Κατς

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μια από τις θεαματικές κινήσεις του Κατς.

Το κατς (αγγλικά Catch wrestling), είναι ένα είδος επαγγελματικής πάλης. Οι αγώνες του κατς, περιλαμβάνουν διάφορα χτυπήματα, λαβές και εναέριες κινήσεις. Το κατς δεν έχει καμιά σχέση με το ολυμπιακό άθλημα της πάλης. Στο κατς (pro wrestling) στόχος είναι η ψυχαγωγία μέσω των πρωτότυπων κινήσεων, της ηθοποιίας και των ειδικών ικανοτήτων που απαιτεί το συγκεκριμένο είδος. Το κατς θεωρείται και αλλιώς ως μια θεατρική παράσταση όπου μέσα σε αυτή ο θεατής θα παρακολουθήσει εξωπραγματικούς αγώνες και πρωτότυπες κινήσεις. Άλλα σημεία που κάνουν το κατς διασκεδαστικό είναι τα promo που εξιστορούν μια ιστορία μεταξύ δύο η και περισσότερων εχθρών ώστε ο θεατής να μπει στο κλίμα και λίγο αργότερα να παρακολουθήσει τον εξής αγώνα.

Εισαγωγή στο Κατς[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το ξεκίνημα του συγκεκριμένου είδους, χρονολογείται περίπου στο τέλος του 19ου αιώνα και στις αρχές του 20ού, ενώ η Πρώτη Χρυσή Περίοδος της Επαγγελματικής Πάλης όπως ονομάστηκε είναι τις δεκαετίες 1940 και 1950, ενώ η Δεύτερη Χρυσή Περίοδος που είχε και άλλους χαρακτηρισμούς ήταν από την δεκαετίας του 1970 για αρκετές δεκαετίες. Τα τελευταία δέκα και παραπάνω χρόνια, η μορφή της επαγγελματικής πάλης έχει ρόλο καθαρά διασκέδασης.

Κανόνες & Διαιτησία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το κατς είναι ένα είδος πάλης με εντυπωσιακές κινήσεις μέσα σε ρινγκ, όπου δυο ή και περισσότεροι άνδρες (ή και γυναίκες) παλεύουν και νικητής συνήθως, αναδεικνύεται αυτός που θα κρατήσει τον άλλον με τους ώμους κάτω, μέχρι τρία χτυπήματα που θα μετρήσει ο διαιτητής ή θα τον κάνει να υποταχθεί. Με τον καιρό, έχουν προστεθεί και άλλοι τρόποι, για να στεφθεί κάποιος νικητής. Ο διαιτητής είναι ο υπεύθυνος για την ομαλή διεξαγωγή του αγώνα. Αν υπάρξει κάποιο ύπουλο χτύπημα, ή κάποιος κινηθεί απειλητικά εις βάρος του, μπορεί να τον αποβάλει. Αν κάποιος μείνει εκτός ρινγκ έως 10 μετρήματά του, τον ανακηρύσσει ηττημένο, ενώ μπορεί να αλλάξει μια απόφασή του, αν την θεωρήσει λανθασμένη εκ των υστέρων.

Ρόλοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στις χώρες που είναι περισσότερο διαδεδομένο το κατς, είναι πολύ συνηθισμένο για τους οι παλαιστές να υποδύονται διάφορους ρόλους. Αυτό χρησιμεύει στο να αυξάνεται το ενδιαφέρον των θεατών. Οι ρόλοι των παλαιστών συνήθως είναι αληθοφανείς, ενώ υπάρχουν και εξωπραγματικοί. Τυπικά, σε έναν αγώνα υπάρχει ο "καλός" και ο "κακός", οι οποίοι μέσα στον αγώνα προσπαθούν να τραβήξουν το ενδιαφέρον του κοινού. Οι "καλοί", προσπαθούν να κάνουν τους θεατές χαρούμενους, ενώ από την άλλη μεριά οι "κακοί", προσπαθούν να κάνουν το κοινό να τους αντιπαθήσει. Εκτός από αυτά υπάρχει και ένα πιο σπάνιο είδος ρόλου, ο διάμεσος, ο οποίος δεν είναι ξεκάθαρα καλός ή κακός και κινείται μεταξύ των δύο ρόλων.

Σκηνοθετημένοι αγώνες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι αγώνες είναι σκηνοθετημένοι ιδίως στο αποτέλεσμά τους. Ο πόνος είναι αληθινός και σε καμία περίπτωση δεν θεωρείται ψεύτικος διότι έως τώρα έχουν υπάρξει αρκετοί τραυματισμοί φτάνοντας στο σημείο να τελειώσουν καριέρες. Στους αγώνες υπάρχει και το αίμα το οποίο άλλοτε είναι αληθινό ή ψεύτικο. Το ψεύτικο αίμα δημιουργείται μέσω μιας αμπούλας. Τα τελευταία χρόνια ιδίως στο WWE έχουν ελαχιστοποιηθεί οι επικίνδυνες κινήσεις και τα αληθινά αίματα. (Βλέπε: WWE Hell In A Cell 2015: Undertaker vs. Brock Lesnar) Στα υπόλοιπα promotions δεν ισχύει πάντα αυτό.

Οι αγώνες γίνονται για την ψυχαγωγία του κοινού όμως κανείς δεν μπορεί να πει πως δεν υπάρχουν τραυματισμοί.

Απήχηση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Pro Wrestling έχει εκατομμύρια θαυμαστές σε όλο τον κόσμο. Στην Αμερική υπάρχουν πολλοί οργανισμοί επαγγελματικής πάλης με σκοπό να ψυχαγωγήσουν τον κόσμο. Από το 2001 μέχρι και σήμερα, η κυρίαρχη εταιρεία-ομοσπονδία Πάλης, είναι το World Wrestling Entertainment το οποίο αριθμεί 18 εκατομμύρια εγγεγραμμένους στο YouTube και το μεγαλύτερο show του η WrestleMania εχει αρίθμησει ως και 100.000 εισιτήρια. Ενώ η δεύτερη εταιρεία με μεγάλη απήχηση είναι το TNA Wrestling. Η τρίτη εταιρεία κατά σειρά θαυμαστών είναι το Ring of Honor.

Γνωστές σημερινές εταιρείες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]