Ψυχαγωγία

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Ψυχαγωγία είναι η συμμετοχή του ανθρώπου στα ανώτερα έργα του ανθρώπινου πολιτισμού, που τον μορφώνει πνευματικά και αισθητικά και τον εξευγενίζει. Η ψυχαγωγία, παρόλο που επιτυγχάνεται με διαφορετικούς τρόπους σε κάθε πολιτισμό, σε όλους συνδέεται με την πνευματική και καλλιτεχνική δημιουργία και, μυώντας τον άνθρωπο κατάλληλα, φέρνει την αρμονία σώματος και ψυχής.[1]

Ετυμολογία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Προερχόμενη από σύνθεση των «ψυχή» και «άγω», σημαίνει την αγωγή της ψυχής.

Η ψυχαγωγία σήμερα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ψυχαγωγία - διασκέδαση - εκτόνωση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο ορισμός της ψυχαγωγίας διαχωρίζεται από εκείνον της διασκέδασης. Ως ψυχαγωγία ορίζεται η τέρψη που επιτυγχάνεται μέσα από πνευματικά μέσα. Αντίθετα, η διασκέδαση δηλώνει την απομάκρυνση από τα καθημερινά προβλήματα, το διασκορπισμό των εννοιών μέσα από το ξέδομα- το ξαλάφρωμα.

«Νόθη» ψυχαγωγία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ως νόθη (ή κακή) ψυχαγωγία αναφέρονται οι μορφές διασκέδασης που προβάλλονται ως ψυχαγωγικές ενώ κατ' ουσίαν δεν εξελίσσουν τον άνθρωπο πνευματικά. Τέτοιοι τρόποι ψυχαγωγίας είναι για παράδειγμα η χαρτοπαιξία, η υπέρμετρη κατανάλωση αλκοόλ και τα χαμηλής στάθμης θεάματα. Αποτέλεσμα της νόθης ψυχαγωγίας μπορεί να είναι ο εθισμός, η κρίση ηθικών αξιών, η φθορά σωματικής και ψυχικής υγείας κλπ.

Τρόποι ψυχαγωγίας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Θέματα 2007 - ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ - Ψυχαγωγία» (PDF). Περιφερειακή εκπαίδευση Α/θμιας και Β/θμιας εκπαίδευσης Στερεάς Ελλάδας. 2005–2006. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο (PDF) στις 15 Σεπτεμβρίου 2011. Ανακτήθηκε στις 8 Ιανουαρίου 2012. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ψυχαγωγία Vs. Διασκέδαση Αρχειοθετήθηκε 2020-10-16 στο Wayback Machine.