Σοφία Φιλιππίδου

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Σοφία Φιλιππίδου
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Σοφία Φιλιππίδου (Ελληνικά)
Γέννηση21  Οκτωβρίου 1948
Θεσσαλονίκη
Χώρα πολιτογράφησηςΕλλάδα
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςνέα ελληνική γλώσσα
ΣπουδέςΑριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης
Δραματική Σχολή Ωδείου Αθηνών[1]
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταηθοποιός
σκηνοθέτρια ταινιών κινηματογράφου
συγγραφέας
μεταφράστρια
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Η Σοφία Φιλιππίδου (Θεσσαλονίκη 21 Οκτωβρίου 1948) είναι Ελληνίδα ηθοποιός, σκηνοθέτης και συγγραφέας.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σπούδασε Θέατρο στη Δραματική Σχολή του Κρατικού Ωδείου Θεσσαλονίκης και Γερμανική φιλολογία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο. Έκανε για έναν χρόνο μεταπτυχιακές σπουδές στο νεοϊδρυθέν τμήμα θεατρολογίας του Νικηφόρου Παπανδρέου στην Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Εργάστηκε επί οκτώ χρόνια, παράλληλα με το θέατρο, ως καθηγήτρια γερμανικών στα ΤΕΙ Θεσσαλονίκης απ' όπου και παραιτήθηκε. Έχει υπάρξει μέλος του «Θεατρικού Εργαστηρίου της Τέχνης» (1972 - 1979) και της «Πειραματικής Σκηνής της Τέχνης» (1980 - 1985).

Πρωτοεμφανίστηκε στο θέατρο το 1972 όταν ερμήνευσε τον ρόλο της Μαριάνθης στην παράσταση «Φαύστα» του Μποστ, που ανέβασε το Θεατρικό Εργαστήρι της "Τέχνης" σε σκηνοθεσία Γιώργου Εμιρζά και μουσική Λουκιανού Κηλαηδόνη. Το 1997 συναντήθηκε ξανά με το συγκεκριμένο έργο αλλά σε διαφορετικό χώρο, στη «Νέα Σκηνή» του «Εθνικού Θεάτρου» με σκηνοθέτη τον Νίκο Χατζηππαπά και το καλοκαίρι της ίδιας χρονιάς ξανάπαιξε την «Φαύστα» στο Θέατρο «Σμαρούλα», με σκηνοθέτη τον Γιάννη Μποστατζόγλου.

Το 1985 κατέβηκε στην Αθήνα και συνεργάστηκε με μεγάλα θέατρα της πρωτεύουσας για το ανέβασμα κλασικών έργων, επιθεωρήσεων και μουσικών παραστάσεων. Κατοικεί στα Εξάρχεια.

Καριέρα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Έχει συνεργαστεί με σημαντικούς Έλληνες σκηνοθέτες και καλλιτέχνες (Σταμάτης Φασουλής, Μίμης Κουγιουμτζής, Ανδρέας Βουτσινάς, Γιώργος Κιμούλης, Παντελής Βούλγαρης, Λυδία Κονιόρδου, Λάκης Λαζόπουλος, Διαγόρας Χρονόπουλος, Κώστας Φιλίππογλου, Κώστας Τσόκλης, Θανάσης Παπαγεωργίου, Σταμάτης Κραουνάκης, Τζίμης Πανούσης, Γιάννης Μαργαρίτης, Γιάννης Ιορδανίδης, Νίκος Χουρμουζιάδης, Nίκος Αρμάος, Γιώργος Μανιώτης, Μαριάννα Κάλμπαρη) κ.α.

Έχει παίξει σε κλασικά έργα σημαντικών συγγραφέων όπως του Άντον Τσέχωφ, του Ουίλλιαμ Σαίξπηρ, του Φεδερίκο Γκαρθία Λόρκα, του Τένεσι Ουίλιαμς, του Σάμουελ Μπέκετ, του Ευγένιου Ιονέσκο, του Χάρολντ Πίντερ, του Έντεν φον Χόρβατ, του Μπεν Τζόνσον, του Ζωρζ Μισέλ, του Ουίλιαμ Φώκνερ, του Ζωρζ Φεντώ, του Παντελή Χορν, του Μποστ, του Ηλία Καπετανάκη, του Ευριπίδη, του Αριστοφάνη κ.α.

Εργάστηκε επίσης στο ραδιόφωνο και στην τηλεόραση.

