Νομός Ηρακλείου

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Νομός Ηρακλείου
Η θέση του Νομού στην Ελλάδα
Διοίκηση
Χώρα: Ελλάδα
Περιφέρεια: Κρήτη
Αριθμός δήμων: 8
Νομάρχης: Οι Νομαρχίες
καταργήθηκαν στις
31 Δεκεμβρίου 2010
Γεωγραφία και στατιστική
Γεωγραφικό διαμέρισμα: Κρήτη
Αριθμός επαρχιών: 7
Πρωτεύουσα: Ηράκλειο
Πληθυσμός: 304.270
Πυκνότητα: 110,7 κάτ./χλμ²
Έκταση: 2.641 χλμ²
Άλλα
Ταχυδρομικοί κώδικες: 70* **, 71* **
Τηλεφωνικοί κωδικοί: 2810
Πινακίδες αυτοκινήτων: ΗΚ, ΗΡ, ΗΚΑ, ΗΚΕ, ΗΡΑ
Κωδικ. ISO 3166-2: GR-91

Ο Νομός Ηρακλείου είναι ένας από τους 51 νομούς της Ελλάδας και συγκεκριμένα ένας από τους 4 νομούς της περιφέρειας Κρήτης.

Πρωτεύουσα του νομού είναι το Ηράκλειο.

Φυσική εξέταση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο νομός καταλαμβάνει το ομαλότερο και μεγαλύτερο τμήμα ανάμεσα στην Ίδη και στη Δίκτη. Χωρίζεται σε δυο μέρη από μια χαμηλή οροσειρά. Το βόρειο μέρος περιλαμβάνει κατάφυτες κοιλάδες, χαμηλές λοφοπλαγιές αλλά και πεδιάδες, με σημαντικότερη την πεδιάδα του Καστελλίου. Το νότιο τμήμα κυριαρχείται από την πεδιάδα της Μεσαράς. Στα δυτικά και τα ανατολικά του νομού βρίσκονται οι ορεινοί όγκοι της Ίδης με ψηλότερη κορυφή στο νομό Ηρακλείου τον Κούσσακα (2209μ) και της Δίκτης με ψηλότερη κορυφή στο νομό Ηρακλείου τον Αφέντη Χριστό (2141 μ). Στα νότια βρίσκονται τα Αστερούσια όρη με ψηλότερη κορυφή τον Κόφινα (1231 μ). Διαρρέεται από ποταμούς, όπως ο Γαζανός, ο Αναποδάρης, ο Γιόφορος, ο Αποσελέμης και ο Γεροπόταμος. Πολλοί από αυτούς εκβάλλουν στο Λιβυκό Πέλαγος και άλλοι στο Κρητικό Πέλαγος. Στο νομό ανήκει και η νησίδα Δία, στη βόρεια παραλία. Στο Λιβυκό υπάρχουν διάφορα ερημονήσια, όπως η Παπαδόπλακα και το Τραφονήσι.

Στα σημαντικότερα ακρωτήρια περιλαμβάνονται της Χερσονήσου και ο Σταυρός στα βόρεια, όπως επίσης το Λίθινο στα νότια. Κόλποι του νομού είναι στα βόρεια ο Κόλπος του Ηρακλείου και στα νότια αυτός της Μεσαράς.

Οικονομική εξέταση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η οικονομία του νομού βασίζεται στη γεωργία και στον τουρισμό.

Ειδικότερα, στις πεδιάδες της Μεσαράς, του Ηρακλείου και του Καστελίου παράγονται ελιές, σταφίδες, δημητριακά, εσπεριδοειδή και οπωροκηπευτικά. Σε παράλιες περιοχές, όπως η Άρβη, παράγονται και μπανάνες. Αξιοσημείωτη είναι και η καλλιέργεια του δίκταμου σε περιοχές της Βιάννου, όπως η Έμπαρος.

Ο τουρισμός συντελεί επίσης στην οικονομική ανάπτυξη του νομού. Περιοχές αρχαιολογικού ενδιαφέροντος όπως η Κνωσός, η Φαιστός, η Γόρτυνα, η Τύλισος και τα Μάλια, προσελκύουν αρχαιολάτρες και μη, από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Παράλληλα, οι παραλίες και τα τουριστικά καταλύματα σε τόπους όπως τα Μάταλα, το Γάζι και το Τυμπάκι αποτελούν πόλο έλξης για επισκέπτες από όλο τον κόσμο, ιδιαίτερα κατά τους θερινούς μήνες.

Βιβλιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Εγκυκλοπαίδεια Παιδεία, εκδ. Μαλλιάρης- Παιδεία, 2006, τόμος 10, σελ. 74-75.

Δες επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]