Έιμι Ντουμάς

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Έιμι Ντουμάς
ΨευδώνυμοLita
Γέννηση14  Απριλίου 1975[1][2]
Φορτ Λόντερντεϊλ
ΚατοικίαΑτλάντα
Χώρα πολιτογράφησηςΗνωμένες Πολιτείες Αμερικής
ΣπουδέςΠολιτειακό Πανεπιστήμιο Γεωργίας και Lassiter High School
Ιδιότηταεπαγγελματίας παλαιστής[3]
Όργαναφωνή
Είδος τέχνηςροκ
ΒραβεύσειςWWE Hall of Fame
ΙστοσελίδαΕπίσημος ιστότοπος
Commons page Σχετικά πολυμέσα
Η Έιμι Ντουμάς το 2007

Η Έιμι Κριστίν Ντουμάς (Amy Dumas, Φορτ Λόντερντεϊλ, 14 Απριλίου 1975) είναι Αμερικανίδα πρώην επαγγελματίας παλαίστρια και μουσικός. Είναι γνωστή για τη πορεία της στην εταιρία πάλης WWE και είναι περισσότερο γνωστή ως "Λίτα".

Πρώτα Χρόνια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Έιμι Ντουμάς άρχισε να ενδιαφέρεται για το Κατς, όταν είδε τον παλαιστή Ρέι Μιστέριο να κάνει εναέριες κινήσεις σε ένα επεισόδιο του WCW. Αργότερα, εκπαιδεύτηκε και ξεκίνησε να παλεύει σε ανεξάρτητες εταιρίες πάλης. Η Ντουμάς γνώρισε τους αδερφούς Ματ και Τζεφ Χάρντι, οι οποίοι προσφέρθηκαν να την εκπαιδεύσουν.

Καριέρα στη πάλη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Extreme Championship Wrestling (1999)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Την άνοιξη του 1999, ο Πολ Χέιμαν της έκανε πρόταση να έρθει στην εταιρεία του, το Extreme Championship Wrestling. Εκεί, η Ντουμάς γνώρισε τον Ντόρι Φανκ και σύντομα φοίτησε στη σχολή του. Τον Αύγουστο, η Ντουμάς γύρισε στο ECW, ενώ ο Ντόρι Φανκ μαζί με τη γυναίκα του, έστειλαν οπτικοακουστικό υλικό από αγώνες της Ντουμάς, στην εταιρεία πάλης WWE. Οι υπεύθυνοι του WWE εντυπωσιάστηκαν από εκείνη και σύντομα η Ντουμάς υπέγραψε συμβόλαιο με την εταιρεία.

World Wrestling Entertainment (1999–2006)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τιμ Εξτρίμ και τίτλοι (1999-2003)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Ντουμάς άρχισε να χρησιμοποιεί το ψευδώνυμο "Λίτα" και τον Φεβρουάριο του 2000 έκανε τη πρώτη της τηλεοπτική εμφάνιση στο WWE. Η Λίτα έγινε μάνατζερ του Έσα Ρίος για δύο μήνες, μέχρι που εκείνος πήγε να τη χτυπήσει και την έσωσαν οι αδερφοί Χάρντι. Ο Ματ Χάρντι και ο Τζεφ Χάρντι, εκείνη την εποχή ήταν γνωστοί για τις ριψοκίνδυνες κινήσεις τους και για τη συμμετοχή τους σε ακραίους αγώνες. Η Λίτα συμμάχησε μαζί τους, δημιουργώντας το γκρουπ "Τιμ Εξτρίμ". Όταν εντάχθηκε στο γκρουπ, η Λίτα άλλαξε εμφάνιση και απέκτησε ροκ χαρακτήρα. Επίσης, ήταν η μόνη γυναίκα που αναμείχθηκε σε αγώνες με τραπέζια, σκάλες και καρέκλες.

