Euronews

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
EuroNews
Το λογότυπο του Euronews (2016-σήμερα)
Ίδρυση1993
Έναρξη λειτουργίας1 Ιανουαρίου 1993
Εικόνα16:9 (576i, SDTV)
16:9 (1080i, HDTV)
ΙδιοκτήτηςEuronews S.A.
Alpac Capital (88%)
20 μέλη της EBU (12%)
Σλόγκανthe most watched news channel in Europe. (ελλ.: το κανάλι με την υψηλότερη τηλεθέαση στην Ευρώπη.)
ΙδρυτήςΕυρωπαϊκή Ραδιοτηλεοπτική Ένωση
Χώρα Γαλλία
Ευρωπαϊκή Ένωση Ευρωπαϊκή Ένωση
ΓλώσσαΣε πολλές γλώσσες παγκόσμια
Περιοχή εκπομπήςΔιεθνώς
Κεντρικά γραφεία56, quai Rambaud, Λυών, Γαλλία
ΙστοσελίδαΕπίσημη ιστοσελίδα
Λήψη
Δορυφορικά
CytaVisionΘέση 59 (Ελληνική έκδοση σε SD)
Θέση 60 (Ελληνική έκδοση σε HD)
Dish NetworkΘέση 901 (Αμερικάνικη έκδοση σε SD στην Αγγλική γλώσσα)
(π  σ  ε )

Το EuroNews (στυλιζαριζμένο ως euronews.) είναι ένα ευρωπαϊκό και πολυγλωσσικό τηλεοπτικό κανάλι ειδήσεων με έδρα στη Λυών στη Γαλλία. Δημιουργήθηκε το 1993 και καλύπτει τα διεθνή νέα από μία πανευρωπαϊκή οπτική γωνία.

Ως ειδησεογραφικό κανάλι, σημαντικά θέματα από την Ευρώπη αλλά και τον υπόλοιπο κόσμο μεταδίδονται ανά τριάντα λεπτά, ενώ μικρής διάρκειας αποσπάσματα διαφόρων περιοδικών τυπικά συμπληρώνουν το υπόλοιπο πρόγραμμα, με έμφαση σε δεδομένα της αγοράς, οικονομικές ειδήσεις, αθλητικές ειδήσεις, την τέχνη και τον πολιτισμό, την επιστήμη, τον καιρό, την ευρωπαϊκή πολιτική και τα δελτία τύπου των μεγάλων ευρωπαϊκών εφημερίδων.[1] Τα αφιερώματα αυτά περιστασιακά διακόπτονται από έκτακτες ειδήσεις ή ζωντανή τηλεοπτική κάλυψη.

Ορισμένα αποσπάσματα εμφανίζονται χωρίς σχολιασμό κάτω από το banner No Comment (ελλ. Χωρίς Σχόλια), το οποίο είναι το κύριο πρόγραμμα του καναλιού από την έναρξή του.[2] Σήμερα μεταδίδεται σε 11 γλώσσες (Αγγλικά, Γαλλικά, Γερμανικά, Ιταλικά, Ισπανικά, Πορτογαλικά, Ρώσικα, Ελληνικά, Ουγγρικά, Γεωργιανά και Αλβανικά) καλύπτοντας όλο τον Ευρωπαϊκό χώρο.

Ιστορία και οργάνωση του καναλιού[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 1992 ύστερα από τον Πόλεμο του Κόλπου στις αρχές του 1991, κατά τη διάρκεια του οποίου το CNN ήταν η κυρίαρχη παγκοσμίως 24ωρη ειδησεογραφική πηγή, η EBU αποφάσισε να δημιουργήσει το Euronews παρουσιάζοντας τις πληροφορίες της από μια Ευρωπαϊκή προοπτική. Η πρώτη εκπομπή του καναλιού έγινε την 1η Ιανουαρίου 1993 από τα στούντιο της Λυών. Ένα επιπλέον στούντιο εκπομπής δημιουργήθηκε στο Λονδίνο το 1996.