Συμμετείχε στο επιτελείο των εκπομπών του Γιώργου Μητσικώστα (2 χρόνια) στο ΣΚΑΪ, στο "Ελλάδα τα ταλέντα σου" (1 χρόνο) στο ΤΟP FM, στο "Φωνάζω Κούι - Κούι" (3 μήνες) στον FLASH κ.ά. Το 1990 ξεκίνησε δική της εκπομπή στο ΣΚΑΪ με τίτλο "Μ' ακούς;" που κόπηκε αιφνιδίως από τηλεφώνου.

Έχει συνεργαστεί με τη Θεατρική Λέσχη Βόλου στο πολυθέαμα "Αρκαδίες 2000" (σκηνοθεσία: Σπύρος Βραχωρίτης).

Δίδαξε θέατρο και υποκριτική στα σεμινάρια λαϊκής επιμόρφωσης του Υπουργείου Παιδείας ανά την Ελλάδα (2002 - 2005).

Το 1994 έγραψε την επιθεώρηση "Κου- Κου Τσα" για λογαριασμό του ΔΗΠΕΘΕ Βόλου και πρωταγωνίστησε με σκηνοθέτρια την Λυδία Κονιόρδου.

Το 1998 σκηνοθέτησε το Φιντανάκι του Παντελή Χορν στο ΔΗΠΕΘΕ Ρόδου και ανέλαβε τον πρωταγωνιστικό ρόλο.

Το φθινόπωρο του 2006 παρουσίασε αποσπάσματα από τις "Βάκχες" του Ευριπίδη με το Νίκο Ναουμίδη στη Βεργίνα, στα πλαίσια εκδήλωσης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Στις 4 Δεκεμβρίου του 2006, ανέβασε μια παράσταση στη Θεσσαλονίκη με τίτλο "Romancero Gitano" του Federico Garcia Lorca στο "Ginger Oil".

Το χειμώνα του 2007 - 2008 διδάσκει και σκηνοθετεί στο "Μικρό Πολυτεχνείο" το ανέβασμα της παράστασης "Φτερωτά Χταπόδια" (σε σύνθεση κειμένων της ίδιας).

Τον χειμώνα του 2000, σε συνεργασία με τον σύλλογο οικότροφων, ίδρυσε την φοιτητική θεατρική ομάδα "Ιδαίοι Δάκτυλοι" στο Πνευματικό Κέντρο "Κρητική Εστία" με την οποία ανεβάζει τις παραστάσεις: "Η ωραία μαμά" του Γρηγορίου Ξενόπουλου, "Ο Κυριακάτικος περίπατος" του Ζωρζ Μισέλ, "Το βέλος του χρόνου" (κολλάζ κειμένων της ίδιας), "Υβόννη η πριγκίπισσα της Βουργουνδίας" του Βιτόλντ Γκομπρόβιτς, "Μελάχρα" του Παντελή Χορν, "Ο πρωτομάστορας" του Νίκου Καζαντζάκη, "Γυναίκες στην εκκλησία του Δήμου" του Αριστοφάνη (σε μετάφραση της ίδιας) και "Παλιάτσων τραγωδία" (τρία μονόπρακτα: Μεγάλα Βάσανα του Ζωρζ Κουρτελίν, η Βεγγέρα του Ηλία Καπετανάκη και ο Γάμος του Άντων Τσέχωφ)

Το 2011 σκηνοθέτησε στο Ίδρυμα "Μιχάλης Κακογιάννης" το θεατρικό έργο της Μέτης Καρατζά "Το πράσινο λεμόνι". Συνεχίζοντας με την φοιτητική της ομάδα και με την επωνυμία "φοιτητική σκηνή Τ3χνη", ανέβασε την παράσταση "IONESCO BLUES" (σε σύνθεση κειμένων της ίδιας πάνω στο "Παιχνίδι της Σφαγής" του Ε. Ιονέσκο, στην "Αντιγόνη" του Σοφοκλή, τις "Βάκχες" και τον "Ιππόλυτο" του Ευριπίδη τη "Μήδεια" και το "Στεφάνι" του Γιάννη Κοντραφούρη). Το καλοκαίρι του 2013 ανέβασε με την ίδια ομάδα την "Φαύστα" του Μποστ στο Ίδρυμα "Μιχάλης Κακογιάννης" και το Ιούλιο του 2014 την παράσταση "ΒΑΚΧΕΣ μια φανταστική ανάγνωση" στην οποία συμμετείχε και η ίδια ως Διόνυσος και Αγαύη.

