Εθνικό Θέατρο Ελλάδας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Εθνικό Θέατρο
National Theatre of Greece Logo (2008) (El).svg
ΠροκάτοχοςΒασιλικό Θέατρο
Ίδρυση3 Μαΐου 1930, πριν 92 έτη (1930--5-03)
ΙδρυτήςΓεώργιος Παπανδρέου
ΤύποςΜη κερδοσκοπικός οργανισμός
Νομική υπόστασηΝομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου
ΈδραΑθήνα, Ελλάδα
Ιστότοποςwww.n-t.gr

Το Εθνικό Θέατρο είναι νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου (Ν. 2273/94) - οργανισμός μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα - με σκοπό την προαγωγή, μέσω της θεατρικής τέχνης, της πνευματικής καλλιέργειας του λαού και της διαφύλαξης της εθνικής πολιτιστικής ταυτότητάς του.

Ιδρύθηκε στις 3 Μαΐου 1930 από τον Γεώργιο Παπανδρέου, τότε υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, στην κυβέρνηση Ελευθερίου Βενιζέλου. Σύμφωνα με το καταστατικό του, στους σκοπούς του περιλαμβάνονται κυρίως:

 • Η μελέτη, η έρευνα, η σκηνική διδασκαλία και η διάδοση στην Ελλάδα και στο εξωτερικό του αρχαίου δράματος.
 • Η σκηνική διδασκαλία, η προώθηση και η ανάπτυξη της ελληνικής και κυρίως της νεοελληνικής δραματουργίας.
 • Η σκηνική παρουσίαση και η ερμηνεία κλασικών έργων.
 • Η έρευνα, η αναζήτηση και ο πειραματισμός σε νέες μορφές θεάτρου και σκηνικής έκφρασης.
 • Η πραγματοποίηση παραστάσεων για παιδιά και νέους.
 • Η παροχή θεατρικής εκπαίδευσης με τη δημιουργία Δραματικής Σχολής.
 • Η προώθηση διεθνών θεατρικών ανταλλαγών και της παγκόσμιας θεατρικής συνεργασίας, κυρίως στο χώρο της Ευρώπης και των χωρών όπου δραστηριοποιείται ο απόδημος Ελληνισμός.
 • Η δημιουργία προϋποθέσεων και κινήτρων για την ανάδειξη και ενθάρρυνση του θεατρικού δυναμικού της χώρας.

Το Εθνικό Θέατρο περιλαμβάνει την Κεντρική Σκηνή –που ανεβάζει έργα κυρίως κλασικού ρεπερτορίου–, τη Νέα Σκηνή και την Πειραματική Σκηνή. Από το 1991 λειτουργεί επίσης η σκηνή «Κοτοπούλη» στο Θέατρο Κοτοπούλη-Ρεξ και από το 1995 το παιδικό στέκι (σκηνή «Κατίνα Παξινού»).

Το Εθνικό Θέατρο διοικείται από επταμελές διοικητικό συμβούλιο και από τον καλλιτεχνικό διευθυντή του. Υπό την εποπτεία του τελευταίου λειτουργεί η Δραματική Σχολή του, που στεγάζεται στην οδό Πειραιώς.

Χρέη μεταβατικού καλλιτεχνικού διευθυντή τελεί η Έρι Κύργια από τις 6 Φεβρουαρίου 2021 έπειτα από την παραίτηση του Δημήτρη Λιγνάδη λόγω καταγγελιών κακοποιητικής συμπεριφοράς.

Ιστορικό[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Θέατρο ιδρύθηκε για πρώτη φορά το 1900 ως επίσημο Βασιλικό Θέατρο για να κλείσει όμως σε σύντομο χρονικό διάστημα (1908) και να δοθεί σε κοινή χρήση μέχρι το 1932.

Ως Εθνικό Θέατρο επανιδρύθηκε με νόμο του τότε Υπουργού Παιδείας, Γεωργίου Παπανδρέου στις 3 Μαΐου του 1930.

Οι πρώτες διαφωνίες σχετικά με το πρόσωπο που θα διοριζόταν σκηνοθέτης στο Εθνικό σημαδεύουν τις απαρχές του: ηθοποιοί και συγγραφείς, μεταξύ των οποίων και η Μαρίκα Κοτοπούλη, και η Κυβέλη, προτείνουν τον Μαξ Ράινχαρντ, επειδή έκριναν πως δεν υπήρχε κατάλληλος Έλληνας. Στην ουσία ούτε η Κοτοπούλη και ούτε η Κυβέλη ήθελαν σκηνοθέτη που θα ήταν παντοδύναμος και γι' αυτό πρότειναν τον Ράινχαρτ, που δεν επρόκειτο να δεχθεί να αφήσει το Βερολίνο και τη Βιέννη για να έρθει στην Αθήνα. Οι Γρ. Ξενόπουλος και Θ. Συναδινός προκρίνουν έναν τεχνοκράτη, όμως οι Μ. Ροδάς, Πέλος Κατσέλης, θέλουν ένα σκηνοθέτη - δάσκαλο.

Αρχικά διορίζεται ο Μ. Λιδωρίκης ως σκηνοθέτης με βοηθό τον Δ. Μυράτ, αλλά μετά την παραίτησή του στις αρχές του 1931 αναβαθμίζεται ο ήδη διορισμένος σκηνοθέτης Φώτος Πολίτης, που υποστηρίζεται από τον γενικό διευθυντή Ιωάννη Γρυπάρη, τον γενικό γραμματέα Κωστή Μπαστιά και τον Παύλο Νιρβάνα, έως τον πρόωρο θάνατό του το Δεκέμβριο 1934. Άλλοι ήταν οι Κλεόβουλος Κλώνης (σκηνικά) και Αντώνης Φωκάς (κοστούμια).

Τα εγκαίνια έγιναν με τον Αγαμέμνονα του Αισχύλου και τη μονόπρακτη κωμωδία Ο Θείος Όνειρος του Ξενόπουλου στις 19 Μαρτίου 1932. Ανάμεσα στους ηθοποιούς που συγκαταλέγονταν στον πρώτο πυρήνα του Εθνικού Θεάτρου συναντώνται οι Αιμίλιος Βεάκης, Γιώργος Γληνός, Ελένη Παπαδάκη, Αλέξης Μινωτής, Κατίνα Παξινού, Θάνος Κωτσόπουλος, Δημήτρης Μυράτ.[1]

Η περίοδος του Φώτου Πολίτη χαρακτηρίζεται από την επιθυμία του το Εθνικό να συμβάλει στη διαπαιδαγώγηση και την ψυχαγωγία του λαού, χωρίς να ικανοποιεί τις προσωπικές φιλοδοξίες των πρωταγωνιστών του. Η ρήξη του με την καλλιτεχνική επιτροπή του Εθνικού (Γρηγόριος Ξενόπουλος, Θ. Συναδινός, Παύλος Νιρβάνας), επειδή ο πρώτος ήθελε να έχει όχι απλά τη σκηνοθετική ευθύνη των έργων που ανέβαιναν, αλλά και τον τελικό λόγο για τα έργα αυτά, συνέβαλαν στην ανάδειξη του Δημήτρη Ροντήρη.[2]

Το 1934, μετά τον θάνατο του Φώτου Πολίτη, τη θέση του ανέλαβε ο Δημήτρης Ροντήρης, ο σκηνοθέτης που ίσως περισσότερο από όλους τους άλλους θα συνδέσει το όνομα του με το Εθνικό Θέατρο, υπηρετώντας το μέχρι τον θάνατό του το 1981.

