ΔΕΗ (τηλεοπτικός σταθμός)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
ΔΕΗ
Η κάρτα του τηλεοπτικού σταθμού της ΔΕΗ
Ίδρυση1960
Πρώτη λειτουργίαΚυριακή 4 Σεπτεμβρίου 1960
Έναρξη λειτουργίαςΚυριακή 4 Σεπτεμβρίου 1960
Τέλος λειτουργίαςΔευτέρα 26 Σεπτεμβρίου 1960
ΙδιοκτήτηςΔΕΗ
ΙδρυτήςΔΕΗ
Χώρα Ελλάδα
ΓλώσσαΕλληνικά
(π  σ  ε )

Η ΔΕΗ (ή και ΔΕΘ) ήταν ο πρώτος τηλεοπτικός σταθμός στην Ελλάδα ο οποίος εξέπεμπε πειραματικό πρόγραμμα.

Ιστορικό[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η ιδέα της λειτουργίας του τηλεοπτικού σταθμού τηλεόρασης ήταν του Μάνου Ιατρίδη, τότε που ήταν στο Τμήμα Γενικής Διαφώτισης της ΔΕΗ. Ο Μάνος Ιατρίδης είχε μεταξύ των άλλων καθηκόντων του, και την ευθύνη για την οργάνωση του περιπτέρου της ΔΕΗ, που λειτουργούσε κατά τη διάρκεια της ΔΕΘ, κάθε Σεπτέμβριο. Πρότεινε στην ΔΕΗ την οργάνωση στο περίπτερο ενός μικρού Υδροηλεκτρικού Σταθμού και παράλληλα τη δημιουργία ενός τηλεοπτικού σταθμού, που θα πραγματοποιούσε εκπομπή στην περιοχή της Θεσσαλονίκης καθ' όλη τη διάρκεια λειτουργίας της Έκθεσης.

Ξεκίνησε έτσι την λειτουργία του το Σάββατο 3 Σεπτεμβρίου του 1960 και κράτησε μέχρι την Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου του 1960. Ήταν πολύ σημαντική στιγμή τότε, αφού η ΔΕΗ είχε κλείσει τα 10 χρόνια λειτουργίας της.

Εξοπλισμός[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ένα σημαντικό τμήμα του εξοπλισμού προσέφερε δωρεάν η Philips, ενώ το υπόλοιπο υλικό είχε αναζητηθεί από εγχώριους φορείς και κατασκευάστηκε από τους εργαζόμενους της ΔΕΗ.

Η εγκατάσταση του πομπού και του τεχνικού εξοπλισμού του σταθμού τηλεόρασης είχε πραγματοποιηθεί κάτω από την επίβλεψη του Μάνου Ιατρίδη, από τεχνικούς της Philips από τεχνικό προσωπικό της ΔΕΗ και Έλληνες ειδικούς των εργαστηρίων Electronica.

Εκπομπή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η εκπομπή του Σταθμού τηλεόρασης πραγματοποιούνταν κάθε βράδυ, από τις 19:30 μέχρι τις 22:00. Την εκπομπή παρακολουθούσαν χιλιάδες πολίτες από τους 100 δέκτες της Philips, που είχαν τοποθετηθεί σε σημεία της Θεσσαλονίκης.

Το πρόγραμμα του σταθμού περιελάμβανε επικαιρότητα και άλλες εκδηλώσεις. Πλαισιώθηκε από πολλούς δημοσιογράφους και καλλιτέχνες. Κάποιοι από αυτούς είναι: ο Βασίλης Καζαντζής, ο Άλκης Στέας, ο Γιώργος Οικονομίδης, η Ραλλού Μάνου, η Μαίρη Λω, ο Νίκυ Γιάκοβλεφ, καθώς και ο Γεράσιμος Λαβράνος με την ορχήστρα του.

Οπτικοακουστικό υλικό[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]