Fordson Thames ET

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Fordson Thames ET
Ford Thames 4D 504E
Σύνοψη
ΚατασκευαστήςFord
Παραγωγή1949 — 1957
Αμάξωμα και σασί
ΚατηγορίαΜεσαίο-μεγάλο φορτηγό
Χρονολόγιο
Προηγούμενο μοντέλοFordson 7V
Επόμενο μοντέλοThames Trader FC Mk1

Τα Fordson Thames ET6 και ET7 ήταν μια γκάμα φορτηγών που παρουσιάστηκαν από τη Ford της Βρετανίας το 1949 και αντικατέστησαν το Fordson 7V, ενώ επίσης ήταν το πρώτο μεταπολεμικό φορτηγό Ford στην Ευρώπη.[1]

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Fordson Thames ET φορτηγό πλατφόρμας
Εγκαταλελειμμένο Fordson Thames ET

Εκτός από την Κοινοπολιτεία των Εθνών, προσφερόταν και στην ηπειρωτική Ευρώπη, αλλά όχι στη Γερμανία. Η σειρά μοντέλων δεν ήταν διαθέσιμη μόνο ως φορτηγό και σασί, αλλά και ως βαν και λεωφορείο. Ήταν αρχικά διαθέσιμο ως ET6 με τη γνωστή μηχανή Ford flathead V8 3,6 λίτρων 85 ίππων, που χρησιμοποιήθηκε επίσης στο Ford Pilot και ως ET7 με πιο οικονομικό εξακύλινδρο κινητήρα ντίζελ Perkins 4,7 λίτρων με 50 ίππους. Η "μουρωτή" (με μούρη) καμπίνα με το ρύγχος του καπό και το χωρισμένο παρμπρίζ είχε περισσότερο χώρο από τον προκάτοχό του φορτηγού. Παράχθηκε από την εταιρεία κατασκευής αμαξωμάτων Briggs Motor Bodies και επίσης προμηθεύτηκε σχεδόν στην ίδια μορφή για τα ανταγωνιστικά Dodge 100 και Leyland Comet.[1] Το σασί είχε "ημιελλειπτικά φύλλα" ελατηρίων και πλέον υδραυλικά λειτουργικά φρένα με ενισχυτές φρένων κενού. Τα ωφέλιμα φορτία έως και οκτώ τόνων και η προαιρετική τετρακίνηση ήταν πλέον επίσης δυνατά.

Κατασκευάστηκε επίσης μια παραλλαγή τετρακίνησης (ETF6) 3 τόνων, χρησιμοποιώντας τον καναδικό κινητήρα V8 με κάθετη βαλβίδα και μια καμπίνα ελέγχου προς τα εμπρός ("χωρίς μούρη") από τη British Light Steel Pressings. Μια έκδοση αυτού του οχήματος επίσης παράχθηκε από την ανταγωνιστική Βρετανική εταιρία Commer, υπό μιας μικρής περιόδου συμφωνίας της Ford και της Commer για την παραγωγή τέτοιο τύπου φορτηγών.

Λόγω της υψηλής κατανάλωσης καυσίμου του ξεπερασμένου κινητήρα V8, η Ford έφερε στην αγορά το πρόσφατα αναπτυγμένο "Cost Cutter" για τις εκδόσεις ωφέλιμου φορτίου έως και τρεις τόνους, έναν τετρακύλινδρο κινητήρα 3,6 λίτρων με βαλβίδες κεφαλής. Αυτός ο κινητήρας αποτέλεσε επίσης τη βάση για τον πρώτο αυτοαναπτυγμένο κινητήρα ντίζελ της Ford με κυβισμό 3,61 λίτρων και 70 ίππους ισχύς. Αυτό προσφερόταν από το 1954 ως 4D ή 6D. Το 1957 η παραγωγή τελείωσε στο Ντάγκενχαμ και τη διαδέχθηκε το Ford Thames Trader. Η Ισπανική Ebro κατασκεύασε τα μοντέλα Fordson-Thames ET με άδεια από το 1956 έως το 1963 ως σειρά Ebro B.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 «The Ford in Minature – Thames ET6/7 1949-57». Ανακτήθηκε στις 29 Ιουλίου 2023. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]