Η Τιμ Εξτρίμ άρχισε μια αντιπαλότητα με τους Τεστ & Άλμπερτ, που είχαν ως μάνατζερ την Τρις Στράτους. Η Λίτα άρχισε μια κόντρα με την Στράτους, η οποία διήρκεσε για τα επόμενα χρόνια. Τον Αύγουστο του 2000, η Λίτα άρχισε μια κόντρα με τη πρωταθλήτρια Στέφανι Μακμάν Χέλμσλι και σύντομα, η Λίτα έγινε η νέα Πρωταθλήτρια Γυναικών. Κατάφερε να κρατήσει το πρωτάθλημα για 73 ημέρες. Στις αρχές του 2001, άρχισε μια κόντρα με τον Ντιν Μαλένκο, το οποίο νίκησε αφού παρέμβηκε ο Ματ Χάρντι. Μετά από τον αγώνα, η Λίτα φίλησε τον Ματ και εκτός της πραγματικής σχέσης που είχαν τότε, έγιναν ζευγάρι και στα σενάρια του WWE. Στα τέλη του 2001, ο Ματ ήρθε σε ρήξη με τον αδερφό του, Τζεφ και ήρθαν αντιμέτωποι σε έναν αγώνα, όπου διαιτητής ήταν η Λίτα. Ο Ματ έχασε και έριξε το φταίξιμο στη Λίτα, με αποτέλεσμα να τελειώσει η (σεναριακή) σχέση τους. Στη WrestleMania 18, η Λίτα διεκδίκησε ανεπιτυχώς το Γυναικείο Πρωτάθλημα, ενάντια στις Τζαζ και Τρις Στράτους.

Η Λίτα τραυματίστηκε σοβαρά και έμεινε εκτός για δεκαεπτά μήνες. Έκανε την επιστροφή της τον Σεπτέμβριο του 2003, στο WWE Raw. Σύντομα, διεκδίκησε το γυναικείο τίτλο, όμως απέτυχε. Έπειτα, ο Ματ Χάρντι μετεγγράφηκε στο Raw και συνέχισαν τη σχέση τους για λίγο, μέχρι που ξαναχώρισαν λόγω προβλημάτων. Η Λίτα απολύθηκε (στο σενάριο) από το WWE, όμως ο Κρίστιαν την επανέφερε στην εταιρία και οι δυο τους σύναψαν σχέση. Στη συνέχεια, αποκαλύφθηκε πως ο Κρίστιαν είχε βάλει στοίχημα με τον Κρις Τζέρικο, για το ποιος θα κάνει σχέση με τη Λίτα ή τη Τρις Στράτους. Οι γυναίκες εξαγριώθηκαν με το στοίχημα και αντιμετώπισαν τους Κρίστιαν & Τζέρικο, χωρίς επιτυχία.

Διάφορα σενάρια και αποχώρηση (2004-2006)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 2004, ο ψυχοπαθής Κέιν ερωτεύτηκε τη Λίτα, όμως εκείνη δεν ανταποκρίθηκε. Αυτό τον οδήγησε στην απαγωγή της Λίτα τον Μάιο. Η Λίτα αργότερα ανακοίνωσε ότι ήταν έγκυος και πρώην φίλος της, Ματ Χάρντι, υπέθεσε ότι ήταν ο πατέρας του παιδιού. Στις 21 Ιουνίου, σε επεισόδιο του Raw, o Κέιν ισχυρίστηκε ότι ήταν ο πατέρας του παιδιού. Οι δυο τους, πάλεψαν στο SummerSlam, όπου νίκησε ο Κέιν. Τον Σεπτέμβρη σε επεισόδιο του Raw, ο Τζιν Σνίτσκι χτύπησε στην πλάτη με μια ατσάλινη καρέκλα τον Κέιν, ο οποίος έπεσε πάνω στη Λίτα, προκαλώντας αποβολή του παιδιού (στο σενάριο). Έπειτα, η Λίτα διεκδίκησε ξανά το γυναικείο πρωτάθλημα και το κέρδισε, νικώντας την Τρις Στράτους. Η θητεία της ως πρωταθλήτρια έληξε τον Ιανουάριο του 2005, όταν έχασε απο τη Στράτους. Τον Μάιο, η Λίτα βοηθώντας τον Ετζ να κερδίσει τον Κέιν και η προβληματική σχέση της με τον τελευταίο ολοκληρώθηκε.