Το 1939, ιδρύθηκε η Εθνική Λυρική Σκηνή ως τμήμα του Εθνικού Θεάτρου. Το 1956 αναγνωρίστηκε η ανάγκη προώθησης του νεοελληνικού ρεπερτορίου με την ίδρυση της Δεύτερης Σκηνής που αργότερα το 1971 ονομάστηκε Νέα Σκηνή, επί Αιμίλιου Χουρμούζιου, και που σαν εναρκτήριο έργο της επιλέγεται "Η έβδομη ημέρα της δημιουργίας" του Ιάκωβου Καμπανέλλη (23 Ιανουαρίου 1956).[3] Το 1996 ιδρύθηκε η Πειραματική σκηνή, ο Άδειος Χώρος και το Εργαστήριο Ηθοποιών.

Κτήριο Τσίλλερ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το κτήριο Τσίλλερ του Εθνικού στην οδό Αγίου Κωνσταντίνου.

Το Εθνικό Θέατρο άρχισε να χτίζεται ως Βασιλικό θέατρο το 1891 χάρη σε δωρεά ύψους 10.000 αγγλικών λιρών που πρόσφερε ο ομογενής Ευστράτιος Ράλλης στον Βασιλιά Γεώργιο Α΄, προκειμένου να τα διαθέσει εκείνος όπου νόμιζε καλύτερα. Έτσι με απόφαση του βασιλιά Γεωργίου Α΄ τελικά επιλέχθηκε μετά από πολύμηνη αναζήτηση οικοπέδου, αρχικά πλησίον της σημερινής πλατείας Κλαυθμώνος, σε οικόπεδο του αυλικού Νικολάου Θων επί της οδού Αγίου Κωνσταντίνου, που για την ολοκλήρωσή του όμως συνεισέφεραν επίσης οι Κοριαλένης και Ευγενίδης καθώς φυσικά και το δημόσιο ταμείο.

Ο Γερμανός αρχιτέκτονας του κτηρίου Ερνέστος Τσίλλερ, εμπνεόμενος από τον αναγεννησιακό ρυθμό, σχεδίασε την πρόσοψη έχοντας ως πρότυπο τη βιβλιοθήκη του Αδριανού. Το κεντρικό της τμήμα είναι εξαιρετικά πλούσιο σε διακοσμητικά στοιχεία, με κιονοστοιχία κορινθιακού ρυθμού ενώ τα δύο πλευρικά τμήματα αποτελούν μία τυπική νεοκλασική σύνθεση. Οι αρχικές εσωτερικές εγκαταστάσεις σκηνής, φωτισμού και θέρμανσης ήταν οι πιο προηγμένες εκείνης της εποχής, σχεδιασμένες από Βιεννέζους μηχανικούς και κατασκευασμένες σε εργοστάσια του Πειραιά.

Το κτήριο ανακαινίστηκε για πρώτη φορά το 1930-31, υπό την εποπτεία του σκηνογράφου Κλεόβουλου Κλώνη. Το 1960-63 κατεδαφίστηκε το ξενοδοχείο «Μεσσήνη» στη γωνία της οδού Μενάνδρου και χτίστηκε η νέα πτέρυγα (της Νέας Σκηνής). Το 1979-1982 χτίστηκε το τριώροφο υπόγειο στο πίσω οικόπεδο, το οποίο όμως παρέμεινε ημιτελές μέχρι τις μέρες μας.

Λεπτομέρεια του διάκοσμου.

Σήμερα το κτήριο είναι διατηρητέο[4] και άρτια ανακαινισμένο. Οι εργασίες, που αρχικά προβλέπονταν να ολοκληρωθούν στα τέλη του 2007, τελικά ήρθαν σε πέρας τον Οκτώβριο του 2009 και περιλαμβάνουν ανάπλαση ολόκληρου του οικοδομικού τετραγώνου, του διάκοσμου, ένα νέο κτίριο, αναβάθμιση του εξοπλισμού της σκηνής, βελτιωμένη αίθουσα (πλατεία και εξώστες), καινούργιο θέατρο 260-300 θέσεων για τη Νέα Σκηνή και διαρρύθμιση που ενοποιεί και τα τέσσερα κτήρια.

Συνεισφορά[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το ελληνικό θέατρο αντιμετωπίστηκε από την πολιτεία σοβαρά και συστηματικά για πρώτη φορά το 1932 με την επίσημη ίδρυση του Εθνικού Θεάτρου και τη στελέχωσή του με τις σημαντικότερες πνευματικές μορφές του τόπου. Όπως αναφέρει ο Κώστας Γεωργουσόπουλος ο τότε σκηνοθέτης του, Φώτος Πολίτης «κατόρθωσε να πείσει τους σημαντικότερους καλλιτέχνες της σκηνής να έρθουν να βοηθήσουν στην πνευματική προσπάθεια αναγέννησης, που αποτελούσε το καταστατικό αίτημα της ίδρυσης του θεσμού. Και τον ακολούθησε σχεδόν σύσσωμο το θέατρο των ταλαντούχων. Βεάκης, Αλκαίου, Νέζερ, Μαμίας, Μινωτής, Παξινού, Παπαδάκη, Κατερίνα, Ροζάν, Κατράκης, Μανωλίδου κ.ά. Ο Βάρβογλης, ο Αντίοχος Ευαγγελάτος, ο Σκαλκώτας, ο Σκουλούδης στη μουσική, ο Κλώνης, ο Κόντογλου, ο Φωκάς στα εικαστικά, ο Γρυπάρης, ο Ρώτας, ο Καρθαίος στη μετάφραση».[5]

Η συνολική αυτή προσπάθεια καθώς και η λειτουργία της δραματικής σχολής αποτέλεσαν γερές βάσεις για την ανάπτυξη της θεατρικής τέχνης. Η δραματική σχολή του Εθνικού έχει τροφοδοτήσει αλλά και τροφοδοτεί ακόμα τα θέατρα με μερικούς από τους αξιότερους Έλληνες ηθοποιούς.

11/9/1938: Ηλέκτρα, η πρώτη μετά την αρχαιότητα παράσταση αρχαίου δράματος στην Επίδαυρο

Το Εθνικό έχει συμβάλει σημαντικά και στην αναβίωση του αρχαίου δράματος ζωντανεύοντας -υπό την καθοδήγηση του Ροντήρη - τα αρχαία θέατρα του Ηρωδείου και της Επιδαύρου και υπογραμμίζοντας την ανάγκη δημιουργίας ενός θεατρικού Φεστιβάλ αφιερωμένου στο αρχαίο δράμα. Πράγματι το 1955 το Εθνικό καθιέρωσε το φεστιβάλ Επιδαύρου με τις παραστάσεις Εκάβη, Οιδίπους Τύραννος και Ιππόλυτος.

