Σέιμους

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια


Σέιμους
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Sheamus (Αγγλικά)
Γέννηση28  Ιανουαρίου 1978
Δουβλίνο
Χώρα πολιτογράφησηςΔημοκρατία της Ιρλανδίας
Ύψος1,93 m Edit this on Wikidata
Βάρος121 kg Edit this on Wikidata
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςΑγγλικά
ΣπουδέςNational College of Ireland
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταεπαγγελματίας παλαιστής[1]
ηθοποιός ταινιών[2]
Περίοδος ακμής2002
Ιστότοπος
www.sosofficial.com
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Στίβεν Φαρέλι (Stephen Farrelly, γενν. 28 Ιανουαρίου 1978) είναι Ιρλανδός παλαιστής. Στα ρινγκ που εμφανίζεται είναι γνωστός ως "Sheamus" (Σέιμους), ενώ έχει συμβόλαιο συνεργασίας με την εταιρεία πάλης WWE.

Στο WWE έχει κερδίσει συνολικά τρία παγκόσμια πρωταθλήματα. Πριν γίνει παλαιστής του WWE, ο Φαρέλι κατέκτησε δύο φορές το Διεθνή Πρωτάθλημα Βαρέων Βαρών στο Irish Whip Wrestling.

Πρώτα χρόνια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Φαρέλι γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Κάμπρα του Δουβλίνου ως υποστηρικτής της ομάδας Celtic στην Σκωτία. Ο πατέρας του, Μαρκ, ήταν ερασιτέχνης μποντι-μπίλντερ. Ο Φαρέλι μιλάει άπταιστα ιρλανδικά, καθώς φοίτησε σε ιρλανδικό σχολείο και ασχολήθηκε με το ποδόσφαιρο και το ράγκμπι. Επαγγελματικά ασχολήθηκε με την Τεχνολογία πληροφοριών και επικοινωνίας. Επίσης εργάστηκε ως σωματοφύλακας σε κέντρο διασκέδασης και διάφορων καλλιτεχνών.

Καριέρα στο WWE[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ντεμπούτο και πρώτοι αγώνες (2009)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Σέιμους ως Πρωταθλητής WWE το 2010

Στις 30 Ιουνίου 2009, ο Σέιμους έκανε το ντεμπούτο του ως "κακός" και νίκησε έναν τοπικό παλαιστή σε επεισόδιο του ECW. Σύντομα ο Σέιμους άρχισε μια κόντρα με τον βετεράνο Γκόλνταστ και τον νίκησε στις 29 Ιουλίου. Οι δύο τους πάλεψαν αρκετές φορές και στο τελευταίο αγώνα τους, ο Σέιμους πήρε τη νίκη. Μετά, άρχισε μια κόντρα με τον Σέλτον Μπέντζαμιν και τον νίκησε στις 27 Οκτωβρίου.

Η κόντρα τους διακόπηκε, λόγω της μετακίνησης του Σέιμους στο Raw. Στη πρώτη εμφάνιση του στο Raw, νίκησε τον Τζέιμι Νομπλ. Τις επόμενες εβδομάδες, ο Σέιμους επιθετόταν με μεγάλη αγριότητα στον Νομπλ, με αποτέλεσμα ο τελευταίος να αποσυρθεί απο τη πάλη. Στο Survivor Series, πήρε μέρος σε αγώνα εξάλειψης πέντε παλαιστών και συμμετείχε στην ομάδα του Μιζ. Εκεί εξουδετέρωσε τον συμπατριώτη του, Φίνλεϊ και τον αρχηγό της αντίπαλης ομάδας, Τζον Μόρισον, μένοντας ο μόνος επιζών μαζί με τους Μιζ και Ντρου Μάκινταϊρ.

Πρωτάθλημα WWE και διάφορες κόντρες (2009-2010)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Την επόμενη μέρα στο Raw, νίκησε έναν αγώνα οκτώ παλαιστών, για να γίνει ο πρώτος διεκδικητής του Πρωταθλήματος WWE. Στην υπογραφή των συμβολαίων του αγώνα, ο Σέιμους πέρασε μέσα από ένα τραπέζι τον πρωταθλητή Τζον Σίνα.
Στις 13 Δεκεμβρίου στο TLC, ο Σέιμους άφησε έκπληκτους τους θεατές του WWE, όταν κέρδισε τον Τζον Σίνα και κατέκτησε το Πρωτάθλημα WWE σε έναν αγώνα με τραπέζια. Στο Royal Rumble του 2010, υπερασπίστηκε το τίτλο του ενάντια στον Ράντυ Όρτον, χάρη σε παρέμβαση των Κόντι Ρόουντς και Τεντ Ντιμπιάσι.

