Κρίστιαν (παλαιστής)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια


Κρίστιαν
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση30  Νοεμβρίου 1973
Κίτσενερ
ΨευδώνυμοChristian
Χώρα πολιτογράφησηςΚαναδάς
Ύψος185 cm Edit this on Wikidata
Βάρος95 kg Edit this on Wikidata
Εκπαίδευση και γλώσσες
ΣπουδέςOrangeville District Secondary School
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταεπαγγελματίας παλαιστής (1995–2014)[1]
ηθοποιός
ηθοποιός ταινιών
ΕργοδότηςWWE SmackDown (2005–2008)
World Wrestling Entertainment
Περίοδος ακμής1995
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Γουίλιαμ Τζέισον Ρεσό (William Jason "Jay" Reso, 30 Νοεμβρίου 1973) είναι Καναδός παλαιστής και ηθοποιός. Έχει συμβόλαιο με την εταιρεία πάλης WWE, όπου είναι γνωστός ως Κρίστιαν.

Προσωπική ζωή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γεννήθηκε στο Οντάριο του Καναδά, από Αμερικάνο πατέρα και Καναδή μητέρα. Σαν παιδί, ασχολήθηκε με το κύριο άθλημα της χώρας του, που είναι το χόκεϊ, αλλά του άρεσε από μικρή ηλικία η επαγγελματική πάλη. Από την εφηβεία του, γνωρίστηκε με τον Άνταμ Κόουπλαντ, με τον οποίο δημιούργησε μια δυνατή φιλία, που οδηγήθηκε στην πάλη. Φτιάξανε μαζί ομάδα και κατέκτησαν πολλά πρωταθλήματα. Από το 2001 ζει μαζί με την Ντενίς και μένουν στην Φλόριντα των Ηνωμένων Πολιτειών.

Καριέρα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πρώτα Χρόνια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 1994, ο Γουίλιαμ Ρεσό άρχισε να ενδιαφέρεται για την επαγγελματική πάλη και γράφτηκε σε σχολή για να τη διδαχθεί. Ξεκίνησε την καριέρα του το 1995 και μέχρι το 1998 περιπλανήθηκε σε διοργανώσεις της ανεξάρτητης σκηνής της πάλης.

Πορεία στο WWE[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 1998 υπέγραψε συμβόλαιο στο WWE. Εκεί βρήκε τον κολλητό του φίλο, Ετζ, με τον οποίο δημιούργησαν ομάδα. Μαζί συμμετείχαν σε ομαδικούς αγώνες με σκάλες, ένα είδος αγώνα που τότε χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά από την εταιρεία. Οι αγώνες αυτοί έγραψαν ιστορία στο WWE.

Οι Ετζ & Κρίστιαν καταξιώθηκαν στην ομαδική κατηγορία, με πολλές κατακτήσεις του ομαδικού πρωταθλήματος. Οι δυο τους συνεργάζονταν μέχρι το 2002 που πήραν διαφορετικές κατευθύνσεις. Ο Κρίστιαν ήρθε σε αντιπαλότητα με τον Ετζ, με έπαθλο το Διηπειρωτικό Πρωτάθλημα. Αφού οι νίκες συναλλάσσονταν, ο Κρίστιαν συνέχισε να διεκδικεί και να κατακτά άλλα πρωταθλήματα της εταιρείας.

Το 2003, ήρθε στο δρόμο του ο Κρις Τζέρικο, με τον οποίο είχε και μια από τις μεγαλύτερες κόντρες της καριέρας του, την επόμενη χρονιά, το 2004, που τον καθιέρωσε. Αφού κατέκτησε άλλες δύο φορές το Διηπειρωτικό τίτλο, ο Κρίστιαν άρχισε να υποδύεται τον αλαζόνα και είχε μια σύντομη κόντρα με τον τότε Πρωταθλητή WWE, Τζον Σίνα. Ο Κρίστιαν είχε μια ευκαιρία να κερδίσει το πρωτάθλημα αυτό, όμως δεν τα κατάφερε. Στα τέλη του 2005, το συμβόλαιο του έληξε και εκείνος διέκοψε τη συνεργασία του με το WWE. Σύμφωνα με φήμες που προέρχονται από δημοσιογραφικές πηγές, ο Κρίστιαν είχε την ευκαιρία να υπογράψει νέο συμβόλαιο, όμως αποφάσισε να μην το κάνει.

