Διαγωνισμός Τραγουδιού Eurovision 1984

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση

Ο 29ος Διαγωνισμός Τραγουδιού Eurovision διοργανώθηκε στην πόλη του Λουξεμβούργου στις 5 Μαΐου 1984, αφού το τραγούδι του Μεγάλου Δουκάτου του Λουξεμβούργου είχε κερδίσει τον προηγούμενο διαγωνισμό. Η διοργάνωση έγινε στο Δημοτικό Θέατρο της πόλης του Λουξεμβούργου με παρουσιάστρια την 19χρονη Desirée Nosbusch, τη νεαρότερη παρουσιάστρια στην ιστορία του θεσμού.

Το Μεγάλο Δουκάτο του Λουξεμβούργου είχε πρόβλημα στο να βρει έναν κατάλληλο χώρο για τον διαγωνισμό, και στο τέλος το RTL αποφάσισε να τον διοργανώσει στο Δημοτικό Θέατρο το οποίο όμως ήταν πολύ μικρό και γι' αυτό επιτρέπονταν η είσοδος μόνο σε σημαντικά πρόσωπα, στον Τύπο και στις αντιπροσωπείες των χωρών.

Συμμετείχαν 19 χώρες. Απείχαν από τον διαγωνισμό η Ελληνική Δημοκρατία και το Κράτος του Ισραήλ, ενώ επέστρεψε η Δημοκρατία της Ιρλανδίας.

Η Δημοκρατία της Ιρλανδίας κατέκτησε την 2η θέση με το τραγούδι Terminal 3 του Johnny Logan (πραγματικό όνομα Sean Sherrard) το οποίο ερμήνευσε η Linda Martin

Η Βασίλειο της Σουηδίας κατέκτησε την πρώτη θέση στον διαγωνισμό με το χορευτικό τραγούδι Diggi-Loo Diggi-Ley το οποίο ερμήνευσαν τα τρία αδέλφια του συγροτήματος Herreys και έγινε επιτυχία σε αρκετές βορειοευρωπαϊκές χώρες.

Το ιταλικό τραγούδι I Treni Di Tozeur (Τα τρένα του Tozeur) από τους Alice και Franco Battiato έγινε επίσης επιτυχία στην Ευρώπη παρά την 5η θέση που κατέλαβε.[εκκρεμεί παραπομπή]

Οι πληροφορίες πάρθηκαν από την επίσημη ιστοδελίδα της Eurovision: www.eurovision.tv