Από τον Ιανουάριο του 2013 έχει την δική της στήλη στην εφημερίδα "Ελευθεροτυπία", με τίτλο "Η ματιά της Σοφίας" και κυκλοφορεί κάθε Σάββατο για δύο χρόνια. Το Νοέμβριο του 2014 εξέδωσε το πρώτο της βιβλίο με τίτλο "Με μια Σκάλα στο Φεγγάρι" από τις εκδόσεις Καστανιώτη.

Πρωταγωνίστησε στην παράσταση "Ευτυχισμένες μέρες" του Σάμουελ Μπέκετ μετάφραση Σοφίας Φιλιππίδου - Ζαφειρούλας Χοχ στην σκηνή Κ. Παξινού του Εθνικού Θεάτρου το 2015 σε σκηνοθεσία Γιώργου Μανιώτη.

Τον Ιανουάριο του 2016 σκηνοθέτησε την παράσταση "Καρφίτσες στα γόνατα" (δύο μονόπρακτα της Ρούλας Γεωργακοπούλου: Διανυκτερεύον και Προσπερίνα και ο Ναύτης σε δραματουργική επεξεργασία δική της) στο Από μηχανής Θέατρο, ένω τον επόμενο χρόνο για το Θέατρο της Οδού Κυκλάδων - Λευτέρης Βογιατζής, σκηνοθέτησε το "Καθώς Ψυχορραγώ" του Ουίλιαμ Φώκνερ, σε μετάφραση Μένη Κουμανταρέα και θεατρική διασκευή Χλόης Κολύρη κρατώντας η ίδια τον ρόλο της μητέρας.

Το 2017 έλαβε μέρος ως συμπρωταγωνίστρια του Λάκη Λαζόπουλου στην επιθεώρηση Α-πελ-πι-σί-το! στο Θέατρο Αθηνών και σε περιοδεία σε όλη την Ελλάδα.

Τον Μάιο του 2018 ανέβασε με την εταιρεία Τ3χνη και με επιχορήγηση από το Υπουργείο Πολιτισμού την κωμωδία "Ιστορία του πρίγκιπα της Κουμπα Τάντι" του Γιακομπ Μιχαελ Ραινχολντ Λεντς σε μετάφραση Σοφίας Φιλιππίδου - Ζαφειρούλας Χοχ και σε σκηνοθεσία της ιδίας για 8 παραστάσεις στο θέατρο Αθηνών.

Το καλοκαίρι του 2018 έλαβε μέρος στους Βατράχους του Αριστοφάνη, κρατώντας το ρόλο του Διονύσου, που παίχτηκε στην Επίδαυρο και σε περιοδεία σε όλη την Ελλάδα σε σκηνοθεσία Κώστα Φιλίππογλου.

Τον Δεκέμβριο του 2018 έλαβε μέρος στην παράσταση Κοριολανός - Ιούλιος Καίσαρ ως Βρούτος σε σκηνοθεσία Κωνσταντίνου Χατζή στο Θέατρο της οδού Κυκλάδων Λευτέρης Βογιατζής.

Τον Μάιο του 2019 με την εταιρεία Τ3χνη και επιχορήγηση από το Υπουργείο Πολιτισμού ανέβασε το έργο Μελάχρα του Παντελή Χορν. Δραματουργική επεξεργασία - σκηνοθεσία: Σοφίας Φιλιππίδου.

Τον Σεπτέμβριο του 2019 έλαβε μέρος ως πρωταγωνίστρια - Πραξαγόρα στις Εκκλησιάζουσες του Αριστοφάνη. Μετάφραση - διασκευή - λιμπρέτο Σταματης Κραουνάκης σκηνοθεσία: Μαριάννα Κάλμπαρη και παραγωγή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής και του Θεάτρου Τέχνης Κάρολος Κουν. Η παράσταση παίχτηκε στις 9 Σεπτεμβρίου στο Ηρώδειο και συνεχίστηκε στο Θέατρο Τέχνης «Κάρολος Κουν» της οδού Φρυνίχου.