Τέλος αποτελεί ένα ζωντανό θεατρικό μουσείο με βιβλιοθήκη, εξαιρετικά πλούσιο φωτογραφικό αρχείο, ηχογραφήσεις, μακέτες, σκηνογραφικά σχέδια και τεράστιο βεστιάριο (20.000 κοστούμια).

Τα τελευταία χρόνια οι παραστάσεις του Εθνικού θεάτρου με καλλιτεχνικό διευθυντή τον Νίκο Κούρκουλο έκαναν μερικές από τις μεγαλύτερες εισπρακτικές και καλλιτεχνικές επιτυχίες τόσο στην κεντρική όσο και στις μικρότερες νέα και πειραματική σκηνή.

Διευθυντές του θεάτρου[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

(από το 1932)

Θεατρικές Παραστάσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κατάλογος θεατρικών παραγωγών του Εθνικού Θεάτρου

Αυτός ο κατάλογος ενημερώνεται περιοδικά με μηχανικό τρόπο από ένα bot. Επεξεργασίες σε αυτό τον κατάλογο από χρήστες με το συνηθισμένο «χειροκίνητο» τρόπο θα αναιρεθούν με την επόμενη ανανέωση από το bot!

WQS | PetScan | YASGUI | Βρείτε εικόνες
χρονική περίοδος παράσταση συγγραφέας θέατρο σκηνοθέτης
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1932/1933 Ο ποπολάρος Γρηγόριος Ξενόπουλος περιοδεία
Κτίριο Τσίλερ του Εθνικού Θεάτρου
Φώτος Πολίτης
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1932/1933 Ο έμπορος της Βενετίας Ουίλλιαμ Σαίξπηρ Κτίριο Τσίλερ του Εθνικού Θεάτρου Φώτος Πολίτης
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1932/1933 Οθέλλος Ουίλλιαμ Σαίξπηρ Κτίριο Τσίλερ του Εθνικού Θεάτρου Φώτος Πολίτης
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1932/1933 Η θυσία του Αβραάμ περιοδεία Φώτος Πολίτης
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1933/1934 Ο αρχοντοχωριάτης Μολιέρος Κτίριο Τσίλερ του Εθνικού Θεάτρου Φώτος Πολίτης
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1933/1934 Λόρδος Βύρων Αλέκος Λιδωρίκης Κτίριο Τσίλερ του Εθνικού Θεάτρου Φώτος Πολίτης
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1934/1935 Ο Βασιλικός Αντώνιος Μάτεσις Κτίριο Τσίλερ του Εθνικού Θεάτρου Δημήτρης Ροντήρης
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1935/1936 Τρισεύγενη Κωστής Παλαμάς Κτίριο Τσίλερ του Εθνικού Θεάτρου Δημήτρης Ροντήρης
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1935/1936 Αρραβωνιάσματα Δημήτρης Μπόγρης Κτίριο Τσίλερ του Εθνικού Θεάτρου Δημήτρης Ροντήρης
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1938/1939 Ο σταυρός και το σπαθί Άγγελος Τερζάκης Κτίριο Τσίλερ του Εθνικού Θεάτρου Δημήτρης Ροντήρης
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1939/1940 Ένα ποτήρι νερό Εζέν Σκριμπ Κτίριο Τσίλερ του Εθνικού Θεάτρου Κωστής Μιχαηλίδης
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1942/1943 Ο μισάνθρωπος Μολιέρος Κτίριο Τσίλερ του Εθνικού Θεάτρου Κωστής Μιχαηλίδης
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1943/1944 Αρραβωνιάσματα Δημήτρης Μπόγρης Θερινόν Θέατρον Πέλος Κατσέλης
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1943/1944 Ο Ταρτούφος Μολιέρος Θερινόν Θέατρον Σωκράτης Καραντινός
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1943/1944 Το σπίτι της κούκλας Χένρικ Ίψεν Κτίριο Τσίλερ του Εθνικού Θεάτρου Πέλος Κατσέλης
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1943/1944 Μίνα φον Μπάρνχελμ Γκότχολντ Εφραίμ Λέσσινγκ Κτίριο Τσίλερ του Εθνικού Θεάτρου Πέλος Κατσέλης
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1944/1945 Ο έμπορος της Βενετίας Ουίλλιαμ Σαίξπηρ Θερινόν Θέατρον Πέλος Κατσέλης
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1944/1945 Αρραβωνιάσματα Δημήτρης Μπόγρης Κτίριο Τσίλερ του Εθνικού Θεάτρου Πέλος Κατσέλης
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1944/1945 Το μεγάλο παιχνίδι Άγγελος Τερζάκης Κτίριο Τσίλερ του Εθνικού Θεάτρου Πέλος Κατσέλης
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1944/1945 Λευτεριά Μιχαήλ Ροδάς Κτίριο Τσίλερ του Εθνικού Θεάτρου
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1944/1945 Ο επιθεωρητής Νικολάι Γκόγκολ Θερινόν Θέατρον Σωκράτης Καραντινός
Αντώνης Κριεζής
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1944/1945 Η Αρλεζιάνα Αλφόνς Ντωντέ Θερινόν Θέατρον Πέλος Κατσέλης
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1945/1946 Στο γέρμα του χειμώνα Μάξγουελ Άντερσον Κτίριο Τσίλερ του Εθνικού Θεάτρου Σωκράτης Καραντινός
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1945/1946 Η γη είναι σφαίρα Αρμάν Σαλακρού Κτίριο Τσίλερ του Εθνικού Θεάτρου Σωκράτης Καραντινός
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1945/1946 Ο ηλίθιος Μανώλης Σκουλούδης Κτίριο Τσίλερ του Εθνικού Θεάτρου Πέλος Κατσέλης
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1945/1946 Καποδίστριας Νίκος Καζαντζάκης Κτίριο Τσίλερ του Εθνικού Θεάτρου Σωκράτης Καραντινός
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1945/1946 Οι μνηστήρες του θρόνου Χένρικ Ίψεν Κτίριο Τσίλερ του Εθνικού Θεάτρου Πέλος Κατσέλης
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1946/1947 Πολύ κακό για το τίποτα Ουίλλιαμ Σαίξπηρ Κτίριο Τσίλερ του Εθνικού Θεάτρου Δημήτρης Ροντήρης
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1946/1947 Πέρσαι Αισχύλος Κτίριο Τσίλερ του Εθνικού Θεάτρου Δημήτρης Ροντήρης
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1946/1947 Βαβυλωνία Δημήτριος Βυζάντιος Κτίριο Τσίλερ του Εθνικού Θεάτρου Δημήτρης Ροντήρης
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1947/1948
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1948/1949
Το τραγούδι της κούνιας – Ζητείται υπηρέτης Γκρεγκόριο Μαρτίνεθ Σιέρα
Μαρία Μαρτίνεθ Σιέρα
Χαράλαμπος Άννινος
Δημοτικό Θέατρο Πειραιά
περιοδεία
Κωστής Μιχαηλίδης
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1948/1949
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1949/1950
Το Φιντανάκι Παντελής Χορν Κτίριο Τσίλερ του Εθνικού Θεάτρου Δημήτρης Ροντήρης
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1948/1949 Βολπόνε ή Η αλεπού Μπεν Τζόνσον Κτίριο Τσίλερ του Εθνικού Θεάτρου Δημήτρης Ροντήρης
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1948/1949 Μπουμπουρός - Ο διευθυντής είναι καλό παιδί Ζωρζ Κουρτελίν Δημοτικό Θέατρο Πειραιά Κωστής Μιχαηλίδης
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1948/1949
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1949/1950
Ο κουρεύς της Σεβίλλης Πιερ Μπωμαρσαί Δημοτικό Θέατρο Πειραιά
Κτίριο Τσίλερ του Εθνικού Θεάτρου
Κωστής Μιχαηλίδης
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1949/1950 Άνθρωπος και υπεράνθρωπος Τζορτζ Μπέρναρντ Σω Κτίριο Τσίλερ του Εθνικού Θεάτρου Δημήτρης Ροντήρης
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1949/1950 Λοκαντιέρα Κάρλο Γκολντόνι Κτίριο Τσίλερ του Εθνικού Θεάτρου Κωστής Μιχαηλίδης
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1949/1950 Ανυπόμονη καρδιά Τζων Πάτρικ Κτίριο Τσίλερ του Εθνικού Θεάτρου Δημήτρης Ροντήρης
