WWE Raw

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από WWE Raw SuperShow)
WWE Raw
ΕίδοςΕπαγγελματική πάλη
Αθλητισμός
Ψυχαγωγία
ΔημιουργοίWWE
ΠρωταγωνιστέςΡόστερ WWE
Μουσική τίτλων"Enemies" - Shinedown
Χώρα ΗΠΑ
Αριθμός επεισοδίων1.246 (μέχρι τις 19 Απριλίου 2024)
Παραγωγή
ΠαραγωγήΚέβιν Νταν
Αρν Άντερσον
Τζέραλντ Μπρίσκο
Διάρκεια'90 - '140 (ανά επεισόδιο)
Προβολή
Τηλεοπτικός σταθμόςUSA Network
Αναλογία πλευρών4:3
Προβολή11 Ιανουαρίου 1993
Εξωτερικοί σύνδεσμοι
Ιστοσελίδαhttp://wwe.com/shows/raw

Το WWE Raw (συνήθως αναφέρεται ως Monday Night RAW), είναι τηλεοπτικό πρόγραμμα επαγγελματικής πάλης του WWE και προβάλλεται κάθε Δευτέρα σε εβδομαδιαία βάση. Είναι το πιο παλιό, από τα έξι σόου του WWE (SmackDown, NXT, CWC, WWE Main Event, Pay-Per-View, 205), καθώς ξεκίνησε στις 11 Ιανουαρίου του 1993 και προβάλλεται ζωντανά. Κάθε επεισόδιο του Raw διαρκεί τρεις ώρες.

Πρωταθλητές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πρωτάθλημα Πρωταθλητής Σόου
WWE Universal Champion Σεθ Ρολινς WrestleMania 33
Διηπειρωτικό Πρωτάθλημα Ντιν Αμπροουζ Raw
Γυναικείο Πρωτάθλημα Μπέκι λιντς WresteMania 33

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

"Οι Πόλεμοι της Δευτέρας" (1993-2001)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τo Raw προβλήθηκε για πρώτη φορά στις 11 Ιανουαρίου 1993 μέσα από ένα μικρό θέατρο της Νέας Υόρκης το Γκραντ Μπόλρουμ (Grand Ballroom). Στο πρώτο επεισόδιο αγωνίστηκαν οι: Γιοκοζούνα, Κόκο Μπι Γουέαρ, Στάηνερ Μπράδερς, Εξεκιούσιονερς, Σον Μάικλς, Μαξ Μουν, Αντερτέικερ, Ντάμιαν Ντιμίτρο και Ραζόρ Ραμόν. Εμφανίστηκαν επίσης και οι Μπόμπι Χίναν, Βινς Μακμάν, Ράντυ Σάβατζ και Ντόινκ ο Κλόουν.

Το 1995 το World Championship Wrestling (WCW) άρχισε να προβάλλει το νέο του σόου με τίτλο "WCW Monday Nitro" σε εβδομαδιαία βάση. Ο διευθυντής του WCW, Έρικ Μπίσοφ εκμεταλλεύτηκε το γεγονός ότι τα επεισόδια του Raw ήταν μαγνητοσκοπημένα σε αντίθεση με τα ζωντανά επεισόδια του Nitro και μαρτυρούσε τα αποτελέσματα των αγώνων του Raw. Μερικοί οπαδοί του Raw άρχισαν να παρακολουθούν μέσω του -τότε- ανερχόμενου Ίντερνετ τα αποτελέσματα του σόου.

To 1997 τo Raw μετονομάστηκε επίσημα σε Raw is War. Σε μια προσπάθεια του σόου να ξεπεράσει σε τηλεθέαση το WCW Nitro που νικούσε στις τηλεθεάσεις επί 84 σερί εβδομάδες, το Raw is War άνοιξε πόλεμο με το Extreme Championship Wrestling (ECW). Τελικά η νίκη για το Raw is War ήρθε μετά από την μεγάλη αντιπαλότητα που ακόμα και σήμερα θεωρείται η καλύτερη στην ιστορία της επαγγελματικής πάλης μεταξύ Ώστιν-Μακμαν, αλλά και από λάθη του WCW όπως χρήση των ίδιων παλαιστών σε κάθε σόου (Χόγκαν, Νας) και παραμέληση νέων αστεριών όπως Κρις Τζέρικο και Έντι Γκερέρο. Τελικά το 2001 η αντιπαλότητα των εταιρειών τελείωσε μετά την αγορά του WCW από τον Βινς Μακμάν. Το τελευταίο επεισόδιο του WCW προβλήθηκε στις 21 Μαρτίου 2001.

"Ναυαρχίδα" του WWE και άλλα (2001-παρόν)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η αρένα του Raw.

Από το 2001 που εξαγοράστηκε το WCW, και οι παλαιστές του εισχώρησαν στο WWE, υπήρξε η ανάγκη για διαχωρισμό του ρόστερ, έτσι το SmackDown που ήταν το δεύτερο πρόγραμμα μετά το Raw, πήρε τους μισούς παλαιστές και έφτιαξε το δικό του ρόστερ. Όμως πάντα το Raw ήταν το κύριο σόου του WWE και μέχρι και σήμερα αυτό δεν έχει αλλάξει, μόνο μερικές χρονιές, έγινε προσπάθεια να φανούν ισοδύναμα. Άλλωστε το Raw είναι ζωντανό σόου, ενώ το SmackDown προβάλλεται μαγνητοσκοπημένο.