Η Σοφία Φιλιππίδου και η εταιρεία Τ3χνη έλαβαν μέρος στο διεθνές φεστιβάλ "αναλόγιο" που οργανώνει η Σίσσυ Παπαθανασίου δυο φορές.στο θέατρο Τέχνης της οδού Φρυνίχου.Αρχικά με το μυθιστόρημα του Βαγγέλη Ραπτόπουλου "Μαύρος γάμος" σε διασκευή για το θέατρο της Χλόης Κολύρη (2016) σκηνοθεσία της ιδίας και με την ποιητική τραγωδία του Γιώργου Χρονά "Εμείς κορίτσια δεκατριώ δεκατεσσάρω χρόνων" (2019) Σκηνοθεσία της ιδίας, μουσική: Βάιος Πράπας.

Τον Ιανουάριο του 2020 οργάνωσε τρίμηνο σεμινάριο θεατρικής παιδείας IONESCO BLUES (25 ηθοποιοί σε δύο τμήματα) με σκοπό να ανεβάσει στις 4 Μαίου στο θέατρο Μεταξουργείο την παράσταση "Το παιχνίδι της σφαγής" του Ε. Ιονέσκο (σε δραματουργική επεξεργασία - σύνθεση κειμένων Σοφίας Φιλιππίδου) που διακόπηκε λόγω καραντίνας εξ αιτίας του κορονοϊού και συνεχίζεται απο 1 Μαίου μεσω πλατφόρμας στο διαδίκτυο.

Τον Μάρτιο του 2021 άρχισε πρόβες στην διασκευή δύο έργων του Κωνσταντίνου Χρηστομάνου με τίτλο " τα τρία φιλία...Η Σταχτιά γυναίκα " το οποίο αρχικά κινηματογραφήθηκε ως "θεατροφίλμ" και βρίσκεται στο κανάλι YouTube και θα παίζεται ως θεατρική παράσταση στο θέατρο Μεταξουργείο μέχρι τον Δεκέμβριο του 2021.

Το 2021 - 2023 Εκκλησιάζουσες του Αριστοφάνη σε διασκευή - λιμπρέτο Σταμάτη Κραουνάκη συμπαραγωγή Θεάτρου Τέχνης Καρόλου Κούν - Εθνικής Λυρικής Σκηνής, Ηρώδειο, Θέατρο Τέχνης οδού Φρυνίχου και στην Εθνική Λυρική Σκηνή Σταύρος Νιάρχος.

Τον Οκτώβριο του 2022 οργάνωσε τρίμηνο σεμινάριο Θεατρικής παιδείας πάνω στο έργο "Υβόννη Πριγκιπισσα της Βουργουνδίας" του Βίτολντ Γκομπρόβιτς. Η παράσταση που δημιουργήθηκε μετα απο τρίμηνες πρόβες με δώδεκα εκ των ηθοποιών του σεμιναρίου παρουσιάστηκε (σε σκηνοθεσία/ καλλιτεχνική επιμέλεια δική της) για έξη Σαββατοκύριακα στο μαγαζακι της τ3χνης (Μάιος - Ιούνιος 2023)

Το 2023 επιστρέφει στα κινηματογραφικά δρώμενα, μετά από απουσία δεκαοχτώ ετών, συμμετέχοντας στην ταινία το Σφύριγμα (2023), την οποία σκηνοθετεί ο Θανάσης Πρωτάτος. Στην ταινία, η οποία αντλεί τη θεματολογία της από τη λαογραφία της Ελληνικής κουλτούρας (δεισιδαιμονίες και προκαταλήψεις) υποδύεται τη "Νύφη", μια αλλόκοτη γυναίκα του δρόμου.

Φιλμογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Έτος Τίτλος Ρόλος
1980 Μια καθημερινή ιστορία
1986 Καραβάν Σαράι κυρία εράνου [2]
1987 Πατρίς ληστεία οικογένεια (και συγγραφέας)
1988 Φάκελος Πολκ στον αέρα [3]
Το ριγέ [4]
1990 Οι Αθηναίοι
1999 Peppermint [5] θεούσα
2001 Το κλάμα βγήκε απ' τον παράδεισο [6] Σύρμω
Ταξίδι στη χώρα των θαυμάτων (μεταγλώττιση) [7] Γιουμπάμπα (φωνή)
2005 Λουκουμάδες με μέλι [6] Ισμήνη / Αντιγόνη
2023 Το Σφύριγμα[8] Νύφη

