Νομός Αργολίδας: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
Aprossilis (συζήτηση | συνεισφορές)
μ Τα πάντα
Γραμμή 28: Γραμμή 28:
Διαιρείται σε τρεις [[Επαρχία|επαρχίες]].
Διαιρείται σε τρεις [[Επαρχία|επαρχίες]].


== Ιστορία ==
== Γενικά στοιχεία ==


=== Η Αρχαία Ιστορία ===
* '''Έκταση''': 2 214 km² (τ. χλμ.)
<strong>Ο Αργολικός χώρος καλύπτει σελίδες ένδοξης ιστορίας όλων των εποχών. Ελάχιστες περιοχές της γης μπορούν να επιδείξουν 4.000 χρόνια συνεχούς ιστορίας.</strong>
* '''Πληθυσμός''': 105 770 κάτοικοι (απογραφή 2001)
* '''Τ.Κ.''': 21 100


Αρχαιότεροι κάτοικοι της Αργολίδας είναι σύμφωνα με τις μυθικές παραδόσεις οι Πελασγοί.
Σημ: Τα παραπάνω στοιχεία είναι από την απογραφή του 2001 και αφορούν μόνο τα αντίστοιχα δημοτικά διαμερίσματα, όχι τους δήμους


Ήρωες του Προελληνικού παρελθόντος της Αργολίδας αναφέρονται οι Ιναχίδες. Iδρυτής της δυναστείας ήταν ο Ίναχος και απόγονοί του οι Πανόπτης, Άργος, Πελασγός, Μυκήνη (από το όνομα της οποίας προέρχεται κατά μια άποψη και το όνομα των Μυκηνών), ο περίφημος Φορωνεύς ιδρυτής των πρώτων πόλεων του Άργους και η ακόμη περισσότερο περίφημη Ιώ.
Για πλήρη κατάλογο των πόλεων και οικισμών του νομού, δείτε επίσης [[Διοικητική διαίρεση νομού Αργολίδας]].
ΔΕΝ ΞΕΡΩ ΤΙΠΟΤΑ ΑΛΛΟ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!ΒΑΛΤΕ ΚΑΙ ΤΙΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ@@@@@@@@@@@!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!#@@@@@@@@@@@@@@@@@@<3


Στις αρχές της Β' χιλιετηρίδας π.χ. τοποθετείται η κάθοδος των Ελληνικών φύλων - των Αχαιών - στις Ελληνικές Χώρες, που με τους παλαιούς κατοίκους που είχανε υποταγεί ιδρύθηκαν διάφορα κράτη. Από τα ισχυρότερα ιδρυθέντα Αχαϊκά κράτη ήταν οι ηγεμονίες της Τίρυνθας και των Μυκηνών.
== Βουλευτές ==
* [[Νέα Δημοκρατία|Ν.Δ.]]: Ανδριανός Ιωάννης
* [[ΠΑΣΟΚ]]: Μανιάτης Ιωάννης
* [[ΣΥΡΙΖΑ]]: Κοδέλας Δημήτρης


Η περί το 1.000 π.χ. κάθοδος των Δωριέων είχε σαν αποτέλεσμα την καταστροφή του Μυκηναϊκού Πολιτισμού.
== Διοικητική Διαίρεση ==

Περιλαμβάνει 4 Δήμους σύμφωνα με το πρόγραμμα Καλλικράτης
Από τον 6ο π.χ. αιώνα το Άργος εξακολουθεί να αποτελεί δύναμη που ρυθμίζει τα πράγματα στην Πελοπόννησο. Τούτο μαρτυρούν τα ερείπια του Ηραίου, μεγαλοπρεπή ναού προς τιμήν της Ήρας. Μετά την υποταγή της Ελλάδας στους Ρωμαίους, κύρια κατά την Βυζαντινή εποχή, η ιστορία του Άργους συμπλέκεται με την ιστορία του Ναυπλίου.
* [[Δήμος Ναυπλιέων]]

* [[Δήμος Άργους - Μυκηνών]]
Η Ναυπλία όπως είναι το αρχαίο όνομα του Ναυπλίου, ήταν πόλη αυτόνομη μέχρι το 676 π.χ. οπότε έγινε επίνειο του Άργους. Από το 589 π.χ. η πόλη είναι γνωστή σαν Ναύπλιο
* [[Δήμος Επιδαύρου]]

* [[Δήμος Ερμιονίδας]]
=== Ρωμαϊκή-Βυζαντινή-Βενετική-Οθωμανική Περίοδος ===
Η ακμή της πόλης αυτής τοποθετείται το 120 μ.χ. αιώνα. Για 100 έτη παρέμεινε το Ναύπλιο υπό την διοίκηση των Φράγκων Δουκών των Αθηνών Ντε Λα Ρος. Κατόπιν εκχωρήθηκε στους Ενετούς μέχρις ότου το 1540, παραχωρήθηκε με συνθήκη στους Τούρκους. Κατά την α' περίοδο της Τουρκοκρατίας στο Ναύπλιο μαρτύρησε ο Νεομάρτυρας Άγιος Αναστάσιος ο Ναυπλιεύς, η μνήμη του οποίου εορτάζεται την 1η Φεβρουαρίου.

Η α' περίοδος της Τουρκοκρατίας τερματίσθηκε στις 22 Αυγούστου 1686, όταν ο αρχιστράτηγος των Ενετικών δυνάμεων Φραγκίσκος Μοροζίνης, μετά από μακριά πολιορκία, κατέλαβε το Ναύπλιο και διέταξε να γίνουν μελέτες πλήρους οχυρωματικού συγκροτήματος, σύμφωνα με τους κανόνες της πολεμικής τέχνης, του όρους Παλαμηδίου σε συνδυασμό με τα οχυρωματικά έργα της Ακροναυπλίας.

Οι εργασίες της κατασκευής προστατευτικών προμαχώνων και γενικά της οχύρωσης του Παλαμηδίου άρχισαν το έτος 1687 με την αυτοπρόσωπη επίβλεψη του Μοροζίνη, ο οποίος μετά την κατάκτηση της Πελοποννήσου, όρισε το Ναύπλιο, πρωτεύουσα του Βασιλείου του Μωρέα, έδρα του Γενικού Προβλεπτή, έδρα του Αρχιστράτηγου της Ανατολής και Πρωτεύουσα του Νομού Ρωμανίας. Τότε το Ναύπλιο ονομάστηκε "Νάπολι ντι Ρομάνια".

Την συμπλήρωση της οχύρωσης του Παλαμηδίου και κύρια της νησίδας "Μπούρζι" επελήφθησαν ο Αυγουστίνος Σαγρέδος, Αρχιστράτηγος και Ιερώνυμος Σελφίνος, Γενικός Προβλεπτής του Βασιλείου του Μωρέα.

Η β' περίοδος της Τουρκοκρατίας άρχισε για το Ναύπλιο το 1715 όταν περιήλθε στον Πολιορκητή του Δαούτ Πασσά και τερματίσθηκε στις 30 Νοεμβρίου 1822, όταν ο Στάϊκος Σταϊκόπουλος με 350 άνδρες κατέλαβε το Παλαμήδι, μετά από επανειλημμένες, αλλά αποτυχημένες πολιορκίες της πόλης από τους Έλληνες.

=== Νεότερη Ιστορία ===
Από τότε το Ναύπλιο έπαιξε ρόλο πρωταγωνιστή σε όλες τις φάσεις του αγώνα για την ανεξαρτησία. Αλλά και το Άργος διαδραμάτισε σημαντικότατο ρόλο. Σε αυτό συνήλθε η Α' Εθνοσυνέλευση το 1821, μετά δε μεταφέρθηκε η έδρα αυτής στην Νέα Επίδαυρο. 
Το παλαιό κάστρο του Άργους, η Λάρισα, έπαιξε σημαντικό ρόλο στην καταστροφή του Δράμαλη, γιατί σε αυτό κλείστηκε ο Υψηλάντης με 700 άνδρες και καταπόντισε τους επιδρομείς, μέχρις ότου ο Κολοκοτρώνης συγκεντρώσει στρατό και συντρίψει τους Τούρκους στα Δερβενάκια.

Στις 7 Ιανουαρίου 1828, αποβιβάσθηκε στο Ναύπλιο ο Ιωάννης Καποδίστριας πρώτος Κυβερνήτης της Ελλάδας, στον οποίο οφείλονται πολλά έργα, όπως η πρώτη Σχολή Ευελπίδων, η Γεωργική Σχολή στην Τίρυνθα κλπ και ο οποίος όπως είναι γνωστό φονεύθηκε στις 27 Σεπτεμβρίου 1831 όταν έμπαινε στην εκκλησία του Αγίου Σπυρίδωνα.