Τον Φεβρουάριο στο Elimination Chamber, στον αγώνα του Θαλάμου Εξόντωσης, ο Σέιμους αποκλείστηκε από τον Τριπλ Έιτς και έχασε το Πρωτάθλημα WWE. Ο Σέιμους έπαθε διάσειση, κατά τη διάρκεια του αγώνα και απουσίασε από το Raw. Όταν επέστρεψε επιτέθηκε στον Τριπλ Έιτς και ορίστηκε αγώνας μεταξύ τους στη WrestleMania 26. Εκεί ο Τριπλ Έιτς επικράτησε. Στο Extreme Rules, ο Σέιμους νίκησε τον Τριπλ Έιτς, διαλύοντας τον με διάφορες κλωτσιές στο πρόσωπο και τραυματίζοντας τον σοβαρά (στο σενάριο).

Ο Σέιμους με τον Ράντυ Όρτον

Στις 20 Ιουνίου στο Fatal 4-Way, ο Σέιμους αντιμετώπισε τους Ράντυ Όρτον, Ετζ και τον Πρωταθλητή WWE, Τζον Σίνα. Λόγω της παρέμβασης των Νέξους, ο Σέιμους νίκησε τον Σίνα και πήρε για δεύτερη φορά τον τίτλο. Στο Money in the Bank, ο Σέιμους νίκησε τον Σίνα σε έναν αγώνα με κλουβί, λόγω άλλης μια παρέμβασης των Νέξους. Επόμενος διεκδικητής ήταν ο Ράντυ Όρτον. Στον αγώνας τους στο SummerSlam, ο Σέιμους χτύπησε τον Όρτον με μια μεταλλική καρέκλα, με αποτέλεσμα ο αγώνας να λήξει πρόωρα και να διατηρήσει το πρωτάθλημα ο Σέιμους. Στο Night of Champions, έχασε το τίτλο σε ένα αγώνα έξι ατόμων. Έπειτα, ο Σέιμους άρχισε κόντρα με τον πρωταθλητή Ράντυ Όρτον, με έπαθλο το πρωτάθλημα. Τελικά αυτός που τα κατάφερε ήταν ο Ράντυ Όρτον, ο οποίος νίκησε τον Σέιμους σε έναν αγώνα με κλουβί στο Hell in a Cell.

King of the Ring και Πρωτάθλημα ΗΠΑ (2010-2011)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στις 29 Νοεμβρίου, ο Σέιμους νίκησε τους Κόφι Κίνγκστον και Τζον Μόρισον σε τουρνουά, για να γίνει ο King of the Ring (Βασιλιάς του ρινγκ). Στο TLC, o Σέιμους έχασε από τον Μόρισον σε ένα αγώνα με σκάλες, όπου ο νικητής θα έπαιρνε αγώνα τίτλου. Με την είσοδο του 2011, ο Σέιμους συνέχισε να χάνει σε αγώνες κόντρα στον Μόρισον. Στις 28 Φεβρουαρίου, ο Τριπλ Έιτς επέστρεψε και πήρε εκδίκηση από τον Σέιμους, ρίχνοντας τον με δύναμη πάνω στο τραπέζι των σχολιαστών, το οποίο και έσπασε. Στις 7 Μαρτίου, έχασε από τον Πρωταθλητή Ηνωμένων Πολιτειών, Ντάνιελ Μπράιαν. Την επόμενη εβδομάδα, προκάλεσε τον Μπράιαν σε έναν αγώνα, όπου αν έχανε θα έφευγε από το WWE. Εκεί ο Σέιμους νίκησε και κατέκτησε το Πρωτάθλημα Ηνωμένων Πολιτειών.