To 2008, το WWE ξεκίνησε να προβάλλει τα σόου του σε High-Definition (Υψηλή Ευκρίνεια). Το Raw ήταν το πρώτο σόου από τα υπόλοιπα του WWE, που προβλήθηκε σε HD. Αλλαγή έγινε και στα σκηνικά. Επίσης, το WWE ξεκίνησε κατά διαστήματα να διοργανώνει τρίωρα Raw με αστέρες από τα παλιά και άλλους διάσημους.

Για μια περίοδο, από τον Ιούνιο του 2009 ως τον Ιούνιο του 2010 είχε καθιερωθεί συστηματικά κάθε εβδομάδα, την διαχείριση του ρόστερ να διευθύνουν διαφορετικοί celebrities της Αμερικής, με τον Guest host. Από τον Ιούλιο του 2010 και έπειτα η ονομασία άλλαξε σε Guest star και απλώς έκαναν σποραδικά εμφανίσεις, διάσημα πρόσωπα της σόου-μπιζ.

Από το τέλος του Αυγούστου του 2012, το WWE, καθιέρωσε για λίγους μήνες την λέξη SuperShow και για το Raw αλλά και για το SmackDown, για να δείξει ότι πλέον δεν υπάρχουν διακρίσεις ανάμεσα στα δύο σόου. Επίσης, ο διαχωρισμός των ρόστερ έπαψε να υπάρχει, αφού όλοι οι παλαιστές μπορούν να διεκδικήσουν πλέον όλους τους τίτλους και να εμφανίζονται και στα δύο σόου. Στις 23 Ιουλίου, το Raw συμπλήρωσε χίλια επεισόδια και διεξήχθη ένα εορταστικό τρίωρο επεισόδιο, με πολλούς θρύλους να επιστρέφουν και πολλά σενάρια να εξελίζονται.

Αφιέρωμα σε Γκερέρο και Μπενουά[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στις 14 Νοεμβρίου 2005 το WWE έκανε ένα αφιέρωμα για να τιμήσει για τελευταία φορά τον Έντι Γκερέρο. Στο σόου προβλήθηκαν βίντεο από την καριέρα του Μεξικανού θρύλου και έγιναν και οι εξής αγώνες: Κέιν & Μπιγκ Σόου vs. Τζόνι Νάιτρο & Τζόι Μέρκιουρι, Κερτ Ανγκλ vs. Σέλτον Μπέντζαμιν, Women's battle royal, Γιουτζίν vs. Σάιμον Ντιν, Ρικ Φλερ vs. Γουίλιαμ Ρίγκαλ, Τζον Σίνα vs. Ράντυ Όρτον.

To Raw επίσης έκανε 3ωρο αφιέρωμα στις 25 Ιουνίου 2007 και για να τιμήσει τον θάνατο του Κρις Μπενουά. Παρόλα αυτά μόλις ο Βινς Μακμάν έμαθε με ποιόν τρόπο πέθανε ο Κρις Μπενουά ζήτησε συγγνώμη για το αφιέρωμα που έκανε. Επίσης ο Μπενουά δεν συμπεριλήφθηκε ποτέ στο λεγόμενο Hall of Fame.

Εορταστικό 1000ό επεισόδιο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στις 23 Ιουλίου 2012, το Raw συμπλήρωσε 1000 επεισόδια. Για τον εορτασμό, έγινε ένα ξεχωριστό 3ωρο, 1000ο επεισόδιο, με επιστροφές πολλών ιστορικών για το πρόγραμμα προσώπων. Έγιναν οι αγώνες Σι Εμ Πανκ vs. Τζον Σίνα, Κρίστιαν vs. Μιζ, Σέιμους, Ρέι Μιστέριο & Σιν Κάρα vs. Ντολφ Ζίγκλερ, Αλμπέρτο Ντελ Ρίο & Κρις Τζέρικο, Τζακ Σουάγκερ vs. Μπρόντους Κλέι και Χιθ Σλέιτερ vs. Λίτα.

Μερικοί από αυτούς που εμφανίστηκαν εκτός αγώνων, ήταν οι Βινς Μακμάν, Στέφανι Μακμάν, Τριπλ Έιτς, Σον Μάικλς, Σιν Γουάλτμαν, Μπροκ Λέσναρ, Ντουέιν "Ροκ" Τζόνσον, Πολ Χέιμαν, Αντερτέικερ, Κέιν, Σάικο Σιντ, Ρόντι Πάιπερ, Ντάιαμοντ Ντάλας Πέιτζ, Μπιγκ Σόου, Ντάνιελ Μπράιαν, Βίκι Γκερέρο, Τρις Στράτους και άλλοι.

Τηλεοπτική ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Raw είναι το μακροβιότερο εβδομαδιαίο πρόγραμμα στην ιστορία της τηλεόρασης. Από το ξεκίνημα της προβολής του το 1993, ως το 2000, το Raw προβαλλόταν από το κανάλι USA Network. Το 2000 έγινε η μεταγραφή στον τότε σταθμό TNN, που αργότερα μετονομάστηκε σε Spike TV. Τον Μάρτιο του 2005 έληξε το τηλεοπτικό συμβόλαιο του Raw με το Spike TV. Το κανάλι και το σόου του WWE δεν τα βρήκαν μεταξύ τους και έτσι το Raw επέστρεψε στο USA Network, όπου είναι μέχρι και σήμερα.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Δείτε Επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]