Billboard

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Billboard (magazine))
Billboard
Συχνότηταεβδομάδα
ΙδρυτήςLuminate, Eldridge και William Henry Donaldson
Ίδρυση1894
ΈδραΝέα Υόρκη, Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής[1]
ΓλώσσαΑγγλικά[1]
ΙστοσελίδαΕπίσημος ιστότοπος
Σελίδα στο Facebook Σελίδα στο Twitter Σελίδα στο Instagram Λογαριασμός στο YouTube Σελίδα στο Linkedin
Commons page Πολυμέσα σχετικά με το περιοδικό

Το Billboard (που έχει ως λογότυπο το billboard) είναι εβδομαδιαίο αμερικανικό μουσικό περιοδικό, που ανήκει στο Hollywood Reporter-Billboard Media Group. Δημοσιεύει διάφορα που σχετίζονται όμως με ειδήσεις, βίντεο, απόψεις, κριτικές, events και style. Είναι επίσης γνωστό και για τα μουσικά charts του, συμπεριλαμβανομένων των Billboard Hot 100 και Billboard 200, τα οποία παρακολουθούν τα δημοφιλέστερα singles και άλμπουμς διαφορετικών μουσικών ειδών. Επίσης, φιλοξενεί εκδηλώσεις, κατέχει έναν εκδοτικό οίκο, ενώ διαχειρίζεται και αρκετές τηλεοπτικές εκπομπές. Το Billboard ιδρύθηκε το 1894, από τους William Donaldson και τον James Hennegan ως εμπορική έκδοση για τους αφισοκολλητές. Ο Donaldson στη συνέχεια το 1900 αγόρασε τα διακιώματα του Hennegan για $500.

Κατά τη δεκαετία του 1900, βοηθούσε στη βιομηχανία του θεάματος, δηλαδή σε τσίρκο, πανηγύρια και σατιρικές παραστάσεις. Δημιούργησε επίσης μια ταχυδρομική υπηρεσία για τους περιοδεύοντες ηθοποιούς. Το Billboard επικεντρώθηκε στη μουσική βιομηχανία από τη στιγμή που το Jukebox, το γραμμόφωνο και το ραδιόφωνο άρχισαν να διαδίδονται ευρέως. Πολλά από τα θέματα που κάλυπτε δόθηκαν στην πορεία σε άλλα περιοδικά, όπως δόθηκε η κάλυψη παραστάσεων σε εξωτερικό χώρο στο Amusement Business το 1961, για να μπορεί το Billboard να επικνετρωθεί στη μουσική. Αφότου ο Donaldson πέθανε το 1925, το Billboard και τα δικαιώματά του πέρασαν στα παιδιά του και στα παιδιά του Hennegan, μέχρι που πωλήθηκε σε ιδιωτικούς επενδυτές το 1985, ενώ από τότε έχει αλλάξει αρκετές φορές ιδιοκτήτες.

Ιστορία του Billboard[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πρώιμη Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το πρώτο τεύχος του Billboard δημοσιεύτηκε στο Cincinnati του Ohio την 1η Νοεμβρίου, 1894 από τον Wlliam Donadlson και τον James Hennegan. Αρχικά, κάλυπτε τη βιομηχανία της διαφήμισης και της αφισοκόλλησης και γι'αυτό ονομαζόταν Billboard Advertising. Εκείνη την εποχή, τα βασικά μέσα διαφήμισης ήταν οι αφίσες, οι διαφημιστικές πινακίδες και τα φυλλάδια.

Αναφορές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Περισσότερη μελέτη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Durkee, Rob. American Top 40: The Countdown of the Century. Schriner Books, New York City, 1999.
  • Battistini, Pete, American Top 40 with Casey Kasem The 1980s. Authorhouse.com, January 31, 2005. ISBN 978-1-4184-1070-4

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]