Στις 25 Ιανουαρίου 1833 αποβιβάσθηκε στο Ναύπλιο ο πρώτος Βασιλιάς των Ελλήνων Όθωνας. Το Ναύπλιο έπαυσε να είναι Πρωτεύουσα της Ελλάδας με το Β.Δ. 18/30 Σεπτεμβρίου 1834, που υπογράφτηκε από την Αντιβασιλεία Αρμανσμπέργκ Κόμπελ και Εύδεκ, με αποτέλεσμα ο Βασιλιάς Όθωνας να εγκατασταθεί στη νέα Πρωτεύουσα την Αθήνα.

== Αρχαιολογικοί Χώροι ==
Η πολιτιστική κληρονομιά του Νομού είναι καταπληκτική. 
Έχουν αναγνωρισθεί επίσημα <strong>110 αρχαιολογικοί χώροι & μνημεία εξαιρετικού ενδιαφέροντος.</strong>

Στο Νομό υπάρχουν τρία παγκοσμίου φήμης  θέατρα (Επίδαυρος, μικρό θέατρο Αρχαίας Επιδαύρου, Αρχαίο Θέατρο Άργους ), δύο Μουσεία (Ναύπλιο και Άργος), μεγάλης ακτινοβολίας αρχαιολογικοί χώροι ( Μυκήνες - Τίρυνθα ) αλλά και μικρότεροι  (π.χ. Αρχαίο Ηραίο - Δενδρά - Κάστρο Μιδέας - Πυραμίδα Ελληνικού - Αρχαία γέφυρα Αρκαδικού - Προσύμνη κλπ), Βυζαντινά μνημεία (Αγία Τριάδα - Νέο Ηραίο - Ανυφί - Αγία Μονή - Λυγουριό - Αδάμι - Μονή Αυγού κλπ) και άλλα πολλά.

=== <strong>Μυκήνες </strong> ===
Καταμεσίς ενός ονειρικού μα και συνάμα σκληρού τοπίου -που μαλακώνει όμως νότια, προς τον κόλπο του Άργους- <strong>η μυθική ακρόπολη των Μυκηνών</strong> ξεπροβάλλει σαν προκατακλυσμιαίος βράχος. Τ' άγριο θέαμα που προσφέρει στον ταξιδιώτη, το κωνικό υψωμάτων Μυκηνών, με τα βαθιά κι απότομα φαράγγια να το περιτριγυρίζουν, χωρίζοντάς το απ' τα τεράστια βράχια που η φύση έσπειρε ολόγυρα στην περιοχή, μοιάζει με το ιδανικότερο σκηνικό για το σκοτεινό αιματοβαμμένο δράμα της φοβερής οικογένειας των Ατρειδών.Όταν ο Θεός των Θεών Δίας, επισκέφθηκε μεταμορφωμένος σε χρυσή βροχή, την όμορφη τρισέγγονη του Δαναού, Δανάη γεννήθηκε ο ιδρυτής των Μυκηνών, ο ήρωας Περσέας, π' αποκεφάλισε τη φριχτή Μέδουσα κι απελευθέρωσε την, μετέπειτα γυναίκα του, Ανδρομέδα.Όταν ο γιός του Περσέα Σθέναλος, βασίλευσε στις Μυκήνες, οι διωγμένοι από τον Πέλοπα -πατέρα τους- Πελοπίδες, Ατρέας και Ορέστης, πήραν το θρόνο των Μυκηνών που θα περάσει στα χέρια, του γυιού του Ατρέα, Αγαμέμνωνα. Κι είναι αυτός, που θα ηγηθεί της εκστρατείας των Ελλήνων ενάντια στην Τροία? εκστρατείας που θ' αποτελέσει τροφή ζώσα για τα συγκλονιστικά έπη του Ομήρου.Αυτά ακριβώς τα έπη, θα χρησιμοποιήσει, μετά από χιλιάδες χρόνια, ως οδηγό για τις ανασκαφές του, ο Γερμανός αρχαιολόγος Ερρίκος Σλήμαν, αποδεικνύοντας ότι πίσω από τους ευφάνταστους πανάρχαιους μύθους κρυβόταν ένας μεγαλειώδης και σημαντικός -άγνωστος μέχρι τότε- πολιτισμός.Σήμερα, πολύ κοντά στο σύγχρονο χωριό των Μυκηνών και όχι μακριά από τον δρόμο Κορίνθου - Άργους οι μεγαλόπρεπες Μυκήνες στέκουν ανάμεσα στα δύο φαράγγια του Χάβου και της Κοκορέτσας, έτοιμες να δεχτούν το σύγχρονο επισκέπτη και να τον μυήσουν σ' έναν κόσμο μαγικό.Οι μοντέρνες Μυκήνες περηφανεύονται για τα επιτεύγματα των προγόνων τους και ταυτόχρονα ατενίζουν με αισιοδοξία το μέλλον... Καμάρι της περιοχής το μοντέρνο '''Αρχαιολογικό Μουσείο Μυκηνών''' όπου φυλάσσονται οι απίστευτοι αρχαιολογικοί θησαυροί των αλλεπάλληλων ανασκαφών και το οποίο αποτελεί πόλο έλξης για χιλιάδες επισκέπτες, που κάθε χρόνο το κατακλύζουν για να θαυμάσουν τμήματα του θησαυρού των Ατρειδών.H μάσκα του Βασιλιά... Η μάσκα του Αγαμέμνονα, με τα σφαλισμένα μάτια και το ερμητικά κλεισμένο στόμα, μεταφυσική και αλησμόνητη, σαγηνεύει, διχάζει, μα πάνω απ' όλα, εμπνέει! Πέρα από σύμβολο ενός από τους τρανότερους πολιτισμούς του κόσμου, στις μέρες μας ευτύχησε να γίνει τίτλος μυθιστορήματος, μπεστ σέλερ της παγκόσμιας λογοτεχνίας! (Η Μάσκα του Ατρέα) Hartley,A.J.
Τέτοια τιμή του πρέπει στα αλήθεια, του θρυλικού βασιλιά! Αφού, αιώνες τώρα, στέκει φρουρός και φύλακας των Μυκηνών, κρατώντας καλά κρυμμένα τα μυστικά και τα μυστήρια, μιας εποχής και ενός τόπου, που ανάθρεψε τους «αρίστους των ανδρών» και ανάστησε το «γένος των ηρώων».Η μοναδική <strong>Πύλη των Λεόντων</strong> και ο <strong>Ταφικός Κύκλος Α΄</strong> -που αποτέλεσε το νεκροταφείο της Μυκηναϊκής περιόδου- το Μυκηναϊκό μέγαρο με τα συνεχόμενα διαμερίσματα και το πλήθος των οικιών με τα πλούσια ευρήματα, ο <strong>Ταφικός Κύκλος Β΄</strong> με τους 24 συνολικά τάφους, εκ των οποίων οι 14 βασιλικοί, ο περίφημος θησαυρός του Ατρέα ή <strong>Τάφος του Αγαμέμνωνα</strong> αλλά και πλήθος άλλων κτισμάτων, αγκαλιάζουν τον επισκέπτη και τον ταξιδεύουν χιλιάδες χρόνια πίσω, στην εποχή που <strong>'οι θεοί περπατούσαν στη γη', καθιστώντας το 'προσκύνημα' στις Μυκήνες, μια μοναδική εμπειρία ζωής</strong>