Ο Σέιμους μετακινήθηκε στο δεύτερο τηλεοπτικό σόου της εταιρείας, το SmackDown. Στο Extreme Rules, έχασε το Πρωτάθλημα Ηνωμένων Πολιτειών από τον Κόφι Κίνγκστον. Στις 3 Ιουνίου στο SmackDown, ο Σέιμους αντιμετώπισε τον Ράντυ Όρτον σε έναν αγώνα για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Βαρέων Βαρών, αλλά έχασε χάρη στη μεροληπτική διαιτησία του Κρίστιαν. Έπειτα, ο σεναριακός του χαρακτήρας άρχισε να αλλάζει και σύντομα ο Σέιμους έγινε ένας από τους αγαπημένους παλαιστές του κοινού. Στο SummerSlam, έχασε από τον ογκώδη Μαρκ Χένρι, επειδή έμεινε εκτός του ρινγκ για δέκα μετρήματα του διαιτητή. Μετά από αυτό η καριέρα του ανέκαμψε, αφού πήρε πολλές νίκες και το φθινόπωρο άρχισε μια κόντρα με τον θρασύδειλο Κρίστιαν, νικώντας τον αρκετές φορές.

Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Βαρέων Βαρών και κόντρες (2012-2013)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Σέιμους ως Παγκόσμιος Πρωταθλητής Βαρέων Βαρών

Ο Σέιμους νίκησε σε άλλους δώδεκα αγώνες και αγωνίστηκε στο Royal Rumble του 2012. Εκεί ήταν ο 22ος παλαιστής που συμμετείχε και απέκλεισε τον τελευταίο παλαιστή, Κρις Τζέρικο, για να νικήσει τον αγώνα. Αυτή η σημαντική διάκριση του έδωσε την ευκαιρία να διεκδικήσει έναν από τους δύο παγκόσμιους τίτλους στη WrestleMania 28. Στο Elimination Chamber, ο Σέιμους επιτέθηκε στον Παγκόσμιο Πρωταθλητή Βαρέων Βαρών, Ντάνιελ Μπράιαν, γνωστοποιώντας την απόφαση του.

Στη WrestleMania 28, ο Σέιμους μέσα σε 18 δευτερόλεπτα νίκησε τον Μπράιαν και έγινε ο νέος πρωταθλητής. Την επόμενη ημέρα στο Raw, ο Αλμπέρτο Ντελ Ρίο προκάλεσε τον Σέιμους σε μελλοντικό αγώνα τίτλου, αλλά ο Σέιμους τον εξουδετέρωσε με μια κλωτσιά στο πρόσωπο. Στις 29 Απριλίου στο Extreme Rules, ο Σέιμους νίκησε τον Ντάνιελ Μπράιαν, για να υπερασπιστεί το Πρωτάθλημα Βαρέων Βαρών. Στις 20 Μαΐου στο Over the Limit, ο Σέιμους νίκησε τους Ράντυ Όρτον, Κρις Τζέρικο και Αλμπέρτο Ντελ Ρίο. Στη συνέχεια, ο Σέιμους άρχισε κόντρα με τον Ντελ Ρίο και παράλληλα διατήρησε το τίτλο στο No way out, νικώντας τον Ντολφ Ζίγκλερ. Σε επεισόδιο του εβδομαδιαίου SmackDown, υπερασπίστηκε το τίτλο ενάντια στους Ζίγκλερ και Ντελ Ρίο. Τον Ιούλιο στο Money in the Bank, υπερασπίστηκε το τίτλο ενάντια στον Αλμπέρτο Ντελ Ρίο, ενώ στο SummerSlam, το σκηνικό επαναλήφθηκε, με τον Σέιμους αυτή τη φορά να νικά ύπουλα. Στο Night of Champions, ο Σέιμους για άλλη μια φορά νίκησε τον Αλμπέρτο Ντελ Ρίο, διατηρώντας το παγκόσμιο πρωτάθλημα του.

Επόμενος διεκδικητής του τίτλου ορίστηκε ο μεγαλόσωμος Μπιγκ Σόου, ο οποίος άρχισε κόντρα με τον Σέιμους. Στο Hell in a Cell, ο Μπιγκ Σόου εξουδετέρωσε τον Σέιμους και κατέκτησε το πρωτάθλημα. Ένα μήνα μετά στο Survivor Series, ο Σέιμους πάλεψε με τον Μπιγκ Σόου, όμως ο τελευταίος διατήρησε το τίτλο του με ανέντιμο τρόπο. Στο TLC ο Σέιμους δεν κατάφερε να κερδίσει για δεύτερη φορά το Πρωτάθλημα Βαρέων Βαρών κόντρα στον Μπιγκ Σόου, σε έναν αγώνα με καρέκλες. Με την είσοδο του 2013, ο Σέιμους συμμετείχε στο Royal Rumble χωρίς επιτυχία. Έπειτα, η ομάδα Σιλντ τον έβαλε στο στόχαστρο της και ο Σέιμους για να τους αντιμετωπίσει, συμμάχησε με τον Τζον Σίνα και τον Ράιμπακ. Στο Elimination Chamber ο Σέιμους και οι σύμμαχοι του έχασαν απο την τριμελή ομάδα. Στο επόμενο Raw, ο Σέιμους συμμάχησε με τους Ράιμπακ και Κρις Τζέρικο, όμως έχασαν απο την Σιλντ. Στη WrestleMania 29, ο Σέιμους συμμάχησε με τον Ράντυ Όρτον και τον Μπιγκ Σόου κόντρα στη Σιλντ, με την τελευταία να επικρατεί πάλι. Μετά τον αγώνα, οι Σέιμους και Όρτον βγήκαν νοκ άουτ απο τον Μπιγκ Σόου. Έπειτα, οι δύο πρώτοι άρχισαν κόντρα με τον Μπιγκ Σόου και τον νίκησαν σε δυο περιπτώσεις.

