Μυωπία

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Μυωπία
Ταξινόμηση και εξωτερικές πηγές

Στο πάνω μέρος της εικόνας φαίνεται ότι οι ακτίνες φωτός στο μάτι του μύωπα εστιάζουν μπροστά από τον αμφιβληστροειδή. Στο κάτω μέρος βλεπουμε ότι ο φακός διορθώνει την πάθηση.
Ταξινόμηση ICD-10 H52.1
Ταξινόμηση ICD-9 367.1
DiseasesDB 8729
MeSH D009216
Η εικόνα όπως την βλέπει ένας άνθρωπος με φυσιολογική όραση.
Η ίδια εικόνα όπως την βλέπει ένας άνθρωπος με μυωπία.

Η μυωπία είναι διαθλαστική ανωμαλία του ματιού, κατά την οποία οι ακτίνες του φωτός δεν συγκεντρώνονται στον αμφιβληστροειδή, όπως είναι το φυσιολογικό, αλλά σε κάποιο σημείο μπροστά από αυτόν. Για αυτόν το λόγο ο μύωπας αδυνατεί να δει καθαρά τα αντικείμενα που βρίσκονται μακριά και κλείνει ελαφριά τα μάτια—αυτό φαίνεται και από την ετυμολογία της λέξης (μύω+οψ, που σημαίνει κλείνω τα μάτια).

Γενικά[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η μυωπία είναι συχνή διαθλαστική ανωμαλία του ματιού, που οφείλεται σε ανατομική δυσαναλογία του. Εξ αιτίας αυτής οι ακτίνες του φωτός (το "είδωλο" που σχηματίζεται) δεν συγκεντρώνονται στον αμφιβληστροειδή, όπως είναι το φυσιολογικό, αλλά σε κάποιο σημείο μπροστά από αυτόν. Για αυτόν το λόγο ο μύωπας δεν μπορεί να δει καθαρά τα αντικείμενα που βρίσκονται μακριά, ενώ δεν έχει πρόβλημα στα αντικείμενα που βρίσκονται κοντά. Για το λόγο αυτό συχνά συγχέεται με την υπερμετρωπία.

Η μυωπία στις περισσότερες περιπτώσεις οφείλεται στο ότι ο βολβός του ματιού είναι πιο επιμηκυμένος, από το κανονικό σφαιροειδές σχήμα. Διακρίνεται σε απλή και παθολογική. Η απλή μυωπία εμφανίζεται από την παιδική ηλικία, ανάμεσα συνήθως στα 5 και 12 χρόνια και είναι είτε κληρονομική είτε οφείλεται σε εσφαλμένο τρόπο θέασης (ανάγνωση με κακό φωτισμό, από πολύ κοντά κτλ). Η παθολογική μυωπία εμφανίζεται στην εφηβεία και επιδεινώνεται αργότερα. Η μυωπία διορθώνεται με τη χρησιμοποίηση αποκλινόντων φακών (γυαλιά), φακών επαφής ή και εγχείρηση ακτίνων λέιζερ PRK για όσους έχουν ήπια ή μέτρια μυωπία και LASIK για όσους έχουν μεγάλη μυωπία.

Συνήθως η μυωπία μετριέται σε διοπτρίες και διακρίνεται σε:

  • στην ήπια μυωπία μέχρι τρεις διοπτρίες
  • σε μέτρια, από τρεις ως έξι διοπτρίες,
  • σε μεγάλη, από έξι διοπτρίες και πάνω. Όσοι έχουν μεγάλη μυωπία είναι περισσότερο πιθανό να υποστούν αποκόλληση του αμφιβληστροειδούς ή να εμφανίσουν και άλλα συμπτώματα όπως φευγαλέες σκιές (σαν «μυγάκια»).

Η μυωπία μπορεί να εμφανιστεί από την παιδική ηλικία, συνήθως ανάμεσα στα 5 και 12 χρόνια [1].

Διορθώνεται με:

  • γυαλιά που έχουν αποκλινόντες φακούς,
  • φακούς επαφής, διαφόρων τύπων (σκληροί, μαλακοί, ημερήσιοι, μηνιαίοι, κλπ),
  • επέμβαση με χρήση Laser.

Διάγνωση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η διάγνωση της μυωπίας συνήθως γίνεται μέσω μιας οφθαλμολογικής εξέτασης η οποία πραγματοποιείται από έναν οφθαλμίατρο.[2] Συνήθως ένα διαθλασίμετρο ή ένα σκιοσκόπιο χρησιμοποιείται για να δώσει μια αρχική αντικειμενική εκτίμηση της διαθλαστικής κατάστασης κάθε ματιού, και στην συνέχεια χρησιμοποιείται ένα phoropter ώστε να καθορίσουμε τους βαθμούς της μυωπίας του κάθε ματιού.

Ποσοστά στην Ευρώπη και Ελλάδα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μια πρόσφατη έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε πρωτοετής φοιτητές στο Ηνωμένο Βασίλειο βρήκε ότι το 50% των Βρετανών λευκών και το 53.4% των Βρετανών με καταγωγή από την Ασία έχουν μυωπία.[3]

Στην Ελλάδα, η μυωπία σε μαθητές ηλικιών 15 με 18 βρέθηκε στο 36.8%.[4]

Μια πρόσφατη έρευνα για τα ποσοστά μυωπίας στην Ευρώπη κατέληξε ότι το 26.6% των δυτικών Ευρωπαίων με ηλικία μεγαλύτερη των 40 ετών έχουν τουλάχιστον −1.00 διόπτρα μυωπία και το 4.6% έχει τουλάχιστον −5.00 διόπτρες.

References[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Χρονόπουλος, Γιώργος (3 March 2009). «Μυωπία». Δρ. Γ. Χρονόπουλος. http://www.eyeclinic.com.gr/myopia-laser-myopias. Ανακτήθηκε στις 3 March 2009. 
  2. «Orthoptists and Prescribing in NSW, VIC and SA». The Royal Australian and New Zealand College of Ophthalmologists. http://web.archive.org/web/20070903142002/http://www.ranzco.edu/orthoptists-and-prescribing-in-nsw/view?searchterm=None. Ανακτήθηκε στις 29 July 2010. 
  3. Logan NS, Davies LN, Mallen EA, Gilmartin B (April 2005). «Ametropia and ocular biometry in a U.K. university student population». Optom Vis Sci 82 (4): 261–6. doi:10.1097/01.OPX.0000159358.71125.95. PMID 15829853. 
  4. Mavracanas TA, Mandalos A, Peios D, et al. (2000). «Prevalence of myopia in a sample of Greek students». Acta Ophthalmol Scand 78 (6): 656–9. doi:10.1034/j.1600-0420.2000.078006656.x. PMID 11167226.