Το κανάλι ιδρύθηκε από εννέα Ευρωπαϊκούς δημόσιους ραδιοτηλεοπτικούς οργανισμούς[3] οι οποίοι είναι το Ραδιοφωνικό Ίδρυμα Κύπρου, η France Télévisions, το RTBF — Radio Télévision Belge Francophone, η RTVE, το Télé Monte Carlo, η ERTU, η Ραδιοτηλεόραση της Πορτογαλίας, η Rai και η Yle.

Οι παραπάνω ιδρυτές αποτέλεσαν την κοινοπραξία SECEMIE (κοινώς η ιδιοκτήτρια εταιρεία του πολυγλωσσικού ευρωπαϊκού ειδησεογραφικού καναλιού Euronews), η οποία μαζί με την κοινοπραξία SOCEMIE, η οποία ανέλαβε την διαχείριση και λειτουργία του, συγχωνεύτηκαν στις 19 Δεκεμβρίου 2008 σύμφωνα με την γαλλική νομοθεσία για τη δημιουργία και ίδρυση του Euronews S.A. η οποία κατέχει και λειτουργεί το κανάλι. Ωστόσο ZDF, ARD και BBC αντιτέθηκαν στην δημιουργία του καναλιού και δεν μπήκαν ποτέ ως μέτοχοι στο Euronews. Στην πορεία και άλλοι ραδιοτηλεοπτικοί φορείς εντάχθηκαν στο Euronews και οι οποίοι είναι οι παρακάτω:

Δημόσιος Ραδιοτηλεοπτικός Φορέας Χώρα
ENTV — Entreprise Nationale de Télévision (Αλγερινό Δημόσιο Τηλεοπτικό Ίδρυμα) Αλγερία
SRG SSR: Swiss Broadcasting Corporation (Ελβετική Δημόσια Ραδιοτηλεόραση) Ελβετία
RTÉ — Raidió Teilifís Éireann (Ιρλανδική Ραδιοφωνία Τηλεόραση) Ιρλανδία
PBS — Public Broadcasting Services (Ραδιοτηλεόραση της Μάλτας) Μάλτα
SNRT — Société Nationale de Radiodiffusion et de Télévision (Μαροκινή Εθνική Ραδιοτηλεοπτική Εταιρεία) Μαρόκο
UA:PBC (Ραδιοτηλεόραση της Ουκρανίας) Ουκρανία
TVR (Τηλεόραση της Ρουμανίας) Ρουμανία
VGTRK (Ρωσική Ραδιοτηλεόραση) Ρωσία
RTVSLO (Ραδιοτηλεόραση της Σλοβενίας) Σλοβενία
SVT (Σουηδική Τηλεόραση) και MTG (Modern Times Group) Σουηδία
TRT (Τουρκική Ραδιοφωνία Τηλεόραση) Τουρκία
ČT (Τσεχική Τηλεόραση) Τσεχία
ERTT (Ραδιοτηλεόραση της Τυνησίας) Τυνησία

Κατά τον Απρίλιο του 1995, η Euronews τέθηκε σε μερική ιδιωτικοποίηση καθώς ο τότε γαλλικός όμιλος τηλεπικοινωνιών της Alcatel (η οποία σήμερα ανήκει στη Nokia Networks που είναι θυγατρική μονάδα της Nokia) μέσω της εταιρείας Générale occidentale (η οποία σήμερα ανήκει στον όμιλο επικοινωνίας και διαφήμισης Havas που είναι θυγατρική μονάδα της Vivendi) αγοράζει το 49% που κατείχε η SOCEMIE καταθέτοντας το ποσό των 115 εκατομμυρίων φράγκων με το υπόλοιπο 51% να παραμένει στην SECEMIE.

Το Νοέμβριο του 1997, η βρετανική εταιρεία ενημερωτικών τηλεοπτικών παραγωγών ITN αγόρασε τις μετοχές που κατείχε η Alcatel στο κανάλι για 5.1 εκατομμύρια φράγκα[4] παρέχοντας το περιεχόμενο που είχε ενώ το 1999 και το 2001 αντίστοιχα οι δημόσιες ραδιοτηλεοράσεις της Ιρλανδίας και της Ρωσίας εντάχθηκαν στη SECEMIE. Το 1999 ο σταθμός ξεκίνησε να μεταδίδεται ψηφιακά, ενώ ξεκίνησε να μεταδίδεται και στα Πορτογαλικά και με την ένταξη της VGTRK στα Ρωσικά.