Στη συνέχεια, ο Σέιμους άρχισε κόντρα με τον Μαρκ Χένρι, αφού προηγήθηκαν διάφορες επιθέσεις στα παρασκήνια. Τον Μάιο στο Extreme Rules, ο Σέιμους κατάφερε να νικήσει τον Μαρκ Χένρι σε έναν αγώνα με λουρί. Τον Ιούλιο στο Money in the Bank, ο Σέιμους συμμετείχε στον ομώνυμο αγώνα χωρίς επιτυχία. Τον Αύγουστο ανακοινώθηκε ότι ο Σέιμους τραυματίστηκε και ότι θα λείψει για τέσσερις τουλάχιστον μήνες.

Money In The Bank και Παγκόσμιο Πρωτάθλημα WWE (2015-)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τον Μάιο του 2015 ο Σέιμους συμμετείχε σε αγώνα για το Διηπειρωτικό Πρωτάθλημα στο Elimination Chamber, όμως δεν κατάφερε να νικήσει. Τον επόμενο μήνα, ο Σέιμους κέρδισε το Money in The Bank και απέκτησε μέσα στους επόμενους δώδεκα μήνες το δικαίωμα να διεκδικήσει όποια στιγμή θέλει το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Βαρέων Βαρών WWE.

Τον Νοέμβριο στο Survivor Series, o Σέιμους "εξαργύρωσε" την ευκαιρία του και νίκησε τον Ρόμαν Ρέινς, κατακτώντας το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Βαρέων Βαρών WWE. Σύντομα ανακοίνωσε την ένταξη του στην ομάδα "League of Nations", μαζί με τους Αλμπέρτο Ντελ Ρίο, Γουέιντ Μπάρετ και Ρούσεβ. Τον Δεκέμβριο στο TLC, διατήρησε τον τίτλο του απέναντι στον Ρέινς λόγω παρέμβασης των συμμάχων του. Σε ένα επεισόδιο του Raw, ο Σέιμους ηττήθηκε απο τον Ρέινς, χάνοντας έτσι το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Βαρέων Βαρών WWE. Έπειτα, η καριέρα του Σέιμους πήρε καθοδική πορεία. Τον Ιανουάριο του 2016, συμμετείχε ανεπιτυχώς στον αγώνα Royal Rumble. Η ομάδα League of Nations συνέχισε να υπάρχει μέχρι τον Απρίλιο, ενώ τον Μάιο προσπάθησε να γίνει ο διεκδικητής του Πρωταθλήματος Ηνωμένων Πολιτειών, χωρίς επιτυχία.

Στη πάλη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τελειωτικές Κινήσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Σέιμους εκτελεί τα forearm clubs
  • Brogue Kick (Running bicycle kick) 2009-σήμερα
  • White Noise (Over-the-shoulder back-to-belly piledriver) 2012–2014 το χρησιμοποιεί ως χαρακτηριστική κίνηση πλέον

Χαρακτηριστικές κινήσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Irish Curse trifecta
  • Double axe handle
  • Front powerslam
  • Knee lift
  • Diving shoulder block
  • Forearm clubs στο θώρακα του αντιπάλου
  • Inverted facelock backbreaker
  • Συνεχόμενα knee drops

Παρατσούκλια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • "The Celtic Warrior" (Ο Κέλτης Πολεμιστής)

Τίτλοι και κατορθώματα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 2641.
  2. Ανακτήθηκε στις 20  Ιουνίου 2019.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]