Ford Vedette

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ford Vedette
Σύνοψη
Κατασκευαστής Ford Γαλλίας
Παραγωγή1948 — Ιούλιος 1954
Αμάξωμα και σασί
ΚατηγορίαΜεσαίο-μεγάλο αυτοκίνητο
Αμάξωμα4-πορτο σεντάν
2-πορτο κουπέ
2-πορτο καμπριολέ
2-πορτο βαν
ΔιαμόρφωσηΚινητήρας μπροστά, πίσω κίνηση
Σύστημα κίνησης
Κινητήρας2,2 λιτρών V8
Μετάδοση3-τάχυτο μηχανικό κιβώτιο
Διαστάσεις
Μεταξόνιο2.690 χιλιοστά
Μήκος4.500 χιλιοστά
Χρονολόγιο
Προηγούμενο μοντέλοFord 472A
Επόμενο μοντέλοSimca Vedette

Το Ford Vedette ήταν ένα μεγάλο αυτοκίνητο που κατασκευαζόταν παλαιότερα από τη Ford SAF στο εργοστάσιό της στο Πουασί από το 1948 μέχρι το 1954.

Αρχικά σχεδιάστηκε από τον Έντσελ Φορντ και τον σχεδιαστή της Ford Eugene T. "Bob" Gregorie ως ένα "ελαφρύ" μοντέλο Ford, μικρότερο από το Αμερικάνικο Ford του 1942. Ωστόσο, ο Έντσελ Φορντ πέθανε το 1943, και μετά τον πόλεμο, η εταιρεία Ford θεώρησε ότι το έργο ελαφρών αυτοκινήτων θα τραβούσε τις πωλήσεις από το Ford πλήρους μεγέθους. Επιπλέον, ο Henry Ford II θεώρησε ότι το σχεδιαζόμενο Ford του 1949 του Gregorie, το οποίο μοιραζόταν τις ίδιες γραμμές σχεδιασμού με το Light Ford, ήταν πολύ μεγάλο για την αγορά του, όπως και το προτεινόμενο από τον Gregorie, Mercury του 1949. Για το σκοπό αυτό, οι προγραμματισμένες γραμμές Ford και Mercury προωθήθηκαν στη Mercury και τη Lincoln και έγινε ένας διαγωνισμός για να σχεδιαστεί ένα Ford που θα ήταν ταυτόχρονα μικρότερο από το Mercury, αλλά μεγαλύτερο από το Light Ford. Για να καλύψει το κόστος του Light Ford, αυτό το αυτοκίνητο μεταφέρθηκε στη Ford Γαλλίας.

Το αυτοκίνητο παρουσιάστηκε στο Mondial de l'Automobile το 1948 στο Παρίσι, σχεδιάστηκε εξ ολοκλήρου στο Ντιτρόιτ (έμοιαζε με τα σύγχρονα μοντέλα Mercury, ενώ επίσης εμπνεύστηκε από το προαναφερόμενο Light Ford πρωτότυπο της εταιρίας) και παρουσίαζε τη πλευρική μηχανή V8 Aquillon της οικογένειας κινητήρων "Flathead" της Ford, όπως και στα προπολεμικά αυτοκίνητα Matford, από τα οποία το νέο όχημα υιοθέτησε και το σασί του.[1] Ήταν το μοναδικό γαλλικό αυτοκίνητο της εποχής του με κινητήρα V8.[2]

Τα πρώτα χρόνια παραγωγής[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ford Vedette Sedan του 1952

Επειδή το εργοστάσιο Πουασί δεν μπορούσε να ξαναρχίσει την πλήρη παραγωγή αυτοκινήτων αμέσως μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο και δεν διέθετε εξοπλισμό σφράγισης, πολλά ζωτικής σημασίας εξαρτήματα έπρεπε ακόμη να κατασκευαστούν από διάφορους υπεργολάβους, κάτι που σύμφωνα με πληροφορίες είχε αρνητική επίδραση στην ποιότητα του αυτοκινήτου και συνέβαλε στην περιορισμένη δημοτικότητα.[3] Κατά τη διάρκεια των έξι ετών παραγωγής, το Vedette ήταν διαθέσιμο σε διάφορα στυλ αμαξώματος, που κυμαίνονταν από το αρχικό τετράθυρο σεντάν, ένα δίθυρο Landaulet Sunliner βασισμένο στο σεντάν (με μια πτυσσόμενη οροφή σε ολόκληρη την καμπίνα), ένα δίθυρο κουπέ και, με βάση αυτό, το Cabriolet Décapotable (ένα δίθυρο κάμπριο).[1][4]

Ενημερώσεις της δεκαετίας του 1950[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σεντάν Ford Vedette μετά το 1954.