Τηλεοπτικές Εμφανίσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Έτος Τίτλος Κανάλι Ρόλος Σημειώσεις
1985 Με το καλό να έρθει το 1986 ΕΡΤ Διάφορα πρόσωπα Εορταστικό Πρόγραμμα
1986 Πω, πω ένα Αυγό ΕΡΤ Διάφορα πρόσωπα Εορταστικό Πρόγραμμα
1986 Ομιλείτε Ελληνικά ΕΡΤ Συγγραφέας Τηλεπαιχνίδι
1987 Το κανάλι της Βαγγελίτσας ΕΤ2 Φέμυ Ανεμοδούρα Πρωταγωνιστικός Ρόλος
1988 Καραβάν σαράι ΕΤ1 Βασικό Καστ
1988 Η Παρέλαση ΕΤ1 Έκτακτη Συμμετοχή
1989 Ράδιο αίσθημα ΕΤ2 Η ίδια Εκπομπή
1989 Τηλεμπλόφες MEGA Η ίδια Εκπομπή
1989 Μια βόλτα στο φεγγάρι ΕΤ2 Σεναριογράφος Βασικό Καστ και Σεναριογράφος
1989 Τα τραγούδια της Κατοχής ΕΤ1 Διάφορα πρόσωπα Εορταστικό Πρόγραμμα
1989 Το χρονικό μιας μοιχίας ΕΤ1 Έκτακτη Συμμετοχή
1989 Βίος και πολιτεία του Χαράλαμπου Κ ΕΤ2 Έκτακτη Συμμετοχή Τίτλος Επεισοδίου: Οι κοπρίτες
1990 Η κυρία του πάνω ορόφου ΑΝΤ1
1990 Απίστευτα κι όμως... Ελληνικά MEGA Διάφορα πρόσωπα Βασικό Καστ
1991 Μάμα μία ΑΝΤ1 Πόπη Τσίτουρα Τίτλος Επεισοδίου: Κρυφός Καημός
1991 Οι Τρεις Χάριτες MEGA Βανέσα, γυμνάστρια

Ιδιοκτήτρια ινστιτούτου καλλονής

Τίτλος Επεισοδίου: Νους Υγιής

Τίτλος Επεισοδίου: Μείνε όπως είσαι

1992 Φάκελος Πολκ στον αέρα ET1 Μαίρη Πάρμεν Βασικό Καστ
1992 Δέκα Μικροί Μήτσοι MEGA Τζένη, πλούσια

Γύφτισσα

Πρωταγωνιστικός Ρόλος
1992 Show... Κι Έγινε ΑΝΤ1 Διάφορα πρόσωπα Εορταστικό Πρόγραμμα
1992 Στον ψυχίατρο ΑΝΤ1 Θέκλα - Μέντιουμ Τίτλος Επεισοδίου: Το Φάντασμα
1992 Χάι ροκ MEGA Λούλα Νταούλα Τίτλος Επεισοδίου: Λούλα Νταούλα
1992 Τα μπακούρια ANT1 Χίπισσα Ερασμία