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1950/1951 Χαραυγή Δημήτρης Μπόγρης Κτίριο Τσίλερ του Εθνικού Θεάτρου Κωστής Μιχαηλίδης
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1950/1951 Βρυκόλακες Χένρικ Ίψεν περιοδεία Φώτος Πολίτης
Αλέξης Μινωτής
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1950/1951
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1951/1952
Τρεις αδελφές Άντον Παύλοβιτς Τσέχωφ Κτίριο Τσίλερ του Εθνικού Θεάτρου Κάρολος Κουν
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1950/1951 Όπως σας αρέσει Ουίλλιαμ Σαίξπηρ Κτίριο Τσίλερ του Εθνικού Θεάτρου Αλέξης Σολομός
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1950/1951 Αγία Ιωάννα Τζορτζ Μπέρναρντ Σω Κτίριο Τσίλερ του Εθνικού Θεάτρου Αλέξης Σολομός
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1950/1951
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1951/1952
Τρεις κόσμοι Διονύσιος Ρώμας Κτίριο Τσίλερ του Εθνικού Θεάτρου Κωστής Μιχαηλίδης
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1950/1951 Δάφνη Λωρεόλα Τζέιμς Μπράιντι Κτίριο Τσίλερ του Εθνικού Θεάτρου Κωστής Μιχαηλίδης
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1950/1951 Το νερό της λήθης Δημήτριος Κορομηλάς Φιλολογικός Σύλλογος «Παρνασσός» Κωστής Μιχαηλίδης
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1950/1951 Ερρίκος Δ' Λουίτζι Πιραντέλο Κτίριο Τσίλερ του Εθνικού Θεάτρου Κάρολος Κουν
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1951/1952 Ερωφίλη Γεώργιος Χορτάτσης Παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου Αλέξης Σολομός
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1951/1952 Σταυροδρόμι Μανώλης Σκουλούδης Κτίριο Τσίλερ του Εθνικού Θεάτρου Κωστής Μιχαηλίδης
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1951/1952 Νεφέλαι Αριστοφάνης Κτίριο Τσίλερ του Εθνικού Θεάτρου Σωκράτης Καραντινός
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1952/1953 Ο θείος Βάνιας Άντον Παύλοβιτς Τσέχωφ Κτίριο Τσίλερ του Εθνικού Θεάτρου Κάρολος Κουν
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1952/1953 Ο αρχοντοχωριάτης Μολιέρος Κτίριο Τσίλερ του Εθνικού Θεάτρου Σωκράτης Καραντινός
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1952/1953 Το μυστικό της κοντέσσας Βαλέραινας Γρηγόριος Ξενόπουλος Κτίριο Τσίλερ του Εθνικού Θεάτρου Αλέξης Σολομός
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1953/1954 Ο κατά φαντασίαν ασθενής Μολιέρος Δημοτικό Θέατρο Πειραιά
Κτίριο Τσίλερ του Εθνικού Θεάτρου
Αλέξης Σολομός
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1953/1954 Οι αντίζηλοι Ρίτσαρντ Μπρίνζλυ Σέρινταν Κτίριο Τσίλερ του Εθνικού Θεάτρου Κωστής Μιχαηλίδης
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1953/1954 Φουσκοθαλασσιές Δημήτρης Μπόγρης Δημοτικό Θέατρο Πειραιά Κωστής Μιχαηλίδης
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1953/1954 Χαραυγή - Σκοτεινιά στον Έπαχτο Δημήτρης Μπόγρης Κτίριο Τσίλερ του Εθνικού Θεάτρου Κωστής Μιχαηλίδης
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1954/1955 Ο μπαμπάς εκπαιδεύεται Σπύρος Μελάς Δημοτικό Θέατρο Πειραιά Κωστής Μιχαηλίδης
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1954/1955 Οι εύθυμες κυράδες του Ουίνδσορ Ουίλλιαμ Σαίξπηρ Κτίριο Τσίλερ του Εθνικού Θεάτρου Κωστής Μιχαηλίδης
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1954/1955 Ερωτικά τεχνάσματα Πιέρ Καρλέ ντε Σαμπλαίν ντε Μαριβώ Κτίριο Τσίλερ του Εθνικού Θεάτρου Κωστής Μιχαηλίδης
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1955/1956 Μήδεια Ευριπίδης περιοδεία Αλέξης Μινωτής
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1955/1956
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1956/1957
Μαρία Στιούαρτ Φρίντριχ Σίλερ Κτίριο Τσίλερ του Εθνικού Θεάτρου Αλέξης Σολομός
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1955/1956 Θεοφανώ Άγγελος Τερζάκης Κτίριο Τσίλερ του Εθνικού Θεάτρου Κωστής Μιχαηλίδης
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1955/1956 Δοκιμασία (Οι μάγισσες του Σάλεμ) Άρθουρ Μίλερ Κτίριο Τσίλερ του Εθνικού Θεάτρου Αλέξης Σολομός
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1955/1956 Ο άρχοντας Πάνος Σαμαράς Κτίριο Τσίλερ του Εθνικού Θεάτρου Κωστής Μιχαηλίδης
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1955/1956 Η έβδομη ημέρα της δημιουργίας Ιάκωβος Καμπανέλλης Κτίριο Τσίλερ του Εθνικού Θεάτρου Κωστής Μιχαηλίδης
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1956/1957 Συναπάντημα στην Πεντέλη Γιώργος Θεοτοκάς Κτίριο Τσίλερ του Εθνικού Θεάτρου Αλέξης Σολομός
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1956/1957 Η κυρά της αυγής Αλεχάντρο Κασόνα Κτίριο Τσίλερ του Εθνικού Θεάτρου Κωστής Μιχαηλίδης
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1956/1957 Δεσποινίς Τζούλια - Άμαξα Αύγουστος Στρίντμπεργκ
Προσπέρ Μεριμέ
Κτίριο Τσίλερ του Εθνικού Θεάτρου Κωστής Μιχαηλίδης
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1956/1957 Ιφιγένεια η εν Αυλίδι Ευριπίδης Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου Κωστής Μιχαηλίδης
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1956/1957 Κλυταιμνήστρα Αλέξανδρος Μάτσας Κτίριο Τσίλερ του Εθνικού Θεάτρου Κωστής Μιχαηλίδης
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1956/1957 Ανθή Λεονίντ Αντρέγιεφ Κτίριο Τσίλερ του Εθνικού Θεάτρου Κωστής Μιχαηλίδης
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1956/1957 Η ηδονή της τιμιότητος Λουίτζι Πιραντέλο Κτίριο Τσίλερ του Εθνικού Θεάτρου Κωστής Μιχαηλίδης
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1956/1957 Ο Ανδροκλής και το λιοντάρι Τζορτζ Μπέρναρντ Σω Κτίριο Τσίλερ του Εθνικού Θεάτρου Αλέξης Σολομός
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1957/1958 Τρισεύγενη Κωστής Παλαμάς Κτίριο Τσίλερ του Εθνικού Θεάτρου Κωστής Μιχαηλίδης
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1957/1958 Έντα Γκάμπλερ Χένρικ Ίψεν Κτίριο Τσίλερ του Εθνικού Θεάτρου Κωστής Μιχαηλίδης
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1957/1958 Ιφιγένεια η εν Αυλίδι Ευριπίδης Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου Κωστής Μιχαηλίδης
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1958/1959 Ιουλιανός ο παραβάτης Νίκος Καζαντζάκης Κτίριο Τσίλερ του Εθνικού Θεάτρου Κωστής Μιχαηλίδης
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1958/1959 Νύχτα στη Μεσόγειο Άγγελος Τερζάκης Κτίριο Τσίλερ του Εθνικού Θεάτρου Κωστής Μιχαηλίδης
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1958/1959 Ιφιγένεια η εν Ταύροις Ευριπίδης Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου Κωστής Μιχαηλίδης
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1959/1960 Τα λάθη μιας νύχτας Όλιβερ Γκόλντσμιθ Κτίριο Τσίλερ του Εθνικού Θεάτρου Αλέξης Σολομός
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1959/1960 Οθέλλος Ουίλλιαμ Σαίξπηρ Κτίριο Τσίλερ του Εθνικού Θεάτρου Αλέξης Σολομός