=== <strong>Άργος</strong> ===
Ο Ίναχος γέννησε τον Φορωνέα, ο Φορωνέας τον Άργο, ο Άργος τον Πείρασο και τον Φόρβαντα, ο Φόρβαντας τον Τρίοπα, ο Τρίοπας τον Ίασο και τον Αγήνορα, ο Αγήνορας τον Κρότωπο, ο Κρότωπος τον Σθενέλα και ο Σθενέλας τον Γελάνορα, που διαδέχτηκε ο Δαναός που τον διαδέχτηκε ο Λυγκέας, που γέννησε τον Άβα που γέννησε τον Ακρίσιο και τον Προίτο... 
Και μόνον διαβάζοντας κανείς, αυτή την χωρίς τελειωμό σειρά των ονομάτων των βασιλιάδων της, <strong>μπορεί να καταλάβει πόσο παλιά είναι τούτη εδώ η πόλη που κατάφερε να επιζήσει ως τις μέρες μας εδώ και 5000 χρόνια</strong>, αφού σύμφωνα με την μυθολογία, ο γιός του βασιλιά των Πελασγών Ινάχου, Φορωνεύς ίδρυσε το 'Φορωνικόν Άστυ' γνωστότερο σε εμάς με το όνομα του γιού του: Άργος!Το πάντρεμα της Αργείτικης γης με χώρες της ανατολής, κυρίως την Αίγυπτο, διατρέχει την ιστορία των βασιλειάδων του Αργους. Απο την Αίγυπτο θέλει ο μύθος να φτάνει ο Ιναχος και ο Δαναός με τις 50 κόρες του, ενώ άλλος μύθος θέλει τους Πέρσες βασιλείς, απόγονους των Αχαιμενιδών και αίμα του Περσέα,που χάρισε στη χώρα το ονομά του.<strong>Επική, τραγική και μυθική τούτη η μικρή κουκίδα στο χάρτη σφυριλατούσε για αιώνες το μύθο της και το "γένος των ηρώων", έγινε το πρώτο Ελλαδικό κέντρο και αποτελεί μέχρι σήμερα μια απο της θρυλικότερες πόλεις του κόσμου. Έτσι και αλλιώς στο Αργος ο μύθος συμφωνεί όταν η ιστορία διδάσκει....</strong>Η ζωντανή απόδειξη της μυθικής αλήθειας βρίσκεται μια ανάσα απο το κέντρο του Αργους στην περιοχή Ελληνικό. Η Πυραμίδα που στέκει εκεί, συνομίλικη με τις Αιγυπτιακές, αποτελεί μοναδικό φαινόμενο στον Ελλαδικό χώρο και άλυτο αρχαιολογικό μυστήριο.Σε χαρισματική θέση ευρισκόμενο, με την αργολική πεδιάδα στα πόδια του και την προστατευτική κάλυψη των λόφων της Λάρισας και της Δειράδας (γνωστότερης ως Ασπίδας), το βασίλειο του Άργους θα παίξει σπουδαίο ρόλο στην ευρύτερη περιοχή της Αργολίδας.Το Άργος, θα γνωρίσει τη μεγαλύτερη ακμή του στο τέλος του 7ου αι. π.Χ. επεκτείνοντας την επιρροή του σε όλη την ανατολική Πελοπόννησο, αλλά και αναδεικνύοντας στη συνέχεια κορυφαίους καλλιτέχνες -σαν τους γλύπτες <strong>Αγελάδα</strong> και <strong>Πολύκλειτο</strong> - αποκτώντας μια ευρύτερη πολιτισμική ακτινοβολία. Στη συνέχεια θα δεχθεί διαδοχικά χτυπήματα από Έλληνες, Ρωμαίους, Ενετούς, Γότθους, Οστρογότθους, Σλάβους και Βυζαντινούς.Σημαντικό αγροτικό κέντρο της Βυζαντινής περιόδου, το Άργος θα περιέλθει στην κυριαρχία των Φράγκων (1212), των Ενετών (1388-1463 και 1687-1715) και των Τούρκων ως το 1821.Το Άργος απελευθέρώνεται και φιλοξενεί για λίγο την πρώτη ελεύθερη Ελληνική βουλή. Μες στη δίνη των αιώνων,πηγή μύθων ξακουστων,γη των μαγαλυτέρων επικών ηρώων και μάνα κύκλων τραγικών,το Άργος κρατά περήφανα τα σκήπτρα της <strong>αρχαιότερης αδιαλείπτως κατοικημένης πόλης της Ευρώπης.</strong>Σήμερα, γνωρίζοντας μια νέα ακμή ως αγροτικό, βιομηχανικό και εμπορικό κέντρο της Αργολίδας, το Άργος <strong>καλωσορίζει τον επισκέπτη παρέχοντας του τη μοναδική, ιστορική του προίκα</strong>:την <strong>Ακρόπολη της Λάρισας</strong>, το <strong>Ιερό του Πυθίου Απόλλωνα</strong> και της<strong>Αθηνάς Οξυδερκούς</strong>, το <strong>Μυκηναϊκό νεκροταφείο της Δειράδας</strong> με λείψανα θαλαμωτών τάφων, την -χτισμένη πάνω στο αρχαίο ιερό της<strong>Ήρας Ακραίας</strong>- 'Παναγία του Βράχου' το <strong>Νυμφαίο</strong>, <strong>το 20.000 θέσεων λαξευτό Aρχαίο Θέατρο (3ος αιώνας π.Χ)</strong> όπου έλαβε χώρα η Δ΄ Εθνοσυνέλευση, τις <strong>Ρωμαϊκές Θέρμες</strong>, τα απομεινάρια <strong>Ρωμαϊκού υδρευτικού συστήματος</strong>, <strong>την Αρχαία Αγορά</strong> με την <strong>Παλαίστρα</strong> ,το<strong>Βουλευτήριο</strong> το <strong>Ωδείο</strong>, το <strong>Ιερό της Αφροδίτης </strong>αλλά και μνημεία της νεώτερης ιστορίας:
τις Εκκλήσίες του Πολιούχου Αγίου Πέτρου (όπου και τα ιερά λείψανα του Αγίου) του Αγίου Ιωάννη, του Αγίου Κωνσταντίνου (13ου αιώνα)και την υπέροχη<strong>"Παναγία του Βράχου" η "Κατακεκρυμένη"</strong> που φωλιάζει κουρνιασμένη στην αγκαλιά του λόφου του κάστρου της Λάρισας. Αντίστοιχα κτίσματα εξαιρετικού ενδιαφέροντος ειναι οι <strong>Στρατώνες του Καποδίστρια</strong>και τα πολλά και αξιόλογα Νεοκλασσικά όπως το <strong>Κωσταντοπούλειο</strong> το <strong>Μπουσουλοπούλειο</strong>, και ένα εκ των οποίων -αυτό του <strong>Καλλέργη</strong>- στεγάζει σήμερα -και με τη βοήθεια ενός σύγχρονου κτιρίου- <strong>ένα από τα σημαντικότερα μουσεία της Ελλάδας, το Μουσείο του Άργους</strong> στο οποίο φυλάσσονται πολυάριθμοι και σημαντικότατοι θησαυροί προμυκηναϊκών ετών. Εδω εξάλλου στο Άργος που θεωρείται οικονομικό κέντρο της Αργολίδας, με φυσιογνωμία βιομηχανική και αναπτυξιακές προοπτικές στον αγροτοκτηνοτροφικό τομέα, και αποτελεί επενδυτικό πόλο έλξης σε μια απο τις μεγαλύτερες αγορές της Πελοποννήσου, ο ταξιδιώτης θάχει την ευκαιρία να δοκιμάσει τους φυσικούς καρπούς της Αργολικής γης, με την ιδιαίτερη γεύση, όπως τα <strong>περίφημα εσπεριδοειδή, τα νόστιμα βερύκοκκα, τα εξαιρετικής ποιότητας λαχανικά</strong>.

=== <strong>Μιδέα,Ηραίο,Δενδρά</strong> ===

Το Άργος αποτελεί ιδανική αφετηρία για την εξερεύνηση τόπων με μεγάλη ιστορική και αρχαιολογική αξία, αλλά και τόπων με ιδιαίτερο φυσικό κάλλος. Αρχικά θα δείτε το Ηραίο, ναό αφιερωμένο στην προστάτιδα θεά του Άργους, την Ήρα.
Πηγαίνοντας ανατολικά, στο Δήμο Μιδέας, μπορείτε να επισκεφθείτε τον Αρχαιολογικό χώρο των Δένδρων (κοντά στο χωριό Μάνεση) με τους περίφημους θολωτούς και λαξευτούς τάφους και τη Μυκηναϊκή Ακρόπολη της Μιδέας. Η Μιδέα σύμφωνα με τη μυθολογία ήταν πατρίδα της Αλκμήνης, μητέρας του Ηρακλή.

Ακόμη στην Αγία Τριάδα (Μέρμπακα) που είναι η έδρα του σημερινού Δήμου Μιδέας, μπορείτε να θαυμάσετε το μοναδικό σε ιστορική αξία, ομορφιά και αρχιτεκτονική Βυζαντινό ναό της Κοίμησης της Θεοτόκου του 12ου αι., που αρχικά ήταν μοναστήρι. Η περιοχή του σημερινού Δήμου Μιδέας γνώρισε μεγάλη ακμή στα Μυκηναϊκά χρόνια και στη Βυζαντινή περίοδο. Αυτό αποδεικνύεται όχι μόνο επειδή η Αγία Τριάδα ήταν έδρα επισκοπής την περίοδο αυτή, αλλά και από τα άλλα δύο σημαντικά Βυζαντινά εκκλησάκια του 12ου αι., της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος (στο δρόμο από Αγία Τριάδα προς Ανυφί) και της Κοιμήσεως της Θεοτόκου (αρχικά του Αγίου Νικολάου) στο Χώνικα. Τα δύο αυτά εκκλησάκια και ο Ναός της Κοίμησης στην Αγία Τριάδα ήταν μετόχια της σημαντικής Αγίας Μονής στην Άρια Ναυπλίου, που χτίστηκε το 1143 μ.Χ.

