Γιοκοζούνα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια


Γιοκοζούνα
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Yokozuna (Αγγλικά)
Γέννηση2  Οκτωβρίου 1966[1]
Σαν Φρανσίσκο
Θάνατος23  Οκτωβρίου 2000[1]
Λίβερπουλ
Αιτία θανάτουπνευμονικό οίδημα
Συνθήκες θανάτουφυσικά αίτια
Τόπος ταφήςGreen Hills Memorial Park
Χώρα πολιτογράφησηςΗνωμένες Πολιτείες Αμερικής
Ύψος193 cm Edit this on Wikidata
Βάρος267 kg Edit this on Wikidata
Εκπαίδευση και γλώσσες
Μητρική γλώσσαΑγγλικά
Ομιλούμενες γλώσσεςΑγγλικά
Σαμόα
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταεπαγγελματίας παλαιστής[2]
ηθοποιός
παλαιστής[3]
Περίοδος ακμής1984 - 2000
ΣυγγενείςAfa Anoa'i (θείος) και Sika Anoa'i (θείος)
Αξιώματα και βραβεύσεις
ΒραβεύσειςWWE Hall of Fame
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Ρόντνεϊ Αγκατούπου Ανοάι (Rodney Agatupu Anoaʻi, 2 Οκτωβρίου 1966 - 23 Οκτωβρίου 2000) ήταν Αμερικανός παλαιστής. Περισσότερο γνωστός ήταν με το ψευδώνυμο Γιοκοζούνα, που χρησιμοποιούσε στα ρινγκ της εταιρείας πάλης WWE.

Προσωπική ζωή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γεννήθηκε στο Σαν Φρανσίσκο της Καλιφόρνια των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής. Ήταν μέλος μιας παλαιστικής οικογένειας. Συγγενείς του ήταν ο Ροκ, ο Ρικίσι, ο Ουμάγκα και άλλοι. Είχε δύο παιδιά, τον Τζάστιν και τον Κεϊλάνι.

Καταγωγή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Ανοάι, κατάγεται από τα νησιά Σαμόα και έχει γίνει μια παρανόηση από τους περισσότερους οπαδούς της πάλης και όσους ασχολήθηκαν με τον χώρο την εποχή που αγωνιζόταν. Αυτό διότι στον χρόνο του στο WWE, παρουσιαζόταν για χάρη των σεναρίων, ως Ιαπωνέζος παλαιστής του σούμο, που προερχόταν από την Πολυνησία.

Ο θάνατός του[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στις 23 Οκτωβρίου του 2000, ο Ανοάι πέθανε από πνευμονικό οίδημα στο δωμάτιο ξενοδοχείου στο Λίβερπουλ της Αγγλίας όπου διέμενε για να εμφανιστεί σε παλαιστική συναυλία. Αρχικά θεωρήθηκε πως έπαθε καρδιακή προσβολή αλλά το πόρισμα άλλαξε, αφού αυτό συνέβη λόγω του βάρους του. Όταν πέθανε ζύγιζε 260 κιλά.

Καριέρα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ασχολήθηκε με την επαγγελματική πάλη, λόγω του οικογενειακού του ιστορικού, αφού πολλοί θείοι του ήταν παλαιστές. Έκανε ντεμπούτο στα 18 του, το 1984, μαθαίνοντας τα μυστικά της πάλης, από την εταιρεία American Wrestling Association, αλλά και με συμμετοχές του σε οργανώσεις του Μεξικό. Έγινε ιδιαίτερα γνωστός στο WWF που έμεινε για οκτώ χρόνια, από το 1992 ως το 1998. Από το '98 ως το 2000 εμφανίστηκε στην ανεξάρτητη σκηνή σε διάφορες οργανώσεις.

World Wrestling Federation[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 1992 υπέγραψε με το WWF και αμέσως ο ρόλος του άλλαξε. Υιοθέτησε το όνομα Γιοκοζούνα και παρίστανε έναν Ιαπωνέζο παλαιστή του σούμο, ενώ είχε στο πλευρό του, για μάνατζερ τον Μίστερ Φούτζι. Στην μεγάλη καριέρα του, κέρδισε μια φορά το Royal Rumble, κατέκτησε δύο φορές το Πρωτάθλημα WWF και δύο φορές το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ομάδων με τον Όουεν Χαρτ. Αντιμετώπισε τους καλύτερους της εποχής, τον Χαλκ Χόγκαν, τον Μπρετ Χαρτ, τον Αντερτέικερ, τον Βέιντερ και άλλους. Λόγω της δραματικής αύξησης του βάρους του, το WWF τον αποδέσμευσε το 1998.

WWE Hall of Fame[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τον Μάρτιο του 2012 ανακοινώθηκε ότι ο Γιοκοζούνα θα εισαχθεί στο Hall of Fame του WWE. Η τελετή έγινε στις 31 του ίδιου μήνα και εντάχθηκε από τους Αδερφούς Ούσο και τον πατέρα τους Ρικίσι.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 1,2 (Αγγλικά) Find A Grave. 6674572. Ανακτήθηκε στις 9  Οκτωβρίου 2017.
  2. 846.
  3. Ανακτήθηκε στις 20  Ιουνίου 2019.