Κοκκινοσκουφίτσα

Τίτλος Επεισοδίου: Η απαγωγή

Τίτλος Επεισοδίου: Χριστουγεννιάτικο

1992 Χρυσά Χριστούγεννα MEGA Διάφορα πρόσωπα Εορταστικό Πρόγραμμα
1993 Γεια χαρά νταν Zouga MEGA Διάφορα πρόσωπα Πρωταγωνιστικός Ρόλος
1993 Σας έπιασα στα πράσα ΕΤ1
1993 Στη χώρα των φευγάτων ΑΝΤ1 Διάφορα πρόσωπα Πρωταγωνιστικός Ρόλος και Σεναριογράφος
1994 Της Ελλάδος τα παιδιά ΑΝΤ1 Σταυρούλα Αηδονίδου Τίτλος Επεισοδίου: Σπάστα Ντίβα
1995 Psit Sweety ΑΝΤ1 Κυρία Όμικρον Πρωταγωνιστικός Ρόλος και Σεναριογράφος
1995 Ντόλτσε Βίτα MEGA Αμαλία Πισπιρίγγου Αριθμός Επεισοδίου: 41 και 42
1996 Ψευτιές ΕΤ2 Παρουσιάστρια Εκπομπή Μεταμφιέσεων
1996 Ο ιός του πατέρα MEGA Αναστασία Θεωνά Αριθμός Επεισοδίου: 16
1996 C'est La Vie - Ζωή ποδήλατο MEGA Ντόρα Θεοδωρίδου, Θεία Πέτρου Αριθμός Επεισοδίου: 25
1997 Εμείς κι Εμείς MEGA Φεντόρα Καρακαρμίρη Τίτλος Επεισοδίου: Γυναίκα Μυστήριο
1997 Ο κακός Βεζύρης MEGA Ευφροσύνη Γλύξμπουργκ Τίτλος Επεισοδίου: Βασιλικός θα γίνω στο παραθύρι σου
1998 Πανδώρα και Πλάτωνας - Τα Φραουλόπουλα ΕΤ1 Φωνή Ελληνική σειρά κινουμένων σχεδίων
1998 Δύο Ξένοι MEGA Σοφία Μαλτέζου Αριθμός Επεισοδίου: 35 και 36
2001 Πιστευτά κι Απίστευτα ΕΤ1 Η ίδια Εκπομπή
2002 Η τράπεζα MEGA Χατιτζέ Πρωταγωνιστικός Ρόλος
2006 Safe sex TV Stories MEGA Θεία Ντούλα Τόμας Τίτλος Επεισοδίου: Η θεία από το Αϊντάχο, α' και β' μέρος
2007 Το Κόκκινο Δωμάτιο MEGA Εισαγγελέας Μιράντα Τουρουντού Τίτλος Επεισοδίου: Η εισαγγελέας Μιράντα Τουρουντού, α' και β' μέρος
2018 Δέκα Μικροί Μήτσοι ΑΝΤ1 Διάφορα πρόσωπα Πρωταγωνιστικός Ρόλος

Θεατρικές Παραστάσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Έτος Τίτλος Συγγραφέας Σκηνοθεσία Θέατρο
1985 (Σατιρικό) Καμπαρέ Δημήτρης Βενιζέλος Σοφία Φιλιππίδου Ζουμ της πλάκας
1986 Αντρέα Ζαπάτα

Η Μπανανία πάει σύννεφο

επιθεώρηση

επιθεώρηση

Σμαρούλα Γιούλη

Σμαρούλα Γιούλη

Παρκ

Βέμπο

1987 Σιχτίρεια '88

40 χρόνια Μποστ

επιθεώρηση

Μποστ

Σμαρούλα Γιούλη

Θανάσης Παπαγεωργίου

Βέμπο

Σμαρούλα

1988 Πράσινα άλογα

Πώς την λεν' τη βαζελίνη...;

Τζίμης Πανούσης

επιθεώρηση

Τζίμης Πανούσης

Γιάννης Δαλιανίδης

Μετρό

Μινώα

1989 Σ' αγαπώ φίλε

Για μια τρελλάδα Νέα!

Έχετε γεια δραχμούλες

Γιάννης Ξανθούλης

επιθεώρηση

επιθεώρηση

Ανδρέας Βουτσινάς

Παντελής Βούλγαρης

Σοφία Φιλιππίδου

Βέμπο

Παρκ

Περοκέ

1990 Οδός Κουτοπονήρων /

Είπαν του ψηλού να τρέξει

επιθεώρηση Διαγόρας Χρονόπουλος Αθήναιον
1991 Βεγγέρα

Καθάρσιο

Ο θείος, ο Σάκης και το κόμμα

Ηλίας Καπετανάκης

Ζωρζ Φεντώ

Γιώργος Αρμένης

Σταμάτης Φασουλής

Σταμάτης Φασουλής

Τάκης Χρυσικάκος

Πόρτα

Πόρτα

Αλάμπρα

1992 Πόθεν αίσχος επιθεώρηση Γιώργος Κιμούλης Παρκ
1994 Κου κου... ΤΣΑ! επιθεώρηση

Σοφία Φιλιππίδου

Λυδία Κονιόρδου ΔΗΠΕΘΕ Βόλου
1996 Το Σώσε Μάικλ Φρέιν Σταμάτης Φασουλής Αθήναιον
1997 Φαύστα

Φαύστα

Μποστ

Μποστ

Ν. Χατζηπαπάς

Γ. Μποσταντζόγλου

Εθνικό Θέατρο

Σμαρούλα

1998 Το φιντανάκι Παντελής Χορν Σοφία Φιλιππίδου ΔΗΠΕΘΕ Ρόδου
1999 Ανθισμένες Μανόλιες Ρόμπερτ Χάρλινγκ Γ. Ιορδανίδης Μουσούρη
2000 Μιά υπέροχη Κυριακή για εκδρομή