== <br>
==

== <br>
==

== <br>
==

== <br>
==

== <br>
==

== <br>
==

== "το Άργος τούτον τον χρόνον ==

== <br>
==

== προείχε άπασι των πόλιων των ==

== <br>
==

== εν τη νυν Ελλαδι καλεομένη" ==

== <br>
==

== (Ηρόδοτος Κλειώ Α' κεφ.Ι) ==

== <br>
==

== Ο Ίναχος γέννησε τον Φορωνέα, ο Φορωνέας τον Άργο, ο Άργος τον Πείρασο και τον Φόρβαντα, ο Φόρβαντας τον Τρίοπα, ο Τρίοπας τον Ίασο και τον Αγήνορα, ο Αγήνορας τον Κρότωπο, ο Κρότωπος τον Σθενέλα και ο Σθενέλας τον Γελάνορα, που διαδέχτηκε ο Δαναός που τον διαδέχτηκε ο Λυγκέας, που γέννησε τον Άβα που γέννησε τον Ακρίσιο και τον Προίτο... ==

== <br>
==

== Και μόνον διαβάζοντας κανείς, αυτή την χωρίς τελειωμό σειρά των ονομάτων των βασιλιάδων της, μπορεί να καταλάβει πόσο παλιά είναι τούτη εδώ η πόλη που κατάφερε να επιζήσει ως τις μέρες μας εδώ και 5000 χρόνια, αφού σύμφωνα με την μυθολογία, ο γιός του βασιλιά των Πελασγών Ινάχου, Φορωνεύς ίδρυσε το 'Φορωνικόν Άστυ' γνωστότερο σε εμάς με το όνομα του γιού του: Άργος! ==

== <br>
==

== <br>
==

== Μουσείο Αργους ==

== <br>
==

== <br>
==

== Το πάντρεμα της Αργείτικης γης με χώρες της ανατολής, κυρίως την Αίγυπτο, διατρέχει την ιστορία των βασιλειάδων του Αργους. Απο την Αίγυπτο θέλει ο μύθος να φτάνει ο Ιναχος και ο Δαναός με τις 50 κόρες του, ενώ άλλος μύθος θέλει τους Πέρσες βασιλείς, απόγονους των Αχαιμενιδών και αίμα του Περσέα,που χάρισε στη χώρα το ονομά του. ==

== <br>
==

== <br>
==

== <br>
==

== <br>
==

== <br>
==

== <br>
==

== Επική, τραγική και μυθική τούτη η μικρή κουκίδα στο χάρτη σφυριλατούσε για αιώνες το μύθο της και το "γένος των ηρώων", έγινε το πρώτο Ελλαδικό κέντρο και αποτελεί μέχρι σήμερα μια απο της θρυλικότερες πόλεις του κόσμου. Έτσι και αλλιώς στο Αργος ο μύθος συμφωνεί όταν η ιστορία διδάσκει.... ==

== <br>
==

== <br>
==

== <br>
==

== <br>
==

== <br>
==

== <br>
==

== <br>
==

== Η ζωντανή απόδειξη της μυθικής αλήθειας βρίσκεται μια ανάσα απο το κέντρο του Αργους στην περιοχή Ελληνικό. Η Πυραμίδα που στέκει εκεί, συνομίλικη με τις Αιγυπτιακές, αποτελεί μοναδικό φαινόμενο στον Ελλαδικό χώρο και άλυτο αρχαιολογικό μυστήριο. ==

== <br>
==

== <br>
==

== <br>
==

== <br>
==

== <br>
==

== Σε χαρισματική θέση ευρισκόμενο, με την αργολική πεδιάδα στα πόδια του και την προστατευτική κάλυψη των λόφων της Λάρισας και της Δειράδας (γνωστότερης ως Ασπίδας), το βασίλειο του Άργους θα παίξει σπουδαίο ρόλο στην ευρύτερη περιοχή της Αργολίδας. ==

== <br>
==

== Το Άργος, θα γνωρίσει τη μεγαλύτερη ακμή του στο τέλος του 7ου αι. π.Χ. επεκτείνοντας την επιρροή του σε όλη την ανατολική Πελοπόννησο, αλλά και αναδεικνύοντας στη συνέχεια κορυφαίους καλλιτέχνες -σαν τους γλύπτες Αγελάδα και Πολύκλειτο - αποκτώντας μια ευρύτερη πολιτισμική ακτινοβολία. Στη συνέχεια θα δεχθεί διαδοχικά χτυπήματα από Έλληνες, Ρωμαίους, Ενετούς, Γότθους, Οστρογότθους, Σλάβους και Βυζαντινούς. ==

== <br>
==

== Σημαντικό αγροτικό κέντρο της Βυζαντινής περιόδου, το Άργος θα περιέλθει στην κυριαρχία των Φράγκων (1212), των Ενετών (1388-1463 και 1687-1715) και των Τούρκων ως το 1821.Το Άργος απελευθέρώνεται και φιλοξενεί για λίγο την πρώτη ελεύθερη Ελληνική βουλή. Μες στη δίνη των αιώνων,πηγή μύθων ξακουστων,γη των μαγαλυτέρων επικών ηρώων και μάνα κύκλων τραγικών,το Άργος κρατά περήφανα τα σκήπτρα της αρχαιότερης αδιαλείπτως κατοικημένης πόλης της Ευρώπης ==

== <br>
==

== <br>
==

== Σήμερα, γνωρίζοντας μια νέα ακμή ως αγροτικό, βιομηχανικό και εμπορικό κέντρο της Αργολίδας, το Άργος καλωσορίζει τον επισκέπτη παρέχοντας του τη μοναδική, ιστορική του προίκα: ==

== <br>
==

== <br>
==

== <br>
==

== <br>
==

== <br>
==

== την Ακρόπολη της Λάρισας, το Ιερό του Πυθίου Απόλλωνα και της Αθηνάς Οξυδερκούς, το Μυκηναϊκό νεκροταφείο της Δειράδας με λείψανα θαλαμωτών τάφων, την -χτισμένη πάνω στο αρχαίο ιερό της Ήρας Ακραίας- 'Παναγία του Βράχου' το Νυμφαίο, το 20.000 θέσεων λαξευτό Aρχαίο Θέατρο (3ος αιώνας π.Χ) όπου έλαβε χώρα η Δ΄ Εθνοσυνέλευση, τις Ρωμαϊκές Θέρμες, τα απομεινάρια Ρωμαϊκού υδρευτικού συστήματος, την Αρχαία Αγορά με την Παλαίστρα ,το Βουλευτήριο το Ωδείο, το Ιερό της Αφροδίτης ==

== <br>
==

== <br>
==

== <br>
==

== αλλά και μνημεία της νεώτερης ιστορίας: ==

== <br>
==

== τις Εκκλήσίες του Πολιούχου Αγίου Πέτρου (όπου και τα ιερά λείψανα του Αγίου) του Αγίου Ιωάννη, του Αγίου Κωνσταντίνου (13ου αιώνα)και την υπέροχη "Παναγία του Βράχου" η "Κατακεκρυμένη" που φωλιάζει κουρνιασμένη στην αγκαλιά του λόφου του κάστρου της Λάρισας. Αντίστοιχα κτίσματα εξαιρετικού ενδιαφέροντος ειναι οι Στρατώνες του Καποδίστρια και τα πολλά και αξιόλογα Νεοκλασσικά όπως το Κωσταντοπούλειο το Μπουσουλοπούλειο, και ένα εκ των οποίων -αυτό του Καλλέργη- στεγάζει σήμερα -και με τη βοήθεια ενός σύγχρονου κτιρίου- ένα από τα σημαντικότερα μουσεία της Ελλάδας, το Μουσείο του Άργους στο οποίο φυλάσσονται πολυάριθμοι και σημαντικότατοι θησαυροί προμυκηναϊκών ετών. ==