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1959/1960 Ο φιλάργυρος Μολιέρος Κτίριο Τσίλερ του Εθνικού Θεάτρου Κωστής Μιχαηλίδης
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1959/1960 Οργισμένα νειάτα Τζων Όσμπορν Κτίριο Τσίλερ του Εθνικού Θεάτρου Αλέξης Σολομός
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1959/1960 Αλκιβιάδης Γιώργος Θεοτοκάς Κτίριο Τσίλερ του Εθνικού Θεάτρου Κωστής Μιχαηλίδης
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1959/1960 Φοιτηταί Γρηγόριος Ξενόπουλος Κτίριο Τσίλερ του Εθνικού Θεάτρου Σωκράτης Καραντινός
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1960/1961 Ο έμπορος της Βενετίας Ουίλλιαμ Σαίξπηρ Κτίριο Τσίλερ του Εθνικού Θεάτρου Αλέξης Μινωτής
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1960/1961 Η επίσκεψη της γηραιάς κυρίας Φρήντριχ Ντύρενματ Κτίριο Τσίλερ του Εθνικού Θεάτρου Αλέξης Μινωτής
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1960/1961 Γέρμα Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα Κτίριο Τσίλερ του Εθνικού Θεάτρου Αλέξης Σολομός
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1960/1961 Ιφιγένεια η εν Αυλίδι Ευριπίδης περιοδεία Κωστής Μιχαηλίδης
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1960/1961 Ερωφίλη Γεώργιος Χορτάτσης Ωδείο Ηρώδου του Αττικού Αλέξης Σολομός
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1960/1961 Τα εκατομμύρια του Μάρκο Πόλο Ευγένιος Ο'Νηλ Κτίριο Τσίλερ του Εθνικού Θεάτρου Αλέξης Σολομός
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1961/1962 Ρόσμερσχολμ Χένρικ Ίψεν Κτίριο Τσίλερ του Εθνικού Θεάτρου Τάκης Μουζενίδης
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1961/1962 Η ηδονή της τιμιότητος Λουίτζι Πιραντέλο Κτίριο Τσίλερ του Εθνικού Θεάτρου Κωστής Μιχαηλίδης
Μιχάλης Μπούχλης
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1961/1962 Ο φιλάργυρος Μολιέρος Κτίριο Τσίλερ του Εθνικού Θεάτρου Κωστής Μιχαηλίδης
Μιχάλης Μπούχλης
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1961/1962 Ερωφίλη Γεώργιος Χορτάτσης Ωδείο Ηρώδου του Αττικού Αλέξης Σολομός
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1961/1962 Βασιλεύς ο Ροδολίνος Ιωάννης - Ανδρέας Τρώιλος Ωδείο Ηρώδου του Αττικού Αλέξης Σολομός
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1962/1963 Το σπίτι της Μπερνάρντα Άλμπα Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα Κτίριο Τσίλερ του Εθνικού Θεάτρου Αλέξης Μινωτής
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1962/1963 Η θυσία του Αβραάμ Ωδείο Ηρώδου του Αττικού Αλέξης Μινωτής
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1964/1965 Ο Βασιλικός Αντώνιος Μάτεσις Κτίριο Τσίλερ του Εθνικού Θεάτρου Αλέξης Μινωτής
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1964/1965 Τρωάδες περιοδεία Τάκης Μουζενίδης
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1966/1967 Η συναναστροφή Λούλα Αναγνωστάκη Κτίριο Τσίλερ του Εθνικού Θεάτρου Λεωνίδας Τριβιζάς
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1966/1967 Ιβάνωφ Άντον Παύλοβιτς Τσέχωφ Κτίριο Τσίλερ του Εθνικού Θεάτρου Λεωνίδας Τριβιζάς
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1967/1968 Μήδεια Ευριπίδης περιοδεία Λάμπρος Κωστόπουλος
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1967/1968 Ταρτούφος Μολιέρος Κτίριο Τσίλερ του Εθνικού Θεάτρου Σωκράτης Καραντινός
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1967/1968 Ερρίκος Δ' Λουίτζι Πιραντέλο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά Λεωνίδας Τριβιζάς
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1968/1969 Ο βυσσινόκηπος Άντον Παύλοβιτς Τσέχωφ Κτίριο Τσίλερ του Εθνικού Θεάτρου Τάκης Μουζενίδης
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1968/1969 Ο κατά φαντασίαν ασθενής Μολιέρος Δημοτικό Θέατρο Πειραιά Σωκράτης Καραντινός
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1968/1969 Το καφενείο Κάρλο Γκολντόνι Δημοτικό Θέατρο Πειραιά
περιοδεία
Σωκράτης Καραντινός
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1969/1970 Η βεντάλια της λαίδης Γουίντερμηρ Όσκαρ Ουάιλντ Κτίριο Τσίλερ του Εθνικού Θεάτρου Σωκράτης Καραντινός
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1970/1971 Τριαντάφυλλο στο στήθος Τένεσι Ουίλιαμς Κτίριο Τσίλερ του Εθνικού Θεάτρου Αλέξης Σολομός
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1970/1971 Το φιντανάκι Παντελής Χορν περιοδεία Μήτσος Λυγίζος
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1970/1971 Ο μισάνθρωπος Μολιέρος Δημοτικό Θέατρο Πειραιά
Κτίριο Τσίλερ του Εθνικού Θεάτρου
Σπύρος Ευαγγελάτος
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1970/1971 Μαρία Στιούαρτ Φρίντριχ Σίλερ Κτίριο Τσίλερ του Εθνικού Θεάτρου Τάκης Μουζενίδης
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1970/1971 Ιερός λόχος Γιώργος Κιτσόπουλος περιοδεία Κωστής Μιχαηλίδης
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1970/1971 Εκκλησιάζουσαι Αριστοφάνης περιοδεία Σωκράτης Καραντινός
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1971/1972
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1972/1973
Ο Αλχημιστής Μπεν Τζόνσον περιοδεία
Κτίριο Τσίλερ του Εθνικού Θεάτρου
Σωκράτης Καραντινός
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1971/1972 Ο τοπικός παράγων Παναγιώτης Καγιάς περιοδεία Λάμπρος Κωστόπουλος
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1971/1972 Θεοφανώ Άγγελος Τερζάκης Κτίριο Τσίλερ του Εθνικού Θεάτρου Κωστής Μιχαηλίδης
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1971/1972 Οι Μαυρόλυκοι Μανώλης Σκουλούδης Ωδείο Ηρώδου του Αττικού Λάμπρος Κωστόπουλος
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1971/1972 Οι γίγαντες του βουνού : (μύθος) Λουίτζι Πιραντέλο Κτίριο Τσίλερ του Εθνικού Θεάτρου Σπύρος Ευαγγελάτος
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1973/1974 Οθέλλος Ουίλλιαμ Σαίξπηρ Κτίριο Τσίλερ του Εθνικού Θεάτρου Τάκης Μουζενίδης
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1974/1975 Η ζωή που σου έχω δώσει Λουίτζι Πιραντέλο Κτίριο Τσίλερ του Εθνικού Θεάτρου Γιώργος Θεοδοσιάδης
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1975/1976 Μήδεια Ευριπίδης περιοδεία Αλέξης Σολομός
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1975/1976 Ο γλάρος Άντον Παύλοβιτς Τσέχωφ Κτίριο Τσίλερ του Εθνικού Θεάτρου Γιώργος Θεοδοσιάδης
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1976/1977 Ο άλλος Αλέξανδρος Μαργαρίτα Λυμπεράκη Κτίριο Τσίλερ του Εθνικού Θεάτρου Γιώργος Μεσσάλας
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1977/1978
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1978/1979
Ο γυάλινος κόσμος Τένεσι Ουίλιαμς Κτίριο Τσίλερ του Εθνικού Θεάτρου Μιχάλης Κακογιάννης
