Thames Trader

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Thames Trader
Thames Trader του 1960
Σύνοψη
ΚατασκευαστήςFord
Παραγωγή1957 — 1965
Αμάξωμα και σασί
ΚατηγορίαΜεσαίο-μεγάλο φορτηγό
Χρονολόγιο
Προηγούμενο μοντέλοFordson Thames ET
Ford Cargo F798WM
Ford FK
Επόμενο μοντέλοFord σειρά D
Ford σειρά A

Το Thames Trader ήταν μια σειρά από φορτηγά που κατασκευάστηκε από τη Ford UK που κατασκευάστηκε μεταξύ 1957 και 1965.[1]

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Thames Trader Mark 2 γερανάκι του 1964 σε παρουσίαση παλιών φορτηγών στην Αγγλία
Η "μουρωτή" έκδοση του Thames Trader, που ονομαζόταν Thames Trader NC

Η χαρακτηριστική σχεδίαση της καμπίνας, που το ξεχωρίζει από άλλα βρετανικά επαγγελματικά οχήματα, ήταν σχεδίαση με εμπρόσθιο έλεγχο (ή ημι-εμπρός έλεγχος) και το μοντέλο Thames Trader κάλυπτε πολύ μεγαλύτερο εύρος βάρους από το υπάρχον μοντέλο ET Thames με κανονικό έλεγχο ή το προηγούμενο μοντέλο 7V. Και τα δύο αυτά προηγούμενα μοντέλα βασίστηκαν σε σχέδια της Ford της Αμερικής. το νέο Thames Trader ήταν το πρώτο βαρύ επαγγελματικό όχημα που σχεδιάστηκε από τη Ford της Βρετανίας (αν και κοιτάζοντας το περίβλημα των προβολέων, υποδηλώνεται μια οικογενειακή ομοιότητα με το αμερικανικό φορτηγό της σειράς Ford C στα μέσα της δεκαετίας του 1950).

Η γκάμα μοντέλων Thames Trader κάλυπτε βάρη από 2 έως 7 τόνους, με κινητήρες βενζίνης ή ντίζελ σε τετρακύλινδρη ή εξακύλινδρη μορφή. Τα οχήματα χαμηλότερου βάρους ήταν διαθέσιμα με μεταξόνιο 118 και 138 ιντσών, τα βαρέα οχήματα με μεταξόνιο 138, 152 και 160 ιντσών. Υπήρχε επίσης ένα ανατρεπόμενο φορτηγό (τάμπερ) με μεταξόνιο 108 ιντσών. Επιπλέον, υπήρχε ένα μοντέλο πλαισίου χαμηλού πλαισίου - που χρησιμοποιείται συνήθως για το αμάξωμα φορτηγού μεταφοράς επίπλων.

Μια αναβαθμισμένη έκδοση Mk 2 παρουσιάστηκε στα μέσα του 1962. Εξωτερικά είναι πολύ εύκολο να γίνει διάκριση μεταξύ των εκδόσεων Mk1 και Mk2. το Mk1 έχει τις λέξεις THAMES TRADER με κόκκινο χρώμα σε μια χρωμιωμένη λωρίδα στο κάτω μέρος του ανοίγματος του καπό και η λευκή σχάρα ανάμεσα στους προβολείς έχει ένα κατακόρυφο διαχωριστικό με ένα κόκκινο κυκλικό σήμα με 4 αστέρια, ενώ το Mk2 έχει μόνο τη λέξη THAMES κάτω από το καπό και TRADER με λευκά γράμματα τα φώτα κεφαλής σε απόσταση μεταξύ τους. Οι παραλλαγές με κινητήρα Mk2 Diesel είχαν είτε ένα σήμα χρωμίου 4D είτε 6D σε κάθε μπροστινό φτερό, στο Mk1 ήταν ένα τετράγωνο σήμα χρωμίου με κόκκινο χρώμα 4, 6, 4D ή 6D για να υποδείξει τη διαμόρφωση του κινητήρα. Η κάτω άκρη του σήματος είχε μια οριζόντια χρωμιωμένη λωρίδα που διατρέχει το μήκος του κάτω μέρους του φτερού. Η παραγωγή της γκάμας των φορτηγών σταμάτησε το 1965 και αντικαταστάθηκε από την νέα σειρά D της Ford.

Η Ford ξεκίνησε την παραγωγή του Thames Trader NC στο εργοστάσιο Dagenham στην Αγγλία το 1962.[2] Χρησιμοποίησε την καμπίνα που αναπτύχθηκε από τη Ford Γερμανίας για το "μουρωτό" φορτηγό Ford Köln, το οποίο όμως δεν ήταν επιτυχία στην αγορά του και ήταν έτοιμο να σταματήσει παραγωγή στην Γερμανία. Η ονομασία NC υποδείκνυε "καμπίνα κανονικού ελέγχου" (στην Ελλάδα, αυτήν η έννοια είναι κοινώς γνωστή, όπως αναφέραμε και πριν, ως "φορτηγό με μούρη"), σε αντίθεση με την αρχική έκδοση "καμπίνας μπροστινού ελέγχου". Μετά τη διακοπή της μάρκας Thames το 1965, η σειρά NC επαναπροσδιορίστηκε ως σειρά K και συνέχιζε να παράγεται παρά την διακοπή της παραγωγής της έκδοσης μπροστινού ελέγχου. Η γκάμα συνέχιζε να παράγεται για την Βρετανία για μερικό καιρό ακόμα μέχρι που η παραγωγή του σταμάτησε λόγω χαμηλών πωλήσεων. Βέβαια, η παραγωγή "μισοτελειωμένων" φορτηγών για τελική συναρμολόγηση και πώληση από εξωτερικά εργοστάσια της Ford σε χώρες όπως η Αίγυπτος, η Τουρκία, η Αυστραλία και αλλωνών συνέχισε μέχρι το 1973[3]. Μετά η σειρά αντικαταστάθηκε από την σειρά A φορτηγών, που χρησιμοποιούσαν την καμπίνα από το μικρότερο Ford Transit, αλλά ήταν βασισμένα σε ένα πιο μεγάλο και βαρύ σασί.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]