== <br>
==

== <br>
==

== <br>
==

== <br>
==

== <br>
==

== <br>
==

== <br>
==

== Εδω εξάλλου στο Άργος που θεωρείται οικονομικό κέντρο της Αργολίδας, με φυσιογνωμία βιομηχανική και αναπτυξιακές προοπτικές στον αγροτοκτηνοτροφικό τομέα, και αποτελεί επενδυτικό πόλο έλξης σε μια απο τις μεγαλύτερες αγορές της Πελοποννήσου, ο ταξιδιώτης θάχει την ευκαιρία να δοκιμάσει τους φυσικούς καρπούς της Αργολικής γης, με την ιδιαίτερη γεύση, όπως τα περίφημα εσπεριδοειδή, τα νόστιμα βερύκοκκα, τα εξαιρετικής ποιότητας λαχανικά. ==


== Εξωτερικές συνδέσεις ==
* {{Αρχείο ΕΡΤ|τίτλος= Αργολίδα-Καρούζος|αριθμός= 0000008154}}
* {{Αρχείο ΕΡΤ|τίτλος= Αργολίδα-Καρούζος|αριθμός= 0000008154}}
{{Γεωγραφική διαίρεση της Ελλάδας}}
{{Γεωγραφική διαίρεση της Ελλάδας}}

Έκδοση από την 18:41, 16 Δεκεμβρίου 2013

Συντεταγμένες: 37°40′00″N 22°50′00″E / 37.6667°N 22.8333°E / 37.6667; 22.8333

Νομός Αργολίδας
Εικόνα
Η θέση του νομού στην Ελλάδα
Διοίκηση
Χώρα:Ελλάδα
Περιφέρεια:Πελοπόννησος
Αριθμός δήμων:14
Νομάρχης:Οι νομαρχίες
καταργήθηκαν στις
31 Δεκεμβρίου 2010
Γεωγραφία και στατιστική
Γεωγραφικό διαμέρισμα:Πελοπόννησος
Αριθμός επαρχιών:3
Αριθμός κοινοτήτων2
Πρωτεύουσα:Ναύπλιο
Πληθυσμός:97044
Πυκνότητα:49,1 κάτ./χλμ²
Έκταση:2.154 χλμ²
Άλλα
Ταχυδρομικοί κώδικες:21* **
Πινακίδες αυτοκινήτων:ΑΡ
Κωδικ. ISO 3166-2:GR-11
Ιστοσελίδα
www.argolida.gr

Αργολίς, ή Αργολίδα είναι νομός της Ανατολικής Πελοποννήσου και βρέχεται στα νότια από τον Αργολικό Κόλπο και στα ανατολικά από τον Σαρωνικό κόλπο. Συνορεύει στα βόρεια με το νομό Κορινθίας και στα δυτικά και νότια με το νομό Αρκαδίας. Σημαντικές τοποθεσίες που περιλαμβάνει ο νομός είναι το Άργος, οι Μυκήνες (στα αρχαία Ελληνικά Αἱ Μυκήναι), η Επίδαυρος, το Μέρμπακα (Αγία Τριάδα Αργολίδος) και το Τολό Αργολίδας. Διαιρείται σε τρεις επαρχίες.

Ιστορία

Η Αρχαία Ιστορία

Ο Αργολικός χώρος καλύπτει σελίδες ένδοξης ιστορίας όλων των εποχών. Ελάχιστες περιοχές της γης μπορούν να επιδείξουν 4.000 χρόνια συνεχούς ιστορίας.

Αρχαιότεροι κάτοικοι της Αργολίδας είναι σύμφωνα με τις μυθικές παραδόσεις οι Πελασγοί.

Ήρωες του Προελληνικού παρελθόντος της Αργολίδας αναφέρονται οι Ιναχίδες. Iδρυτής της δυναστείας ήταν ο Ίναχος και απόγονοί του οι Πανόπτης, Άργος, Πελασγός, Μυκήνη (από το όνομα της οποίας προέρχεται κατά μια άποψη και το όνομα των Μυκηνών), ο περίφημος Φορωνεύς ιδρυτής των πρώτων πόλεων του Άργους και η ακόμη περισσότερο περίφημη Ιώ.

Στις αρχές της Β' χιλιετηρίδας π.χ. τοποθετείται η κάθοδος των Ελληνικών φύλων - των Αχαιών - στις Ελληνικές Χώρες, που με τους παλαιούς κατοίκους που είχανε υποταγεί ιδρύθηκαν διάφορα κράτη. Από τα ισχυρότερα ιδρυθέντα Αχαϊκά κράτη ήταν οι ηγεμονίες της Τίρυνθας και των Μυκηνών.

Η περί το 1.000 π.χ. κάθοδος των Δωριέων είχε σαν αποτέλεσμα την καταστροφή του Μυκηναϊκού Πολιτισμού.

Από τον 6ο π.χ. αιώνα το Άργος εξακολουθεί να αποτελεί δύναμη που ρυθμίζει τα πράγματα στην Πελοπόννησο. Τούτο μαρτυρούν τα ερείπια του Ηραίου, μεγαλοπρεπή ναού προς τιμήν της Ήρας. Μετά την υποταγή της Ελλάδας στους Ρωμαίους, κύρια κατά την Βυζαντινή εποχή, η ιστορία του Άργους συμπλέκεται με την ιστορία του Ναυπλίου.

Η Ναυπλία όπως είναι το αρχαίο όνομα του Ναυπλίου, ήταν πόλη αυτόνομη μέχρι το 676 π.χ. οπότε έγινε επίνειο του Άργους. Από το 589 π.χ. η πόλη είναι γνωστή σαν Ναύπλιο

Ρωμαϊκή-Βυζαντινή-Βενετική-Οθωμανική Περίοδος

Η ακμή της πόλης αυτής τοποθετείται το 120 μ.χ. αιώνα. Για 100 έτη παρέμεινε το Ναύπλιο υπό την διοίκηση των Φράγκων Δουκών των Αθηνών Ντε Λα Ρος. Κατόπιν εκχωρήθηκε στους Ενετούς μέχρις ότου το 1540, παραχωρήθηκε με συνθήκη στους Τούρκους. Κατά την α' περίοδο της Τουρκοκρατίας στο Ναύπλιο μαρτύρησε ο Νεομάρτυρας Άγιος Αναστάσιος ο Ναυπλιεύς, η μνήμη του οποίου εορτάζεται την 1η Φεβρουαρίου.

Η α' περίοδος της Τουρκοκρατίας τερματίσθηκε στις 22 Αυγούστου 1686, όταν ο αρχιστράτηγος των Ενετικών δυνάμεων Φραγκίσκος Μοροζίνης, μετά από μακριά πολιορκία, κατέλαβε το Ναύπλιο και διέταξε να γίνουν μελέτες πλήρους οχυρωματικού συγκροτήματος, σύμφωνα με τους κανόνες της πολεμικής τέχνης, του όρους Παλαμηδίου σε συνδυασμό με τα οχυρωματικά έργα της Ακροναυπλίας.

Οι εργασίες της κατασκευής προστατευτικών προμαχώνων και γενικά της οχύρωσης του Παλαμηδίου άρχισαν το έτος 1687 με την αυτοπρόσωπη επίβλεψη του Μοροζίνη, ο οποίος μετά την κατάκτηση της Πελοποννήσου, όρισε το Ναύπλιο, πρωτεύουσα του Βασιλείου του Μωρέα, έδρα του Γενικού Προβλεπτή, έδρα του Αρχιστράτηγου της Ανατολής και Πρωτεύουσα του Νομού Ρωμανίας. Τότε το Ναύπλιο ονομάστηκε "Νάπολι ντι Ρομάνια".

Την συμπλήρωση της οχύρωσης του Παλαμηδίου και κύρια της νησίδας "Μπούρζι" επελήφθησαν ο Αυγουστίνος Σαγρέδος, Αρχιστράτηγος και Ιερώνυμος Σελφίνος, Γενικός Προβλεπτής του Βασιλείου του Μωρέα.

Η β' περίοδος της Τουρκοκρατίας άρχισε για το Ναύπλιο το 1715 όταν περιήλθε στον Πολιορκητή του Δαούτ Πασσά και τερματίσθηκε στις 30 Νοεμβρίου 1822, όταν ο Στάϊκος Σταϊκόπουλος με 350 άνδρες κατέλαβε το Παλαμήδι, μετά από επανειλημμένες, αλλά αποτυχημένες πολιορκίες της πόλης από τους Έλληνες.

Νεότερη Ιστορία

Από τότε το Ναύπλιο έπαιξε ρόλο πρωταγωνιστή σε όλες τις φάσεις του αγώνα για την ανεξαρτησία. Αλλά και το Άργος διαδραμάτισε σημαντικότατο ρόλο. Σε αυτό συνήλθε η Α' Εθνοσυνέλευση το 1821, μετά δε μεταφέρθηκε η έδρα αυτής στην Νέα Επίδαυρο.  Το παλαιό κάστρο του Άργους, η Λάρισα, έπαιξε σημαντικό ρόλο στην καταστροφή του Δράμαλη, γιατί σε αυτό κλείστηκε ο Υψηλάντης με 700 άνδρες και καταπόντισε τους επιδρομείς, μέχρις ότου ο Κολοκοτρώνης συγκεντρώσει στρατό και συντρίψει τους Τούρκους στα Δερβενάκια.