Υπό τις οδηγίες του νέου προέδρου της εταιρείας, François Lehideux, η Ford Γαλλίας ανανέωσε το αυτοκίνητο για το 1950 και ξανά το 1952, όταν τελικά έλαβε ένα μονοκόμματο παρμπρίζ, νέο εσωτερικό και προφυλακτήρες, καλύτερα φρένα, επιμήκυνση πίσω προεξοχή και πορτμπαγκάζ - και έναν αναπτήρα. Το Mondial de l'Automobile Οκτωβρίου 1953 είδε επίσης μια πολυτελή έκδοση του Vedette, το Ford Vendôme, εξοπλισμένο με το μεγαλύτερο 3923  κυβικών εκατοστών κινητήρα Mistral V8, που χρησιμοποιήθηκε στο παρελθόν σε φορτηγά Ford Γαλλίας.

Το 1952, το Ford Abeille προστέθηκε στη σειρά. Ήταν μια εμπορική έκδοση του Vedette και προοριζόταν για χρήση ως βαν, με ωφέλιμο φορτίο 500 κιλών. Διαφημίστηκε τόσο ως πρακτικό όσο και ως αξιόπιστο. Ο V8 κινητήρας των 2,1 λίτρων του Vedette ήταν εξοπλισμένος με διαφορετική πολλαπλή εισαγωγής και καρμπυρατέρ, μειώνοντας την ισχύ αλλά αυξάνοντας την οικονομία καυσίμου και τη μακροζωία, καθώς και επιτρέποντας χαμηλότερο φορολογικό συντελεστή για το όχημα. Για το συντομευμένο έτος μοντέλου 1954, το Abeille αναβαθμίστηκε και έλαβε την ίδια μάσκα με το κανονικό Vedette, ενώ το σώμα τροποποιήθηκε, και έλαβε ένα μεγαλύτερο πλευρικό άνοιγμα. Στα γαλλικά Abeille σημαίνει μέλισσα.[5][6][7][8]

Πώληση του εργοστασίου Πουασί[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ford Vedette ABXC Chambord (1958) στη Σουηδία. Το αυτοκίνητο έκανε το ντεμπούτο του ως Simca Vedette το 1954 στη Γαλλία και το Βέλγιο, αλλά σε ορισμένες εξαγωγικές αγορές όπου η μάρκα Simca είχε μικρή ιστορία, ονομάστηκε Ford, παρά το γεγονός ότι η γαλλική επιχείρηση πουλήθηκε από τη Ford στη Simca το 1954.

Αντιμετωπίζοντας μη ικανοποιητικά αποτελέσματα πωλήσεων, καθώς και ανατρεπτικές απεργίες στο εργοστάσιο του Πουασί στο τέλος της δεκαετίας, η Ford προσπαθούσε να ξεφορτωθεί το εργοστάσιο λίγο μετά το τέλος του πολέμου. Μια ευκαιρία προέκυψε το 1954, όταν ο Henri-Theodore Pigozzi, ο ιδρυτής της ολοένα και πιο επιτυχημένης γαλλικής αυτοκινητοβιομηχανίας Simca, έψαχνε για ένα νέο εργοστάσιο για να επεκτείνει τις δραστηριότητές του. Η Ford Γαλλίας έτσι πουλήθηκε στη Simca, τόσο με το εργοστάσιο Πουασί, όσο και με τα δικαιώματα όλων των μοντέλων που κατασκευάζονταν εκεί — συμπεριλαμβανομένου μιας πρόσφατα νέας σχεδιασμένης έκδοσης του Vedette. Το νέο αυτοκίνητο έκανε το ντεμπούτο του στη Γαλλία με το όνομα Simca Vedette, αλλά πωλήθηκε ως Ford Vedette σε ορισμένες αγορές (συμπεριλαμβανομένων της Σουηδίας, της Ολλανδίας και της Γερμανίας) τουλάχιστον μέχρι το 1956.[3][9]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 «Ford Vedette 1951». Phil Seed's Virtual Car museum. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 12 Ιουλίου 2006. Ανακτήθηκε στις 16 Αυγούστου 2006. 
  2. «Automobilia». Toutes les voitures françaises 1953 (Salon Paris oct 1952) (Paris: Histoire & collections) Nr. 14: 30. 2000. 
  3. 3,0 3,1 «Ford SAF». Ford Oldtimer und Motorsport Club Cologne (στα Γερμανικά). Ανακτήθηκε στις 16 Αυγούστου 2006. 
  4. «Ford Vedette 1953-1954». Phil Seed's Virtual Car museum. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 12 Ιουλίου 2006. Ανακτήθηκε στις 16 Αυγούστου 2006. 
  5. http://website.webcenter.lycos.de/www.fomcc.de/saf.htm
  6. http://www.simcatalbotclub.org/vedette.htm
  7. «Automobilia». Toutes les voitures françaises 1954 (Salon [Paris Oct] 1953) (Paris: Histoire & collections) Nr. 24: 31–33. 2002.
  8. http://dvole.free.fr/fordsaf/a52.htm
  9. «Vedette (1955-1961)». Phil Seed's Virtual Car museum. Ανακτήθηκε στις 13 Αυγούστου 2006. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]