Όταν η Marilyn Monroe μένει μόνη της

Τενεσί Ουίλιαμς

Γιάννης Κοντραφούρης

Γιάννης Μαργαρίτης

Γιάννης Κοντραφούρης

Σταθμός

Δημήτρης Χορν

2001 Πλούτος Αριστοφάνης Μίμης Κουγιουμτζής Θέατρο Τέχνης «Κάρολος Κουν» / Επίδαυρος
2002 Full Monty - Άνδρες με τα όλα τους Terrence Mc Nally Σταμάτης Φασουλής Πόρτα
2005 Τρεις φορές γυναίκα Νιλ Σάιμον Σταμάτης Φασουλής Κιβωτός
2006 Βάκχες

Romancero Gitano

Ευριπίδης

Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα

Σοφία Φιλλιπίδου

Νίκος Ναουμίδης

ΑΠΘ

GINGER OIL

2008 Φάρμακον Τελειότατον

Απόψε τρώμε στης Ιοκάστης

απολογία Σωκράτη

Άκης Δήμου

Σοφία Φιλιππίδου

Σταμάτης Φασουλής

ΑΠΘ

Δημήτρης Χορν

2010 Ο τυφλοσούρτης Θοδωρής Αθερίδης Θοδωρής Αθερίδης Μικρό Παλλάς
2011 Σκηνοβάτες Σταμάτης Φασουλής Σταμάτης Φασουλής Εθνικό Θέατρο / Επίδαυρος
2012 Η Έκτη Καρυάτιδα

Όθων και Ποθούλα

Αντ. & Κων. Κούφαλης

Άκης Δήμου

Κώστας Τσόκλης

Σταμάτης Φασουλής

Άλμα

Δημήτρης Χορν

2013 Μπάρτλεμπυ ο Γραφιάς Χέρμαν Μέλβιλ Σοφία Φιλιππίδου Από Μηχανής
2014 Βάκχες, μια φανταστική ανάγνωση Ευριπίδης Σοφία Φιλιππίδου Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης
2015 Μαύρος Γάμος

Ευτυχισμένες Μέρες

Καρφίτσες στα γόνατα

Βαγγέλης Ραπτόπουλος

Σάμουελ Μπέκετ

Ρούλα Γεωργακοπούλου

Σοφία Φιλιππίδου

Γιώργος Μανιώτης

Σοφία Φιλιππίδου

Θέατρο Τέχνης «Κάρολος Κουν»

Εθνικό Θέατρο

Από Μηχανής Θέατρο

2017 Καθώς Ψυχορραγώ Γουίλιαμ Φώκνερ Σοφία Φιλιππίδου Θέατρο Οδού Κυκλάδων

"Λευτέρης Βογιατζής"

2017 Α-πε-λπι-σί-το Λάκης Λαζόπουλος Λάκης Λαζόπουλος Αθηνών
2018 Η ιστορία του πρίγκιπα της Κούμπα Τάντι Γιάκομπ Λεντς Σοφία Φιλιππίδου Αθηνών
2018 Βάτραχοι Αριστοφάνης Κώστας Φιλίππογλου ΔΗΠΕΘΕ Ρόδου / Επίδαυρος / Ηρώδειο
2018 Κοριολανός - Ιούλιος Καίσαρας Ουίλλιαμ Σαίξπηρ Κωνσταντίνος Χατζής Θέατρο Οδού Κυκλάδων

"Λευτέρης Βογιατζής"

2019 Μελάχρα Παντελής Χορν Σοφία Φιλιππίδου Σταθμός
2019 Εκκλησιάζουσες Αριστοφάνης Μαριάννα Κάλμπαρη Θέατρο Τέχνης «Κάρολος Κουν» - Εθνική Λυρική Σκηνή / Ηρώδειο

Με την Πειραματική Σκηνή της "Τέχνης" στη Θεσσαλονίκη: (συνεργάστηκε με τους σκηνοθέτες: Γ Εμιρζά, Π. Χαρίτογλου, Γ. Ρεμούνδο, N. Πολίτη, Ν. Χουρμουζιάδη, Ν. Αρμάο, Τ. Καλφόπουλο)