Στις 7 Ιανουαρίου 1828, αποβιβάσθηκε στο Ναύπλιο ο Ιωάννης Καποδίστριας πρώτος Κυβερνήτης της Ελλάδας, στον οποίο οφείλονται πολλά έργα, όπως η πρώτη Σχολή Ευελπίδων, η Γεωργική Σχολή στην Τίρυνθα κλπ και ο οποίος όπως είναι γνωστό φονεύθηκε στις 27 Σεπτεμβρίου 1831 όταν έμπαινε στην εκκλησία του Αγίου Σπυρίδωνα.

Στις 25 Ιανουαρίου 1833 αποβιβάσθηκε στο Ναύπλιο ο πρώτος Βασιλιάς των Ελλήνων Όθωνας. Το Ναύπλιο έπαυσε να είναι Πρωτεύουσα της Ελλάδας με το Β.Δ. 18/30 Σεπτεμβρίου 1834, που υπογράφτηκε από την Αντιβασιλεία Αρμανσμπέργκ Κόμπελ και Εύδεκ, με αποτέλεσμα ο Βασιλιάς Όθωνας να εγκατασταθεί στη νέα Πρωτεύουσα την Αθήνα.

Αρχαιολογικοί Χώροι

Η πολιτιστική κληρονομιά του Νομού είναι καταπληκτική.  Έχουν αναγνωρισθεί επίσημα 110 αρχαιολογικοί χώροι & μνημεία εξαιρετικού ενδιαφέροντος.

Στο Νομό υπάρχουν τρία παγκοσμίου φήμης  θέατρα (Επίδαυρος, μικρό θέατρο Αρχαίας Επιδαύρου, Αρχαίο Θέατρο Άργους ), δύο Μουσεία (Ναύπλιο και Άργος), μεγάλης ακτινοβολίας αρχαιολογικοί χώροι ( Μυκήνες - Τίρυνθα ) αλλά και μικρότεροι  (π.χ. Αρχαίο Ηραίο - Δενδρά - Κάστρο Μιδέας - Πυραμίδα Ελληνικού - Αρχαία γέφυρα Αρκαδικού - Προσύμνη κλπ), Βυζαντινά μνημεία (Αγία Τριάδα - Νέο Ηραίο - Ανυφί - Αγία Μονή - Λυγουριό - Αδάμι - Μονή Αυγού κλπ) και άλλα πολλά.

Μυκήνες

Καταμεσίς ενός ονειρικού μα και συνάμα σκληρού τοπίου -που μαλακώνει όμως νότια, προς τον κόλπο του Άργους- η μυθική ακρόπολη των Μυκηνών ξεπροβάλλει σαν προκατακλυσμιαίος βράχος. Τ' άγριο θέαμα που προσφέρει στον ταξιδιώτη, το κωνικό υψωμάτων Μυκηνών, με τα βαθιά κι απότομα φαράγγια να το περιτριγυρίζουν, χωρίζοντάς το απ' τα τεράστια βράχια που η φύση έσπειρε ολόγυρα στην περιοχή, μοιάζει με το ιδανικότερο σκηνικό για το σκοτεινό αιματοβαμμένο δράμα της φοβερής οικογένειας των Ατρειδών.Όταν ο Θεός των Θεών Δίας, επισκέφθηκε μεταμορφωμένος σε χρυσή βροχή, την όμορφη τρισέγγονη του Δαναού, Δανάη γεννήθηκε ο ιδρυτής των Μυκηνών, ο ήρωας Περσέας, π' αποκεφάλισε τη φριχτή Μέδουσα κι απελευθέρωσε την, μετέπειτα γυναίκα του, Ανδρομέδα.Όταν ο γιός του Περσέα Σθέναλος, βασίλευσε στις Μυκήνες, οι διωγμένοι από τον Πέλοπα -πατέρα τους- Πελοπίδες, Ατρέας και Ορέστης, πήραν το θρόνο των Μυκηνών που θα περάσει στα χέρια, του γυιού του Ατρέα, Αγαμέμνωνα. Κι είναι αυτός, που θα ηγηθεί της εκστρατείας των Ελλήνων ενάντια στην Τροία? εκστρατείας που θ' αποτελέσει τροφή ζώσα για τα συγκλονιστικά έπη του Ομήρου.Αυτά ακριβώς τα έπη, θα χρησιμοποιήσει, μετά από χιλιάδες χρόνια, ως οδηγό για τις ανασκαφές του, ο Γερμανός αρχαιολόγος Ερρίκος Σλήμαν, αποδεικνύοντας ότι πίσω από τους ευφάνταστους πανάρχαιους μύθους κρυβόταν ένας μεγαλειώδης και σημαντικός -άγνωστος μέχρι τότε- πολιτισμός.Σήμερα, πολύ κοντά στο σύγχρονο χωριό των Μυκηνών και όχι μακριά από τον δρόμο Κορίνθου - Άργους οι μεγαλόπρεπες Μυκήνες στέκουν ανάμεσα στα δύο φαράγγια του Χάβου και της Κοκορέτσας, έτοιμες να δεχτούν το σύγχρονο επισκέπτη και να τον μυήσουν σ' έναν κόσμο μαγικό.Οι μοντέρνες Μυκήνες περηφανεύονται για τα επιτεύγματα των προγόνων τους και ταυτόχρονα ατενίζουν με αισιοδοξία το μέλλον... Καμάρι της περιοχής το μοντέρνο Αρχαιολογικό Μουσείο Μυκηνών όπου φυλάσσονται οι απίστευτοι αρχαιολογικοί θησαυροί των αλλεπάλληλων ανασκαφών και το οποίο αποτελεί πόλο έλξης για χιλιάδες επισκέπτες, που κάθε χρόνο το κατακλύζουν για να θαυμάσουν τμήματα του θησαυρού των Ατρειδών.H μάσκα του Βασιλιά... Η μάσκα του Αγαμέμνονα, με τα σφαλισμένα μάτια και το ερμητικά κλεισμένο στόμα, μεταφυσική και αλησμόνητη, σαγηνεύει, διχάζει, μα πάνω απ' όλα, εμπνέει! Πέρα από σύμβολο ενός από τους τρανότερους πολιτισμούς του κόσμου, στις μέρες μας ευτύχησε να γίνει τίτλος μυθιστορήματος, μπεστ σέλερ της παγκόσμιας λογοτεχνίας! (Η Μάσκα του Ατρέα) Hartley,A.J. Τέτοια τιμή του πρέπει στα αλήθεια, του θρυλικού βασιλιά! Αφού, αιώνες τώρα, στέκει φρουρός και φύλακας των Μυκηνών, κρατώντας καλά κρυμμένα τα μυστικά και τα μυστήρια, μιας εποχής και ενός τόπου, που ανάθρεψε τους «αρίστους των ανδρών» και ανάστησε το «γένος των ηρώων».Η μοναδική Πύλη των Λεόντων και ο Ταφικός Κύκλος Α΄ -που αποτέλεσε το νεκροταφείο της Μυκηναϊκής περιόδου- το Μυκηναϊκό μέγαρο με τα συνεχόμενα διαμερίσματα και το πλήθος των οικιών με τα πλούσια ευρήματα, ο Ταφικός Κύκλος Β΄ με τους 24 συνολικά τάφους, εκ των οποίων οι 14 βασιλικοί, ο περίφημος θησαυρός του Ατρέα ή Τάφος του Αγαμέμνωνα αλλά και πλήθος άλλων κτισμάτων, αγκαλιάζουν τον επισκέπτη και τον ταξιδεύουν χιλιάδες χρόνια πίσω, στην εποχή που 'οι θεοί περπατούσαν στη γη', καθιστώντας το 'προσκύνημα' στις Μυκήνες, μια μοναδική εμπειρία ζωής

