Αστροφεγγιά

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Αστροφεγγιά
ΕίδοςΔραματική σειρά
ΔημιουργοίΙ. Μ. Παναγιωτόπουλος, Βαγγέλης Γκούφας (διασκευή)
ΣκηνοθεσίαΔιαγόρας Χρονόπουλος
ΠρωταγωνιστέςΑντώνης Καφετζόπουλος,
Νόρα Βαλσάμη,
Γιώργος Κιμούλης
ΧώραΕλλάδα Ελλάδα
Αριθμός επεισοδίων26
Παραγωγή
Διάρκεια45 λεπτά ανά επεισόδιο
Προβολή
Τηλεοπτικός σταθμόςΕΡΤ
Αναλογία πλευρών4:3, έγχρωμη εικόνα

Η Αστροφεγγιά ήταν τηλεοπτική σειρά, από τις πρώτες έγχρωμες στην ελληνική τηλεόραση, η οποία μεταδόθηκε από την ΕΡΤ το 1980 και βασίστηκε στο ομώνυμο βιβλίο του Ιωάννη Μ. Παναγιωτόπουλου. Τη διασκευή του σεναρίου έκανε ο Βαγγέλης Γκούφας, ενώ τη σειρά σκηνοθέτησε ο Διαγόρας Χρονόπουλος.

Υπόθεση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το τέλος του 1ου Παγκοσμίου Πολέμου, βρίσκει στην Αθήνα την οικογένεια του επαρχιώτη φοιτητή Άγγελου Γιαννούζη. Μόλις έγινε ανακωχή και έληξε οριστικά ο Πόλεμος, ο Άγγελος πήγε στο σπίτι του πλούσιου συμφοιτητή του Νίκου Στέργη για να γιορτάσουν αυτή την ανακωχή, η οποία γέμισε με ελπίδες τις ψυχές όλων, εκτός του ίδιου του Άγγελου, ο οποίος καθώς ήταν περήφανος που η δική του οικογένεια ζούσε μέσα στη φτώχεια και την εξαθλίωση, ένιωθε μίσος για το συμφοιτητή του, που εκείνος και η οικογένειά του ζούσαν μέσα στα πλούτη, αλλά και ζήλια επειδή η Δάφνη, με την οποία ήταν ερωτευμένος, φαινόταν να προτιμούσε το Νίκο.

Τότε ο ελληνικός λαός πίστευε είχαν ηρεμήσει οριστικά τα πράγματα. Αυτό όμως δεν συνέβη. Ο Άγγελος δοκιμάστηκε σκληρά στην πρώτη γραμμή του Μικρασιατικού Μετώπου και τελικώς επέστρεψε στην Αθήνα με αναρρωτική άδεια. Με πικρία είδε τους «άκαπνους» φίλους του να απολαμβάνουν όλα τα καλά της ζωής, ενώ η δική του πορεία, όπως και πολλών άλλων επαρχιωτών ήταν κοινή: φτώχεια, μιζέρια, βάσανα και στο τέλος θάνατος από φυματίωση σε κάποιο σανατόριο.

Διανομή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αρχική προβολή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η σειρά αποτελείται από 2 κύκλους, 13 επεισοδίων ο καθένας. Το 1ο επεισόδιο προβλήθηκε την Τετάρτη 30 Απριλίου 1980. Μόλις προβλήθηκε το 13ο επεισόδιο (τελευταίο του 1ου κύκλου) στις 23 Ιουλίου 1980, έγινε ένα μικρό διάλειμμα λόγω καλοκαιριού, και ο 2ος κύκλος ολοκληρώθηκε την Τετάρτη 12 Νοεμβρίου 1980. Αυτό έγινε μόνο στην 1η προβολή της σειράς. Σε όλες τις επαναλήψεις, τα επεισόδια προβλήθηκαν σερί από το 1ο μέχρι το 26ο χωρίς διακοπή.

Επαναπροβολές και διαθεσιμότητα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η σειρά Αστροφεγγιά διασώζεται στο αρχείο της ΕΡΤ και είναι διαθέσιμη για προβολή μέσω του site του Ψηφιακού Αρχείου της ΕΡΤ. Επίσης, έχει προβληθεί σε πολλές επαναλήψεις έως και πρόσφατα, ενώ τον Νοέμβριο του 2006 κυκλοφόρησε σε 13 DVD από το περιοδικό Ραδιοτηλεόραση, σε 2 επεισόδια ανά DVD. Έγινε έτσι η 5η σειρά της ΕΡΤ που κυκλοφόρησε σε DVD.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]