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1977/1978 Ο υπάλληλος Μιχαήλ Χουρμούζης Κτίριο Τσίλερ του Εθνικού Θεάτρου Κώστας Μπάκας
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1977/1978 Βασιλιάς Ληρ Ουίλλιαμ Σαίξπηρ Κτίριο Τσίλερ του Εθνικού Θεάτρου Αλέξης Μινωτής
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1977/1978 Καλιγούλας Αλμπέρ Καμύ Κτίριο Τσίλερ του Εθνικού Θεάτρου Τηλέμαχος Μουδατσάκις
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1979/1980 Η έξωση Χρήστος Δοξαράς Κτίριο Τσίλερ του Εθνικού Θεάτρου Γιώργος Μεσσάλας
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1979/1980 Ευτυχισμένες μέρες - Το τέλος του παιχνιδιού Σάμιουελ Μπέκετ Κτίριο Τσίλερ του Εθνικού Θεάτρου Αλέξης Μινωτής
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1979/1980 Ο αρχοντοχωριάτης Μολιέρος Κτίριο Τσίλερ του Εθνικού Θεάτρου Γιώργος Θεοδοσιάδης
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1979/1980 Δεν είμ' εγώ Γρηγόριος Ξενόπουλος Κτίριο Τσίλερ του Εθνικού Θεάτρου Κωστής Μιχαηλίδης
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1979/1980 Η ζωή που σου έχω δώσει Λουίτζι Πιραντέλο Κτίριο Τσίλερ του Εθνικού Θεάτρου Γιώργος Θεοδοσιάδης
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1979/1980 Πλατόνωφ Άντον Παύλοβιτς Τσέχωφ Κτίριο Τσίλερ του Εθνικού Θεάτρου Κώστας Μπάκας
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1980/1981 Ματωμένος γάμος Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα Κτίριο Τσίλερ του Εθνικού Θεάτρου Αλέξης Σολομός
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1980/1981 Το πανταλόνι Ζαν Ανούιγ Κτίριο Τσίλερ του Εθνικού Θεάτρου Κωστής Μιχαηλίδης
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1980/1981 Στο βυθό Μαξίμ Γκόρκι Θέατρο Rex - Κοτοπούλη Σπύρος Ευαγγελάτος
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1981/1982 Ο καρδινάλιος της Ισπανίας Ανρί ντε Μοντερλάν Κτίριο Τσίλερ του Εθνικού Θεάτρου Αλέξης Μινωτής
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1981/1982 Πλούτος Αριστοφάνης περιοδεία Κανέλλος Αποστόλου
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1981/1982 Άντρας ίσον άντρας Μπέρτολτ Μπρεχτ Κτίριο Τσίλερ του Εθνικού Θεάτρου Γιάννης Χουβαρδάς
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1982/1983
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1983/1984
Η αυλη των θαυμάτων Ιάκωβος Καμπανέλλης Κτίριο Τσίλερ του Εθνικού Θεάτρου Κώστας Μπάκας
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1982/1983 Οθέλλος Ουίλλιαμ Σαίξπηρ Κτίριο Τσίλερ του Εθνικού Θεάτρου Σπύρος Ευαγγελάτος
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1982/1983 Πλαίη Στρίντμπεργκ Φρήντριχ Ντύρενματ Κτίριο Τσίλερ του Εθνικού Θεάτρου Λυκούργος Καλλέργης
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1983/1984 Ένας όμηρος Μπρένταν Μπήαν περιοδεία Λάμπρος Κωστόπουλος
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1984/1985 Μιας πεντάρας νιάτα Ασημάκης Γιαλαμάς
Κώστας Πρετεντέρης
Δημοτικό Θέατρο Πειραιά Ράϊα Μουζενίδου
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1984/1985 Η αγριόπαπια Χένρικ Ίψεν περιοδεία Κούλα Αντωνιάδου
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1984/1985 Βυσσινόκηπος Άντον Παύλοβιτς Τσέχωφ Κτίριο Τσίλερ του Εθνικού Θεάτρου Γιώργος Μιχαηλίδης
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1985/1986
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1986/1987
Μαρία Στιούαρτ Φρίντριχ Σίλερ Κτίριο Τσίλερ του Εθνικού Θεάτρου Γιώργος Μιχαηλίδης
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1986/1987 Το σπίτι της Μπερνάρντα Άλμπα Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα Κτίριο Τσίλερ του Εθνικού Θεάτρου Διαγόρας Χρονόπουλος
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1987/1988 Ο πατέρας Αύγουστος Στρίντμπεργκ Κτίριο Τσίλερ του Εθνικού Θεάτρου Αλέξης Μινωτής
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1987/1988 Ηλίθιος Μανώλης Σκουλούδης Κτίριο Τσίλερ του Εθνικού Θεάτρου Κώστας Μπάκας
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1987/1988 Βρυκόλακες Χένρικ Ίψεν Κτίριο Τσίλερ του Εθνικού Θεάτρου Δημήτρης Έξαρχος
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1988/1989 Η δολοφονία του Μαρά Πέτερ Βάις Κτίριο Τσίλερ του Εθνικού Θεάτρου Κοραής Δαμάτης
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1989/1990 Μαχαίρι στο κόκκαλο Κώστας Μουρσελάς Κτίριο Τσίλερ του Εθνικού Θεάτρου Θανάσης Παπαγεωργίου
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1989/1990 Φουέντε Οβεχούνα Λόπε δε Βέγκα περιοδεία Κοραής Δαμάτης
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1989/1990 Το στοιχειωμένο σπίτι Τίτος Μάκκιος Πλαύτος Κτίριο Τσίλερ του Εθνικού Θεάτρου Γιώργος Μιχαηλίδης
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1989/1990 Η θυσία του Αβραάμ Κτίριο Τσίλερ του Εθνικού Θεάτρου Αλέξης Μινωτής
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1990/1991 Τρωάδες Ευριπίδης περιοδεία Γιώργος Θεοδοσιάδης
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1990/1991 Όλα στον κήπο Έντουαρντ Άλμπι Κτίριο Τσίλερ του Εθνικού Θεάτρου Πάνος Παπαϊωάννου
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1991/1992 Ο κατά φαντασίαν ασθενής Μολιέρος Κτίριο Τσίλερ του Εθνικού Θεάτρου Κώστας Μπάκας
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1991/1992 Οι εγκληματίες Φέρντιναντ Μπρύκνερ Κτίριο Τσίλερ του Εθνικού Θεάτρου Αλέξης Σολομός
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1991/1992
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1993/1994
Οι δούλες Ζαν Ζενέ Κτίριο Τσίλερ του Εθνικού Θεάτρου Κοραής Δαμάτης
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1991/1992 Το μυστικό της κοντέσσας Βαλέραινας Γρηγόριος Ξενόπουλος Κτίριο Τσίλερ του Εθνικού Θεάτρου Γιώργος Μεσσάλας
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1991/1992 Ένας ιδανικός σύζυγος Όσκαρ Ουάιλντ Θέατρο Κάππα Γιώργος Ρεμούνδος
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1991/1992 Τα βρώμικα χέρια Ζαν-Πολ Σαρτρ Θέατρο Κάππα Γιώργος Θεοδοσιάδης
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1992/1993 Μήδεια Ευριπίδης περιοδεία Νίκος Χαραλάμπους
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1992/1993 Φορτουνάτος Μάρκος Αντώνιος Φόσκολος Κτίριο Τσίλερ του Εθνικού Θεάτρου Κανέλλος Αποστόλου
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1993/1994 Ο μισάνθρωπος Μολιέρος Θέατρο Rex - Κοτοπούλη Γιάννης Ιορδανίδης
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1993/1994 Χορεύοντας στη Λουνάσα Μπράιαν Φρίελ Θέατρο Rex - Κοτοπούλη Γιώργος Θεοδοσιάδης
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1994/1995 Ο έμπορος της Βενετίας Ουίλλιαμ Σαίξπηρ Θέατρο Rex - Κοτοπούλη Κώστας Μπάκας
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1994/1995 Η απαγωγή της Σμαράγδως Μιχάλης Κουνελάκης περιοδεία Αδαμάντιος Λεμός