Άργος

Ο Ίναχος γέννησε τον Φορωνέα, ο Φορωνέας τον Άργο, ο Άργος τον Πείρασο και τον Φόρβαντα, ο Φόρβαντας τον Τρίοπα, ο Τρίοπας τον Ίασο και τον Αγήνορα, ο Αγήνορας τον Κρότωπο, ο Κρότωπος τον Σθενέλα και ο Σθενέλας τον Γελάνορα, που διαδέχτηκε ο Δαναός που τον διαδέχτηκε ο Λυγκέας, που γέννησε τον Άβα που γέννησε τον Ακρίσιο και τον Προίτο...  Και μόνον διαβάζοντας κανείς, αυτή την χωρίς τελειωμό σειρά των ονομάτων των βασιλιάδων της, μπορεί να καταλάβει πόσο παλιά είναι τούτη εδώ η πόλη που κατάφερε να επιζήσει ως τις μέρες μας εδώ και 5000 χρόνια, αφού σύμφωνα με την μυθολογία, ο γιός του βασιλιά των Πελασγών Ινάχου, Φορωνεύς ίδρυσε το 'Φορωνικόν Άστυ' γνωστότερο σε εμάς με το όνομα του γιού του: Άργος!Το πάντρεμα της Αργείτικης γης με χώρες της ανατολής, κυρίως την Αίγυπτο, διατρέχει την ιστορία των βασιλειάδων του Αργους. Απο την Αίγυπτο θέλει ο μύθος να φτάνει ο Ιναχος και ο Δαναός με τις 50 κόρες του, ενώ άλλος μύθος θέλει τους Πέρσες βασιλείς, απόγονους των Αχαιμενιδών και αίμα του Περσέα,που χάρισε στη χώρα το ονομά του.Επική, τραγική και μυθική τούτη η μικρή κουκίδα στο χάρτη σφυριλατούσε για αιώνες το μύθο της και το "γένος των ηρώων", έγινε το πρώτο Ελλαδικό κέντρο και αποτελεί μέχρι σήμερα μια απο της θρυλικότερες πόλεις του κόσμου. Έτσι και αλλιώς στο Αργος ο μύθος συμφωνεί όταν η ιστορία διδάσκει....Η ζωντανή απόδειξη της μυθικής αλήθειας βρίσκεται μια ανάσα απο το κέντρο του Αργους στην περιοχή Ελληνικό. Η Πυραμίδα που στέκει εκεί, συνομίλικη με τις Αιγυπτιακές, αποτελεί μοναδικό φαινόμενο στον Ελλαδικό χώρο και άλυτο αρχαιολογικό μυστήριο.Σε χαρισματική θέση ευρισκόμενο, με την αργολική πεδιάδα στα πόδια του και την προστατευτική κάλυψη των λόφων της Λάρισας και της Δειράδας (γνωστότερης ως Ασπίδας), το βασίλειο του Άργους θα παίξει σπουδαίο ρόλο στην ευρύτερη περιοχή της Αργολίδας.Το Άργος, θα γνωρίσει τη μεγαλύτερη ακμή του στο τέλος του 7ου αι. π.Χ. επεκτείνοντας την επιρροή του σε όλη την ανατολική Πελοπόννησο, αλλά και αναδεικνύοντας στη συνέχεια κορυφαίους καλλιτέχνες -σαν τους γλύπτες Αγελάδα και Πολύκλειτο - αποκτώντας μια ευρύτερη πολιτισμική ακτινοβολία. Στη συνέχεια θα δεχθεί διαδοχικά χτυπήματα από Έλληνες, Ρωμαίους, Ενετούς, Γότθους, Οστρογότθους, Σλάβους και Βυζαντινούς.Σημαντικό αγροτικό κέντρο της Βυζαντινής περιόδου, το Άργος θα περιέλθει στην κυριαρχία των Φράγκων (1212), των Ενετών (1388-1463 και 1687-1715) και των Τούρκων ως το 1821.Το Άργος απελευθέρώνεται και φιλοξενεί για λίγο την πρώτη ελεύθερη Ελληνική βουλή. Μες στη δίνη των αιώνων,πηγή μύθων ξακουστων,γη των μαγαλυτέρων επικών ηρώων και μάνα κύκλων τραγικών,το Άργος κρατά περήφανα τα σκήπτρα της αρχαιότερης αδιαλείπτως κατοικημένης πόλης της Ευρώπης.Σήμερα, γνωρίζοντας μια νέα ακμή ως αγροτικό, βιομηχανικό και εμπορικό κέντρο της Αργολίδας, το Άργος καλωσορίζει τον επισκέπτη παρέχοντας του τη μοναδική, ιστορική του προίκα:την Ακρόπολη της Λάρισας, το Ιερό του Πυθίου Απόλλωνα και τηςΑθηνάς Οξυδερκούς, το Μυκηναϊκό νεκροταφείο της Δειράδας με λείψανα θαλαμωτών τάφων, την -χτισμένη πάνω στο αρχαίο ιερό τηςΉρας Ακραίας- 'Παναγία του Βράχου' το Νυμφαίοτο 20.000 θέσεων λαξευτό Aρχαίο Θέατρο (3ος αιώνας π.Χ) όπου έλαβε χώρα η Δ΄ Εθνοσυνέλευση, τις Ρωμαϊκές Θέρμες, τα απομεινάρια Ρωμαϊκού υδρευτικού συστήματοςτην Αρχαία Αγορά με την Παλαίστρα ,τοΒουλευτήριο το Ωδείο, το Ιερό της Αφροδίτης αλλά και μνημεία της νεώτερης ιστορίας: τις Εκκλήσίες του Πολιούχου Αγίου Πέτρου (όπου και τα ιερά λείψανα του Αγίου) του Αγίου Ιωάννη, του Αγίου Κωνσταντίνου (13ου αιώνα)και την υπέροχη"Παναγία του Βράχου" η "Κατακεκρυμένη" που φωλιάζει κουρνιασμένη στην αγκαλιά του λόφου του κάστρου της Λάρισας. Αντίστοιχα κτίσματα εξαιρετικού ενδιαφέροντος ειναι οι Στρατώνες του Καποδίστριακαι τα πολλά και αξιόλογα Νεοκλασσικά όπως το Κωσταντοπούλειο το Μπουσουλοπούλειο, και ένα εκ των οποίων -αυτό του Καλλέργη- στεγάζει σήμερα -και με τη βοήθεια ενός σύγχρονου κτιρίου- ένα από τα σημαντικότερα μουσεία της Ελλάδας, το Μουσείο του Άργους στο οποίο φυλάσσονται πολυάριθμοι και σημαντικότατοι θησαυροί προμυκηναϊκών ετών. Εδω εξάλλου στο Άργος που θεωρείται οικονομικό κέντρο της Αργολίδας, με φυσιογνωμία βιομηχανική και αναπτυξιακές προοπτικές στον αγροτοκτηνοτροφικό τομέα, και αποτελεί επενδυτικό πόλο έλξης σε μια απο τις μεγαλύτερες αγορές της Πελοποννήσου, ο ταξιδιώτης θάχει την ευκαιρία να δοκιμάσει τους φυσικούς καρπούς της Αργολικής γης, με την ιδιαίτερη γεύση, όπως τα περίφημα εσπεριδοειδή, τα νόστιμα βερύκοκκα, τα εξαιρετικής ποιότητας λαχανικά.

Μιδέα,Ηραίο,Δενδρά

Το Άργος αποτελεί ιδανική αφετηρία για την εξερεύνηση τόπων με μεγάλη ιστορική και αρχαιολογική αξία, αλλά και τόπων με ιδιαίτερο φυσικό κάλλος. Αρχικά θα δείτε το Ηραίο, ναό αφιερωμένο στην προστάτιδα θεά του Άργους, την Ήρα. Πηγαίνοντας ανατολικά, στο Δήμο Μιδέας, μπορείτε να επισκεφθείτε τον Αρχαιολογικό χώρο των Δένδρων (κοντά στο χωριό Μάνεση) με τους περίφημους θολωτούς και λαξευτούς τάφους και τη Μυκηναϊκή Ακρόπολη της Μιδέας. Η Μιδέα σύμφωνα με τη μυθολογία ήταν πατρίδα της Αλκμήνης, μητέρας του Ηρακλή.

Ακόμη στην Αγία Τριάδα (Μέρμπακα) που είναι η έδρα του σημερινού Δήμου Μιδέας, μπορείτε να θαυμάσετε το μοναδικό σε ιστορική αξία, ομορφιά και αρχιτεκτονική Βυζαντινό ναό της Κοίμησης της Θεοτόκου του 12ου αι., που αρχικά ήταν μοναστήρι. Η περιοχή του σημερινού Δήμου Μιδέας γνώρισε μεγάλη ακμή στα Μυκηναϊκά χρόνια και στη Βυζαντινή περίοδο. Αυτό αποδεικνύεται όχι μόνο επειδή η Αγία Τριάδα ήταν έδρα επισκοπής την περίοδο αυτή, αλλά και από τα άλλα δύο σημαντικά Βυζαντινά εκκλησάκια του 12ου αι., της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος (στο δρόμο από Αγία Τριάδα προς Ανυφί) και της Κοιμήσεως της Θεοτόκου (αρχικά του Αγίου Νικολάου) στο Χώνικα. Τα δύο αυτά εκκλησάκια και ο Ναός της Κοίμησης στην Αγία Τριάδα ήταν μετόχια της σημαντικής Αγίας Μονής στην Άρια Ναυπλίου, που χτίστηκε το 1143 μ.Χ.