Το Δεκέμβριο του 2001, η ITN ανακοίνωσε την πρόθεσή της να πουλήσει το 49% που κατέχει στο κανάλι ξεκινώντας από τον Μάρτιο του 2002 επαφές και διαπραγματεύσεις με διάφορους ομίλους μέσων ενημέρωσης. Τελικά, τον Απρίλιο του 2003 η κοινοπραξία SOCEMIE επαναγόρασε το ποσοστό του καναλιού ως μέρος της προσπάθειάς της να εκσυγχρονίσει τον τρόπο λειτουργίας του καναλιού.[5]

Στις 6 Φεβρουαρίου του 2006, ο κρατικός τηλεοπτικός φορέας της Νορβηγίας NTU αγόρασε το 1% των μετοχών της SOCEMIE[6] ενώ μετά από δύο χρόνια, τρεις μήνες και τρεις εβδομάδες (27 Μαΐου 2008), ο κρατικός ραδιοτηλεοπτικός φορέας της Ισπανίας RTVE αποφάσισε να εγκαταλείψει το Euronews για την προώθηση του διεθνούς καναλιού TVE Internacional. Η αφορμή ήταν ότι υπήρχαν νομικές απαιτήσεις στη διαχείριση χαμηλών επιπέδων του χρέους μέσω επιπρόσθετων δαπανών.[7]

Τον Φεβρουάριο του 2009, η TRT αγόρασε το 15.70% των μετοχών και εντάχθηκε στο εποπτικό συμβούλιο της ιδιοκτήτριας του σταθμού[8] κατατάσσοντάς τον τέταρτο κατά σειρά κύριο μέτοχο μετά την κρατική τηλεόραση της Γαλλίας France Télévisions με το 23.93%, την Rai με το 21.54% και την κρατική ραδιοτηλεόραση της Ρωσίας VGTRK με το 16.94%. Με την ένταξη του TRT το Euronews ξεκίνησε να εκπέμπει στα Τουρκικά τον Ιανουάριο του 2010, ενώ τον Οκτώβριο της ίδιας χρονιάς, άρχισε και στα Περσικά. Στη συνέχεια στις αρχές του 2011 άρχισε να μεταδίδεται σε μορφή 16:9 ενώ ξεκίνησε να μεταδίδεται και στα Ουκρανικά. Στα μέσα της ίδιας χρονιάς ξεκίνησε να μεταδίδεται και στα Πολωνικά στα πλαίσια της προσχώρησης της Πολωνίας στην Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αν και μεταφράστηκαν εκπομπές από τη βραδινή ζώνη του σταθμού με αποτέλεσμα να διακοπεί η λειτουργία του τον Ιανουάριο του 2012.[9]

Γλώσσες του καναλιού[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ιστορικό γλωσσών[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γλώσσα Διαθεσιμότητα Τέλος προβολής
Αγγλικά 1 Ιανουαρίου 1993
Γαλλικά 1 Ιανουαρίου 1993
Γερμανικά 1 Ιανουαρίου 1993
Ιταλικά 1 Ιανουαρίου 1993
Ισπανικά 1 Ιανουαρίου 1993
Πορτογαλικά Νοέμβριος 1999
Ρωσικά Σεπτέμβριος 2001
Αραβικά 1 Ιανουαρίου 1993
12 Ιουλίου 2008 (επαναλειτουργία)
περίπου το 1994
Μάιος 2017 (τηλεοπτικά)
Τουρκικά 30 Ιανουαρίου 2010 Ιανουάριος 2018 (τηλεοπτικά)
Περσικά 27 Οκτωβρίου 2010 Μάιος 2017 (τηλεοπτικά)
Πολωνικά 16 Ιουνίου 2011 Ιανουάριος 2012[9]
Ουκρανικά 24 Αυγούστου 2011 22 Μαΐου 2017[10]
Ελληνικά 18 Δεκεμβρίου 2012
Ουγγρικά 30 Μαΐου 2013
Αλβανικά 21 Νοεμβρίου 2019
Γεωργιανά 2020