Τους πρώτους μήνες του 2005, όταν η Λίτα είχε τραυματιστεί και απείχε από τα σόου, ο Ετζ άρχισε να τη προσεγγίζει, παρ'όλο που εκείνη βρισκόταν σε σχέση με τον Ματ Χάρντι. Όταν το περιστατικό έγινε δημόσια γνωστό, το WWE απέλυσε τον Ματ Χάρντι και όταν εκείνος επέστρεψε, το αληθινό περιστατικό μετατράπηκε σε σενάριο. Στις 11 Ιουλίου, ο Ματ Χάρντι παρέμβηκε στον αγώνα του Ετζ με τον Κέιν, χτυπώντας τον Ετζ. Ο Ματ τον αποκάλεσε με το αληθινό του όνομα (Άνταμ) και εκτός από εκείνον απείλησε τη Λίτα. Σύντομα, ο Ματ άρχισε μια κόντρα με τον Ετζ και η Λίτα βοήθησε τον τελευταίο να κερδίσει στον τελευταίο τους αγώνα. Λόγω του αποτελέσματος, ο Ματ μετακινήθηκε στο SmackDown.

Έπειτα, η Λίτα συνόδευε τον Ετζ στο ρινγκ και τον βοηθούσε να νικά ύπουλα σε αγώνες. Στις αρχές του 2006, ο Ετζ έγινε Πρωταθλητής WWE, ενώ η Λίτα έγινε Πρωταθλήτρια Γυναικών για τρίτη φορά, νικώντας την Μίκι Τζέιμς. Η Λίτα έχασε το πρωτάθλημα από τη μεγάλη αντίζηλο της, Τρις Στράτους. Όταν η Στράτους αποχώρησε από την εταιρεία, ο τίτλος έμεινε χωρίς κάτοχο και διεξάχθηκε ένα τουρνουά για να οριστεί η πρωταθλήτρια. Στο τουρνουά κέρδισε η Λίτα και πήρε το τίτλο για τέταρτη φορά. Τον Νοέμβριο του 2006, η Λίτα έδωσε τον τελευταίο της αγώνα, χάνοντας το τίτλο από τη Μίκι Τζέιμς.

Ειδικές εμφανίσεις (2007-)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μετά την αποχώρηση της, η Λίτα έκανε σποραδικές εμφανίσεις σε σόου του WWE, με τη πρώτη της εμφάνιση να γίνεται στο εορταστικό επεισόδιο για τα δεκαπέντε χρόνια του Raw το 2007 και την επόμενη να γίνεται το Νοέμβριο του 2010. Επίσης, εμφανίστηκε τον Δεκέμβριο του 2011 και στο εορταστικό 1000ό επεισόδιο του Raw το 2012, όπου νίκησε τον Χιθ Σλέιτερ.

Αναγνώριση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Λίτα, θεωρείται ως μια από τις πιο αγαπημένες γυναίκες παλαιστές, που πέρασαν από το WWE. Το περιοδικό Pro Wrestling Illustrated, ανακήρυξε τη Λίτα, γυναίκα της χρονιάς 2001. Το 2006, το American Chronicle και το Pro Wrestling Report την βράβευσαν ως τη γυναίκα της χρονιάς. Τον Φεβρουάριο του 2014 ανακοινώθηκε ότι η Λίτα θα ενταχθεί στο Hall of Fame του WWE.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. (Αγγλικά) Internet Movie Database. nm0241421. Ανακτήθηκε στις 17  Ιουλίου 2016.
  2. (Τσεχικά) Česko-Slovenská filmová databáze. 2001. 255429.
  3. 1071.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Πολυμέσα σχετικά με το θέμα Amy Dumas στο Wikimedia Commons