Πορεία στο TNA Wrestling[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μην έχοντας πολλές ευκαιρίες στο WWE, ο Κρίστιαν τον Νοέμβριο του 2005 υπέγραψε συμβόλαιο στο TNA Wrestling. Εκεί, στους πρώτους του μήνες στην εταιρεία, κέρδισε το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Βαρέων Βαρών NWA, που ήταν το κορυφαίο πρωτάθλημα του TNA. Όταν έχασε το πρωτάθλημα, συνέχισε να έχει κόντρες με τα μεγαλύτερα ονόματα της εταιρείας, ανάμεσα στους Τζεφ Τζάρετ, Κερτ Ανγκλ, Σαμόα Τζο και Μπούκερ Τι. Τον Ιανουάριο του 2007, κατέκτησε το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα για δεύτερη φορά. Μετά την απώλεια του πρωταθλήματος, ο ρόλος σταδιακά σταμάτησε να είναι πρωταγωνιστικός. Στα τέλη της χρονιάς, έληξε και η συνεργασία του με το TNA.

Επιστροφή στο WWE[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Επιστρέφει το 2009 στο WWE, συμμετέχοντας στο ECW. Εκεί αγωνίστηκε για ένα χρόνο και κατέκτησε δύο φορές το Πρωτάθλημα ECW. Έπειτα, μεταγράφηκε στο Raw για ένα σύντομο διάστημα και τελικά κατέληξε στο SmackDown. Ο Κρίστιαν είχε δευτερεύοντα ρόλο, μέχρι που συμμάχησε με τον παλιό του φίλο, Ετζ το 2011. Ο Κρίστιαν έγινε μάνατζερ του Ετζ σε ορισμένες περιπτώσεις και μια φορά πάλεψαν μαζί σε ομαδικό αγώνα. Έπειτα, ο Ετζ αποφάσισε να αποσυρθεί απο την πάλη λόγω διάφορων τραυματισμών. Μετά από αυτό, ο Κρίστιαν κατάφερε να γίνει ο νέος Παγκόσμιος Πρωταθλητής Βαρέων Βαρών. Η θητεία του κράτησε μόνο για πέντε ημέρες, αφού έχασε τον τίτλο από τον Ράντυ Όρτον. Μετά από δύο διεκδικήσεις, ο Κρίστιαν επανέκτησε τον τίτλο με ανέντιμο τρόπο. Σύντομα, έχασε ξανά τον τίτλο από τον Όρτον. Έπειτα, τα πράγματα δεν πήγαν καλά για τον Κρίστιαν αφού έχανε συχνά και στα τέλη της χρονιάς τραυματίστηκε. Τον Μάρτιο του 2012, επέστρεψε στα ρινγκ, όμως υπέστη άλλον ένα τραυματισμό. Τον Μάιο, ο Κρίστιαν άρχισε να αγωνίζεται ξανά και σύντομα έγινε ο Διηπειρωτικός Πρωταθλητής, νικώντας τον Κόντι Ρόουντς. Για δύο μήνες κράτησε το πρωτάθλημα, χάνοντας το από τον Μιζ. Από τότε ο Κρίστιαν βρισκόταν σε περίοδο αποθεραπείας, μέχρι που γύρισε τον Ιούνιο του 2013. Τον Ιούλιο του 2013 αγωνίστηκε στο Money In The Bank στο ματς για τη βαλίτσα που περιείχε ένα συμβόλαιο για το Πρωτάθλημα WWE απέναντι στους Σι Εμ Πανκ, Ράντυ Όρτον, Σέιμους, Ντάνιελ Μπράιαν και Ρομπ Βαν Νταμ που επέστρεφε μετά από πολλά χρόνια στο WWE, αλλά δεν κατάφερε να κερδίσει. Στις 2 Αυγούστου στο Smackdown κέρδισε τους Randy Orton και Rob Van Dam και έγινε διεκδικητής του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος. Στο Summerslam έχασε από τον Αλμπέρτο Ντελ Ρίο με παράδοση.

Άλλες ασχολίες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Έχει ασχοληθεί με την ηθοποιία στον Καναδά από όπου κατάγεται, έχει υποδυθεί μικρούς ρόλους και ρόλους κομπάρσου σε τέσσερις ταινίες, οι περισσότερες βγήκαν απευθείας σε dvd, χωρίς κινηματογραφική προβολή. Είναι συνήθως ένας από τους παλαιστές στα dvd αφιερώματα που εκδίδει το WWE. Επίσης, έχει εισαγάγει τον καλύτερό του φίλο και πρώην παλαιστή, Ετζ, στο τιμητικό Hall of Fame της κλάσης του 2012.

Σημαντικότεροι τίτλοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Κρίστιαν ως Πρωταθλητής ECW

Στο WWE[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στο TNA[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Βαρέων Βαρών NWA (2 φορές)

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 820.