Euronews Albania[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Euronews Albania, είναι ο πρώτος franchise τηλεοπτικός σταθμός του Euronews στην Αλβανική Γλώσσα. Δημιουργήθηκε σε συνεργασία με το Euronews και τον ιδιωτικό αλβανικό ραδιοτηλεοπτικό όμιλο ΙΝ και βγήκε στον αέρα στις 21 Νοεμβρίου 2019. Μεταδίδει τις εκπομπές που μεταδίδουν και τα άλλα κανάλια του Euronews, αλλά και δικές του ξεχωριστές εκπομπές. Το συγκεκριμένο κανάλι εξυπηρετεί την Αλβανία, το Κοσσυφοπέδιο, το Μαυροβούνιο, την Βόρεια Μακεδονία, καθώς και την Αλβανική διασπορά.[11]

Euronews Radio[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στις 2 Οκτωβρίου 2012, το Euronews δημιούργησε το Euronews Radio, έναν διαδικτυακό ραδιοφωνικό σταθμό, που μεταδίδει ήχο από το τηλεοπτικό πρόγραμμα και μουσική στην θέση των non-commented εκπομπών.

Africanews[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στις 20 Απριλίου του 2016, η γαλλική υπηρεσία του Euronews δημιούργησε ένα κανάλι της ίδιας λογικής, με ειδήσεις από την Αφρική και την ονομασία Africanews (στυλιζαριζμένο ως africanews.). Είναι διαθέσιμο στην αγγλική και την γαλλική γλώσσα και εξυπηρετεί όλη την αφρικανική ήπειρο.

Το Euronews στην Ελλάδα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Euronews, μεταδιδόταν επίγεια αναλογικά, σε πολλές περιοχές της χώρας (ειδικότερα σε Αττική, Πάτρα, Κεφαλονιά, Ιωάννινα και Κυκλάδες, όπου διατηρήθηκε για πολλά χρόνια, στις περιοχές αυτές η αναλογική εκπομπή), από το 1993 έως και τις 20 Ιουλίου του 2012, όπου διακόπτονται οι αναλογικές εκπομπές των ιδιωτικών και περιφερειακών καναλιών από τα κέντρα εκπομπής Υμηττού και Αίγινας, ενώ παράλληλα στις 17 Αυγούστου 2012 διακόπτονται και οι αναλογικές εκπομπές της ΕΡΤ, στην Αττική, και το κανάλι μεταδίδονταν επίγεια ψηφιακά, μέσω της NetMed. Ωστόσο, στις 18 Δεκεμβρίου, του ίδιου έτους, με εντολή της κυβέρνησης Σαμαρά, και κατόπιν απαίτησης και ανταγωνισμού από τα πανελλαδικά ιδιωτικά κανάλια, διακόπτεται αιφνίδια η επίγεια αναμετάδοση του Euronews.

Επίσης το Euronews ήρθε σε συνεργασία με την ΕΡΤ την σεζόν 2016-2017. Η ΕΡΤ1 παρουσίαζε κάθε ώρα πεντάλεπτες, non-commented, δηλαδή χωρίς εκφωνητή, ειδήσεις. Το πρωί και το βράδυ, αντίθετα, παρουσιάζονταν ένα μισάωρο αναλυτικό δελτίο εφ' όλης της ύλης, από τις 7:30 έως τις 8:00 το πρωί και από τις 20:00 έως τις 20:30 το βράδυ, αντίστοιχα.[12]

Τον Ιούλιο του 2022, το Euronews σύναψε εκ νέου συνεργασία με την ΕΡΤ, που το μεταδίδει αρκετές ώρες της ημέρας, μέσα από την συχνότητα του ειδησεογραφικού καναλιού, ΕΡΤ News, το οποίο ξεκίνησε την λειτουργία του στις 5 Μαρτίου 2022, με σκοπό να καλύψει σε εικοσιτετράωρη βάση η ΕΡΤ, τα τρέχοντα γεγονότα σχετικά με την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Λεζάντες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι λεζάντες με τα διάφορα γραφικά που βάζει το Euronews είναι στα Αγγλικά, αν και τα ονόματα ορισμένων χωρών της Ευρώπης δεν μεταφράζονται (π.χ.: Deutschland και όχι Γερμανία).

Εκπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι εκπομπές που προβάλλει το Euronews είναι οι εξής:

  • Business Planet
  • Business Weekly
  • Cinema (μαγκαζίνο σχετικά με τον κινηματογράφο και, γενικώς, την έβδομη τέχνη, στην Ευρώπη)
  • Europe Weekly
  • Euronews Witness
  • Focus (μαγκαζίνο που εστιάζει ειδησεογραφικά τις πολιτικές και κοινωνικές εξελίξεις, στην Ευρώπη)
  • For Children in War
  • Futuris
  • Generation Y
  • Hi-Tech (μαγκαζίνο σχετικά με την Τεχνολογία, στην Ευρώπη)
  • Innovation
  • Interview
  • I Talk
  • Learning World
  • Le Mag
  • Life
  • Markets
  • Meteo Europe (γρήγορο δελτίο καιρού με πόλεις της Ευρώπης)
  • Meteo World (γρήγορο δελτίο καιρού με πόλεις του Πλανήτη)
  • Musica (μαγκαζίνο σχετικά με την Μουσική, στην Ευρώπη)
  • News +
  • No Comment (τριαντάλεπτα αποσπάσματα Χωρίς Σχόλια, με ειδησεογραφικά θέματα, ανά τον κόσμο)
  • On the Frontline
  • Perspectives
  • Real Economy
  • Rendez-Vous
  • Reporter
  • Right on
  • Science
  • Silent Disasters
  • Space
  • Target
  • Terra Viva
  • The Global Conversation
  • The Network
  • U Talk

Λογότυπα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

1993-1996 1996-1998 1998-2008 2008-2016 2016-σήμερα

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Euronews and Metropolitan Media Ltd, Metropolitan Media Ltd, http://www.metmedia.net/Open_Letter.pdf, ανακτήθηκε στις 20 Αυγούστου 2011 
  2. «No comment from EuroNews on YouTube». Advanced Television. 11 Οκτωβρίου 2007. Ανακτήθηκε στις 20 Σεπτεμβρίου 2011. 
  3. Collins, Richard (1998). From Satellite to Single Market: New Communication Technology and European Public Service Television. London: Routledge. σελίδες 130. ISBN 9780415179706. 
  4. «ITN ACQUIRES 49% EURONEWS STAKE». Telecom Paper. 1 Δεκεμβρίου 1997. https://www.telecompaper.com/news/itn-acquires-49-euronews-stake--124079. Ανακτήθηκε στις 5 Ιουνίου 2012. 
  5. «ITN Drops Out of Euronews Channel». Broadcast. https://www.broadcastnow.co.uk/itn-drops-out-of-euronews-channel/1116586.article. 
  6. «NTU Becomes 20th EuroNews Shareholder». DigitalSpy. 5 Φεβρουαρίου 2006. 
  7. «TVE abandona EuroNews» (στα Ισπανικά). El Mundo. 5 Φεβρουαρίου 2006. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2014-04-13. https://web.archive.org/web/20140413145013/http://www.elmundo.es/elmundo/2008/06/05/comunicacion/1212656729.html. Ανακτήθηκε στις 2015-02-21. 
  8. «Turkey's TRT joins Euronews supervisory board». World Bulletin. 15 Σεπτεμβρίου 2009. https://worldbulletin.dunyabulteni.net/archive/turkeys-trt-joins-euronews-supervisory-board-h47271.html. Ανακτήθηκε στις 5 Ιουνίου 2012. 
  9. 9,0 9,1 Szewczyk, Łukasz (4 Ιανουαρίου 2012). «Euronews już nie po polsku». Media2.pl (στα Πολωνικά). Ανακτήθηκε στις 10 Σεπτεμβρίου 2020. 
  10. «Euronews closes Ukrainian service». 22 Μαΐου 2017. 
  11. «Πρεμιέρα για το Euronews Αlbania». euronews. 21 Νοεμβρίου 2019. Ανακτήθηκε στις 27 Φεβρουαρίου 2020. 
  12. «Το euronews στην ΕΡΤ». Euronews GR. 25 Οκτωβρίου 2016. Ανακτήθηκε στις 22 Μαρτίου 2018. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]