==

==

==

==

==

==

==

==

==

==

==

==

"το Άργος τούτον τον χρόνον 

==

==

προείχε άπασι των πόλιων των 

==

==

εν τη νυν Ελλαδι καλεομένη"

==

==

(Ηρόδοτος Κλειώ Α' κεφ.Ι)

==

==

Ο Ίναχος γέννησε τον Φορωνέα, ο Φορωνέας τον Άργο, ο Άργος τον Πείρασο και τον Φόρβαντα, ο Φόρβαντας τον Τρίοπα, ο Τρίοπας τον Ίασο και τον Αγήνορα, ο Αγήνορας τον Κρότωπο, ο Κρότωπος τον Σθενέλα και ο Σθενέλας τον Γελάνορα, που διαδέχτηκε ο Δαναός που τον διαδέχτηκε ο Λυγκέας, που γέννησε τον Άβα που γέννησε τον Ακρίσιο και τον Προίτο... 

==

==

Και μόνον διαβάζοντας κανείς, αυτή την χωρίς τελειωμό σειρά των ονομάτων των βασιλιάδων της, μπορεί να καταλάβει πόσο παλιά είναι τούτη εδώ η πόλη που κατάφερε να επιζήσει ως τις μέρες μας εδώ και 5000 χρόνια, αφού σύμφωνα με την μυθολογία, ο γιός του βασιλιά των Πελασγών Ινάχου, Φορωνεύς ίδρυσε το 'Φορωνικόν Άστυ' γνωστότερο σε εμάς με το όνομα του γιού του: Άργος!

==

==

==

==

Μουσείο Αργους

==

==

==

==

Το πάντρεμα της Αργείτικης γης με χώρες της ανατολής, κυρίως την Αίγυπτο, διατρέχει την ιστορία των βασιλειάδων του Αργους. Απο την Αίγυπτο θέλει ο μύθος να φτάνει ο Ιναχος και ο Δαναός με τις 50 κόρες του, ενώ άλλος μύθος θέλει τους Πέρσες βασιλείς, απόγονους των Αχαιμενιδών και αίμα του Περσέα,που χάρισε στη χώρα το ονομά του.

==

==

==

==

==

==

==

==

==

==

==

==

Επική, τραγική και μυθική τούτη η μικρή κουκίδα στο χάρτη σφυριλατούσε για αιώνες το μύθο της και το "γένος των ηρώων", έγινε το πρώτο Ελλαδικό κέντρο και αποτελεί μέχρι σήμερα μια απο της θρυλικότερες πόλεις του κόσμου. Έτσι και αλλιώς στο Αργος ο μύθος συμφωνεί όταν η ιστορία διδάσκει....

==

==

==

==

==

==

==

==

==

==

==

==

==

==

Η ζωντανή απόδειξη της μυθικής αλήθειας βρίσκεται μια ανάσα απο το κέντρο του Αργους στην περιοχή Ελληνικό. Η Πυραμίδα που στέκει εκεί, συνομίλικη με τις Αιγυπτιακές, αποτελεί μοναδικό φαινόμενο στον Ελλαδικό χώρο και άλυτο αρχαιολογικό μυστήριο.

==

==

==

==

==

==

==

==

==

==

Σε χαρισματική θέση ευρισκόμενο, με την αργολική πεδιάδα στα πόδια του και την προστατευτική κάλυψη των λόφων της Λάρισας και της Δειράδας (γνωστότερης ως Ασπίδας), το βασίλειο του Άργους θα παίξει σπουδαίο ρόλο στην ευρύτερη περιοχή της Αργολίδας.

==

==

Το Άργος, θα γνωρίσει τη μεγαλύτερη ακμή του στο τέλος του 7ου αι. π.Χ. επεκτείνοντας την επιρροή του σε όλη την ανατολική Πελοπόννησο, αλλά και αναδεικνύοντας στη συνέχεια κορυφαίους καλλιτέχνες -σαν τους γλύπτες Αγελάδα και Πολύκλειτο - αποκτώντας μια ευρύτερη πολιτισμική ακτινοβολία. Στη συνέχεια θα δεχθεί διαδοχικά χτυπήματα από Έλληνες, Ρωμαίους, Ενετούς, Γότθους, Οστρογότθους, Σλάβους και Βυζαντινούς.

==

==

Σημαντικό αγροτικό κέντρο της Βυζαντινής περιόδου, το Άργος θα περιέλθει στην κυριαρχία των Φράγκων (1212), των Ενετών (1388-1463 και 1687-1715) και των Τούρκων ως το 1821.Το Άργος απελευθέρώνεται και φιλοξενεί για λίγο την πρώτη ελεύθερη Ελληνική βουλή. Μες στη δίνη των αιώνων,πηγή μύθων ξακουστων,γη των μαγαλυτέρων επικών ηρώων και μάνα κύκλων τραγικών,το Άργος κρατά περήφανα τα σκήπτρα της αρχαιότερης αδιαλείπτως κατοικημένης πόλης της Ευρώπης

==

==

==

==

Σήμερα, γνωρίζοντας μια νέα ακμή ως αγροτικό, βιομηχανικό και εμπορικό κέντρο της Αργολίδας, το Άργος καλωσορίζει τον επισκέπτη παρέχοντας του τη μοναδική, ιστορική του προίκα:

==

==

==

==

==

==

==

==

==

==

την Ακρόπολη της Λάρισας, το Ιερό του Πυθίου Απόλλωνα και της Αθηνάς Οξυδερκούς, το Μυκηναϊκό νεκροταφείο της Δειράδας με λείψανα θαλαμωτών τάφων, την -χτισμένη πάνω στο αρχαίο ιερό της Ήρας Ακραίας- 'Παναγία του Βράχου' το Νυμφαίο, το 20.000 θέσεων λαξευτό Aρχαίο Θέατρο (3ος αιώνας π.Χ) όπου έλαβε χώρα η Δ΄ Εθνοσυνέλευση, τις Ρωμαϊκές Θέρμες, τα απομεινάρια Ρωμαϊκού υδρευτικού συστήματος, την Αρχαία Αγορά με την Παλαίστρα ,το Βουλευτήριο το Ωδείο, το Ιερό της Αφροδίτης

==

==

==

==

==

==

αλλά και μνημεία της νεώτερης ιστορίας:

==

==

τις Εκκλήσίες του Πολιούχου Αγίου Πέτρου (όπου και τα ιερά λείψανα του Αγίου) του Αγίου Ιωάννη, του Αγίου Κωνσταντίνου (13ου αιώνα)και την υπέροχη "Παναγία του Βράχου" η "Κατακεκρυμένη" που φωλιάζει κουρνιασμένη στην αγκαλιά του λόφου του κάστρου της Λάρισας. Αντίστοιχα κτίσματα εξαιρετικού ενδιαφέροντος ειναι οι Στρατώνες του Καποδίστρια και τα πολλά και αξιόλογα Νεοκλασσικά όπως το Κωσταντοπούλειο το Μπουσουλοπούλειο, και ένα εκ των οποίων -αυτό του Καλλέργη- στεγάζει σήμερα -και με τη βοήθεια ενός σύγχρονου κτιρίου- ένα από τα σημαντικότερα μουσεία της Ελλάδας, το Μουσείο του Άργους στο οποίο φυλάσσονται πολυάριθμοι και σημαντικότατοι θησαυροί προμυκηναϊκών ετών.

==

==

==

==

==

==

==

==

==

==

==

==

==

==

Εδω εξάλλου στο Άργος που θεωρείται οικονομικό κέντρο της Αργολίδας, με φυσιογνωμία βιομηχανική και αναπτυξιακές προοπτικές στον αγροτοκτηνοτροφικό τομέα, και αποτελεί επενδυτικό πόλο έλξης σε μια απο τις μεγαλύτερες αγορές της Πελοποννήσου, ο ταξιδιώτης θάχει την ευκαιρία να δοκιμάσει τους φυσικούς καρπούς της Αργολικής γης, με την ιδιαίτερη γεύση, όπως τα περίφημα εσπεριδοειδή, τα νόστιμα βερύκοκκα, τα εξαιρετικής ποιότητας λαχανικά.