ οδήγησαν στην μερική διακοπή της κανονικής ροής προγράμματος των τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών σταθμών για διάστημα μερικών εβδομάδων. Συγκεκριμένα, όλες οι ζωντανές εκπομπές όπως το Επτά-Δέκα, οι εκπομπές λόγου και τα δελτία ειδήσεων διεκόπηκαν ενώ και τα τέσσερα ραδιόφωνα εξέπεμπαν μόνο μουσική.

Από τις αρχές του μήνα Μάη σημειώθηκαν περιστατικά όπως λιποθυμιές, δερματικά αλλεργικά σοκ, έντονοι πονοκέφαλοι και δύσπνοια στους υπαλλήλους του τμήματος ειδήσεων της τηλεόρασης και του ραδιοφώνου τα οποία έγιναν ευρύτερα αρχές Ιουνίου. Μετέπειτα υγειονομικές έρευνες έδειξαν ότι η ποιότητα του αέρα είναι ακατάλληλη και επικίνδυνη. Χαρακτηριστικά αναφέρεται η ύπαρξη νεκρών ζώων στους αεραγωγούς και εξάπλωση ψύλλων στο μεγαλύτερο μέρος των εγκαταστάσεων.

Οργανωμένοι υπάλληλοι καταγγέλλουν ότι τα προβλήματα ήταν γνωστά στη διοίκηση για πέντε και πλέον χρόνια αλλά ουδέποτε λήφθηκαν μέτρα. Είναι γεγονός ότι για δεκαετίες το κτήριο του ΡΙΚ παρά την προφανή ακαταλληλότητα του δεν είχε τύχει ουσιαστικής επιδιόρθωσης, ακόμα και μετά από 2 πλημμύρες και ένα περιστατικό πυρκαγιάς[5] ενώ τα σχέδια για ανέγερση νέου συγκροτήματος κτηρίων δεν είχαν πραγματοποιηθεί.

Μετά την εκκένωση και σφράγιση των μολυσμένων στούντιο και γραφείων, οι υπάλληλοι μεταφέρθηκαν σε βοηθητικά κτήρια όπως αυτό του θεάτρου του ΡΙΚ απ' όπου και πραγματοποιούν μέρος των μεταδόσεων[6]. Παράλληλα σχεδιάζεται άμεση ανέγερση νέων εγκαταστάσεων σε παραπλήσιο χώρο.

Απεργία του ΡΙΚ ενάντια στο κλείσιμο της ΕΡΤ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στις 14 Ιουλίου 2013 το ΡΙΚ σταμάτησε να εκπέμπει σ' όλην την Κύπρο γιατί συμπαραστεκόταν ενάντια στο κλείσιμο της ΕΡΤ. Ο Διευθυντής του ΡΙΚ Θέμης Θεμιστοκλέους είπε ότι το ΡΙΚ απεργούσε, ως ένδειξη συμπαράστασης στην απόφαση ενάντια στο κλείσιμο της ΕΡΤ και την άμεση απόλυση των 2.656 εργαζομένων.

Δείτε Επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί Σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Cyprus Mail: CyBC mustn’t take subsidy for granted
  2. «Το ΡΙΚ αναλαμβάνει αποκλειστικά την παραγωγή για τη μετάδοση των τριών αγώνων της ΑΕΛ για το EUROPA LEAGUE». CyBC. http://web.archive.org/web/20121027052453/http://www.cybc.com.cy/index.php/rik-announcements/189-europa-league. Ανακτήθηκε στις 30 Ιουνίου 2013. 
  3. «Δορυφόροι». http://www.cybc.com.cy/en/index.php/tv?id=93. Ανακτήθηκε στις 30 Ιουνίου 2013. 
  4. «Κόντρες για το ΡΙΚ με αφορμή το κλείσιμο της ΕΡΤ». Ο Φιλελεύθερος. 12 Ιουνίου 2013. http://www.philenews.com/el-gr/eidiseis-politiki/39/149279/kontres-gia-to-rik-me-aformi-to-kleisimo-tis-ert. Ανακτήθηκε στις 30 Ιουνίου 2013. 
  5. aixmes - Υπό έλεγχο η φωτιά στο ΡΙΚ
  6. Εργαζόμενοι ΡΙΚ: Μεταφέρθηκαν σε ασφαλή χώρο μέχρι να μπουν στο νέο κτήριο | Sigma Live