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1994/1995 Ευαίσθητη ισορροπία Έντουαρντ Άλμπι Κτίριο Τσίλερ του Εθνικού Θεάτρου Ράϊα Μουζενίδου
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1995/1996 Το σπίτι της Μπερνάρντα Άλμπα Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα περιοδεία Σπύρος Ευαγγελάτος
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1995/1996 Οι μάγισσες του Σάλεμ Άρθουρ Μίλερ Θέατρο Rex - Κοτοπούλη Νίκος Χαραλάμπους
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1995/1996 Παραμύθι χωρίς όνομα Ιάκωβος Καμπανέλλης Κτίριο Τσίλερ του Εθνικού Θεάτρου Θανάσης Παπαγεωργίου
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1995/1996 Ωραία φάση Λένος Χρηστίδης Κτίριο Τσίλερ του Εθνικού Θεάτρου Σταμάτης Φασουλής
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1996/1997
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1997/1998
Μήδεια Ευριπίδης περιοδεία Νικαίτη Κοντούρη
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1996/1997 Βολπόνε Μπεν Τζόνσον Θέατρο Rex - Κοτοπούλη Μίνως Βολανάκης
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1996/1997 Βρυκόλακες Χένρικ Ίψεν Κτίριο Τσίλερ του Εθνικού Θεάτρου Σπύρος Ευαγγελάτος
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1997/1998 Βίρα τις άγκυρες Μιχάλης Ρέππας
Θανάσης Παπαθανασίου
Θέατρο Rex - Κοτοπούλη Σταμάτης Φασουλής
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1998/1999 Ξαφνικά πέρσι το καλοκαίρι Τένεσι Ουίλιαμς Κτίριο Τσίλερ του Εθνικού Θεάτρου Κοραής Δαμάτης
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1998/1999 Η αυλαία πέφτει Ανδρέας Στάικος Κτίριο Τσίλερ του Εθνικού Θεάτρου Μάγια Λυμπεροπούλου
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1998/1999 Βίος του Γαλιλαίου Μπέρτολτ Μπρεχτ Κτίριο Τσίλερ του Εθνικού Θεάτρου Σταύρος Ντουφεξής
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1999/2000 Γέρμα Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα Κτίριο Τσίλερ του Εθνικού Θεάτρου Κώστας Τσιάνος
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1999/2000 Ο βσιλικός Αντώνιος Μάτεσις Κτίριο Τσίλερ του Εθνικού Θεάτρου Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 2002/2003 Μήδεια Ευριπίδης περιοδεία Στάθης Λιβαθινός
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 2003/2004 Άμλετ Ουίλλιαμ Σαίξπηρ Θέατρο Rex - Κοτοπούλη Μιχάλης Κακογιάννης
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 2006/2007 Ματωμένος γάμος Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα Θέατρο Κάππα Σωτήρης Χατζάκης
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 2006/2007 Ανδρομάχη Ρακίνας περιοδεία Δημήτρης Μαυρίκιος
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 2008/2009 Ο κλήρος του μεσημεριού Πωλ Κλωντέλ Χώρος Πειραιώς 260 Γιόσι Βίλερ
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 2009/2010 Η κυρία από τη θάλασσα Χένρικ Ίψεν Κτίριο Τσίλερ του Εθνικού Θεάτρου Έρικ Στούμπε
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 2009/2010 Φορτουνάτος Μάρκος Αντώνιος Φόσκολος Κτίριο Τσίλερ του Εθνικού Θεάτρου Μάρθα Φριντζήλα
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 2009/2010 Ο θείος Βάνιας Άντον Παύλοβιτς Τσέχωφ Κτίριο Τσίλερ του Εθνικού Θεάτρου Γιάννης Χουβαρδάς
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 2010/2011 Τρισεύγενη Κωστής Παλαμάς Κτίριο Τσίλερ του Εθνικού Θεάτρου Λυδία Κονιόρδου
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 2011/2012 Ο Βασιλικός Αντώνιος Μάτεσις Κτίριο Τσίλερ του Εθνικού Θεάτρου Σπύρος Ευαγγελάτος
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 2011/2012 Η Νίκη Λούλα Αναγνωστάκη Κτίριο Τσίλερ του Εθνικού Θεάτρου Βίκτωρ Αρδίττης
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 2011/2012 Η αυλή των θαυμάτων Ιάκωβος Καμπανέλλης Κτίριο Τσίλερ του Εθνικού Θεάτρου Γιάννης Κακλέας
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 2011/2012 Ερωφίλη Γεώργιος Χορτάτσης Κτίριο Τσίλερ του Εθνικού Θεάτρου Δήμος Αβδελιώδης
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 2012/2013
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 2013/2014
Το πένθος ταιριάζει στην Ηλέκτρα Ευγένιος Ο'Νηλ Κτίριο Τσίλερ του Εθνικού Θεάτρου Γιάννης Χουβαρδάς
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 2012/2013 Κόκκινα φανάρια Αλέκος Γαλανός Θέατρο Rex - Κοτοπούλη Κωνσταντίνος Ρήγος
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 2013/2014 Ένα καπέλο γεμάτο βροχή Μάικλ Γκάτσο Θέατρο Rex - Κοτοπούλη Q91336512
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 2013/2014 Έτσι είναι (αν έτσι νομίζετε) Λουίτζι Πιραντέλο Κτίριο Τσίλερ του Εθνικού Θεάτρου Δημήτρης Καραντζάς
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 2013/2014 Ο Φιλάργυρος Μολιέρος Κτίριο Τσίλερ του Εθνικού Θεάτρου Γιάννης Μπέζος
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 2014/2015 Τα πικρά δάκρυα της Πέτρα φον Καντ Ράινερ Βέρνερ Φασμπίντερ Θέατρο Rex - Κοτοπούλη Άντζελα Μπρούσκου
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 2014/2015 Οι ευτυχισμένες μέρες Σάμιουελ Μπέκετ Θέατρο Rex - Κοτοπούλη Γιώργος Μανιώτης
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 2014/2015 Οι δούλες Ζαν Ζενέ Θέατρο Rex - Κοτοπούλη Bruce Myers
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 2014/2015 Τρωάδες Ευριπίδης περιοδεία Σωτήρης Χατζάκης
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 2014/2015 Φιλουμένα Εντουάρντο Ντε Φιλίππο Κτίριο Τσίλερ του Εθνικού Θεάτρου Σταμάτης Φασουλής
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 2015/2016 Ο θάνατος του εμποράκου Άρθουρ Μίλερ Κτίριο Τσίλερ του Εθνικού Θεάτρου Σταμάτης Φασουλής
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 2016/2017 Πόθοι κάτω από τις λεύκες Ευγένιος Ο'Νηλ Κτίριο Τσίλερ του Εθνικού Θεάτρου Αντώνης Αντύπας
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 2016/2017 Δωδέκατη νύχτα Ουίλλιαμ Σαίξπηρ Κτίριο Τσίλερ του Εθνικού Θεάτρου Δημήτρης Καραντζάς
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 2016/2017 Ο Εξηνταβελόνης Κωνσταντίνος Οικονόμου ο εξ Οικονόμων Κτίριο Τσίλερ του Εθνικού Θεάτρου Λίλλυ Μελεμέ
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 2017/2018 Το Φιντανάκι Παντελής Χορν Θέατρο Rex - Κοτοπούλη Ανέστης Αζάς
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 2017/2018 Ψηλά από τη γέφυρα Άρθουρ Μίλερ Κτίριο Τσίλερ του Εθνικού Θεάτρου Νικαίτη Κοντούρη
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 2018/2019 Ο μισάνθρωπος Μολιέρος Κτίριο Τσίλερ του Εθνικού Θεάτρου Γιάννης Χουβαρδάς
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 2018/2019 Απόψε Αυτοσχεδιάζουμε : μια παράσταση βασισμένη σε ένα θέμα του Λούιτζι Πιραντέλλο Λουίτζι Πιραντέλο Κτίριο Τσίλερ του Εθνικού Θεάτρου Δημήτρης Μαυρίκιος
Τέλος αυτόματα δημιουργημένου καταλόγου.