Έτος Τίτλος Συγγραφέας Σκηνοθεσία Πόλη
1981 Θείος Βάνιας

Ο Περλιμπλίν και η Μπελίσα

Χίμαιρα

Η παρθένα, ο ναύτης και ο σπουδαστής

Αντόν Τσέχωφ

Φ. Γκαρθία Λόρκα

Φ. Γκαρθία Λόρκα

Φ. Γκαρθία Λόρκα

Ν. Χουρμουζιάδης

Ν. Αρμάος

Ν. Αρμάος

Ν. Αρμάος

Θεσσαλονίκη

Θεσσαλονίκη

Θεσσαλονίκη

Θεσσαλονίκη

1982 Αχαρνής Αριστοφάνης Νίκος Πολίτης Θεσσαλονίκη
1983 ο Εραστής

Αλχημιστής

Νυχτερινό σχολείο

Χάρολντ Πίντερ

Μπεν Τζόνσον

Χάρολντ Πίντερ

Ν. Χουρμουζιάδης

Τ. Καλφόπουλος

Ν. Χουρμουζιάδης

Θεσσαλονίκη

Θεσσαλονίκη

Θεσσαλονίκη

1984 Βεγγέρα

Εκκλησιάζουσες

Ηλίας Καπετανάκης

Αριστοφάνης

Ν. Αρμάος

Ν. Χουρμουζιάδης

Θεσσαλονίκη

Θεσσαλονίκη

1985 Το παιχνίδι της σφαγής Ευγένιος Ιονέσκο Νίκος Αρμάος Θεσσαλονίκη

Με το Θεατρικό Εργαστήρι της "Τέχνης" στη Θεσσαλονίκη

Έτος Τίτλος Συγγραφέας Σκηνοθεσία Θέατρο Πόλη
1972 Φαύστα Μποστ Γιώργος Εμιρζάς Αμαλία Θεσσαλονίκη
1973 Κυριακάτικος περίπατος Ζωρζ Μισέλ Πάνος Χαρίτογλου Άνετον Θεσσαλονίκη
1974 Το ράντσο το δικό μ' Σάκης Σουντουλίδης Σάκης Σουντουλίδης Άνετον Θεσσαλονίκη
1976 Νερό για πέταμα Ευγενία Φακίνου Ν. Ναουμίδης Άνετον Θεσσαλονίκη
1977 Ντενεκεδούπολη Ευγενία Φακίνου Ν. Ναουμίδης Άνετον Θεσσαλονίκη
1978 Μαξ και Μίλλυ, ελάτε να γίνουμε φίλοι Φόλκερ-Λούντβιχ Σοφία Φιλιππίδου Άνετον Θεσσαλονίκη
1979 Ιστορίες από το δάσος της Βιέννης Έντεν φον Χόρβατ Γιώργος Ρεμούνδος Άνετον Θεσσαλονίκη
1980 Οδύσσεια Όμηρος Κόλιν Χάρρις Άνετον Θεσσαλονίκη

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. BiblioNet. 106008. Ανακτήθηκε στις 5  Απριλίου 2020.
  2. Αϊβαλιώτου, Ειρήνη (22 Μαΐου 2021). «Σοφία Φιλιππίδου: Να βρούμε τον χαμένο παράδεισο και την αθωότητα». Cat Is Art. Ανακτήθηκε στις 6 Μαρτίου 2023. 
  3. Διαμαντοπούλου, Αφροδίτη (2021). Αναζητώντας τη χαμένη τιμή της δημοσιογραφίας μέσω του κινηματογράφου. Θεσσαλονίκη: ΑΠΘ. σελ. 76. 
  4. «Η κωμωδία ως ύφος». Τα Νέα. 17 Νοεμβρίου 2017. Ανακτήθηκε στις 6 Μαρτίου 2023. 
  5. ««Peppermint» – Η πολυβραβευμένη ταινία του Κώστα Καπάκα στην ΕΡΤ2». ΕΡΤ. 18 Οκτωβρίου 2020. Ανακτήθηκε στις 6 Μαρτίου 2023. 
  6. 6,0 6,1 «Σοφία Φιλιππίδου ταινίες στις οποίες έχει πάρει μέρος». Αθηνόραμα. Ανακτήθηκε στις 6 Μαρτίου 2023. 
  7. «Ταινιοθήκη | go THESSALONIKI». www.gothess.gr. Ανακτήθηκε στις 6 Μαρτίου 2023. 
  8. Parallaxi. «Το θρίλερ που γυρίστηκε στη Θεσσαλονίκη». Parallaxi Magazine. Ανακτήθηκε στις 29 Μαΐου 2023. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]