Περισσότερες πληροφορίες για κάθε παράσταση εμφανίζονται ενεργοποιώντας τον σύνδεσμο που υπάρχει στο όνομα της κάθε παράστασης

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

 1. Γραμματάς 2002, σελ. 238.
 2. Γραμματάς 2002, σελ. 239.
 3. Γραμματάς 2002, σελ. 240.
 4. υπουργική απόφαση 21980/250/27-2-52, Φ.Ε.Κ. 54/τ.β'/5-3-52
 5. «ΑΦΙΕΡΩΜΑ Ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ 20ος ΑΙΩΝΑΣ ΤΑ ΠΡΟΣΩΠΑ». ΤΑ ΝΕΑ. 21 Οκτωβρίου 1999. Ανακτήθηκε στις 17 Δεκεμβρίου 2020. 

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

 • Georgiou, Michalis (2011). «Modern Greek theatre and national cultural identity. The innovative performances of ancient Greek drama in the Nea Skini and the Royal Theatre (1901-1903)». Στο: Κωνσταντίνος Δημάδης. Ταυτότητες στον ελληνικό κόσμο (από το 1204 έως σήμερα)/Identities in the Greek world (from 1204 to the present day) (PDF). 5. (Πρακτικά Δʹ Ευρωπαϊκού Συνεδρίου Νεοελληνικών Σπουδών. Γρανάδα, 9-12 Σεπτεμβρίου 2010). Αθήνα: Ευρωπαϊκή Εταιρεία Νεοελληνικών Σπουδών. ISBN 978-960-99699-7-0. 
 • Γεωργίου, Μιχάλης, (2018), “Το Βασιλικό Θέατρο Αθηνών: Ένα πολιτογραφημένο εθνικό σπίτι”, στο Α. Αλτουβά - Κ. Διαμαντάκου (επιμ.), Πρακτικά Ε' Πανελλήνιου Θεατρολογικού Συνεδρίου “Θέατρο και Δημοκρατία”, Τμήμα Θεατρικών Σπουδών, Πανεπιστήμιο Αθηνών, Αθήνα, σ. 283-296.
 • Γραμματάς, Θόδωρος (2002). Το ελληνικό θέατρο στον 20ό αιώνα. Πολιτιστικά πρότυπα και πρωτότυπα. 1. Αθήνα: Εξάντας. σελίδες 237–243. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]